Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie!
Czy szparagi trzeba obierać?
Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw.
Przepis na szparagi z sosem
Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma świeżych zielonych szparagów
- Pół łyżeczki cukru
- Pół łyżeczki soli
Do sosu:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki mleka
- 50 g żółtego sera
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą.
- Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku.
- Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło.
Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go według tych kroków:
Zobacz także:
- Roztopcie w rondelku 2 łyżki masła. Wsypcie łyżkę mąki i mieszajcie tak długo, aż powstanie zasmażka. Wlejcie ¾ szklanki zimnego mleka, wsypcie po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i mieszajcie do zagotowania.
- Gdy sos już zgęstnieje, wsypcie do niego 50 g startego żółtego sera i wymieszajcie.
I gotowe! Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane szparagi. Smacznego!
Czytaj także: