Rosół
Adobe Stock
Newsy

Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem? Zastosujcie ten trik, a zupa będzie lepsza

Gotowanie rosołu nie jest tajemną sztuką dostępną tylko dla wybranych. Jednak na jego smak wpływa suma wielu szczegółów. Co z przykrywaniem rosołu pokrywką w trakcie gotowania?

Jak mówi znane powiedzenie – diabeł tkwi w szczegółach. Postaramy się dzisiaj rozjaśnić wam kilka kwestii związanych z gotowaniem ulubionej zupy większości Polaków. Zastanówmy się, na jakim ogniu powinno gotować się rosół i czy go przykrywać, czy nie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakim ogniu gotować rosół?

Na jakim ogniu gotujecie swój rosół? Piękny, barwny, aromatyczny wywar wyjdzie wam tylko w jednym przypadku. Czyli wtedy, gdy będziecie powoli gotowali swoją zupę na maleńkim gazie, tak by zupa jedynie „mrugała” w garnku. Mamy więc złą wiadomość dla osób niecierpliwych. Zbyt duży ogień spowodowałby szybkie wyparowanie zupy.

Zobacz także
Trik na pyszny rosół

Co zrobić, żeby rosół miał wyraźny kolor i smak? Koniecznie sprawdźcie ten trik z patelnią 

Rosół z papryką

Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść

Czy rosół powinno się gotować pod pokrywką?

Zgodnie z „rosołowym elementarzem" rosół gotuje się bez pokrywki. Tradycyjne przepisy na gotowanie rosołu odradzają bowiem przykrywanie garnka.Zamiast tego należy czuwać nad garnkiem zwłaszcza w pierwszej fazie gotowania i regularnie zbierać tzw. szumowiny.

Jeśli nie macie jednak 3-4 godzin na powolne gotowanie zupy, a marzycie o smacznym rosole, jest dla was rozwiązanie. Dzięki jednemu małemu patentowi zapomnicie także o uzupełnianiu wyparowanego płynu wrzątkiem z czajnika. Wystarczy, że przykryjecie gotujący się garnek z rosołem, ale zostawicie niewielką szczelinę, przez którą będzie uciekała para wodna.

Co prawda ortodoksyjni eksperci od spraw rosołu powiedzieliby, że to wbrew tradycji, ale znacznie przyspieszy to gotowanie zupy. Przygotowany w ten sposób bulion nie straci zbyt wiele smaku dzięki temu sprytnemu trikowi. A wy zaoszczędźcie nieco czasu!

Jaka woda do rosołu?

Zanim przystąpicie do działania, wcześniej podejmiecie decyzję o tym, na jakiej wodzie gotować rosół. Wszelkie podręczniki sztuki kulinarnej i książki kucharskie nakazują zalewanie mięsa na rosół zimną wodą. Odpada pójście na łatwiznę drogą na skróty – zalanie mięsa wrzątkiem sprawi, że smaki nie będą uwalniały się z kawałka drobiu czy wołowiny odpowiednio. Nie bez racji mówi się, że w takim układzie zamiast rosołu z pięknymi oczkami, otrzymacie ugotowaną sztukę mięsa.

Ważne jest także to, by w razie gotowania rosołu z zamrażanego wcześniej kawałka, zmienić wodę, w którym mięso się rozmrażało.

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu pod przykryciem mocno wpływa na jego ostateczny smak. Podpowiemy wam, czy podczas przyrządzania rosołu powinno używać się pokrywki.

Gotowanie rosołu wydaje się prostą czynnością. Tymczasem jego smak tkwi w drobnych szczegółach. Wielu jest zdania, że rosół to tak proste w przygotowaniu danie, że nie powinno się zawracać sobie nawet głowy takimi „detalami” jak kwestia przykrywania zupy w trakcie gotowania. Tymczasem to właśnie te małe szczegóły i szczególiki mają ogromny wpływ na smak, wygląd i zapach ukochanej zupy wszystkich Polaków. Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem? Powodzenie gotowania rosołu w dużej mierze zależy od tego, czy w trakcie gotowania przykryliście go pokrywką, czy też nie. Pokrywki powinno używać tylko i wyłącznie na samym początku gotowania. A więc do momentu gdy woda z mięsem jeszcze nie zawrzała. Wówczas jeszcze śmiało i bez obaw można przykrywać swój garnek z zupą pokrywką lub inną przykrywką. Gdy proces powolnego gotowania się rozpoczyna, powinno się jednak niezwłocznie zdjąć pokrywkę i pozwolić swojej zupie na „złapanie oddechu”. W ten sposób nabierze ona jeszcze więcej smaku! Jak powinno się gotować rosół? Skoro już wyjaśniliśmy kwestię gotowania rosołu pod przykryciem lub bez, jesteśmy teraz winni odpowiedzi na kilka innych, bardziej podstawowych pytań w kwestii tego, jak ugotować dobry i smaczny rosół. Na starcie trzeba wybrać odpowiednie mięso do swojego bulionu . Następnie kwestia wody – mięso powinno się zalać zimną wodą . Do garnka z wodą dodajcie potem włoszczyznę. Tutaj pojawia się jednak kolejna zagwozdka – rosół wymaga gotowania na jak najmniejszym ogniu przez bardzo długi czas! Tak, tylko rosół „mrugający” godzinami delikatnie na ogniu będzie aromatyczny i smakowity. To oczywiście zasługa powolnego uwalniania się smaków z waszego mięsa i warzyw. Czy należy...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Zawsze dodawajcie kawałek tego warzywa do rosołu. Nada mu wyjątkowo wyrazisty żółty kolor. Zawsze działa
Uważacie, że na rosole zjedliście już zęby? Złocisty wywar nie ma przed wami żadnych tajemnic? Jeśli tak, to czy słyszeliście o dodawaniu innych warzyw, niż tradycyjna włoszczyzna?

Początkujące gospodynie domowe często zadają sobie wiele trudu, by dojść do mistrzostwa pod względem gotowania rosołu . Kiedy już udaje im się uzyskać odpowiedni smak i zapach zupy, często pozostaje kwestia niesatysfakcjonującego wyglądu ich bulionu. Na jakim mięsie gotować rosół? Często w takich wypadkach ratunku szuka się w „magicznej” kostce rosołowej . Nie tędy droga. Nie ma w niej nic poza sztucznymi barwnikami, chemią, tłuszczami i solą. Lepiej postawić na sprawdzone, naturalne sposoby uzyskiwania idealnej barwy zupy. Podstawą jest oczywiście dobrze dobrane mięso. Wspaniała, złocista barwa zupy bierze się przede wszystkim z tłuszczu wiejskiej, zagrodowej kury , na której powinno się gotować klasyczny rosół. Jeżeli zamiast tego, będziecie silić się na ugotowanie rosołu z kawałka chudego mięsa rodem z przemysłowych ferm, o pięknym rosole można zapomnieć. Dodatki do rosołu Ogromny wpływ na kolor rosołu ma także długość gotowania. Musicie pozwolić mięsu na oddanie wszystkich swoich skarbów w gotującym się garnku . Nieraz jednak zdarza się, że i problem z barwą jest zbyt trudny do przeskoczenia. W takich wypadkach trzeba poszukać rozwiązań alternatywnych. Jednym z nich jest ugotowanie rosołu z dodatkiem kawałka świeżej dyni . Taki właśnie pomysł podsunęła nam jedna z naszych czytelniczek, pani Jadwiga. Inną opcją jest dodanie do rosołu nieobranej cebuli – będziecie mogli liczyć wtedy na efekt podobny jak podczas gotowania wielkanocnych kraszanek. Dla porządku przypomnimy teraz specjalnie dla was klasyczny przepis na rosół z jednym nietypowym dodatkiem. Oczywiście w postaci dyni. Przepis na rosół Składniki: Kawałek mięsa drobiowego z kością 2 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Ok. 10 dag dyni Cebula...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

Dodajecie posiekany ząbek czosnku do rosołu? Większość Polaków twierdzi, że to profanacja
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie posiekany ząbek czosnku do rosołu? Większość Polaków twierdzi, że to profanacja
Gotowanie rosołu to prawdziwa sztuka. Tak samo jak wybór przypraw i dodatków. Co z czosnkiem? Niektórzy mówią, że nie powinien znaleźć się w garnku.

Co kraj, to obyczaj. To mądre ludowe powiedzenie można zastosować także do naszego kochanego rosołu . Jak co niedzielę, w niemal każdym polskim domu pani domu (względnie gospodarz), zabiera się za misterne gotowanie tej przepysznej, rodzinnej zupy. Chociaż na razie nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę, to właśnie rosół jest jedną z najbardziej wyraźnych polskich niedzielnych tradycji. Jak Polacy gotują rosół? Jedzony z obowiązkowym makaronem zwykle w okolicach południa, w wielu domach zaraz po powrocie z kościoła. Wczesne podawanie rosołu wiąże się z koniecznością odpowiednio wczesnego wstania z łóżka przez gotującego. Nie od dziś wiadomo, że chcąc otrzymać przepyszny, aromatyczny, głęboki wywar, trzeba gotować go na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Złocista zupa nie ma prawa udać się bez doboru odpowiedniego kawałka mięsa. Musi to być oczywiście tłusty drób, najlepiej z wiejskiego chowu. Niektórzy dodają do swojej zupy kawałki także innego rodzaju mięsa. Zwykle jest to niewielki rąbek wołowiny, który nadaje zupie bardziej wyraźnego aromatu. Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu? To jednak nie wszystko. Pozostają jeszcze warzywa i przyprawy. Obie te kategorie łączy właściwie niepozorny czosnek. Z jednej strony jest przecież warzywem, z drugiej zaś odpowiada głównie za ostry smak zupy. Zwłaszcza, gdy dodaje się go pod sam koniec gotowania. Niektórzy tradycjonaliści zaklinają się, że dodawanie czosnku do rosołu zakrawa na profanację. Czy rzeczywiście to niewinne warzywko może poczynić aż tyle złego w zwykłej zupie? Moglibyśmy z tym polemizować. Ostatecznie czosnek nie jest w stanie przyćmić mięsnego smaku rosołu, a także nawet wybić się na pierwszy plan przed dodaną zieloną pietruszkę czy lubczyk. Dlatego też dodanie czosnku do rosołu nie...