Czy powinniście jeść jedzenie, na którym usiadła mucha? Trucizna czy wasze przewrażliwienie?
Flickr
Newsy

Czy powinno się jeść jedzenie, na którym usiadła mucha? Potencjalna trucizna czy tylko przewrażliwienie? 

Mucha chodząca po stojących w kuchni owocach, czy właśnie przygotowanych kanapkach to częsty widok w okresie letnim. Zapewne czasami zastanawiacie się, jak powinniście postępować w sytuacji, gdy usiądzie ona na waszym jedzeniu. Poznajcie odpowiedź.

Kiedy zauważymy, że na kawałku jedzenia wylądowała mucha, często rezygnujemy z niego w obawie przed bakteriami lub po prostu z obrzydzenia. Tylko czy naprawdę muchy są aż tak niebezpieczne i czy żywność przez nie dotknięta nadaje się już tylko do wyrzucenia?  

Do czego ciągnie muchy? 

Można powiedzieć, że muchy nie są specjalnie wybredne, jeżeli chodzi o pożywienie. W ludzkiej percepcji muchy lubią, żeby śmierdziało i słodko lepiło się na potęgę, chociaż nie pogardzą również innymi doznaniami smakowo-zapachowymi. 

Przyciągają je słodkie substancje, przejrzałe i uszkodzone owoce, rozlane słodkie soki, a także psujące się jedzenie i... odchody. Latem zapachy wabiące muchy stają się bardziej intensywne i zachęcają je do żerowania. 

W jaki sposób żerują muchy? 

Zanim jednak muchy rozpoczną ucztę, wydzielają specjalne enzymy, które mają za zadanie rozpuścić ich pokarm. Można wręcz obrazowo powiedzieć, że zanim zaspokoją głód, plują na jedzenie. Jeśli więc nawet przegonicie muchę ze swojej kanapki, jest duża szansa, że zdążyła się już zabrać się za jej pałaszowanie.

A przecież nigdy nie macie pewności, gdzie dany owad był wcześniej i co w związku z tym przenosi. Dlatego dla całkowitego bezpieczeństwa lepiej wyrzucić nawet smaczny kąsek, który miał z nim styczność. 

Co przenoszą muchy? 

Nie chcemy wprowadzać paniki, jednakże wyniki badań są jednoznaczne. Jedna mucha może przenieść na sobie nawet 6 milionów mikroorganizmów, które u ludzi mogą wywołać poważne zagrożenia dla zdrowia. Te zagrożenia to m.in. gruźlica, choroba Heinego-Medina, wąglik czy salmonelloza. Prawdopodobieństwo przeniesienia najcięższych chorób jest niewielkie, jednak istnieje. 

Zobacz także
Komary już wam dokuczają? Wykorzystajcie te 2 kuchenne zioła. Przepędzicie je w try miga (mięta i bazylia)

Komary już wam dokuczają? Wykorzystajcie te 2 kuchenne zioła. Przepędzicie je w try miga

Jak najlepiej odstraszyć mole spożywcze? Skórka od tego owocu załatwia sprawę

Jak najlepiej odstraszyć mole spożywcze? Skórka od tego owocu załatwia sprawę

Jak zabezpieczać jedzenie przed owadami? 

Jak wspominaliśmy wcześniej jedzenie, po którym spacerowała mucha lepiej wyrzucić. Można też odkroić kawałek przez nią dotknięty. A jeżeli możecie jakiś produkt poddać obróbce cieplnej (np. mięso) - zróbcie to. Większość drobnoustrojów ginie w temperaturze gotowania.

Pamiętajcie, że warto odpowiednio zabezpieczać swoje jedzenie i uniemożliwiać dostęp muchom. To, które macie zamiar wkrótce zjeść, można schować pod specjalnymi przykrywkami pokrytymi siateczką. Całą resztę starajcie się przechowywać w lodówce lub w szczelnie zamkniętych szafkach i pojemnikach.  

Źródło: kobieta.gazeta.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Anna Mucha płacze ze wzruszenia z powodu jedzenia. Woli kurczaka we Francji niż ostrygi w Warszawie
ONS.pl/Instagram/taannamucha
Newsy
Anna Mucha płacze ze wzruszenia z powodu jedzenia. Woli kurczaka we Francji niż ostrygi w Warszawie
Tym razem Anna Mucha nie narzekała na to, co podano jej do restauracyjnego stolika. Jej nietypowa reakcja na kurczaka z kaszą gryczaną może jednak zaskakiwać.

Wygląda na to, że Annie Musze spodobała się rola etatowego krytyka kulinarnego. Aktorka zaczęła od mocnego uderzenia kilka tygodni temu. Gwieździe „M jak miłość” nie przypadły do gustu ekskluzywne ostrygi w jednej z najdroższych warszawskich restauracji. Mucha zżymała się na lokal, w którym jej zdaniem za 700 zł dostała coś, co jej zdaniem było „średnie, bardzo średnie”. 41-latce nie posmakowały owoce morza. Czy to oznacza, że Mucha jest aż tak wybredna? Anna Mucha oceniła stan francuskiej gastronomii Po fali dowcipów w celebryckim światku , która spadła na Muchę po jej wynurzeniach na temat ostryg, aktorka długo nie kazała czekać na kolejny odcinek jej telenoweli związanej z ocenianiem smaków w restauracjach.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Anna Mucha (@taannamucha) W ostatnim czasie Anna Mucha obrała kurs na Francję. Ojczyzna wyrafinowanych smaków nie zawiodła oczekiwań aktorki. Kubki smakowe Muchy znalazły się w prawdziwym kulinarnym raju. Wszystko to jednak za sprawą skromnego kurczaka… Czyżby aktorka wcale nie posiadała aż tak wysublimowanego smaku, jak mogło jej się zdawać wcześniej? Oto co Mucha napisała na temat obiadu we francuskiej knajpie na swoim Instagramie: – Ten mus z kurczaka to jest coś poza pojmowaniem świata. Ultra delikatny z przypieczoną skórką. Z miłością, całą miłością – uderzała w coraz wyższe tony Mucha. Czy Anna Mucha woli tradycyjne jedzenie od owoców morza? To jednak nie wszystko. W kolejnej relacji Mucha zaczęła...

Anna Mucha
ONS
Newsy
Dzięki tej metodzie Anna Mucha spaliła wszystkie fałdki. Pomógł jej pewien popularny napój
Chcecie poznać przepis Muchy na szczupłą sylwetkę? Obecna forma aktorki jest godna uwagi, a nawet pozazdroszczenia. Gwiazda zawdzięcza nienaganną figurę korzystnemu nawykowi, który możecie wdrożyć do swojej codziennej diety.

Anna Mucha miała różne okresy pod kątem swojej sylwetki. W każdym jednak rozmiarze jest kobieca i pełna wdzięku. Ostatnimi czasy zaskakuje szczególnie. Odważne zdjęcia aktorki nie pozostawiają złudzeń. Gwiazda jest w formie życia! Wpływ kwarantanny na figurę Jeśli nie macie silnej woli, zapewne przekonaliście się na własnej skórze, jak pandemia może zmienić nawyki żywieniowe, a co za tym idzie - rozmiar garderoby. Siedzenie w domu bez możliwości spaceru i aktywności fizycznej, może się odbić nie tylko na sylwetce, ale i na stanie naszego zdrowia. Tym bardziej, że duża część zawodów przeszła do bezpiecznej, domowej strefy online. Będąc w domu trudno powstrzymać się przed zaglądaniem do lodówki. Także przekąski kuszą podczas lockdownu dwa razy bardziej. Anna Mucha w rozmowie z jednym z portali internetowych przyznała, że kwarantanna bardzo wpłynęła na jej figurę. Jak się okazuje, aktorka nie oszczędzała się podczas wolnego czasu, a teraz, kiedy już niebawem zobaczycie ją w nowym aktorskim wcieleniu, musi trzymać formę.  Gwiazda zamiast podjadania, wybrała przepis na szczupłą sylwetkę. Opowiedziała, że co prawda lubi dobrze zjeść i często wybiera rozkosze dla podniebienia, jednocześnie czuje potrzebę ciągłej pracy nad sobą. Jak wyznała, nigdy nie będzie się katować drakońskimi dietami. Ze swojej diety wykluczyła słodycze i je pięć posiłków dziennie, w których dominują warzywa. To po prostu działa. Sukces sylwetki Anny Muchy leży w... wodzie Aktorka dodatkowo odrzuciła słodkie napoje i pije ok. 3 litrów wody dziennie. Nakręcają ją ludzie, którzy już zauważyli u niej pierwsze efekty walki o lepszą figurę. Gwiazda cieszy się na komentarze, które wychwytują zmiany w jej wyglądzie. W końcu, by tak wyglądać, musi nad tym ciężko pracować. Jak się...

AdobeStock
Newsy
Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie . Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw . Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać? Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować , najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate? Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić. Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne? Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli...

Anna Mucha schudła 13 kg w 4 miesiące. Zrezygnowała z jedzenia 1 produktu. To pomogło jej uzyskać wymarzoną wagę
ONS.pl
Newsy
Anna Mucha schudła 13 kg w 4 miesiące. Zrezygnowała z jedzenia 1 produktu. To pomogło jej uzyskać wymarzoną wagę
Imponująca metamorfoza znanej aktorki! Dowiedzcie się, jaki jest sekret Ani Muchy na zgrabną sylwetkę.

Znana z pięknego uśmiechu i kobiecej figury aktorka Anna Mucha , schudła aż 14 kilogramów w ciągu zaledwie 4 miesięcy! Co było powodem takiego spadku wagi? Uspokajamy – Ania jest zdrowa, a jej szczuplejsza sylwetka jest zasługą diety i bardzo ciężkiej pracy! Silna motywacja Anny Muchy do schudnięcia Anna Mucha sprawia wrażenie pewnej siebie osoby, która nie zwraca uwagi na to czy jej ciało pasuje do aktualnych kanonów piękna. Zresztą nigdy nie miała na co narzekać – jej sylwetka jest bardzo kobieca. Jednak z czasem, po urodzeniu dwójki dzieci, aktorce chyba zaczęły przeszkadzać dodatkowe kilogramy . Momentem przełomowym był jej wyjazd do Stanów Zjednoczonych. Tam Ania uczestniczyła w zajęciach w szkole aktorskiej, gdzie poza nią przychodziło sporo modelek. Widok idealnych sylwetek bardzo zmotywował aktorkę do tego, żeby wprowadzić jakieś zmiany w swoim życiu i powalczyć o szczuplejszą figurę. Zabrała się do tego bardzo poważnie! Skonsultowała się z dietetykiem, który ułożył jej dietę indywidualnie pod potrzeby aktorki. Miała też zajęcia z trenerem personalnym. Już po 4 miesiącach Anna schudła 14 kilogramów!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Anna Mucha (@taannamucha) Specjalna dieta Anny Muchy? Po tym, jak aktorka pochwaliła się spektakularną metamorfozą, niejednokrotnie jest pytana o swój sekret na szczupłą sylwetkę. Z rozbrajającą szczerością przyznała, że nie jest w stanie żyć cały czas na diecie i jej sposobem na utrzymanie zgrabnej figury jest ogromna dawka ruchu oraz zrezygnowanie ze...