Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria. Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego.
Mizeria z octem
Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany.
Mizeria po warszawsku
Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników.
Składniki:
- 4 zielone ogórki
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki octu
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut.
- Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki.
- Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników.
- Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego!
Dodatki do mizerii
Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić.
Zobacz także:
Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i tradycji. Niektórzy dodają koperek, inni szczypiorek, a inni jogurt zamiast śmietany. Mizerię można też przygotować w zupełnie oryginalny, bardziej egzotyczny sposób w formie ogórków po chińsku.
A wy, jak przyrządzacie ogórki w domach?