rosół
Adobe Stock
Newsy

Czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu? Odpowiedź zaskoczy każdą gospodynię domową

Cebula to jeden z obowiązkowych składników w rosole. Dobrze opalona nadaje właściwy aromat zupie. Jednak wiele osób uważa, że przekrojona przed opalaniem cebula nada rosołowi jeszcze lepszego smaku. Sprawdźcie czy to prawda!

Rosół to jedna z najpopularniejszych i ulubionych zup Polaków. Wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Oprócz wyjątkowego smaku ma również wiele cennych właściwości. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przygotowanie rosołu

Wbrew pozorom rosół nie jest trudny do przyrządzenia, jednak wymaga czasu oraz dobrych jakościowo składników. Aby zupa była odpowiednio aromatyczna należy do jej gotowania przygotować odpowiednie produkty.

Standardową bazą jest mięso drobiowe, najlepiej wiejski kurczaczek, gdyż wówczas będziecie mieć pewność iż rosół będzie miał właściwe wartości odżywcze. By urozmaicić i wzbogacić smak, można również do wywaru dodać kawałek wołowiny.

Obowiązkowe są również warzywa, takie jak marchewka, korzeń pietruszki, seler, por oraz cebula opalana nad ogniem. Do rosołu warto również dodać przyprawy, przykładowo ziele angielskie oraz liście laurowe, które dodatkowo podkręcą smak.

W przypadku tej potrawy, zgadza się powiedzenie im więcej tym lepiej. Im więcej dodacie warzyw czy mięs, tym bardziej zupa będzie smaczniejsza i będzie miała więcej wartości. 

Historia rosołu 

Zupa jest znana od dawien dawna. Mówi się, że przygotowywali już ją nawet Neandertalczycy. Pierwszy przepis na to danie pojawił się w książce kucharskiej “Compendium ferculorum” z 1682 roku. Jej autorem był Stanisław Czerniecki, kuchmistrz i sekretarz królewski.

Wówczas przygotowywano go z mięsa wołowego bądź cielęciny z dodatkiem ptactwa, takiego jak gołębie czy kuropatwy. Oczywiście nie mogło zabraknąć warzyw, takich jak koper, pietruszka, czosnek, cebula i pikantne przyprawy korzenne. Z upływem czasu ten przepis nieco ewoluował, zmieniły się niektóre składniki.

Właściwości zdrowotne rosołu

To danie nie tylko sprawdza się podczas niedzielnego rodzinnego obiadu czy podczas różnych uroczystości, ale także zawiera sporo wartości odżywczych, które w pozytywny sposób przekładają się na funkcjonowanie organizmu. Im dłużej rosół jest gotowany, tym więcej ma witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, mangan, kwasy tłuszczowe bądź witaminy A czy K.

Wśród cennych właściwości należy wyróżnić zdecydowanie funkcję rozgrzewającą. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni lub podczas przeziębienia. Doskonale wspomaga osłabiony organizm, pomaga mu w szybszej odnowie. Dzięki gotowaniu rosołu na kościach, wytwarza się kolagen, który po spożyciu poprawia stan skóry oraz stawów.

Zobacz także

Odpowiednie przygotowanie cebuli do rosołu 

Cebula to obowiązkowy produkt w rosole. Dzięki niej, zupa nabiera wyjątkowego aromatu, dlatego też koniecznie musi być przypalana na ogniu bądź delikatnie podpieczona w piekarniku. Oczywiście przed tym procesem należy ją obrać z wierzchnich warstw.

Dodatkowe przekrojenie warzywa przed opalaniem sprawi, iż soki zawarte w cebuli będą lepiej uwalniać się podczas gotowania. To nada jeszcze intensywniejszy smak rosołowi oraz kolor będzie jeszcze piękniejszy. Wypróbujcie ten patent podczas przyrządzania tej potrawy.
 

Komentarze
Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami. Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze...

Przeczytaj
co można mrozić
Adobe Stock
Newsy 5 produktów, o których nie wiedzieliście, że możecie zamrozić. Smakują tak samo dobrze, jak świeże
Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędzi wasz czas! W końcu nikt nie lubi stać w kuchni godzinami. Zdziwicie się, co możecie włożyć do zamrażalnika. Już nigdy więcej nie wyrzucicie niektórych rzeczy!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Dlaczego więc nie skorzystać z tej metody? To zaoszczędzi wasz czas i pieniądze! Rosół Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos, na przykład do mięsa. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz w dużej ilości.  Po zjedzeniu niedzielnego obiadu i wystudzeniu zupy z powodzeniem możecie ją poporcjować i schować do zamrażalnika. To sprawi, że będziecie mieć go pod ręką zawsze, kiedy będziecie potrzebować. Ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często zdarza się, że do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujecie tylko żółtek. Wiele osób nie ma pojęcia co w takiej sytuacji zrobić z białkami i wylewa je do zlewu. To błąd!  Bowiem w polskiej kuchni nie brakuje przepisów, do których można z powodzeniem wykorzystywać białka. Dlatego też nie warto ich wyrzucać. Bardziej praktyczne będzie ich zamrożenie na „czarną godzinę”. Dodatkowo takie białka będą się lepiej ubijać! Mleko kobiece Mleko z piersi to najzdrowszy posiłek, jaki możecie zaserwować swojemu dziecku w pierwszych miesiącach życia. Jednak częstotliwość karmienia noworodka jest bardzo duża, a przecież nie zawsze jesteście w stanie być...

Przeczytaj
mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Przeczytaj
Rosół
Wikipedia Commons
Newsy Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu wydaje się prostą czynnością. Tymczasem jego smak tkwi w drobnych szczegółach.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Wydawałoby się, że rosół to tak proste w przygotowaniu danie, że nie ma co sobie zawracać głowy takimi detalami jak kwestia przykrywania zupy w trakcie gotowania. Tymczasem to właśnie te małe szczegóły mają ogromny wpływ na jego smak, wygląd i zapach. Zacznijmy jednak od początku. Tajniki gotowania rosołu Na starcie musimy wybrać odpowiednie mięso do naszego bulionu. Następnie kwestia wody – mięso powinniśmy zalać zimną wodą. Do garnka z wodą dodajemy włoszczyznę i tutaj pojawia się kolejna zagwozdka – rosół wymaga gotowania na jak najmniejszym ogniu przez bardzo długi czas! Tak, tylko rosół „mrugający” godzinami delikatnie na ogniu będzie aromatyczny i smakowity. To oczywiście zasługa powolnego uwalniania się smaków z naszego mięsa i warzyw. Częstym błędem początkujących kucharzy i gospodyń domowych jest także użycie zbyt dużej ilości marchewki. Jeśli dodamy jej za dużo, nasza zupa stanie się zbyt słodka w smaku. Następna sprawa to tzw. szumy na rosole. Struktury białkowe, które pływają po powierzchni rosołu w trakcie gotowania należy regularnie odławiać łyżką. Niektórzy podobnie rozprawiają się z tłustymi oczkami pochodzącymi z gotującego się mięsa. Oczywiście to naturalna sprawa dla osób dbających o linię, ale naszym zdaniem w ten sposób można pozbawić nasz wywar odpowiedniego smaku. Przykrywać czy nie? Drobnym, ale jakże ważnym elementem, o którym wspominaliśmy na wstępie jest przykrywanie zupy pokrywką. Powinniśmy jej używać TYLKO i wyłącznie na samym początku gotowania. Do momentu gdy woda z mięsem jeszcze nie zawrzała, możemy mieć garnek przykryty pokrywką. Gdy proces powolnego gotowania się rozpoczyna, powinniśmy niezwłocznie zdjąć pokrywkę i pozwolić naszej zupie na „złapanie oddechu”. W...

Przeczytaj