Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy

Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty

Zawsze wyrzucacie jedzenie po terminie ważności? Czasami to błąd.

Większość z was przy okazji przeglądu lodówki na pewno wyrzuca produkty, których termin ważności minął. Ale czy każda żywność po terminie nadaje się od razu do wyrzucenia? O czego to zależy? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jedzenie po terminie zawsze należy wyrzucić?

Okazuje się, że według amerykańskiej Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA, jedzenie, którego data przydatności już minęła, może być bezpiecznie spożywane – o ile przechowywano je w odpowiednich warunkach:

Jeśli data przydatności mija podczas przechowywania w domu, produkt powinien być nadal bezpieczny do czasu, aż się widocznie zepsuje.

Nie musicie więc od razu wyrzucać jedzenia nawet, jeśli data przydatności podana na opakowaniu minęła! Należy jednak przed spożyciem dokładnie obejrzeć produkt, by się upewnić, że nie ma na nim śladów zepsucia.

Zobacz także
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Bazar z warzywami

Kupujecie tutaj produkty w trakcie upałów? Lepiej uważajcie na prawdziwe bomby bakteriologiczne

Jak długo można jeść żywność po dacie ważności?

W przypadku produktów oznaczonych datą ważności do spożycia, podany termin dotyczy czasu, do którego produkt powinien zachować swoją jakość. Oznacza to, że np. makaron po upływie daty ważności może mieć gorszy smak, ale jego zjedzenie nie zagrozi zatruciem.

Pamiętajcie jednak, że za każdym razem należy dokładnie obejrzeć produkt przed spożyciem. Jeżeli nie wygląda zachęcająco, brzydko pachnie, a na jego powierzchni pojawiła się pleśń, to bezwzględnie należy go wyrzucić. W przypadku żywności dla niemowląt, nie można ryzykować i jedzenia po dacie ważności trzeba się pozbyć.

Sprawdźcie, jak długo można przechowywać poszczególne produkty, zanim się zepsują:

  • Pakowane wędliny: 2 tygodnie w lodówce (o ile są zamknięte) lub 5 dni w lodówce (jeżeli zostały otwarte)
  • Jogurt: 2 tygodnie w lodówce
  • Jajka: od 3 do 5 tygodni w lodówce
  • Mleko: około tydzień w lodówce
  • Masło: do 3 miesięcy w lodówce
  • Majonez: 2 miesiące w lodówce (otwarty) lub 3 miesiące (zamknięty)
  • Makaron i ryż: 2 lata
  • Piwo: 1 dzień w lodówce lub 9 miesięcy, jeśli nie jest otwarte
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...

jedzenie po terminie ważności
AdobeStock
Newsy
Co oznaczają daty ważności na opakowaniach? Te produkty możecie jeść nawet 5 lat po terminie
Czy zawsze wyrzucacie jedzenie, gdy widzicie, że upłynął już termin podany na opakowaniu? Niepotrzebnie! Sprawdźcie, które można jeść jeszcze długo po terminie.

Nawet dziecko wie, że gdy jedzenie brzydko pachnie, dziwnie wygląda, a co gorsza jest pokryte pleśnią, to absolutnie nie wolno go jeść. Są jednak takie produkty, które nadają się do zjedzenia nawet kilka lat po upływie terminu przydatności do spożycia! Jak to możliwe? I czy jest to bezpieczne? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Co oznaczają daty podane na opakowaniach? Co roku w Polsce marnują się tony żywności. Polacy kupują mnóstwo jedzenia i często nie są w stanie go zużyć zanim się zepsuje. Każdego miesiąca tracicie średnio 50 złotych przez wyrzucanie żywności! Produkty szybko psujące się, takie jak mięso, warzywa czy owoce, niestety zwykle nie nadają się kompletnie do zjedzenia nawet dzień po przekroczeniu daty podanej na opakowaniu. Ale co w przypadku na przykład kaszy albo makaronu? Osoby zaangażowane w ruch „zero waste” (przeciwko marnowaniu żywności) zwracają uwagę na to, że wyrzucanie jedzenia jest bardzo na rękę producentom artykułów spożywczych. W końcu często nikt nawet nie sprawdza, czy jedzenie w opakowaniu nadal nadaje się do zjedzenia. Patrzycie pewnie na podaną datę i od razu wyrzucacie. Nic dziwnego – nikt nie chce ryzykować zatruciem pokarmowym! Daty na opakowaniach Jednak część produktów jest jak najbardziej jadalna jeszcze jakiś czas po upływie daty ważności. Nawet kilka lat! Ważne jest dokładne czytanie etykiet, ponieważ różnica tkwi w słowach, które podane są obok daty na opakowaniu. Wiecie, o co chodzi? Termin przydatności do spożycia – taki napis znajdziecie na opakowaniach zawierających mięso, sery czy nabiał. Informuje o tym, do kiedy można bezpiecznie zjeść zawartość. Jeśli zdecydujecie się spożyć taki produkt po terminie podanym na opakowaniu, to wówczas producent nie odpowiada za dolegliwości ze strony waszego układu pokarmowego. Data minimalnej trwałości – tak...

Producenci usuwają datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?
Adobe Stock
Newsy
Producent usuwa datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?
Oceniając przydatność jedzenia do spożycia, kierujecie się datą na opakowaniu czy własnym węchem? A może jednym i drugim? Oto co planuje zrobić pewien producent mleka z datą ważności na opakowaniu.

Gdy opiniotwórczy magazyn BBC napisał, że angielski supermarket „Morrisons”, planuje usunąć z opakowań własnej marki mleka datę ważności, ta informacja szybko obiegła świat i trafiła też do Polski. Zastanawiacie się, skąd klienci będą wiedzieć, czy mleko nadaje się jeszcze do picia? Nie zgadniecie. Całe pokolenia wąchały mleko przed wylaniem. Czy możemy znowu zacząć to robić? Według organizacji „Wrap”, mleko jest trzecim najczęściej marnowanym produktem, po ziemniakach i pieczywie. W samej Wielkiej Brytanii wylewa się go 490 milionów litrów rocznie. Prawie 90 milionów litrów wylewa się tylko dlatego, że minęła data przydatności wydrukowana na opakowaniu, choć sam produkt nadal nadaje się do spożycia. Supermarket i producent marki własnej podejmuje właśnie pionierskie działanie: - W ramach naszych starań na rzecz ograniczenia odpadów zachęcamy klientów do skorzystanie z testu wąchania przed wylewaniem. Zmarnowane mleko oznacza zmarnowane wysiłki rolników i uwalnianie więcej dwutlenku węgla do atmosfery. Razem możemy zaoszczędzić 7 000 000 litrów mleka naszej własnej marki, które wylewane są z dlatego, że minęła data ważności umieszczona na opakowaniu. Pokolenia przed nami korzystały z testu węchu... i my też możemy! Myślicie, że wąchanie przed wylaniem, to dobry pomysł? Czy gdy minie data ważności jogurtu, czy serka, od razu je wyrzucacie, czy może otwieracie i wąchacie? Prosty sposób na uchronienie milionów ton żywności przed wyrzuceniem Producenci wszystkich produktów spożywczych, także tych z długim okresem przydatności, mają obowiązek umieszczania na opakowaniach dat ważności produktu. Takie są zalecenia Agencji ds. Standardów Żywności, odpowiednika polskiego Instytutu Żywności i Żywienia oraz...

Eksperci radzą, żeby nie kupować takich produktów. Polacy robią to masowo
Własne
Newsy
Polacy masowo kupują żywność z kończącym się terminem ważności. Eksperci ostrzegają
W poszukiwaniu oszczędności wielu Polaków sięga po produkty z kończącym się terminem ważności. Czy to aby na pewno zdrowe?

Wielu z nas poszukuje sposobów, by zaoszczędzić. Najwięcej domowych funduszy pochłania jak wiadomo jedzenie. Czy da się na nim jakoś zaoszczędzić? Chcąc to zrobić, wielu Polaków zaczęło sięgać po produkty z kończącym się terminem ważności. Dietetycy z USA kategorycznie jednak przed tym ostrzegają. Dlaczego? Ponieważ część z tych produktów może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Zacznijmy jednak od wyjaśnienia dwóch podstawowych kwestii. Co oznacza termin „należy spożyć do…"? Zauważyliście na opakowaniu napis „należy spożyć do…"? Jest to informacja, w której producent żywności wskazuje termin przydatności do spożycia: dzień, miesiąc, rok. Jeśli ta data minie, jedzenie nie będzie się już nadawało do spożycia, ponieważ straci swoje walory smakowe lub po prostu się zepsuje. Co oznacza, że „najlepiej spożyć przed końcem..."? Sformułowanie „najlepiej spożyć przed końcem..." wskazuje klientowi na datę minimalnej trwałości produktu. Gdy będziemy go prawidłowo przechowywać, nawet do podanego na opakowaniu terminu, nasze jedzenie będzie nadawało się do spożycia (a nawet miesiąc po wskazanym na opakowaniu terminie). Zwykle oznaczenia takie widnieją na takich produktach, jak kawa, herbata czy makaron.  Tych produktów lepiej nie jeść po upływie terminu ważności Istnieje pewna grupa produktów, które po przeterminowaniu mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chodzi m.in. o produkty mleczne, takie jak np. jogurt a także mięsa, jajka i ryby. Tych produktów z krótkim terminem ważności lepiej unikać: Awokado - nie kupujcie przejrzałych ani tym bardziej nadgniłych owoców, bo mogą wam zaszkodzić. Myte sałaty w opakowaniach. Opakowania z krótkim terminem...