Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie!

Czy szparagi trzeba obierać?

Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw.

Przepis na szparagi z sosem

Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżych zielonych szparagów
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Do sosu:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g żółtego sera
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku.
  3. Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło.

Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go według tych kroków:

Zobacz także:

  1. Roztopcie w rondelku 2 łyżki masła. Wsypcie łyżkę mąki i mieszajcie tak długo, aż powstanie zasmażka. Wlejcie ¾ szklanki zimnego mleka, wsypcie po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i mieszajcie do zagotowania.
  2. Gdy sos już zgęstnieje, wsypcie do niego 50 g startego żółtego sera i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane szparagi. Smacznego!

Czytaj także: