Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
AdobeStock
Newsy

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Obierać szparagi, czy nie? Wszystko zależy od rodzaju szparagów, które wybraliście.

Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy szparagi trzeba obierać?

Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw.

Zobacz także
Jak przedłużyć świeżość tulipanów? Wsypcie trochę tego kuchennego produktu

Jak przedłużyć świeżość tulipanów? Wsypcie trochę tego kuchennego produktu

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Przepis na szparagi z sosem

Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżych zielonych szparagów
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Do sosu:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g żółtego sera
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku.
  3. Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło.

Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go według tych kroków:

  1. Roztopcie w rondelku 2 łyżki masła. Wsypcie łyżkę mąki i mieszajcie tak długo, aż powstanie zasmażka. Wlejcie ¾ szklanki zimnego mleka, wsypcie po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i mieszajcie do zagotowania.
  2. Gdy sos już zgęstnieje, wsypcie do niego 50 g startego żółtego sera i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane szparagi. Smacznego!

Czytaj także:

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Przepyszny przepis na majowy obiad lub kolację. Przygotujcie te pierogi drożdżowe i nadziejcie je szparagami.

Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę , dodawać je do naleśników , smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto . Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca. Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych . Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników. Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami. Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami 1,5 szklanki mleka łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki żytniej 1 płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki otrębów pszennych Nadzienie pierogów: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 garść młodych pokrzyw 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g twarogu śmietankowego 10 pomidorków koktajlowych 1 czubata łyżeczka sosu chili pieprz kolorowy 1/2 cebuli Białko ok. 100 g żółtego sera Przygotowanie drożdżowych...

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
Jeśli przepadacie za szparagami, to musicie wypróbować ten przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu zupę krem z białych szparagów.

Gdy na sklepowych półkach królują szparagi , nie sposób nie wykorzystać ich na obiad! Przygotujecie rewelacyjną zupę krem ze szparagów z kluskami z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Wypróbujcie koniecznie! Przepis na krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi Do przygotowania zupy krem ze szparagów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 żółtka 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietanki kremówki Sól Pieprz Do klusek: 1 szklanka wody Pół szklanki kaszki kukurydzianej Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Najpierw zróbcie kluski: W garnku zagotujcie wodę z solą, wsypcie do niej pół szklanki kaszki kukurydzianej i szybko mieszajcie. Po chwili zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotowaną kaszkę rozsmarujcie bardzo cienko na folii i ostudźcie. Następnie za pomocą foremek (np. do ciastek) powycinajcie kaszkę w różne wzorki. Tak przygotowane kluski dodajcie na koniec do zupy. Obierzcie szparagi: przemyjcie je, odłamcie twarde i zdrewniałe końcówki, a górne części łodyg obierzcie cienko ze skóry. Włóżcie szparagi do wody z sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją! Obierzcie też dolną część szparagów. Do garnka wlejcie 1 szklankę bulionu, dodajcie do niej dolne części szparagów oraz obierki. Zagotujcie i gotujcie przez kwadrans. Po ugotowaniu przetrzyjcie szparagi przez sitko. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po chwili, gdy warzywa nieco się usmażą, dodajcie ugotowane szparagi, obierki, całość zalejcie...

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy
Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przepis na sos holenderski Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g masła (3/4 kostki) 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny Dwie szczypty soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować! Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły...