Naleśniki, które się nie udają
Adobe Stock
Newsy

Czy to prawda, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki temu trikowi wszystkie wyjdą wam idealnie

Pierwszy naleśnik przykleja się do patelni albo wychodzi za tłusty? Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym odwiecznym problemem.
Hubert Rój
luty 10, 2021

Podobno wśród rozwódek funkcjonuje powiedzenie, że pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik – nigdy nie wychodzi.

Nie jesteśmy ekspertami w sprawach matrymonialnych, ale wydaje się, że w kwestii naleśników wcale nie musi być tak źle!

Sekret udanych naleśników już podczas pierwszego smażenia zawiera się w trzech głównych krokach.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dawne cygańskie patelnie

Niezależnie od tego, czy wolicie naleśniki cienkie, czy nieco grubsze, musicie stosować się do podstawowych zasad.

Wszystko po, by uniknąć uciążliwego odczyszczania powierzchni patelni z naleśnikowej spalenizny.

Skoro już jesteśmy przy patelniach, musimy zadać wam pytanie. Pamiętacie smak naleśników waszych mam i babć?

Tajemnicą  ich pięknego, rumianego wyglądu były właśnie odpowiednie żeliwne, stalowe patelnie, często wyprodukowane przez Romów.

Z teflonem czy bez?

Właśnie Romowie byli niegdyś specjalistami w produkcji tych naczyń. Dzisiejsze patelnie produkowane na masową skalę mocno różnią się jakością od tzw. cygańskich.

Warto więc zainwestować w specjalną patelnię do smażenia naleśników. Niekoniecznie musi być żeliwna.

Zobacz także

Powinno wystarczyć także mocne, wytrzymałe naczynie z powłoką teflonową. Bez tego trudno o nieprzywierania ciasta.

Rozgrzejcie patelnię!

Oprócz patelni, warto przyjrzeć się temu w jakiej temperaturze smażycie swoje naleśniki. Co prawda, smażenie ma to do siebie, że wymaga dużego ognia, ale akurat nie w tym przypadku.

Kurek z gazem powinniście ustawić w środkowej pozycji – tak, by ogień był średniej wielkości. Zbyt duża temperatura może sprawić, że naleśniki się nie udadzą.

Z kolei na małym ogniu ciasto będzie potrzebowało zbyt dużo czasu na odpowiednie wysmażenie.

Pamiętajcie tylko o tym, by przed wlaniem ciasta na naczynie po raz pierwszy, powierzchnia patelni była odpowiednio nagrzana! To częsty, szkolny błąd młodszych adeptów "sztuki naleśnikarskiej".

Smażcie na suchej patelni

Kolejna kwestia to odpowiednia dawka tłuszczu w cieście i na patelni. Są panie domu, które smażą naleśniki na dużej ilości oleju.

Tak przygotowane placki są rzeczywiście smaczne i rzadko się przyklejają do patelni, ale za to wręcz porażają swoją kalorycznością.

Lepszym pomysłem będzie zastosowanie starego triku z dolaniem oleju do ciasta. Jeśli nie pożałujecie tłuszczu do ciasta, naleśniki będziecie smażyć na suchej patelni.

Odpowiednia dawka tłuszczu w cieście, właściwie wybrana, dobrze rozgrzana patelnia - jeśli przyłożycie się do tych podstaw, wasz pierwszy naleśnik wcale nie musi być nieudany!

Komentarze
naleśniki z mięsem z rosołu przepis
Adobe Stock
Przepisy Nie wiesz co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Do zrobienia naleśników będziesz potrzebować: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Do zrobienia farszu będziesz potrzebować: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznij od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksuj, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzej kilka kropli oleju, a następnie nałóż na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smaż cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóż na bok.  Teraz możesz zająć się farszem. Mięso z rosołu oddziel od kości, a następnie umieść je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni (możesz to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyłaś naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodaj do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieść jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszaj. Tak przygotowanym mięsem zacznij faszerować usmażone...

Przeczytaj
jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana jednej rzeczy
Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną.   Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy! W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić! Przepis na idealną panierkę Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników: Mleko Jajko Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką. Filety...

Przeczytaj
Magda Gessler 25 lat temu
ons
Newsy Masz ochotę na naleśniki? Przyrządź je, jak sama Magda Gessler. Jeden składnik totalnie cię zaskoczy
Magda Gessler to specjalistka od wszystkiego - także od naleśników! Przekonaj się, co do nich dodaje, że zawsze wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Naleśniki, podobnie jak omlety i jajecznica, należą do kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu śniadań. Choć nie są skomplikowane, to każdy ma na nie swój własny przepis. Wystarczy nieco zmienić proporcje składników, by wyczarować wyjątkowe danie w swoim własnym stylu. A jak Magda Gessler robi swoje naleśniki? Sprawdźcie koniecznie! Śniadanie, obiad, deser i kolacja To danie jest naprawdę uniwersalne, a w niektórych rodzinach toczą się spory, co do tego o jakiej porze dnia należy je jeść. Niektórzy naleśniki zjedzą tylko na śniadanie, tak jak jajecznicę. Dla innych to świetny pomysł na bezmięsny obiad, kolejni traktują je tylko w kategorii deseru, a znajdą się też osoby, które te miękkie placki z chęcią pałaszują na kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli, choć ci drudzy chętniej próbują naleśników w wersji wytrawnej, np. z grzybami lub szpinakiem. Naleśniki a’la Gessler Magda Gessler, polski autorytet kulinarny i guru wśród restauratorów, podzieliła się swoim autorskim przepisem na naleśniki. Wiecie, jaki jest ich sekret? Otóż Gessler nieco zmodyfikowała klasyczny przepis! Tak zmieniła klasyczne składniki: Zamiast wody – woda gazowana Zamiast oleju – masło klarowane Dzięki tym składnikom placki znacznie różnią się od klasycznych naleśników! Woda gazowana sprawia, że ciasto jest dużo bardziej puchate i pełne pęcherzyków powietrza. Z kolei dzięki zamianie oleju na masło naleśniki są znacznie lżejsze i lepiej się smażą.   Aby przyrządzić naleśniki według receptury Magdy Gessler, przygotujcie: 1 szklankę wody gazowanej Dwie szklanki mąki 1 szklankę mleka 3 jaja Płaską łyżeczkę soli Masło klarowane Przygotowanie Do głębokiej miski wsyp mąkę, najpierw ją...

Przeczytaj
pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Przeczytaj