Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto.

Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej.

Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe!

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób. 

Śmietana

Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki. 

Zobacz także:

Jajko

Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Idealnie sprawdzi się również połączenie ¼ szklanki puree ziemniaczanego z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Równie skuteczną mieszanką zastępującą jajko, jest połączenie 2 łyżek wody z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Masło

Choć wydawać by się mogło, że bez masła żadne ciasto nie ma prawa bytu, w rzeczywistości istnieje wiele jego zamienników. Do wypieków możecie użyć, na przykład oleju roślinnego, oleju kokosowego lub białego sera. Zapewniamy, że nie poczujecie różnicy!