Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych.
Jak długo można mrozić żywność?
Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu?
Ryby i owoce morza
To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude:
- Tłuste ryby: 3 miesiące
- Chude ryby: pół roku
- Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku
Mięso
W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki:
Zobacz także:
- Podroby: 3 miesiące
- Wędliny: od 1 miesiąca do 2
- Surowe, mielone mięso: 3 miesiące
- Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy
- Dziczyzna: do 12 miesięcy
- Gotowane mięso: do 3 miesięcy
- Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy
- Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy
- Drób w kawałku: 6-12 miesięcy
Owoce i warzywa
Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe.
- Pomidory: 1 miesiąc
- Banany: 3 miesiące
- Cytrusy: do pół roku
- Szparagi: 10 miesięcy
- Zielone warzywa i większość korzeniowych: od 10 do 12 miesięcy
Produkty mleczne
Przetwory mleczne można przechowywać w zamrażarce stosunkowo długo (poza jogurtami). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym dłużej produkt wytrzyma w zamrażarce:
- Masło: od 6 do 9 miesięcy
- Margaryna: 12 miesięcy
- Jogurty: do 2 miesięcy
- Lody: do 2 miesięcy
Sery
W przypadku serów sprawa jest prosta – większość serów można mrozić przez 6 miesięcy, jednak część z nich w ogóle nie nadaje się do mrożenia, bo stracą swoje właściwości. Serów poniżej nigdy nie zamrażajcie:
- Parmezan
- Serek śmietankowy
- Twarożek
- Ser feta
- Mozzarella