jak długo można mrozić mięso
AdobeStock
Newsy

Czy to prawda, że mrożonki nie mają daty ważności? Większość Polaków przez lata żyła w błędzie

Jak długo można bezpiecznie spożywać zamrożoną żywność? Zdziwilibyście się. Podajemy wam szacunkowe daty ważności wielu produktów, które na pewno macie w swoich zamrażarkach.

Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można mrozić żywność?

Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu?

Ryby i owoce morza

To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude:

  • Tłuste ryby: 3 miesiące
  • Chude ryby: pół roku
  • Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku

Mięso

W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki:

  • Podroby: 3 miesiące
  • Wędliny: od 1 miesiąca do 2
  • Surowe, mielone mięso: 3 miesiące
  • Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy
  • Dziczyzna: do 12 miesięcy
  • Gotowane mięso: do 3 miesięcy
  • Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy
  • Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy
  • Drób w kawałku: 6-12 miesięcy
Zobacz także
Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu

Owoce i warzywa

Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe.

  • Pomidory: 1 miesiąc
  • Banany: 3 miesiące
  • Cytrusy: do pół  roku
  • Szparagi: 10 miesięcy
  • Zielone warzywa i większość korzeniowych: od 10 do 12 miesięcy

Produkty mleczne

Przetwory mleczne można przechowywać w zamrażarce stosunkowo długo (poza jogurtami). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym dłużej produkt wytrzyma w zamrażarce:

  • Masło: od 6 do 9 miesięcy
  • Margaryna: 12 miesięcy
  • Jogurty: do 2 miesięcy
  • Lody: do 2 miesięcy

Sery

W przypadku serów sprawa jest prosta – większość serów można mrozić przez 6 miesięcy, jednak część z nich w ogóle nie nadaje się do mrożenia, bo stracą swoje właściwości. Serów poniżej nigdy nie zamrażajcie:

  • Parmezan
  • Serek śmietankowy
  • Twarożek
  • Ser feta
  • Mozzarella
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
AdobeStock
Newsy
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
W trakcie sezonu na różne letnie owoce warto część z nich zamrozić, by cieszyć się ich smakiem podczas zimowych miesięcy. Jak zrobić to prawidłowo i jak długo można mrozić owoce?

Jednym z najlepszych sposobów przedłużania świeżości produktów spożywczych jest mrożenie. Przez wiele miesięcy można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce warzywa, owoce, pieczywo, a nawet zioła ! Jednak nawet mrożone jedzenie kiedyś się psuje. Czy wiecie, jak długo można mrozić owoce, w tym truskawki i inne owoce sezonowe? Sprawdźcie! Jak długo można mrozić owoce? Większość owoców można bezpiecznie mrozić przez około 6 miesięcy. Zaliczają się do nich: Śliwki Morele Nektarynki Brzoskwinie Borówki Żurawina Jagody Wyjątek stanowią drobne i delikatne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny oraz wiśnie. Te można mrozić jedynie przez 3-4 miesiące. Jakie są skutki zbyt długiego mrożenia żywności? Nie bez powodu podaje się pewną granicę mrożenia poszczególnych produktów spożywczych. Zbyt długo trzymane w zamrażarce staną się niesmaczne lub całkowicie niejadalne. Na przykład konsystencja przemrożonych owoców i warzyw staje się papkowata i bardzo nieprzyjemna. Z kolei wędliny robią się wodniste i bardzo miękkie. Należy też wystrzegać się ponownego zamrażania! Grozi to zatruciem wieloma bakteriami, które można znaleźć w jedzeniu. Podczas mrożenia są one uśpione, a po rozmrożeniu się „wybudzają”. Jeżeli ponownie zamrozicie jedzenie, to bakterie zaczną się już w nim rozwijać – zjedzenie takiej żywności poskutkuje silnym zatruciem pokarmowym. Jak zamrozić truskawki, by się nie sklejały? Mrożenie truskawek i innych drobnych owoców wymaga użycia pewnej techniki, dzięki której owoce nie będą posklejane po zamrożeniu. Jeżeli jej nie zastosujecie, to truskawki zamienią się w zamrażarce w nieapetyczną, zmrożoną owocową bryłę! Przed mrożeniem należy dokładnie wysuszyć owoce i ułożyć je w pojemniku lub...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd
Z waszej zamrażarki wydobywa się nieprzyjemny zapach? Możliwe, że główna przyczyna wcale nie leży w rzadkim myciu tego urządzenia. Sprawdźcie, czy też popełniacie ten częsty błąd.

Dziś trudno nam jest wyobrazić sobie życie bez zamrażarki. Możliwość zamrożenia praktycznie każdego produktu spożywczego pozwala sporo zaoszczędzić i zrobić zapasy jedzenia na długo.  Czasami jednak, pomimo pilnowania czystości w całej kuchni, wstyd się przyznać, że w zamrażarce po prostu śmierdzi. Skąd bierze się ten brzydki zapach i czy można mu jakoś zapobiec? Sprawdźcie, co jest jego powodem.  Dlaczego w zamrażarce śmierdzi? Czujecie nieprzyjemny zapach przy każdym otwarciu zamrażarki? To może oznaczać, że znajdujące się w niej produkty po prostu się… zepsuły. Zdziwieni? Nawet zamrożone jedzenie po jakimś czasie psuje się w zamrażarce i wydziela bardzo brzydki zapach. Co gorsza, może on przejść na inne produkty i sprawić, że cała zawartość zamrażarki jest do wyrzucenia. Problem ten dotyczy najczęściej mięsa, które ma najkrótszy okres ważności po zamrożeniu - wynosi on około 3 miesiące, w zależności od gatunku. Nie warto więc robić bardzo dużych zapasów mięsa jeśli nie macie pewności, że zdążycie je szybko zjeść. Kolejnym powodem jest nieodpowiednia temperatura. Poszczególne produkty spożywcze należy mrozić w odpowiedniej temperaturze. Jeśli jest za wysoka, mogą się one szybciej zepsuć i spowodować brzydki zapach w zamrażarce. Sprawdźcie, jaka temperatura jest odpowiednia: mięso, ryby i owoce morza: od -20 do -35 stopni Celsjusza warzywa i owoce: -18 stopni Celsjusza ciasta: -25 stopni Celsjusza  Ostatnią i najgroźniejszą dla zdrowia przyczyną są produkty zepsute na skutek ponownego zamrożenia. Jeśli coś zostało już rozmrożone, nie wolno tego ponownie zamrażać! W jedzeniu pojawiają się wówczas bakterie, które nie znikną przy kolejnym zamrożeniu i mogą stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia, a przy okazji sprawić, że jedzenie w zamrażarce zacznie...

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości. Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak. Czy myć mięso przed mrożeniem? Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella. Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić. Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje. W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie. Jak długo przechowywać schłodzone mięso? Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze....