Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

A gdyby tak w tym roku do sałatki jarzynowej użyć któregoś z wegańskich majonezów? Oto czego możecie się po nich spodziewać.

Jeszcze parę lat temu, jeśli weganie chcieli zjeść podczas świąt sałatkę jarzynową z majonezem, musieli sobie bezjajeczny majonez ukręcić samodzielnie i zabrać w słoiku na świąteczne śniadanie...

Dziś majonezy wegańskie są już w wielu sklepach i wprowadzają je na rynek kolejni producenci. Ich ceny zbliżyły się do cen klasycznych majonezów. Próbowaliście już takich sosów? Co się stanie jeśli tym razem zrobicie sałatkę z wegańskim zamiennikiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka z jajecznym i wegańskim majonezem smakuje tak samo

Choć wegańskie majonezy nie zawierają jajek, a to przecież jeden z podstawowych składników tego sosu, smak tych nowych zamienników często jest nie do odróżnienia od jajecznych pierwowzorów. Jak to możliwe?

Po pierwsze producenci wegańskiej żywności mają dużą wprawę w odtwarzaniu smaków innych potraw i są doskonale zorientowani, jakich przypraw dodać, żeby przypominały w smaku i zapachu jajka. Na przykład doprawiają swoje sosy czarną sól kala namak. 

To jedna z podstawowych przypraw, używanych w wegańskich potrawach, mająca zastąpić smak i zapach jajka. Z kolei właściwy kolor dań z jajkami, z powodzeniem można uzyskać dodając do nich szczyptę kurkumy.

Po krótkotrwałym zachłyśnięciu się sukcesami, w odtwarzaniu smaków wegańskich potraw, wytwórcy żywności zaczęli tak modyfikować receptury, żeby nie tylko smak i konsystencja, ale też wartości odżywcze były podobne. Dodają więc roślinnych białek czy wzbogacają produkt w witaminy, np. B12.

Zobacz także
Sałatka jarzynowa

Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Wegańskie majonezy są mniej kaloryczne od zwykłych

Majonezy, które są zamiennikami jajecznych mają tę dużą zaletę, że z reguły mają mniejsza zawartość tłuszczu i są bardziej dietetyczne. Można w związku z tym zjeść bezkarnie większą ilość sałatki jarzynowej z majonezem.

Korzystając z przeglądu wegańskich majonezów przygotowanych przez portal Polki.pl przedstawiamy wartość kaloryczną i zawartość tłuszczu tych produktów, które są dostępne w sklepach. Dla porównania: zwykły majonez ma przeciętnie 70% tłuszczu i ok. 700 kalorii w 100 g produktu:

  • Wegański majonez z Biedronki Go Vege: 30% tłuszczu, 312 kalorii w 100 g produktu

  • Wegański majonez Cremajo: 40% tłuszczu, 392 kalorie w 100 g produktu
  • Wegański majonez Cremajo 20: 20% tłuszczu i tylko 230 kalorii w 100 g produktu

  • Wegański majonez Kielecki: 35% tłuszczu, 356 kalorii w 100 g produktu. Jego odpowiednik jajeczny, ma 68% tłuszczu i 631 kalorii

  • Wegański majonez Roleski: 25% tłuszczu, 259 kalorii w 100 g produktu, Jego odpowiednik jajeczny ma 57% tłuszczu i 667 kalorii w 100 g produktu

Czy warto zrobić sałatkę z wegańskim majonezem? Wiemy jakie są dostępne w sklepach, mają same zalety
Archiwum prywatne

Wegański majonez Develey to najbardziej kaloryczny spośród bezjajecznych majonezów. Ma 69% tłuszczu i 633 kalorii w 100 g produktu

Skład wegańskiego majonezu jest dłuższy, ale nie musi być zły

Skład domowego majonezu jest prosty i bardzo krótki. To olej, żółtko i sól, czasem też przyprawy. Co prawda przemysłowo produkowane majonezy zawierają z reguły dłuższy skład i niestety można w nich znaleźć dodatki smakowe, konserwanty czy inne polepszacze, ale główne składniki, czyli olej i żółtko, także w nich będą występować.

Skład wegańskich majonezów zawiera oczywiście więcej pozycji na etykiecie, bo jedno naturalne jajko musi być zastąpione przez kilka zamienników, do tego jeśli produkt ma zawierać także białko, takie białko pochodzenia roślinnego np. białko grochu, musi też pojawić się w składzie.

Niestety przemysłowo produkowane wegańskie majonezy także mają nieraz zbędne dodatki, które jak u ich pierwowzorów mają za zadanie poprawiać walory smakowe. Przed włożeniem każdego majonezu do koszyka, zawsze warto przejrzeć etykietę i sprawdzić, czy składniki są naturalne i potrzebne, oraz czy nie zawierają wielu zbędnych dodatków.

Źródło: polki.pl, Facebook/Cremajo, Facebook/ 

Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy
Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu. Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe. Jak, ile i kiedy? Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów. Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka. Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę. Co jeść, czego nie jeść? Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek. I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach. Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi. Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan...

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
ONS/AdobeStock
Newsy
Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz zdradził, jaki jest jego ulubiony majonez. Zgadniecie?

Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Ulubiony majonez Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi: - Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi. Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański. Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem. Przepis na majonez pieczonymi warzywami Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki na majonez:  1 żółtko 250 ml oleju 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Składniki dodatkowe:  pietruszka 2 papryki 1 ząbek czosnku olej Przygotowanie:...

Aquafaba: woda z ciecierzycy. Właściwości i zastosowanie
aquafaba
Newsy
Aquafaba: woda z ciecierzycy. Właściwości i zastosowanie
Aquafaba to woda z puszki lub słoika z ciecierzycą. Zawsze odlewacie wodę z ciecierzycy? Błąd! Można z niej zrobić naprawdę pożywne dodatki i potrawy.

Rośliny strączkowe są coraz popularniejszym dodatkiem w diecie Polaków. Dużo osób lubi ich smak, ale coraz większa grupa wybiera je ze względu na właściwości odżywcze. Po gotowaniu strączków zostaje zawsze woda, która w skondensowanej wersji jest też w zalewie po ciecierzycy z puszki lub słoika. Czy wiedzieliście, że może się ona przydać? Woda z zalewy po ciecierzycy – właściwości Woda z ciecierzycy to aquafaba. Jest to produkt wykorzystywany często przez wegan. Zastępuje im białko jaj . To dlatego, że aquafaba ubija się na puszystą pianę, zupełnie jak białko jajek. Skład aquafaby Aquafaba składa się głównie z wody i ma wiele zalet. Przede wszystkim, jest bardzo niskokaloryczna. Dostarcza od 3 do 5 kcal. Oprócz tego w składzie aquafaby są też polisacharydy, pacharoza i białka. Aquafaba sama w sobie nie ma zbyt wysokiej wartości odżywczej, ale jest bardzo przydatnym produktem w kuchni. Co zrobić z wody po ciecierzycy? Aquafabę można stosować w wielu daniach, w których zwyczajowo znajduje się białko jajka, ale z jakiegoś powodu nie chcecie go stosować. Może być to na przykład przez stosowanie diety wegańskiej, alergie na białko lub chęć kulinarnego eksperymentu. Aquafaba przyda się do: Wegańskich bez – aquafaba ubita z cukrem i podsuszona w piekarniku może być odpowiednikiem bezy Pianek i piankowych deserów Musów czekoladowych wymagających puszystości – ubitą aquafabę wymieszajcie z rozpuszczoną czekoladą. Po przełożeniu do pucharków możecie cieszyć się pysznym deserem. Wegańskich majonezów – wystarczy ubić aquafabę z dodatkiem oliwy z oliwek i zwyczajowych przypraw do majonezu Właściwości odżywcze roślin strączkowych Rośliny strączkowe w diecie są źródłem wielu składników odżywczych....

Pasta z makreli
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba
Nie macie pomysłu na śniadanie? Pasta rybna to fantastyczny pomysł - zwłaszcza dla domowych niejadków.

Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula. Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia. Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne. Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku. W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta. By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych. Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa. Przepis na prostą pastę z makreli. Składniki 1 makrela wędzona 1 mała cebulka Opcjonalnie: szczypiorek 2 małe ogórki kiszone 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo Sól i pieprz 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki. Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!) Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy z pieczywem. Najlepiej z...