AdobeStock
Newsy

Czy tran rzeczywiście jest zdrowy? Nie łączcie go z tym składnikiem, bo stanie się niebezpieczny

Pijecie zdrowotnie tran? Uważajcie, by nie łączyć go z tymi specyfikami. Lekarze kategorycznie to odradzają.

Olej rybi, znany również jako tran, jest jednym z najczęściej spożywanych suplementów diety. Jest szczególnie polecany tym, którzy nie jedzą na co dzień ryb. Co należy wiedzieć o tranie i jakie są jego największe korzyści zdrowotne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest tran i jak jest pozyskiwany?

Olej rybny to tłuszcz lub olej, który jest pozyskiwany z tkanki rybnej. Zwykle pochodzi z tłustych ryb, takich jak śledź, tuńczyk i makrela. Jednak czasami jest wytwarzany z wątroby innych ryb, jak np. ma to miejsce w przypadku oleju z wątroby dorsza.

Co zawiera tran?

Około 30% oleju rybnego składa się z kwasów omega-3, podczas gdy pozostałe 70% to inne tłuszcze. Olej rybi zazwyczaj zawiera trochę witaminy A i D. Warto dodać, że rodzaje omega-3 znajdujące się w oleju z ryb, mają większe korzyści zdrowotne niż omega-3 występujące w niektórych źródłach roślinnych.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?

Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku

Korzyści zdrowotne tranu

Picie tranu ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Oto najważniejsze z nich.

  • Może obniżyć poziom trójglicerydów o około 15-30%.
  • Może zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
  • Picie tranu nawet w małych dawkach pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z podwyższonym poziomem.
  • Suplementy z olejem rybim mogą łagodzić objawy niektórych zaburzeń psychicznych. Efekt ten może być wynikiem zwiększonego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Suplementy oleju rybnego — zwłaszcza te bogate w EPA — mogą pomóc złagodzić objawy depresji.
  • Wykazano, że suplementy oleju rybnego pomagają zmniejszyć nadpobudliwość, nieuwagę i inne negatywne zachowania u dzieci.
  • Większe spożycie ryb i oleju rybnego podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy i alergii u dzieci.
  • Suplementy z olejem rybim mogą wspomóc utratę wagi - o ile stosujemy je w połączeniu z dietą i ćwiczeniami.
  • Olej rybi ma silne działanie przeciwzapalne i może pomóc w zmniejszeniu objawów chorób zapalnych, zwłaszcza reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Suplementy oleju rybnego mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla wczesnego wzrostu i rozwoju niemowlęcia.
  • Suplementy oleju rybnego mogą pomóc w zmniejszeniu zawartości tłuszczu w wątrobie i objawów niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
  • Wyższe spożycie kwasów omega-3 wiąże się z wyższą gęstością kości, co może pomóc w zapobieganiu chorobom kości.

Kto nie powinien pić tranu?

Mimo iż tran jest bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go pić. Kto powinien się go wystrzegać? Chodzi przede wszystkim o osoby, które cierpią na choroby przewlekłe i przyjmują niektóre leki (np. specyfiki, które rozrzedzają krew, ponieważ tran nasila ich działanie). Jakie są inne przeciwskazania do stosowania tranu?

To:

  • kamica nerkowa
  • hiperkalcemia
  • sarkoidoza

Tranu nie należy też łączyć z innymi suplementami diety oraz z produktami leczniczymi, które zawierają w składzie witaminę A i D, ponieważ może to grozić ich przedawkowaniem.

Źródło: zdrowie.wprost.pl, healthline.com

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Adobe Stock
Newsy
Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Ryby coraz częściej goszczą na stole w domach Polaków. To za sprawą wielu cennych składników, jakie dostarczają dla organizmu. Niestety czasem są łączone z nieodpowiednimi produktami. To niebezpieczne połączenie dla zdrowia.

Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację.  Ryby na diecie Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie. Właściwości kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić: działanie przeciwnowotworowe wspomaganie pracy mózgu poprawa wzroku wspomaganie pracy serca wzmocnienie stawów oraz kości działanie przeciwalergiczne wzmocnienie układu odporności korzystny wpływ na skórę. Niebezpieczne połączenie oleju z rybą Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek....

najzdrowsze gatunki ryb
Adobe Stock
Newsy
6 najzdrowszych gatunków ryb. Czy na pewno jest wśród nich karp?
Ryby powinny stanowić jeden z głównych elementów każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Bowiem produkt ten to nie tylko źródło cennych kwasów omega-3, ale również wielu witamin, białka oraz żelaza. Eksperci zalecają jego spożywanie nawet 3 razy w tygodniu. Sprawdźcie, po które gatunki najlepiej sięgać.

W Polsce występuje ok. 120 różnych gatunków ryb, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Pomijając te zagrożone wyginięciem, niektóre z nich po prostu warto omijać, a inne wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, wśród 6 najzdrowszych gatunków ryb znajduje się między innymi… karp, który już niedługo zagości na stołach wszystkich Polaków! Karp Choć ryba posiada dużo ości, z których wyjmowaniem nie każdy lubi się trudzić, jej spożywanie z pewnością bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Bowiem karp zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego białka, ale również potas, wapń oraz żelazo. Te składniki mogą przyczynić się między innymi do złagodzenia objawów migreny, astmy czy reumatyzmu. Dorsz Do codziennej diety warto włączyć również dorsza. To istne źródło kwasów omega-3 i omega-6, ale również cennych witamin. Oprócz tego, że powszechnie spożywa się go w towarzystwie ryżu czy ziemniaków, z powodzeniem można również pić tran z jego wątroby.  Śledź Kolejną, zaliczaną do grona najzdrowszych i jednocześnie serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia rybą jest śledź. Regularne spożywanie tego produktu bardzo korzystnie wpływa na ludzki układ kostny, dostarcza wielu cennych składników mineralnych, chroni przed anemią, a także dba o prawidłowy metabolizm. Łosoś Jak się okazuje, łosoś to jedna z najtłustszych ryb dostępnych w polskich sklepach. Włączenie jej do codziennej diety, przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale również hamuje proces starzenia, wzmacnia kości oraz mięśnie i wspomaga pracę serca.  Mintaj W polskich sklepach dostaniecie również mintaja. Nie wahajcie się po niego sięgnąć. Ryba ta ma wyjątkowo niską kaloryczność, więc idealnie...

Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Od utraty wagi, przez lepsze trawienie, po ukojenie nerwów. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są wprost nieocenione. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak prawidłowo powinno się ją pić?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest wytwarzana z liści rośliny camellia sinesis, tak jak wszystkie inne herbaty nieziołowe. Jednak w przeciwieństwie do herbat czarnych i ulung, zielona herbata jest mniej przetworzona, ponieważ jest wytwarzana niezwykle delikatnymi metodami suszenia na parze. Mówi się, że to właśnie dzięki nim zielona herbata jest taka bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie korzyści ma zielona herbata i jak powinno się ją prawidłowo pić? Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? Zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu, chroni przed chorobami serca, a nawet działa przeciwstarzeniowo. Ale czy to oznacza, że możemy pić ją bez opamiętania? Nie do końca. Oto krótki poradnik na temat tego, jak powinno się pić ten napój. Nie przekraczajcie ilości 2-3 filiżanek dziennie. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne, takie jak garbniki i flawonoidy. Niestety, ich nadmiar może powodować toksyczność, a nawet uszkodzenie wątroby. Nigdy nie pijcie zielonej herbaty na pusty żołądek. Picie zielonej herbaty tuż po obudzeniu może niekorzystnie wpłynąć na równowagę żołądka.  Nie pijcie zielonej herbaty bezpośrednio po posiłku. Wiele osób pije zieloną herbatę tuż po posiłku sądząc, że to jest zdrowe. Picie zielonej herbaty bezpośrednio po jedzeniu, może hamować wchłanianie składników odżywczych. Oznacza to, że wszystko, co zjedliśmy, nie będzie prawidłowo wchłaniane, ponieważ kofeina i garbniki zadziałają tu jako przeszkoda. Takie picie zielonej herbaty może również rozcieńczyć soki żołądkowe, powodując nieprawidłowe trawienie. Najlepiej pić zieloną herbatę 30-45 minut przed lub po posiłku. Nie pijcie...

Ryba mrożona
Flickr/Marco Verch
Newsy
Co zrobić, żeby mrożona ryba smakowała jak świeża? Ten prosty trik stosują najlepsi kucharze świata
Mówi się, że ryba psuje się od głowy. Świeże ryby mają bowiem krótki okres przydatności. Dlatego też, jeśli chcecie wykorzystać je za jakiś czas, postawcie na zamrażalnik. Przyda się sprawne chłodzenie i jeden sprytny trik.

Do jedzenia ryb nie trzeba nikogo namawiać. Są zdrowe, szeroko dostępne i szalenie korzystne dla zdrowia. Polacy chętnie sięgają po ryby Ryba to dobry i prosty pomysł na obiad. Szczególnie, jeśli weźmiecie pod uwagę możliwości i sposoby, z których możecie skorzystać chcąc ją przyrządzić. Polacy jedzą około 13 kg ryby rocznie, podczas gdy przeciętny Japończyk zjada aż ponad 60 kg ryb. Ze względu na ogromną wartość odżywczą, powinny trafiać na wasze stoły co najmniej 2 razy w tygodniu. Długowieczności przysłużą się głównie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, śledź, tuńczyk, szprot, dorsz czy halibut. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ryb Każdy dietetyk powie wam to samo - jedzcie ryby. Ich częste spożywanie przyczynia się bowiem do rzadszego zapadania na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie, a nawet nowotwory. Ryby można podawać również dzieciom i to już od 1 roku życia! Ryby morskie są zdrowsze od słodkowodnych. Głównie ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ta cenna substancja jest największym skarbem ryb. Organizm człowieka nie umie ich sam wytworzyć, dlatego powinniście je sobie dostarczać wraz z pożywieniem. Omega -3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Osoby, które jadają ryby, wpływają na lepszą pamięć i zdolność kojarzenia. Dzięki jedzeniu ryb możecie też obniżyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby Alzheimera i demencję.  Ryby w codziennej diecie  Ważne, żebyście po ryby sięgali przy każdej nadarzającej się okazji. Zawierają one liczne witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Ryby to bogactwo minerałów, m.in. fosforu, wapnia czy jodu. Ryby jako doskonałe źródło białka 100 g sardynek może mieć tyle...