jak długo można mrozić mięso
AdobeStock
Newsy

Czy to prawda, że mrożonki nie mają daty ważności? Większość Polaków przez lata żyła w błędzie

Jak długo można bezpiecznie spożywać zamrożoną żywność? Zdziwilibyście się. Podajemy wam szacunkowe daty ważności wielu produktów, które na pewno macie w swoich zamrażarkach.

Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można mrozić żywność?

Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu?

Ryby i owoce morza

To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude:

  • Tłuste ryby: 3 miesiące
  • Chude ryby: pół roku
  • Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku

Mięso

W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki:

  • Podroby: 3 miesiące
  • Wędliny: od 1 miesiąca do 2
  • Surowe, mielone mięso: 3 miesiące
  • Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy
  • Dziczyzna: do 12 miesięcy
  • Gotowane mięso: do 3 miesięcy
  • Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy
  • Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy
  • Drób w kawałku: 6-12 miesięcy
Zobacz także
Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu

Owoce i warzywa

Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe.

  • Pomidory: 1 miesiąc
  • Banany: 3 miesiące
  • Cytrusy: do pół  roku
  • Szparagi: 10 miesięcy
  • Zielone warzywa i większość korzeniowych: od 10 do 12 miesięcy

Produkty mleczne

Przetwory mleczne można przechowywać w zamrażarce stosunkowo długo (poza jogurtami). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym dłużej produkt wytrzyma w zamrażarce:

  • Masło: od 6 do 9 miesięcy
  • Margaryna: 12 miesięcy
  • Jogurty: do 2 miesięcy
  • Lody: do 2 miesięcy

Sery

W przypadku serów sprawa jest prosta – większość serów można mrozić przez 6 miesięcy, jednak część z nich w ogóle nie nadaje się do mrożenia, bo stracą swoje właściwości. Serów poniżej nigdy nie zamrażajcie:

  • Parmezan
  • Serek śmietankowy
  • Twarożek
  • Ser feta
  • Mozzarella
jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?   Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być...

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu
Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą. Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą. Czego nie powinno się jeść zimą? Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce. Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść: Kiwi – te...

Urszula Dudziak wygląda świetnie. Gwiazda pokonała ciężką chorobę będąc na specjalnej diecie
ONS
Gwiazdy
77-letnia Urszula Dudziak wygląda świetnie. Gwiazda pokonała ciężką chorobę będąc na specjalnej diecie
Wygrała walkę z chorobą, a dziś wygląda i czuje się świetnie! Poznajcie niesamowitą historię znanej wokalistki Urszuli Dudziak.

Utalentowana wokalistka może śmiało sobie mówić, że darowano jej życie. Gdy kilka lat temu usłyszała diagnozę – rak piersi – nie załamała się, a zaczęła szybko działać. Poznajcie tę niesamowitą historię! Urszula Dudziak pokonała raka piersi Kilka lat temu gwiazda usłyszała od lekarza tragiczną wiadomość – choruje na raka piersi. Urszula nie była jednak pewna, czy zaczynać chemioterapię. Z pomocą swojej córki dużo czytała o chorobie i sposobach jej leczenia. Jednak przed podjęciem decyzji o chemioterapii poprosiła lekarza, by szczerze jej powiedział, co by zrobił, gdyby na jej miejscu była jego żona albo córka. Gdy odpowiedział, że natychmiast wykonałby mastektomię, wokalistka nie czekała dłużej i poddała się amputacji piersi. Jak mówi, trudno jest jej stwierdzić, czy wyleczenie zawdzięcza tylko operacji, czy może przyczyniła się do tego specjalna dieta, którą wówczas stosowała. Urszula Dudziak przeszła na dietę makrobiotyczną Po poznaniu diagnozy, Urszula za namową córki udała się do znajdującego się w USA instytutu makrobiotycznego, gdzie specjaliści zajmują się alternatywnym leczeniem nowotworów. Tam piosenkarka uczyła się o nowym stylu życia i sposobie odżywiania, który miałby ją uzdrowić.         View this post on Instagram                       Post udostępniony przez Urszula Dudziak (@urszuladudziak.official) Na czym polega dieta makrobiotyczna? Dieta makrobiotyczna w założeniu ma zapobiegać wszelkim chorobom i utrzymać nas długo w pełnym zdrowiu. Opiera się na zasadach starożytnej chińskiej medycyny, która...