sałatka warzywna
Wikipedia Commons
Newsy

Czy powinno się dodawać gotowane ziemniaki do sałatki jarzynowej? Odpowiedź jest prosta

Sałatka jarzynowa to stały fragment wszelkich rodzinnych spotkań, świąt i uroczystości. Jaki jest podstawowy przepis na to danie?
Hubert Rój
luty 22, 2021

Wbrew pozorom, odpowiedź na to pytanie nie będzie łatwa. Skład sałatki różnić się może nawet w wykonaniu dwóch sąsiednich gospodyń domowych.

Jedna dodaje groszek, druga nie. Niektórzy wolą w sałatce dodatek w postaci konserwowej kukurydzy, inni strzegą się jej jak ognia.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Rosyjskie korzenie

Jak widać, trudno o jeden, najbardziej typowy, popularny sposób przygotowywania sałatki jarzynowej.

Żeby obraz różnorodności składników sałatki jarzynowej był pełniejszy, powinniśmy zasięgnąć nieco do jej historii.

Dzieje sałatki warzywnej, jak niektórzy ją także nazywają, są całkiem długie i dość burzliwe. Korzenie sałatki sięgają carskiej Rosji.

To właśnie w Imperium Rosyjskim powstały pierwsze receptury przygotowania tak zwanej sałatki Olivier.

Francuskie wzorce

Jak to często bywało w ówczesnych czasach, punktem odniesienia w dziedzinie kulinariów była Francja.

I to właśnie z francuskiego języka, rosyjscy kucharze zaczerpywali pełną garścią nazwy swoich nowych potraw.

W ten sposób ukuto właśnie nazwę sałatki warzywnej, do dzisiaj znanej na obszarze kultury rosyjskojęzycznej jako Olivier.

Innym dobrym przykładem tego typu praktyk, jest słynny kotlet de volaille, co oznacza ni mniej, ni więcej jak: „kotlet z drobiu”.

Składniki z innej bajki

Wróćmy jednak do sałatki jarzynowej. Pierwsze przepisy na sałatkę Olivier z rosyjskich książek kucharskich, mogą was porządnie zszokować.

Rzućcie okiem na listę składników sałatki Oliver z książki kucharskiej Pelagii Aleksandrowej pt. „Przewodnik do nauki podstaw sztuki kulinarnej”.

Najstarszy znany przepis na sałatkę warzywną pochodzi z 1894 roku. Z kolei, wspomniana pionierka rosyjskich kulinariów, spisała w 1897 roku następujące składniki:

  • Pół jarząbka (ptak z rodziny głuszcowatych)
  • 3 ziemniaki
  • 1 ogórek
  • 3-4 liście sałaty
  • 1,5 łyżki sosu prowansalskiego (czyli majonezu)
  • 3 szyjki raków
  • Ćwierć szklanki galarety
  • 1 łyżeczka kopru
  • 3-5 oliwek

Przyznacie, że taki zestaw brzmi dość osobliwie. Po drodze Olivier przeszedł ewolucję do kształtów bardzo zbliżonych do polskiej sałatki jarzynowej.
 

Zobacz także

Teraźniejsze przepisy

Różnica polega niemal wyłącznie na dodawaniu przez Rosjan do swojego dania tzw. kiełbasy doktorskiej, czyli krótko mówiąc – mortadeli.

A czy do sałatki powinno dodawać się gotowane ziemniaki? Jak widać już XIX-wieczny przepis wskazywał na taką konieczność.

Osoby, które skarżą się na kaloryczność poczciwych kartofli mogą w razie potrzeby nieco ograniczyć ich ilość w swojej sałatce.

Dokładny przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową znajdziecie klikając tutaj: Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Nie uwierzycie, ale tak

Komentarze
Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
Gotujmy.pl/halina
Newsy Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Sałatka jarzynowa to jedna z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w Boże Narodzenie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki? Potrawy na świątecznym stole Boże Narodzenie pozwala na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować barszcz czerwony, uszka z grzybami czy makowca. Do potraw wigilijnych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa. Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Historia sałatki jarzynowej Na początku do jarzynowej dodawano marchew, seler, kalarepę, rzepę i zielony groszek. W takiej wersji przywędrowała z Francji do Polski. Po roku 1945 produkty na sałatkę ograniczono głównie do warzyw korzeniowych. Według niektórych źródeł oryginalnie pochodzi z Rosji. Sekret doskonałego smaku jarzynowej Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo...

Przeczytaj
śledzie
Flickr
Newsy Śledzie wyszły zbyt słone? Jest 1 babciny trik, który to szybko uratuje 
Moczenie śledzi w celu odsączenia zbyt dużej ilości soli to elementarz. Czasem przydarzą nam się jednak pewne błędy. Co wtedy robić?
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Wiaderko smakowitych śledzi wręcz kusi szybkim przyrządzeniem ich w oleju, z cebulką, czy też w innego rodzaju sałatce. Czasem z rozpędu zdarzy nam się zapomnieć o podstawowej sprawie, czyli o wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli. Zacznijmy od moczenia Proces ten należy przeprowadzić tuż przed wykorzystaniem śledzi w naszym daniu. Zwykle moczymy śledzie w lodowatej wodzie przez około 1 godzinę. W razie potrzeby możemy ten proces przedłużyć – np. wtedy gdy wolimy nieco delikatniejszy ich smak. Niektórzy w tym celu moczą śledzie także w mleku. Taka metoda świetnie sprawdzi się przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Nie będzie za to dobrym wyborem, gdy zamierzamy przygotować do naszych ryb zalewę octową. Jeżeli zapomnieliśmy o wymoczeniu i z marszu przygotowaliśmy z nich sałatkę, to jeszcze nic straconego. Dobrym pomysłem będzie po prostu wyłowienie śledzi z sałatki i wstawienie ich do wody. Po upływie godziny lub dwóch godzin, śledzie wyciągamy z wody i bez obaw jeszcze raz mieszamy ze składnikami naszej sałatki. Cebula, ocet, sok z cytryny Czasem słony smak śledzi możemy nieco zredukować za pomocą słodkiego i kwaśnego smaku. Do tego wykorzystamy oczywiście cukier i ocet. Pamiętajmy oczywiście, by nie przeszarżować ze słodzeniem śledzi. „Cukrzymy” je przecież nie po to, by stały się słodkie, a jedynie po to by zredukować ich słony smak. W podobny sposób możemy zbalansować słony smak śledzi poprzez dodanie do nich odrobiny octu lub soku z cytryny. Gdy jednak mamy do czynienia ze śledziami, które nabrały już kwaskowości w zalewie octowej, będzie to raczej bezskuteczne. Jeżeli śledzie są jedynie odrobinę za słodkie, możemy także dodać do nich jeszcze odrobinę cebuli. Ta w konfrontacji ze słoną rybą zapewni nieco słodyczy i troszkę ostrego smaku.

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj