Czy próbowaliście łososia gotowanego w zimnym oleju? Jest pyszny i wcale nie tłusty
AdobeStock
Newsy

Czy próbowaliście łososia gotowanego w zimnym oleju? Jest pyszny i wcale nie tłusty

Proces confit różni się od smażenia na głębokim tłuszczu jednym kluczowym aspektem: temperaturą. Czy jedliście kiedyś łososia gotowanego tą metodą?

Zwykle go smażymy, gotujemy na parze lub pieczemy, ale co powiecie na łososia przygotowanego metodą confit?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest metoda confit?

Metoda confit (z fr. confire – konserwować) to tradycyjna francuska metoda gotowania (pochodzi z południowych rejonów Francji), która pierwotnie odnosiła się do wszystkiego, co konserwowano przez powolne gotowanie w dowolnym płynie, który nie sprzyja rozwojowi bakterii.

W przypadku owoców jest to na ogół bardzo skoncentrowany syrop cukrowy, zaś w przypadku mięs i warzyw, tłuszcz.

W dzisiejszych czasach metoda confit odnosi się do żywności, która jest wolno gotowana w tłuszczu. Najbardziej znanymi daniami typu confit są udka z kaczki i gęsi, które są peklowane w soli przed gotowaniem w wytopionym tłuszczu z kaczki lub gęsi.

Dużą popularnością cieszą się też konfitowane żółtka oraz ryby (zarówno tłuste, jak i białe), które również bardzo dobrze pasują do tego stylu gotowania. Co powiecie na łososia w stylu confit?

Jak ugotować łososia w zimnym oleju?

Myślicie, że łosoś gotowany metodą confit jest tłusty i niesmaczny? Nic bardziej mylnego. Mięso jest soczyste, delikatne i wcale nie pochlania dużo tłuszczu. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Zobacz także
Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak

Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak

łosoś

Kupujecie łososia? Uważajcie na niebezpiecznego wirusa atakującego ryby

Składniki:

  • filet z łososia (100 g na porcję)
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia oczyśćcie i podzielcie na kawałki po 100 g.
  2. Posólcie ze wszystkich stron i odłóżcie na 20 minut.
  3. Wypłuczcie sól z ryby i dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
  4. Do dużego rondla wlejcie olej rzepakowy, dodajcie skórkę z cytryny i podgrzewajcie go do 55-65 stopni Celsjusza (jeśli nie macie termometru spożywczego, możecie nalać olej do naczynia żaroodpornego i ustawić temperaturę 60 stopni w piekarniku, a następnie wstawić naczynie z olejem, żeby płyn osiągnął dokładnie tę temperaturę).
  5. Włóżcie filety do oleju, tak, aby się nie stykały (powinny być całkowicie zanurzone w oleju, jeśli jest go za mało - dolejcie olej i nakryjcie naczynie).
  6. Po 20 minutach wyciągnijcie rybę i odsączcie filety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Tak przygotowany łosoś ma piękny kolor i jest wyjątkowo soczysty i delikatny.
  8. Podajcie go domownikom np. na purée ze szparagów lub młodego kalafiora.

Źródło: mamadu.pl

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Jullia_/gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Miękki i aromatyczny łosoś z warzywami jest nie tylko smaczny, ale i błyskawiczny w przygotowaniu. Przyrządzicie go w zaledwie pół godziny!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie jest niestety tani, ale warto go włączyć do swojej diety ze względu na jego wartości odżywcze – łosoś zawiera kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie ma charakterystycznego „rybiego” zapachu, dlatego przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom, które za rybami nie przepadają. Wypróbujcie przepis na łososia w warzywach z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na łososia Jeśli przepadacie za daniami z łososia, to na pewno przypadną wam do gustu przepisy opublikowane na naszym portalu! Pisaliśmy o pysznym łososiu z czosnkiem i limonką zapiekanym w piekarniku . Tak przygotowana ryba wychodzi bardzo miękka i soczysta! Możecie też użyć łososia do przyrządzenia smacznej sałatki z jajkami i kaparami . Z kolei jeżeli czasami dania z łososia wam nie wychodzą, to skorzystajcie z garści poniższych porad: Co zrobić, gdy łosoś wychodzi suchy? Sposób na chrupiącego łososia Dlaczego łosoś w trakcie smażenia robi się biały? Przepis na łososia w warzywach Do przygotowania aromatycznego łososia z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ok. 300 g łososia 2 marchewki 1 cebula 1 mała cukinia 1 łyżka masła Zioła prowansalskie Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i poszatkujcie. Na patelni rozgrzejcie olej z łyżką masła – dzięki użyciu oleju masło się nie przypali. Wrzućcie pokrojoną cebulę i podsmażcie, by się zeszkliła. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Pamiętajcie, by umyć cukinię przed i po obieraniu, by nie wyszła gorzka. Pokrójcie warzywa w talarki i dodajcie do smażącej się cebuli. Doprawcie solą i pieprzem. Pokrójcie łososia w filety i...

pieczony losos
Newsy
Łosoś za każdym razem wychodzi za suchy? Upieczcie go tak, a będzie doskonale soczysty i delikatny
Serwowana zazwyczaj w piątki ryba, w tym przypadku ukochany przez Polaków łosoś, wcale nie musi być suchy. Jeśli wam taki wychodzi prawdopodobnie wkładacie go do gorącego piekarnika, a to błąd.

Okazuje się, że przyczyną suchego łososia jest nieodpowiedni moment, w którym ryba ląduje w piekarniku. Większość z was zapewne wkłada ją do urządzenia, dopiero gdy to osiągnie 200 st. C. Zawodowi kucharze twierdzą, że łososia powinno się umieszczać w zimnym piekarniku i dopiero wtedy go nastawiać. Przepis na soczystego łososia z piekarnika Będziecie potrzebować 1 kilogram filetów z łososia 200 gramów masła Soli Przygotowanie Filety z łososia opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i sprawdźcie, czy nie mają ości. Jeśli rzucają wam się jakieś w oczy, możecie je wyciągnąć przy pomocy pęsety kuchennej. Przygotujcie prostokątne naczynie żaroodporne (może być szklane lub ceramiczne). Masło podzielcie na osiem równych plastrów. Cztery z nich umieśćcie na dnie naczynia i oprószcie solą. Na nich ułóżcie rybę, a na rybie kolejne cztery plastry masła. Całość ponownie oprószcie solą. Naczynie przykryjcie pokrywką i umieśćcie w zimnym piekarniku. W urządzeniu ustawcie temperaturę 200 st. C. Rybę wyjmijcie po ok. 1 godzinie.   Przepis na łososia w folii Jeśli jednak wolicie umieścić łososia w nagrzanym piekarniku, a nie chcecie, by wyszedł suchy, koniecznie owińcie go folią. Ta zapobiegnie wysuszaniu mięsa. Przepis jest równie prosty, ale zakłada użycia większej ilości składników. Będziecie potrzebować 1 kilograma filetów z łososia 2 cytryn 1 pęczku koperku Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego Przygotowanie Podobnie jak w poprzednim przypadku zacznijcie od umycia i osuszenia filetów. Tak przygotowane kawałki ryby oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Świeży koperek posiekajcie drobno, 1 cytrynę rozkrójcie na pół...

Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Gotujmy.pl/karita
Newsy
Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Delikatny i lekki łosoś z grilla w cudownej i aromatycznej cytrynowej marynacie. Doskonały przepis na grillowaną rybę, gdy dbacie o linię.

Przygotujcie lekkiego łososia z grilla zamiast kiełbasy, karkówki albo żeberek. Odpowiednia marynata z cytryny i przypraw sprawi, że mięso ryby będzie soczyste i delikatne oraz pełne smaku. Podajcie grillowanego łososia z czosnkowym sosem tzatziki , szybką 10-minutową sałatką z pomidora i koperku albo prostą wiosenną sałatką . Możecie również ugotować  zielone szparagi  (podawajcie solo, z podsmażoną bułką tartą albo sosem holenderskim), bo właśnie zaczynamy sezon szparagowy. Doskonałym dodatkiem będą również pieczone ziemniaki  à la z ogniska albo nacięte, mocno chrupiące ziemniaczki z piekarnika . Takie danie jest lekkostrawne, a przy tym nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się, jeśli jesteście na diecie. Doskonałe na obiad, ale również na lekką kolację. Przepis na łososia z grilla Składniki 2 dzwonka z łososia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego lubczyku Pół łyżeczki mielonej papryki łagodnej 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Dzwonka łososia umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę. W miseczce dobrze wymieszajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek wraz z wyciśniętym czosnkiem i dodajcie bazylię, lubczyk oraz mieloną paprykę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Łososia dokładnie natrzyjcie powstałą marynatą, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Łososia nie musicie długo grillować – zazwyczaj wystarczy mu 10-15 minut. Smacznego! Łosoś z piekarnika, gdy nie ma grilla Jeśli nie macie grilla, nie musicie rezygnować z pysznej ryby. Z łatwością...

losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy
Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...