Czy to prawda, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki temu trikowi wszystkie wyjdą wam idealnie
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki 1 trikowi wszystkie zawsze wyjdą wam idealnie

Pierwszy naleśnik przykleja się do patelni albo wychodzi za tłusty? Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym odwiecznym problemem.

Podobno wśród rozwódek funkcjonuje powiedzenie, że pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik – nigdy nie wychodzi.

Nie jesteśmy ekspertami w sprawach matrymonialnych, ale wydaje się, że w kwestii naleśników wcale nie musi być tak źle! Sekret udanych naleśników już podczas pierwszego smażenia zawiera się w trzech głównych krokach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kiedyś smażono naleśniki?

Niezależnie od tego, czy wolicie naleśniki cienkie, czy nieco grubsze, musicie stosować się do podstawowych zasad.

Wszystko po, by uniknąć uciążliwego odczyszczania powierzchni patelni z naleśnikowej spalenizny.Skoro już jesteśmy przy patelniach, musimy zadać wam pytanie. Pamiętacie smak naleśników waszych mam i babć? Tajemnicą  ich pięknego, rumianego wyglądu były właśnie odpowiednie żeliwne, stalowe patelnie, często wyprodukowane przez Romów.

Właśnie Romowie byli niegdyś specjalistami w produkcji tych naczyń. Dzisiejsze patelnie produkowane na masową skalę mocno różnią się jakością od tzw. cygańskich. Warto więc zainwestować w specjalną patelnię do smażenia naleśników. Niekoniecznie musi być żeliwna.

Powinno wystarczyć także mocne, wytrzymałe naczynie z powłoką teflonową. Bez tego trudno o nieprzywierania ciasta.

Zobacz także
Jak sprawić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Wystarczy tylko posmarować je tym zaraz po usmażeniu

Co zrobić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Posmarujcie je tym zaraz po usmażeniu

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Zróbcie ciasto na naleśniki na tym gorącym płynie. Wyjdą idealne. Alternatywa dla mleka i wody gazowanej

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Oprócz patelni, warto przyjrzeć się temu w jakiej temperaturze smażycie swoje naleśniki. Co prawda, smażenie ma to do siebie, że wymaga dużego ognia, ale akurat nie w tym przypadku. Kurek z gazem powinniście ustawić w środkowej pozycji – tak, by ogień był średniej wielkości. Zbyt duża temperatura może sprawić, że naleśniki się nie udadzą.

Z kolei na małym ogniu ciasto będzie potrzebowało zbyt dużo czasu na odpowiednie wysmażenie. Pamiętajcie tylko o tym, by przed wlaniem ciasta na naczynie po raz pierwszy, powierzchnia patelni była odpowiednio nagrzana! To częsty, szkolny błąd młodszych adeptów "sztuki naleśnikarskiej".

Dlaczego pierwszy naleśnik przywiera do patelni?

Kolejna kwestia to odpowiednia dawka tłuszczu w cieście i na patelni. Są panie domu, które smażą naleśniki na dużej ilości oleju.

Tak przygotowane placki są rzeczywiście smaczne i rzadko się przyklejają do patelni, ale za to wręcz porażają swoją kalorycznością. Lepszym pomysłem będzie zastosowanie starego triku z dolaniem oleju do ciasta. Jeśli nie pożałujecie tłuszczu do ciasta, naleśniki będziecie smażyć na suchej patelni.

Odpowiednia dawka tłuszczu w cieście, właściwie wybrana, dobrze rozgrzana patelnia - jeśli przyłożycie się do tych podstaw, wasz pierwszy naleśnik wcale nie musi być nieudany!

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Flickr
Newsy
Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Naleśniki bez tłuszczu są równie pyszne co te tradycyjne. Są przy tym jednak o wiele zdrowsze i mają mniej kalorii. Zróbcie następnym razem naleśniki bez tłuszczu. Musicie tylko pamiętać o odpowiedniej patelni.

Naleśniki bez tłuszczu to propozycja dla tych z was, którzy kontrolują spożywane kalorie lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Niełatwo jest przecież zrezygnować z jedzenia naleśników, bo są takie pyszne! Chętnie jadają je  maluchy i dzieci, ale dorośli również bardzo je lubią. Czasem przedmiotem dyskusji jest to, jaką wodę najlepiej dodać do naleśników . Niektórzy nie dodają jej wcale, inni dodają wodę gazowaną, a jeszcze inne osoby zastępują wodę piwem . To właśnie woda, mąka, mleko i jajko są głównymi składnikami ciasta na naleśniki . Czy naleśniki są dietetyczne? Naleśniki to jednak dość tłusta potrawa. Tylko dlatego, że zazwyczaj smaży się je na oleju lub maśle. Ciasto smażone na tłuszczu bardzo szybko pochłania go i samo staje się tłuste. To silnie wpływa na kaloryczność potrawy i jej wartość zdrowotną. Gdyby nie to, że naleśniki są smażone, spokojnie można byłoby jadać je na diecie. Czy da się usmażyć naleśniki bez tłuszczu? Tak! Potrzebujecie tylko bardzo dobrej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Patelnia nie może być porysowana, stara ani odgięta. Są nawet specjalne płaskie i duże patelnie do naleśników. Możecie na nich bez problemu usmażyć naleśniki bez tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że tłuszcz jest niezdrowy tylko w nadmiarze. Możecie dodać za to do ciasta na naleśniki łyżkę oleju. I tak będą one znacznie mniej kaloryczne. Jak ograniczyć kaloryczność naleśników? Mamy kilka bardzo praktycznych sposobów na ograniczenie kaloryczności naleśników . Zastosujcie je, a naleśniki nie będą się przyczyniać do kurczących się w pasie spodni. Dodajcie do naleśników otręby – bardziej wtedy sycą i przeciwdziałają zaparciom Zamieńcie mąkę w naleśnikach na razową – to duża zmiana, nawet jeśli...

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

Jak sprawić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Wystarczy tylko posmarować je tym zaraz po usmażeniu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Posmarujcie je tym zaraz po usmażeniu
Marzycie o naleśnikach delikatnych w smaku, a jednocześnie konkretnych w smaku? Mamy dla was jedną prostą radę.

Smażenie naleśników to jedno z najprzyjemniejszych kulinarnych zadań. Misterne wylewanie ciasta na patelnię, potem zręczne podrzucanie, aż w końcu lądowanie na talerzu wygłodniałych domowników. Naleśniki kochają nie tylko dorośli, ale chyba przede wszystkim dzieci. Nie tylko za smak samych placków, ale także i ze względu na moc dodatków. Jakie składniki potrzebne są do smażenia naleśników? Jednak kluczem do przepysznych naleśników i absolutną podstawą powodzenia naleśnikowego święta jest odpowiednio wysmażone ciasto. Jego klasyczne składniki znają nawet dzieci: Mąka Jajka Mleko Woda (najlepiej gazowana) Sól Cukier Olej do smażenia i do ciasta Skoro jesteśmy przy oleju, to z pewnością pamiętacie to, jak naleśniki smażyły wasze babcie. Słuszna porcja oleju w cieście, słuszna porcja oleju na patelni… Do tego kochane babunie oczywiście smażyły swoje naleśniki na starych, żeliwnych patelniach, często wykonanych przez niegdysiejszych specjalistów w tym fachu, czyli Romów. Dziś o prawdziwą, żeliwną cygańską patelnię jest już dość trudno. Większość z was smaży swoje naleśniki na patelniach teflonowych lub specjalnych cieniutkich patelenkach przeznaczonych tylko do naleśników. Jak łatwo poprawić smak naleśników? To wcale jednak nie oznacza, że naleśniki smażone w takich warunkach musza się nie udać i nie smakować. Nie trzeba będzie także podlewać do ciasta hektolitrów oleju rzepakowego. Dzięki jednemu sprytnemu dodatkowi unikniecie tego, a dodatkowo poprawicie ich smak. Chodzi o masło. Jednak bynajmniej nie mówimy o tym, by dodawać rozpuszczone maslo do ciasta na naleśniki. A także nie o tym, by swoje naleśniki smażyć na dużej ilości klarowanego masła, które zwykle może zaszokować swoją...

dlaczego naleśniki się łamią i są suche
Adobe Stock
Newsy
Naleśniki wyszły suche i się łamią? 1 błąd sprawia, że niektórym wychodzą raczej andruty albo wafle
Z dżemem, z marmoladą, z serem – naleśniki są pyszne z różnymi dodatkami. Pod warunkiem, że zostaną odpowiednie usmażone.

Trochę mąki, trochę wody, mleka, jajko i odrobina oleju. Do tego szczypta soli i cukru – naleśniki to potrawa prosta w przygotowaniu. Kochają je dzieci, kochają je dorośli. Często naleśniki są także pierwszym daniem, których uczą się mali uczniowie i małe uczennice kulinarnej sztuki. Jak to więc możliwe, że po wielu latach smażenia naleśników, wielu wciąż ma problemy, by za każdym razem wychodziły tak jak powinny? Dlaczego naleśniki wychodzą suche i się łamią? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Dzisiaj skupimy się na tym, by wyeliminować jeden z najczęstszych błędów – smażenie zbyt suchych i łamiących się naleśników . Przyczyn suchości i łamliwości naleśników, w pierwszej kolejności należy upatrywać w konsystencji ciasta. Powinno ono przypominać nieco śmietanę. Rzadsze ciasto to prosta droga do otrzymania raczej andrutów czy wafli, a nie naleśników. Naleśniki po usmażeniu powinno się składować jeden na drugim – dzięki temu będą oddawały sobie wzajemnie wilgoć i będą przyjemnie miękkie w sam raz przy smarowaniu ich dżemem. Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt rzadkie – to już wiadomo. Ponadto, nie zapomnijcie wlać do niego odrobiny oleju. Nie przesadzajcie z ilością tłuszczu. Jednak bez oleju, naleśniki po pierwsze będą się przypalały i przywierały do patelni, a po drugie będą dość suche. Jak powinno się smażyć naleśniki? Jak smażyć naleśniki, by ich zanadto nie wysuszyć? Kluczem będzie ustawienie dość dużego ognia na waszym palniku. Kiedy już wlejecie trochę ciasta na patelnię, wprawnym ruchem dobrze rozprowadźcie ciasto po patelni. Jaką patelnię wybrać do smażenia naleśników? Najłatwiej naleśniki smaży się na cienkiej patelni zaprojektowanej specjalnie do tego dania. Wydaje się jednak, że najlepsze, nieco grubsze i...