Papryka rzeczywiście pochodzi ze świata roślin, u których możliwe jest sklasyfikowanie płci. Jak się okazuje, ta jest determinowana genetycznie i określa zdolność do wytwarzania gamet męskich lub żeńskich. Jednak niestety, stwierdzenie jakoby same owoce papryki, w zależności od ilości wybrzuszeń, posiadały określoną daną płeć jest nieprawdą… 

Ilość wybrzuszeń i pestek nie świadczy o płci papryki

Papryki mogą mieć od 2 do nawet 5 wybrzuszeń, co nie ma jednak nic wspólnego z ich płcią. Niektórzy uważają również, że rodzaj żeński lub męski warzywa można określić po mnogości zawartych w nim pestek, to także mit. Bowiem, im papryka jest większa tym więcej ma pestek, z kolei im mniejsza, tym nasion jest mniej.

Wiele osób twierdzi także, że płeć papryki wpływa na jej smak i wartości odżywcze. Ten argument też łatwo obalić. Bowiem papryki w istocie różnią się między sobą tymi czynnikami, jednak w zależności od koloru, a nie zaś od płci. Na rynku mamy przecież paprykę czerwoną, żółtą, zieloną, a nawet pomarańczową.

Smak i wartości odżywcze zależą od koloru papryki

Okazuje się, że kolor papryki oznacza różne stadia jej dojrzewania. Najwcześniej z krzaka zostało zerwane zielone warzywo, żółty i pomarańczowy to kolory pośrednie, z kolei najdłużej na krzaku wisiała ta w kolorze czerwonym - to właśnie ona zdążyła pochłonąć najwięcej promieni słonecznych.

Zobacz także:

Papryka to generalnie bardzo zdrowy produkt bogaty w witaminy C, B oraz E, ale również beta-karoten, fosfor, potas, magnez, żelazo i przeciwutleniacze. Mimo że warzywo we wszystkich kolorach zawiera ich  stosunkowo dużo, to niekwestionowanym zwycięzcą pod względem odżywczym, ale również smakowym okazuje się papryka czerwona. Bez względu na ilość wybrzuszeń jest lekko słodka i smakuje po prostu obłędnie! 

Drugie miejsce pod względem zdrowotnym zajmuje papryka zielona. Choć jej spożywanie pozytywnie wpływa na ludzki organizm to w istocie niewiele osób ją lubi. Być może głównie dlatego, że jej smak jest zbyt gorzki. 

Najbardziej nijakie pod względem zdrowotnym i smakowym okazują się papryki w kolorze żółtym i pomarańczowym. Niewielka ilość zawartych w niej składników odżywczych oraz bardzo łagodny smak sprawiają, że rzadko ląduje w sklepowych koszykach Polaków.