mizeria
Adobe Stock
Newsy

Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja

Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria. Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mizeria z octem

Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany.

Mizeria po warszawsku

Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników.

Zobacz także
Mizeria ze śmietaną

Większość z nas popełnia błąd, robiąc mizerię. Najlepsi kucharze 1 składnik dodają niemal od razu

mizeria przepis

Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych

Składniki:

  • 4 zielone ogórki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut.
  2. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki.
  3. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników.
  4. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego!

Dodatki do mizerii

Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić.

Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i tradycji. Niektórzy dodają koperek, inni szczypiorek, a inni jogurt zamiast śmietany. Mizerię można też przygotować w zupełnie oryginalny, bardziej egzotyczny sposób w formie ogórków po chińsku

A wy, jak przyrządzacie ogórki w domach?

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób! Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca? W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada. Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne. Przepis na mizerię Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 zielone ogórki 8 łyżek jogurtu naturalnego Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki....

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Adobe Stock
Newsy
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Sałatka z ogórków w wydaniu azjatyckim będzie pasować m.in. do klasycznych schabowych czy kurczaka – zamiast mizerii.

Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna. Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej) Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko! Składniki: 1 długi ogórek 2-3 ząbki czosnku 0,5 papryczki chilii 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki.  Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn.  Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem. Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności.  Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem.  Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele...

smażone ogórki
Adobe Stock
Newsy
Zamiast mizerii do obiadu podajcie ogórki smażone na patelni. Ten smak zaskakuje
Sałatka z mizerii to idealny dodatek do wielu dań. Odpowiednio przyprawiona jest uwielbiana przez wszystkich i dość często gości na stole podczas obiadu. Dla osób poszukujących nowych smaków, świetnie sprawdzą się ogórki z patelni. Ich aromat zaskoczy wszystkich!

Obiad to nie tylko mięso i ziemniaki. Często jest on podawany z różnymi dodatkami, które mają dopełnić całość, ale również podkręcić smak całego dania. Surówki czy sałatki serwowane podczas tego posiłku pełnią zadanie dodatkowych witamin. Najczęściej na polskim stole pojawia się surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki czy mizeria. Świetnym zamiennikiem ostatniej propozycji są ogórki smażone na patelni. Ich wyjątkowy smak zaskoczy niejedną osobę! Klasyczna mizeria Sałatka przyrządzana z ogórków z dodatkiem śmietany bądź jogurtu naturalnego, cebuli i przypraw to można by rzec klasyk wśród obiadowych dodatków. Najczęściej jest serwowana w towarzystwie kotleta schabowego czy mielonego i ziemniaków. Jest szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna. Chyba nie ma osoby, która by nie przepadała za nią.  Cenne właściwości ogórków Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Lądują nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do wielu dań. Dzięki wielu cennym wartościom są cennym składnikiem w dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz wielu witamin i mikroelementów, ogórki są niskokaloryczne, dlatego też świetnie się sprawdzą dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Poza tym wspomaga organizm przy pozbyciu się nadmiaru wody, gasi pragnienie w upalne dni bądź odświeża oddech.  Sałatka ze smażonych ogórków Mizeria ze świeżych ogórków jest znana przez wszystkich. Jednak nie wszyscy wiedzą, że doskonałą alternatywą tego dodatku są ogórki smażone na maśle na patelni z dodatkiem czosnku. Taka sałatka jest dość aromatyczna i świetnie sprawdza się w postaci surówki do wielu dań. Spokojnie może zastąpić klasyczną mizerię. Ta forma dodatku zaskoczy...

Mizeria
gotujmy.pl/rozanka
Newsy
Kiedy posolić mizerię? Jesteście pewni, ze robicie to dobrze? Będziecie w szoku
Mizeria to prosta surówka z zielonych ogórków. Czy na pewno robicie ją we właściwy sposób?

Mizeria jest jedną z najpopularniejszych sałatek do obiadu. Składająca się rzecz jasna z ogórków, śmietany i koperku sałatka, od wielu lat podbija nasze podniebienia. Czy wyobrażacie sobie kotlet schabowy lub kotlet mielony bez pysznej mizerii? Większość z nas przyrządza ją na słono, dodając do niej sól oraz pieprz, jednak często popełniamy błąd i doprawiamy ją źle! Przygotowanie jej jest bardzo łatwe, ale trzeba pamiętać o ważnych zasadach, by nie popsuć jej smaku.  Jak sprawić, by mizeria była odpowiednio dosolona? Najważniejsze w mizerii są świeże, jędrne, chrupiące ogórki szklarniowe lub gruntowe, pokrojone w cienkie plasterki oraz śmietana. Jednak gdy przychodzi czas doprawiania, nie wszyscy wiedzą, jak dobrze to zrobić. Niestety często bywa, że mizeria wychodzi przesolona, ponieważ przesadzamy z ilością soli. Znamy sposób jak temu zaradzić.  Kiedy pokroimy i posolimy ogórki, bardzo szybko puszczają one sok. Wtedy śmietana jest bardzo rozrzedzona i mizeria wydaje się niedoprawiona. Niechcący przesalamy ją a później okazuje się, że mizeria jest do wyrzucenia.  Aby uniknąć takiej sytuacji, doprawcie ogórki przed dodaniem śmietany.  Co zrobić z nadmiarem soku z mizerii?  Pokrojone i posolone cienko ogórki, odstawcie w miseczce na 10 minut. Po tym czasie zamieszajcie je i odlejcie dokładnie z nadmiaru soku, który puściły i dopiero wtedy potraktujcie ją solą i pieprzem. Tak doprawione ogórki, będą mieć idealnie słony i lekko pikantny smak oraz miękką konsystencję. Następnie dodajcie do tak przygotowanych ogórków śmietany. Teraz będzie smakować tak, jak powinna. Jeśli macie ochotę urozmaicić ją w smaku, dodajcie do niej pyszny koperek! Źródło: gotujmy.pl