Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
AdobeStock
Newsy

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Obierać szparagi, czy nie? Wszystko zależy od rodzaju szparagów, które wybraliście.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 10, 2021

Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy szparagi trzeba obierać?

Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw.

Zobacz także

Przepis na szparagi z sosem

Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżych zielonych szparagów
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Do sosu:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g żółtego sera
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku.
  3. Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło.

Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go według tych kroków:

  1. Roztopcie w rondelku 2 łyżki masła. Wsypcie łyżkę mąki i mieszajcie tak długo, aż powstanie zasmażka. Wlejcie ¾ szklanki zimnego mleka, wsypcie po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i mieszajcie do zagotowania.
  2. Gdy sos już zgęstnieje, wsypcie do niego 50 g startego żółtego sera i wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane szparagi. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze