Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych.

Jak długo można mrozić żywność?

Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu?

Ryby i owoce morza

To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude:

  • Tłuste ryby: 3 miesiące
  • Chude ryby: pół roku
  • Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku

Mięso

W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki:

Zobacz także:

  • Podroby: 3 miesiące
  • Wędliny: od 1 miesiąca do 2
  • Surowe, mielone mięso: 3 miesiące
  • Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy
  • Dziczyzna: do 12 miesięcy
  • Gotowane mięso: do 3 miesięcy
  • Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy
  • Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy
  • Drób w kawałku: 6-12 miesięcy

Owoce i warzywa

Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe.

  • Pomidory: 1 miesiąc
  • Banany: 3 miesiące
  • Cytrusy: do pół  roku
  • Szparagi: 10 miesięcy
  • Zielone warzywa i większość korzeniowych: od 10 do 12 miesięcy

Produkty mleczne

Przetwory mleczne można przechowywać w zamrażarce stosunkowo długo (poza jogurtami). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym dłużej produkt wytrzyma w zamrażarce:

  • Masło: od 6 do 9 miesięcy
  • Margaryna: 12 miesięcy
  • Jogurty: do 2 miesięcy
  • Lody: do 2 miesięcy

Sery

W przypadku serów sprawa jest prosta – większość serów można mrozić przez 6 miesięcy, jednak część z nich w ogóle nie nadaje się do mrożenia, bo stracą swoje właściwości. Serów poniżej nigdy nie zamrażajcie:

  • Parmezan
  • Serek śmietankowy
  • Twarożek
  • Ser feta
  • Mozzarella