Zwykle go smażymy, gotujemy na parze lub pieczemy, ale co powiecie na łososia przygotowanego metodą confit?

Co to jest metoda confit?

Metoda confit (z fr. confire – konserwować) to tradycyjna francuska metoda gotowania (pochodzi z południowych rejonów Francji), która pierwotnie odnosiła się do wszystkiego, co konserwowano przez powolne gotowanie w dowolnym płynie, który nie sprzyja rozwojowi bakterii.

W przypadku owoców jest to na ogół bardzo skoncentrowany syrop cukrowy, zaś w przypadku mięs i warzyw, tłuszcz.

W dzisiejszych czasach metoda confit odnosi się do żywności, która jest wolno gotowana w tłuszczu. Najbardziej znanymi daniami typu confit są udka z kaczki i gęsi, które są peklowane w soli przed gotowaniem w wytopionym tłuszczu z kaczki lub gęsi.

Zobacz także:

Dużą popularnością cieszą się też konfitowane żółtka oraz ryby (zarówno tłuste, jak i białe), które również bardzo dobrze pasują do tego stylu gotowania. Co powiecie na łososia w stylu confit?

Jak ugotować łososia w zimnym oleju?

Myślicie, że łosoś gotowany metodą confit jest tłusty i niesmaczny? Nic bardziej mylnego. Mięso jest soczyste, delikatne i wcale nie pochlania dużo tłuszczu. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Składniki:

  • filet z łososia (100 g na porcję)
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia oczyśćcie i podzielcie na kawałki po 100 g.
  2. Posólcie ze wszystkich stron i odłóżcie na 20 minut.
  3. Wypłuczcie sól z ryby i dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
  4. Do dużego rondla wlejcie olej rzepakowy, dodajcie skórkę z cytryny i podgrzewajcie go do 55-65 stopni Celsjusza (jeśli nie macie termometru spożywczego, możecie nalać olej do naczynia żaroodpornego i ustawić temperaturę 60 stopni w piekarniku, a następnie wstawić naczynie z olejem, żeby płyn osiągnął dokładnie tę temperaturę).
  5. Włóżcie filety do oleju, tak, aby się nie stykały (powinny być całkowicie zanurzone w oleju, jeśli jest go za mało - dolejcie olej i nakryjcie naczynie).
  6. Po 20 minutach wyciągnijcie rybę i odsączcie filety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Tak przygotowany łosoś ma piękny kolor i jest wyjątkowo soczysty i delikatny.
  8. Podajcie go domownikom np. na purée ze szparagów lub młodego kalafiora.

Źródło: mamadu.pl