papryki mają płeć
Adobe Stock
Newsy

Czy to prawda, że papryka ma płeć? Sprawdź wybrzuszenia na dole warzywa

Sprawdza się ją ponoć od spodu, licząc wybrzuszenia. Bez względu na kolor, ta z czterema wybrzuszeniami ma mieć rzekomo płeć żeńską, z kolei ta z trzema płeć męską. Choć to wszystko brzmi interesująco, w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej…

Papryka rzeczywiście pochodzi ze świata roślin, u których możliwe jest sklasyfikowanie płci. Jak się okazuje, ta jest determinowana genetycznie i określa zdolność do wytwarzania gamet męskich lub żeńskich. Jednak niestety, stwierdzenie jakoby same owoce papryki, w zależności od ilości wybrzuszeń, posiadały określoną daną płeć jest nieprawdą… 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ilość wybrzuszeń i pestek nie świadczy o płci papryki

Papryki mogą mieć od 2 do nawet 5 wybrzuszeń, co nie ma jednak nic wspólnego z ich płcią. Niektórzy uważają również, że rodzaj żeński lub męski warzywa można określić po mnogości zawartych w nim pestek, to także mit. Bowiem, im papryka jest większa tym więcej ma pestek, z kolei im mniejsza, tym nasion jest mniej.

Wiele osób twierdzi także, że płeć papryki wpływa na jej smak i wartości odżywcze. Ten argument też łatwo obalić. Bowiem papryki w istocie różnią się między sobą tymi czynnikami, jednak w zależności od koloru, a nie zaś od płci. Na rynku mamy przecież paprykę czerwoną, żółtą, zieloną, a nawet pomarańczową.

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Smak i wartości odżywcze zależą od koloru papryki

Okazuje się, że kolor papryki oznacza różne stadia jej dojrzewania. Najwcześniej z krzaka zostało zerwane zielone warzywo, żółty i pomarańczowy to kolory pośrednie, z kolei najdłużej na krzaku wisiała ta w kolorze czerwonym - to właśnie ona zdążyła pochłonąć najwięcej promieni słonecznych.

Papryka to generalnie bardzo zdrowy produkt bogaty w witaminy C, B oraz E, ale również beta-karoten, fosfor, potas, magnez, żelazo i przeciwutleniacze. Mimo że warzywo we wszystkich kolorach zawiera ich  stosunkowo dużo, to niekwestionowanym zwycięzcą pod względem odżywczym, ale również smakowym okazuje się papryka czerwona. Bez względu na ilość wybrzuszeń jest lekko słodka i smakuje po prostu obłędnie! 

Drugie miejsce pod względem zdrowotnym zajmuje papryka zielona. Choć jej spożywanie pozytywnie wpływa na ludzki organizm to w istocie niewiele osób ją lubi. Być może głównie dlatego, że jej smak jest zbyt gorzki. 

Najbardziej nijakie pod względem zdrowotnym i smakowym okazują się papryki w kolorze żółtym i pomarańczowym. Niewielka ilość zawartych w niej składników odżywczych oraz bardzo łagodny smak sprawiają, że rzadko ląduje w sklepowych koszykach Polaków.

warzywa których nie powinno się mrozić
Adobe Stock
Newsy
Używacie mrożonek? Tych pod żadnym pozorem nie kupujcie
Niekwestionowanym plusem mrożenia jest pozasezonowy dostęp do ulubionych produktów. Okazuje się jednak, że wiele warzyw traci w ten sposób nie tylko swój smak i wygląd, ale również cenne wartości odżywcze. Właśnie dlatego nie powinniście kupować między innymi mrożonych ziemniaków.

Mrożenie warzyw odbywa się w szczytowej fazie ich świeżości. W ten sposób utrwalany jest nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Taka obróbka termiczna bardzo służy wielu produktom. Okazuje się jednak, że drugie tyle całkowicie traci swój smak, konsystencje i właściwości. Oto 5 rodzajów warzyw, których nigdy nie powinniście wkładać do zamrażalnika. Ziemniaki Bez względu na to czy występują w postaci frytek, talarków czy ćwiartek nie powinniście po nie sięgać. Bowiem po zamrożeniu ich konsystencja i smak ulegają znacznemu pogorszeniu. Pamiętajcie, że ziemniaki to produkt całoroczny, właściwie przechowywany może naprawdę długo zachować świeżość. Dlatego nie kupujcie mrożonych ziemniaków. Marchewki Naukowcy udowodnili, że mrożone marchewki zawierają o wiele mniej żelaza niż te przyrządzone na świeżo. A przecież żelazo to bardzo ważny składnik odżywczy, odpowiedzialny za transport tlenu do mięśni. Z racji, że marchewki, podobnie jak ziemniaki, są produktem całorocznym, nie kupujcie ich w postaci mrożonej. Mrożony szpinak Jeśli chcecie go wykorzystać do przyrządzenia sałatki lub innego dania na zimno, koniecznie sięgnijcie po świeże liście. Bowiem mrożony szpinak będzie miał konsystencję papki, stanie się rozmoczony i nieapetyczny. Ilość zawartej w nim wody jest po prostu zbyt wysoka, by mrożenie przynosiło pożądane efekty. Cebula W sklepowych zamrażarkach można również znaleźć pokrojoną w kostkę cebulę. Wiele osób uważa, że wkładając ją do koszyka zwyczajnie oszczędza czas. Okazuje się jednak, że po rozmrożeniu produkt staje się nieapetyczną papką, a w dodatku zostaje pozbawiony charakterystycznej ostrości. Dlatego wybierzcie świeżą cebulę, a jeśli nie lubicie jej siekać skorzystajcie z pomocy meleksera. Brokuły Choć mrożone...

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy
Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!
Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki! Właściwości odżywcze selera Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego. Seler naciowy – robisz to źle! Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza. Kupujesz nieświeży seler Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary. Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości. Gotujesz lub blanszujesz To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Wyrzucasz liście Nie...

Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość
Bogata w witaminy i minerały dynia, to doskonałe warzywo na jesienne chłody. Wykorzystujcie ją całą, nawet do ostatniej pesteczki.

Dynia to jedno z najbardziej jesiennych warzyw, nie tylko dlatego, że właśnie wtedy dojrzewa. Kojarzy nam się z jesienią, bo jej różnokształtne, kolorowe odmiany wyjątkowo zdobią zarówno stragany, jak i nasze domy. Rzuca się w oczy, przyciąga wzrok i natychmiast przywodzi na myśl smaczne, aromatyczne i rozgrzewające jesienne dania. Kupujcie ją jak najczęściej i wykorzystujcie nie tylko w kuchni. Podpowiadamy do czego użyć pestek  i „wąsów” dyni. Jakie minerały i mikroelementy zawiera dynia? Poza właściwościami zdrowotnymi, dobrym na przeziębienie i rozgrzewającym właściwościom, dynia ma jeszcze inne zastosowanie, dzięki składnikom, których jest pełna. Zawiera bowiem duże ilości witaminy C i beta – karotenu, a przez to doskonale poprawia strukturę skóry i wspomaga produkcje kolagenu, który przywraca jej elastyczność. Z kolei zawarty w dyni cynk wpływa korzystnie na odbudowę i wzmocnienie płytki paznokcia. Dlatego warzywo i wszystkie jego części, w tym pestki i „wąsy” jest chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Przygotowuje się z niego preparaty, które pielęgnują skórę, w tym skórę dłoni, szczególnie narażoną na działanie warunków atmosferycznych. Jak zrobić maskę pielęgnacyjna na dłonie z pestek dyni Jesienią i zimą skóra naszych dłoni ma tendencję do pierzchnięcia i pękania. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w dyni, działającym na delikatną skórę, przygotujecie w domu kosmetyk, który pomoże ją odżywić i nawilżyć. Sposób przygotowania maski na dłonie: 1. Pieczemy dynię w całości . Miąższ przeznaczamy do przygotowania zupy, natomiast pestki lub wąsy odstawiamy do wystygnięcia. 2. Na każdą porcję maski dzielimy pestki i wąsy tak, aby była przewaga...