Czy szczypior i szczypiorek to to samo? Lepiej sprawdźcie, żeby nie zaliczyć wpadki
AdobeStock
Newsy

Czy szczypior i szczypiorek to to samo? Lepiej sprawdźcie, żeby nie zaliczyć wpadki

Czy wiecie, na czym polega różnica między szczypiorem, a szczypiorkiem? To wcale nie jest ta sama roślina, chociaż obie wyglądają bardzo podobnie.

Nieraz można usłyszeć, jak niektórzy zamiennie stosują nazwę „szczypior” oraz „szczypiorek” na określenie długich, zielonych łodyg wyrastających z cebuli, które pokrojone są świetnym dodatkiem na kanapki czy do sałatek. Wiedzieliście jednak, że szczypior i szczypiorek to dwie różne rzeczy? Dobrze jest poznać różnice między nimi!

Czym różni się szczypior od szczypiorku?

Szczypiorek to bylina z rodziny czosnkowatych. Ma krótkie, cienkie łodygi i uprawia się go jako warzywo, choć w Polsce wiosną rośnie także dziko. To właśnie szczypiorek często dodawany jest np. do serków do smarowania z ziołami. Nie ma on zupełnie nic wspólnego ze szczypiorem, poza bardzo podobną nazwą. 

Szczypior z kolei wyrasta z cebuli, ma znacznie dłuższe i twardsze łodygi. I, co jest jego dużą zaletą, można go hodować praktycznie przez cały rok z cebuli. Na przykład w szklance na parapecie.

Zobacz także
Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka

Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka

Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!

Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!

Właściwości szczypiorku

Podobno już w starożytnym Rzymie doceniono właściwości zdrowotne szczypiorku i stosowano go na ból gardła oraz jako środek moczopędny. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe szczypiorek szybko zyskał popularność również w innych częściach świata - zarówno jako dodatek do żywności, jak i lekarstwo. Właściwości zdrowotne szczypiorku to m.in.:

  • działanie przeciwzapalne

  • obniżenie ryzyka wystąpienia chorób serca

  • obniżenie ciśnienia krwi

  • zapobieganie zaparciom

  • usprawnienie procesów trawiennych

  • ochrona przed zakrzepami

  • ochrona przed nowotworami

Ponadto, związki siarki zawarte w szczypiorku pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, z czego skorzystają osoby cierpiące na cukrzycę.

Szczypiorek na przeziębienie i ból zębów

Szczypiorek warto jeść także ze względu na jego silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które zawdzięcza on zawartości allicyny. Związek ten może hamować rozwój patogenów, dlatego warto włączyć szczypiorek do swojej diety zwłaszcza w trakcie przeziębienia i spadku odporności.

Zawarta w szczypiorku siarka zmniejsza ilość bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój próchnicy na zębach.

Źródło: amerykapopolsku.com, kuchnia.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!
Pixabay
Newsy
Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!
Mrożenie koperku i natki pietruszki to norma, ale wiele osób nie wie, czy można także bezpiecznie zamrozić szczypiorek. Mamy odpowiedź na to pytanie!

Mrożone zioła sprawdzają się w sytuacjach, kiedy nie macie pod ręką świeżej natki, a serwujecie gościom np. rosół: kiedy powinno się dodać koperek do rosołu?  Zioła doskonale smakują także podane z ziemniakami z wody czy mizerią. Oprócz natki pietruszki czy koperku, w kuchni można znaleźć zastosowanie także dla zieleniny... z marchewki: nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający . Do wielu dań stosuje się także szczypiorek, jednak niewiele osób go mrozi. Czy to na pewno bezpieczne?Eksperci wyjaśniają! Czy można mrozić szczypiorek? Mrożenie to świetna metoda obróbki żywności, która pozwala jej zachować dłuższą świeżość. Do zamrażarki można wrzucić także szczypiorek! Nawet w formie zamrożonej zachowa on swój smak, soczysty kolor, a nawet właściwości. Często zdarza się, że kupiony pęczek szczypiorku lub cebula dymka są wyjątkowo duże i nie udaje się ich zużyć w całości. Wtedy często lądują w śmietniku.  Nie musicie ich marnować! W zapasy mrożonego szczypiorku warto zaopatrzyć się zwłaszcza w sezonie, kiedy jego smak i kolor są najbardziej intensywne. Jak należy mrozić szczypiorek? Szczypiorek należy umyć i dokładnie osuszyć, aby nie zamarzł w bryłkach lodu. Suchy szczypiorek należy posiekać i umieścić w małym woreczku, słoiku lub plastikowym pojemniku.  Ogólne zasady co do mrożenia żywności znajdziecie tu: 5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia . Szczypiorek – właściwości dla zdrowia Szczypior bogaty jest w wiele witamin i minerałów takich jak: Witamina C, Witamina A, Witamina K, Witamina B6, Foliany, Potas, Selen, Miedź, Żelazo, Magnez. Wspomaga układ nerwowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu może wspomóc...

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości zdrowotne kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli . Kminek przyśpiesza również przemianę...

Przepis na wodę rodzynkowa, która błyskawicznie oczyszcza wątrobę. Jest prosta do zrobienia
AdobeStock
Newsy
Przepis na wodę rodzynkowa, która błyskawicznie oczyszcza wątrobę. Jest prosta do zrobienia
Jedzenie tłustego i ciężkostrawnego jedzenia zwykle skutkuje dolegliwościami ze strony wątroby. Napar z rodzynek pozwoli je złagodzić!

Święta, rodzinne spotkania i inne okazje, podczas których spożywa się wiele tłustych i ciężkich potraw, to prawdziwe wyzwanie dla wątroby . Po takim maratonie ciężkostrawnego jedzenia organizm może w końcu powiedzieć „dość” i odmówić współpracy, co w najlepszym wypadku odczuwa się jako silne bóle brzucha. By nieco odciążyć wątrobę, warto sięgnąć po naturalne sposoby, które wspomogą pracę tego organu. Jedną z metod jest picie wody rodzynkowej! Poznajcie szczegóły. Właściwości wody rodzynkowej Wywar z rodzynek może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale warto się do niego przekonać ze względu na jego wspaniałe właściwości zdrowotne! Sprawdźcie, jak picie wody rodzynkowej wpływa na organizm: Wzrost poziomu jodu w organizmie i łagodzenie objawów niedoczynności tarczycy Ochrona przed próchnicą Zmniejszenie cholesterolu Lepsza praca serca Źródło witamin i minerałów Oczyszczanie i odtruwanie wątroby Lepsza przemiana materii dzięki wysokiej zawartości błonnika Poprawa trawienia i ulga przy wzdęciach i zaparciach Może być spożywana nawet przez cukrzyków i osoby odchudzające się, ponieważ zawiera bardzo mało cukru Jak zrobić wodę rodzynkową? Przygotowanie wody rodzynkowej jest banalne. Będziecie potrzebowali jednego opakowania rodzynek o wadze od 100 do 150 g i dwóch szklanek wody. Ale uwaga! Rodzynki koniecznie powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, najlepiej ze sklepu z ekologiczną i zdrową żywnością. Tanie rodzynki zupełnie się nie nadają do zrobienia naparu, ponieważ często dodaje się do nich olej oraz duże ilości cukru. Można w nich znaleźć także dwutlenek siarki, który jest stosowany do konserwowania żywności. Ekologiczne rodzynki są droższe, ale uwierzcie – warto! Przygotowanie...

Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne
Niektórzy lubią kawę, inni wolą kakao. Sprawdźcie, jak działa zmieszanie tych dwóch naparów.

Czy wiecie, że każdego dnia ludzie na świecie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy? Najwięcej piją jej Skandynawowie: 4 do 5 kubków dziennie. Polacy piją średnio 1 do 2 kubków. Cenimy pobudzające działanie kawy, a co się stanie, gdy dodamy do niej kakao? Kawa z dodatkiem kakao poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu Kawa, poza tym, że pobudza dzięki kofeinie, ma także inne właściwości zdrowotne: Zawarte w niej antyoksydanty chronią przed nowotworami Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera Przyspiesza metabolizm, wpływa więc na odchudzanie Zmniejsza ryzyko wystąpienie cukrzycy typu 2 Poprawia pamięć i koncentrację Zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój Z kolei, kakao pijemy nie tylko ze względu na smak. Jego wartości lecznicze znali już i cenili Majowie i Aztekowie. Kakao także: Poprawia pamięć, szczególnie u osób starszych Może zapobiegać chorobom układu krążenia Picie kakao wpływa łagodząco na stres Podobnie jak kawa poprawia nastrój Może wpływać hamująco na rozwój kamicy nerkowej Dzięki występującej teobrominie działa hamująco na kaszel. Jest afrodyzjakiem, także dzięki tej samej teobrominie Dlaczego warto połączyć kawę i kakao? A co się stanie, gdy połączycie lecznicze działanie kawy z korzystnym dla zdrowia działaniem kakao? Badacze wskazują, że kawa i kakao działają synergicznie i wzmacniają szczególnie dwie z licznych, korzystnych właściwości każdego z nich. Taki napar wyjątkowo sprzyja podniesieniu poziomu koncentracji. Dzieje się tak, bo poprawia się krążenie krwi w mózgu, to wpływa na zdolność koncentracji, a jednocześnie obniżenie poziom lęku. W efekcie kawa z kakao podnoszą umiejętność skutecznego myślenia i...