Jeszcze parę lat temu, jeśli weganie chcieli zjeść podczas świąt sałatkę jarzynową z majonezem, musieli sobie bezjajeczny majonez ukręcić samodzielnie i zabrać w słoiku na świąteczne śniadanie...

Dziś majonezy wegańskie są już w wielu sklepach i wprowadzają je na rynek kolejni producenci. Ich ceny zbliżyły się do cen klasycznych majonezów. Próbowaliście już takich sosów? Co się stanie jeśli tym razem zrobicie sałatkę z wegańskim zamiennikiem?

Sałatka z jajecznym i wegańskim majonezem smakuje tak samo

Choć wegańskie majonezy nie zawierają jajek, a to przecież jeden z podstawowych składników tego sosu, smak tych nowych zamienników często jest nie do odróżnienia od jajecznych pierwowzorów. Jak to możliwe?

Po pierwsze producenci wegańskiej żywności mają dużą wprawę w odtwarzaniu smaków innych potraw i są doskonale zorientowani, jakich przypraw dodać, żeby przypominały w smaku i zapachu jajka. Na przykład doprawiają swoje sosy czarną sól kala namak. 

Zobacz także:

To jedna z podstawowych przypraw, używanych w wegańskich potrawach, mająca zastąpić smak i zapach jajka. Z kolei właściwy kolor dań z jajkami, z powodzeniem można uzyskać dodając do nich szczyptę kurkumy.

Po krótkotrwałym zachłyśnięciu się sukcesami, w odtwarzaniu smaków wegańskich potraw, wytwórcy żywności zaczęli tak modyfikować receptury, żeby nie tylko smak i konsystencja, ale też wartości odżywcze były podobne. Dodają więc roślinnych białek czy wzbogacają produkt w witaminy, np. B12.

Wegańskie majonezy są mniej kaloryczne od zwykłych

Majonezy, które są zamiennikami jajecznych mają tę dużą zaletę, że z reguły mają mniejsza zawartość tłuszczu i są bardziej dietetyczne. Można w związku z tym zjeść bezkarnie większą ilość sałatki jarzynowej z majonezem.

Korzystając z przeglądu wegańskich majonezów przygotowanych przez portal Polki.pl przedstawiamy wartość kaloryczną i zawartość tłuszczu tych produktów, które są dostępne w sklepach. Dla porównania: zwykły majonez ma przeciętnie 70% tłuszczu i ok. 700 kalorii w 100 g produktu:

  • Wegański majonez z Biedronki Go Vege: 30% tłuszczu, 312 kalorii w 100 g produktu

  • Wegański majonez Cremajo: 40% tłuszczu, 392 kalorie w 100 g produktu
  • Wegański majonez Cremajo 20: 20% tłuszczu i tylko 230 kalorii w 100 g produktu

  • Wegański majonez Kielecki: 35% tłuszczu, 356 kalorii w 100 g produktu. Jego odpowiednik jajeczny, ma 68% tłuszczu i 631 kalorii

  • Wegański majonez Roleski: 25% tłuszczu, 259 kalorii w 100 g produktu, Jego odpowiednik jajeczny ma 57% tłuszczu i 667 kalorii w 100 g produktu

Wegański majonez Develey to najbardziej kaloryczny spośród bezjajecznych majonezów. Ma 69% tłuszczu i 633 kalorii w 100 g produktu

Skład wegańskiego majonezu jest dłuższy, ale nie musi być zły

Skład domowego majonezu jest prosty i bardzo krótki. To olej, żółtko i sól, czasem też przyprawy. Co prawda przemysłowo produkowane majonezy zawierają z reguły dłuższy skład i niestety można w nich znaleźć dodatki smakowe, konserwanty czy inne polepszacze, ale główne składniki, czyli olej i żółtko, także w nich będą występować.

Skład wegańskich majonezów zawiera oczywiście więcej pozycji na etykiecie, bo jedno naturalne jajko musi być zastąpione przez kilka zamienników, do tego jeśli produkt ma zawierać także białko, takie białko pochodzenia roślinnego np. białko grochu, musi też pojawić się w składzie.

Niestety przemysłowo produkowane wegańskie majonezy także mają nieraz zbędne dodatki, które jak u ich pierwowzorów mają za zadanie poprawiać walory smakowe. Przed włożeniem każdego majonezu do koszyka, zawsze warto przejrzeć etykietę i sprawdzić, czy składniki są naturalne i potrzebne, oraz czy nie zawierają wielu zbędnych dodatków.

Źródło: polki.pl, Facebook/Cremajo, Facebook/