AdobeStock
Newsy

Czy tran rzeczywiście jest zdrowy? Nie łączcie go z tym składnikiem, bo stanie się niebezpieczny

Pijecie zdrowotnie tran? Uważajcie, by nie łączyć go z tymi specyfikami. Lekarze kategorycznie to odradzają.

Olej rybi, znany również jako tran, jest jednym z najczęściej spożywanych suplementów diety. Jest szczególnie polecany tym, którzy nie jedzą na co dzień ryb. Co należy wiedzieć o tranie i jakie są jego największe korzyści zdrowotne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest tran i jak jest pozyskiwany?

Olej rybny to tłuszcz lub olej, który jest pozyskiwany z tkanki rybnej. Zwykle pochodzi z tłustych ryb, takich jak śledź, tuńczyk i makrela. Jednak czasami jest wytwarzany z wątroby innych ryb, jak np. ma to miejsce w przypadku oleju z wątroby dorsza.

Co zawiera tran?

Około 30% oleju rybnego składa się z kwasów omega-3, podczas gdy pozostałe 70% to inne tłuszcze. Olej rybi zazwyczaj zawiera trochę witaminy A i D. Warto dodać, że rodzaje omega-3 znajdujące się w oleju z ryb, mają większe korzyści zdrowotne niż omega-3 występujące w niektórych źródłach roślinnych.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?

Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku

Korzyści zdrowotne tranu

Picie tranu ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Oto najważniejsze z nich.

  • Może obniżyć poziom trójglicerydów o około 15-30%.
  • Może zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
  • Picie tranu nawet w małych dawkach pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z podwyższonym poziomem.
  • Suplementy z olejem rybim mogą łagodzić objawy niektórych zaburzeń psychicznych. Efekt ten może być wynikiem zwiększonego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Suplementy oleju rybnego — zwłaszcza te bogate w EPA — mogą pomóc złagodzić objawy depresji.
  • Wykazano, że suplementy oleju rybnego pomagają zmniejszyć nadpobudliwość, nieuwagę i inne negatywne zachowania u dzieci.
  • Większe spożycie ryb i oleju rybnego podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy i alergii u dzieci.
  • Suplementy z olejem rybim mogą wspomóc utratę wagi - o ile stosujemy je w połączeniu z dietą i ćwiczeniami.
  • Olej rybi ma silne działanie przeciwzapalne i może pomóc w zmniejszeniu objawów chorób zapalnych, zwłaszcza reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Suplementy oleju rybnego mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla wczesnego wzrostu i rozwoju niemowlęcia.
  • Suplementy oleju rybnego mogą pomóc w zmniejszeniu zawartości tłuszczu w wątrobie i objawów niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
  • Wyższe spożycie kwasów omega-3 wiąże się z wyższą gęstością kości, co może pomóc w zapobieganiu chorobom kości.

Kto nie powinien pić tranu?

Mimo iż tran jest bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go pić. Kto powinien się go wystrzegać? Chodzi przede wszystkim o osoby, które cierpią na choroby przewlekłe i przyjmują niektóre leki (np. specyfiki, które rozrzedzają krew, ponieważ tran nasila ich działanie). Jakie są inne przeciwskazania do stosowania tranu?

To:

  • kamica nerkowa
  • hiperkalcemia
  • sarkoidoza

Tranu nie należy też łączyć z innymi suplementami diety oraz z produktami leczniczymi, które zawierają w składzie witaminę A i D, ponieważ może to grozić ich przedawkowaniem.

Źródło: zdrowie.wprost.pl, healthline.com

Odbija wam się cały czas rybą? Nie lekceważcie tego objawu, konsekwencje mogą być poważne
AdobeStock
Newsy
Odbija wam się cały czas rybą? Nie lekceważcie tego objawu, konsekwencje mogą być poważne
Ten dziwny objaw wcale nie jest tak rzadki. Może świadczyć o przekroczeniu pewnego składnika w diecie.

Nie jedliście w ostatnim czasie żadnych ryb, a mimo to, gdy wam się odbija po posiłku, to czujecie charakterystyczny posmak ryby w ustach? Nie macie omamów - takie objawy są bardzo prawdopodobne i pojawiają się wówczas, gdy spożywacie zbyt dużo suplementów. Jeden składnik w nadmiarze może wam zaszkodzić.  Nadmiar kwasu omega-3 Odbijanie rybą to typowy objaw przedawkowania suplementów zawierających kwasy omega-3. Składniki te znajdują się głównie w rybach, dlatego suplementy zawierające je po rozłożeniu w żołądku mogą powodować charakterystyczny objaw odbijania. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy przyjmujecie takich suplementów za dużo.  Choć kwasy omega-3 są bardzo zdrowe i potrzebne w codziennej diecie, nie można z nimi przesadzić! Uważać powinny zwłaszcza osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ nadmiar tłuszczu w codziennym jadłospisie może powodować wahania poziomu cukru, a także wzrost masy ciała. Gdy zauważycie więc, że często czujecie w ustach posmak ryby mimo tego, że wcale jej ostatnio nie jedliście to znak, że trzeba na jakiś czas odstawić suplementy z kwasem omega-3 lub ograniczyć jego spożycie.  Kwas omega-3 w diecie  Tak jak w przypadku każdych innych suplementów, te zawierające kwas omega-3 należy stosować z umiarem. I to najlepiej wówczas, gdy nie macie możliwości przyjmować tego składnika do organizmu wraz z jedzeniem. Polecamy włączyć do swojej diety produkty, które zawierają kwasy omega-3. To m.in.: oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy) tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź) orzechy włoskie nasiona chia nasiona lnu Warto zadbać o ilość kwasów omega-3 w diecie, ponieważ mają one dobroczynny wpływ na kondycję całego organizmu. Zapobiegają stanom zapalnym, depresji, a także chorobom układu krążenia. Ludzkie...

Żółta herbata poprawia pracę tętnic, obniża ciśnienie i cholesterol. Jak smakuje i gdzie ją kupić?
AdobeStock
Newsy
Żółta herbata poprawia pracę tętnic, obniża ciśnienie i cholesterol. Jak smakuje i gdzie ją kupić?
Czy słyszeliście kiedyś o żółtej herbacie? Herbata ta nie tylko ciekawie smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.

Żółta herbata to rzadka odmiana herbaty o licznych walorach zdrowotnych. Mimo iż nie znajdziecie jej w każdym sklepie, warto się nią zainteresować i pytać o nią w specjalistycznych sklepach z herbatami lub kupić ją w internecie. Czym jest żółta herbata i dlaczego warto ją pić? Zielona, czarna, czerwona, niebieska, biała... Istnieje wiele różnych odmian herbaty. Ale czy słyszeliście kiedyś o żółtej herbacie? Żółta herbata jest nie tylko zdrowa, ale też ma charakterystyczny lekko pikantny smak, co wyróżnia ją na tle pozostałych odmian herbat. Żółta herbata to odmiana herbaty pochodząca z Chin. Proces robienia tej herbaty jest podobny do tego, który wykorzystuje się do produkcji zielonej herbaty, ale z dodatkowym etapem, który polega na okrywaniu i parowaniu herbaty. Ponieważ herbata wolniej się utlenia, nabiera łagodnego smaku z nutką goryczy oraz delikatnie wyczuwalnej słodyczy. Korzyści zdrowotne żółtej herbaty Picie żółtej herbaty oferuje różne korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Obniża poziom cholesterolu. Picie żółtej herbaty może pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Zwalcza komórki rakotwórcze. Żółta herbata zawiera przeciwutleniacze i polifenole, które zmniejszają występowanie komórek rakotwórczych (które mogą powodować raka) w organizmie. Wspiera zdrowe tętnice. Wraz z wiekiem nasze tętnice mają tendencję do osłabienia, a tym samym zwiększa się ryzyko miażdżycy. Żółta herbata może zapobiegać występowaniu chorób związanych z tętnicami, jeśli jest regularnie spożywana. Zwiększa apetyt. Żółta herbata jest szczególnie polecana tym, którzy cierpią z powodu utraty apetytu. Filiżanka tej...

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Adobe Stock
Newsy
Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Ryby coraz częściej goszczą na stole w domach Polaków. To za sprawą wielu cennych składników, jakie dostarczają dla organizmu. Niestety czasem są łączone z nieodpowiednimi produktami. To niebezpieczne połączenie dla zdrowia.

Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację.  Ryby na diecie Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie. Właściwości kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić: działanie przeciwnowotworowe wspomaganie pracy mózgu poprawa wzroku wspomaganie pracy serca wzmocnienie stawów oraz kości działanie przeciwalergiczne wzmocnienie układu odporności korzystny wpływ na skórę. Niebezpieczne połączenie oleju z rybą Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek....

najzdrowsze gatunki ryb
Adobe Stock
Newsy
6 najzdrowszych gatunków ryb. Czy na pewno jest wśród nich karp?
Ryby powinny stanowić jeden z głównych elementów każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Bowiem produkt ten to nie tylko źródło cennych kwasów omega-3, ale również wielu witamin, białka oraz żelaza. Eksperci zalecają jego spożywanie nawet 3 razy w tygodniu. Sprawdźcie, po które gatunki najlepiej sięgać.

W Polsce występuje ok. 120 różnych gatunków ryb, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Pomijając te zagrożone wyginięciem, niektóre z nich po prostu warto omijać, a inne wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, wśród 6 najzdrowszych gatunków ryb znajduje się między innymi… karp, który już niedługo zagości na stołach wszystkich Polaków! Karp Choć ryba posiada dużo ości, z których wyjmowaniem nie każdy lubi się trudzić, jej spożywanie z pewnością bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Bowiem karp zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego białka, ale również potas, wapń oraz żelazo. Te składniki mogą przyczynić się między innymi do złagodzenia objawów migreny, astmy czy reumatyzmu. Dorsz Do codziennej diety warto włączyć również dorsza. To istne źródło kwasów omega-3 i omega-6, ale również cennych witamin. Oprócz tego, że powszechnie spożywa się go w towarzystwie ryżu czy ziemniaków, z powodzeniem można również pić tran z jego wątroby.  Śledź Kolejną, zaliczaną do grona najzdrowszych i jednocześnie serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia rybą jest śledź. Regularne spożywanie tego produktu bardzo korzystnie wpływa na ludzki układ kostny, dostarcza wielu cennych składników mineralnych, chroni przed anemią, a także dba o prawidłowy metabolizm. Łosoś Jak się okazuje, łosoś to jedna z najtłustszych ryb dostępnych w polskich sklepach. Włączenie jej do codziennej diety, przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale również hamuje proces starzenia, wzmacnia kości oraz mięśnie i wspomaga pracę serca.  Mintaj W polskich sklepach dostaniecie również mintaja. Nie wahajcie się po niego sięgnąć. Ryba ta ma wyjątkowo niską kaloryczność, więc idealnie...