Większość z was przy okazji przeglądu lodówki na pewno wyrzuca produkty, których termin ważności minął. Ale czy każda żywność po terminie nadaje się od razu do wyrzucenia? O czego to zależy? Sprawdźcie!

Czy jedzenie po terminie zawsze należy wyrzucić?

Okazuje się, że według amerykańskiej Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA, jedzenie, którego data przydatności już minęła, może być bezpiecznie spożywane – o ile przechowywano je w odpowiednich warunkach:

Jeśli data przydatności mija podczas przechowywania w domu, produkt powinien być nadal bezpieczny do czasu, aż się widocznie zepsuje.

Nie musicie więc od razu wyrzucać jedzenia nawet, jeśli data przydatności podana na opakowaniu minęła! Należy jednak przed spożyciem dokładnie obejrzeć produkt, by się upewnić, że nie ma na nim śladów zepsucia.

Jak długo można jeść żywność po dacie ważności?

W przypadku produktów oznaczonych datą ważności do spożycia, podany termin dotyczy czasu, do którego produkt powinien zachować swoją jakość. Oznacza to, że np. makaron po upływie daty ważności może mieć gorszy smak, ale jego zjedzenie nie zagrozi zatruciem.

Zobacz także:

Pamiętajcie jednak, że za każdym razem należy dokładnie obejrzeć produkt przed spożyciem. Jeżeli nie wygląda zachęcająco, brzydko pachnie, a na jego powierzchni pojawiła się pleśń, to bezwzględnie należy go wyrzucić. W przypadku żywności dla niemowląt, nie można ryzykować i jedzenia po dacie ważności trzeba się pozbyć.

Sprawdźcie, jak długo można przechowywać poszczególne produkty, zanim się zepsują:

  • Pakowane wędliny: 2 tygodnie w lodówce (o ile są zamknięte) lub 5 dni w lodówce (jeżeli zostały otwarte)
  • Jogurt: 2 tygodnie w lodówce
  • Jajka: od 3 do 5 tygodni w lodówce
  • Mleko: około tydzień w lodówce
  • Masło: do 3 miesięcy w lodówce
  • Majonez: 2 miesiące w lodówce (otwarty) lub 3 miesiące (zamknięty)
  • Makaron i ryż: 2 lata
  • Piwo: 1 dzień w lodówce lub 9 miesięcy, jeśli nie jest otwarte