Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść?
Adobe Stock
Newsy

Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść? 

Widzieliście kiedyś kiełkujące od wewnątrz pomidory? Białe kiełki wewnątrz tego warzywa wcale nie muszą oznaczać zepsucia, ale czy można je jeść?

Pomidory z kiełkami w środku nie należą do najczęściej spotykanych widoków w kuchni, ale wraz ze wzrastającą temperaturą w mieszkaniach i domach, po rozkrojeniu warzywa możecie natknąć się na taki obrazek. Ma to oczywiście związek z przyspieszeniem procesów wzrastania nasion pomidora przy zachowanej odpowiedniej wilgoci miąższu i zapewnieniu większego ciepła. Czy zjedzenie takiego pomidora grozi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można zjeść pomidory z kiełkami w środku?

Odpowiedź na pytanie, czy zjedzenie kiełkujących od wewnątrz pomidorów jest niebezpieczne dla zdrowia jest w sama w sobie prosta i krótka – nie. Jeżeli przydarzy wam się takie „nietypowe zachowanie” przejrzałego pomidora, jego zjedzenie nie powinno zagrozić waszemu zdrowiu. Inną sprawą jest to, że tego rodzaju pomidor z pewnością nie będzie należał do najsmaczniejszych. Jeżeli jednak postanowicie go zjeść, wcześniej dokładnie przyjrzyjcie się jego powierzchni.

Dokładnie sprawdźcie, czy na pomidorze nie ma śladów pleśni, zepsucia, gnicia – wszystkie te przesłanki kategorycznie wykluczają możliwość jego spożycia. Zjedzenie spleśniałego, zepsutego lub zgniłego pomidora jest najprostszą drogą do tego, by przyprawić własny organizm o niepotrzebne sensacje żołądkowe, a nawet groźne w skutkach zatrucie.

Zobacz także
jak długo można trzymać koncentrat pomidorowy w lodówce

Jak długo można przechowywać otwarty koncentrat pomidorowy? Dodajcie to, a będzie dłużej świeży

pomidor

Dodajecie ten składnik do pomidorów? Przestańcie jak najszybciej, unikniecie poważnej choroby

Dlaczego pomidory kiełkują od wewnątrz?

Jak już wspomnieliśmy, kiełkowanie pomidora od środka nie zdarza się zbyt często. Eksperci twierdzą, że zanim pomidor zdążyłby zakiełkować w warunkach domowych, wcześniej raczej pokryłby się pleśnią i zacząłby gnić. Skąd więc zjawisko kiełkowania? Niektórzy twierdzą, że wiąże się to z użyciem dużych ilości pestycydów i całej masy innych środków ochrony rośliny przez rolników.

Dotyczy to zwłaszcza importowanych pomidorów z zagranicy. Takie pomidory, zanim trafią na nasze stoły, muszą przebyć długą drogę z ciepłych krajów, takich jak Hiszpania, Portugalia czy Maroko. W tym celu niezbędne jest użycie chemicznych środków, by zapobiec szybkim procesom gnilnym i pleśnieniu warzyw.

O tym, jakich pomidorów nie powinno się jeść pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. W innym miejscu pisaliśmy także o tym, które części pomidorów nie nadają się do spożycia.

Czytaj także:

Co się stanie po zjedzeniu zepsutego pomidora? Czy można odciąć nadpsutą część i wykorzystać resztę?
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie po zjedzeniu zepsutego pomidora? Czy można odciąć nadpsutą część i wykorzystać resztę?
Kraje się wam serce, kiedy widzicie pięknego, ale nadpsutego pomidora malinowego, albo tak zwane bawole serce o rozmiarze dwóch pięści, które ma pierwsze oznaki pleśni? Lepiej nie odkrawajcie zepsutych fragmentów i nie ryzykujcie jedzenia reszty.

Sierpień i wrzesień to miesiące, w których amatorzy pomidorowego szaleństwa czują się wprost wspaniale. Pomidory prosto z ogródka, tanie pomidory z targu czy bazaru, czy wreszcie pomidory kupowane na okazjach w marketach – czerwonych warzyw na koniec lata mamy zwykle w bród. I chociaż staropolskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli, w przypadku pomidorów może być nieco inaczej. Pisaliśmy już o tym, ile pomidorów dziennie można zjeść maksymalnie . Lepiej nie przekraczać tego limitu ze względu na troskę o własne zdrowie. Jak przechowywać pomidory, by się nie psuły? Inną sprawą jest klęska urodzaju pomidorów, które już zerwane leżakują w domu przez zbyt długi czas. Na pewno znacie ten przypadek. W tej sytuacji po pierwsze trzeba wymyślić, gdzie najlepiej zachowają swoją przydatność do spożycia , a po drugie zastanowić się jak je wykorzystać i spożytkować. Tutaj godne polecenia wydają się przepisy na różnego rodzaju domowe ketchupy i przeciery, które na pewno nie będą odstawać poziomem i smakiem od produktów dostępnych w sklepach. Ale co zrobić, gdy wasze pomidory zaczyna dosięgać pleśń i inne oznaki zepsucia? W pierwszej kolejności należy zastanowić się, czy miejsce, w którym je przechowujecie jest odpowiednie. Nie od dziś bowiem wiadomo, że za wystąpienie pleśni odpowiada wilgoć. Unikajcie więc trzymania pomidorów w wilgotnych i ciepłych miejscach, takich jak choćby pobliże kuchenki gazowej czy elektrycznej. Pomidory rzeczywiście szybciej dojrzewają po zerwaniu w cieple, ale nie w wilgoci! Czy można odkroić zepsutą część pomidora i zjeść resztę? Pozostaje jeszcze sprawa tego, czy pomidory, które wykazują pierwsze oznaki zepsucia, nadają się jeszcze do jakiegokolwiek wykorzystania. I tutaj mamy niestety nienajlepszą...

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Niektórzy nie jedzą zielonych pomidorów w obawie przed zatruciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jedzenie zielonych pomidorów Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone. Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory . Choć wiele osób robi  sałatki z zielonych pomidorów  lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą , niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę? Właściwości zielonych pomidorów W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem: Witaminę A Witaminę C Witaminę K Błonnik Potas Flawonoidy Karetonoidy Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się. Czy zielone pomidory są trujące? Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę –...

jakim nożem kroić pomidory
Adobe Stock
Newsy
Idealne plastry pomidora? Całe życie używaliście złego noża!
Krojenie pomidora w plastry wydaje się proste. Ale czy nie irytuje was poszarpana skórka albo wyciekający sok? Miąższ pozostający na desce do krojenia? No właśnie. Na szczęście jest na to sposób: nóż do chleba.

Wiedza o tym, jak dobrze pokroić pomidora, nie jest może najważniejszą umiejętnością życiową, ale na pewno przekłada się na efekt wizualny waszych dań. Idealne ósemki pomidora w sałatce, piękne plastry w sałatce z cebulką, kosteczki w sałatce do grilla - sposobów krojenia pomidorów jest wiele. My chcemy wam zdradzić trik, który pomoże wam pokroić pomidory w plastry idealne. Cienkie, perfekcyjnie okrągłe i nienaruszone. Mamy już waszą pełną uwagę? Jaki nóż do krojenia pomidora w plastry? Założymy się, że nie wiedzieliście, że do pokrojenia pomidorów w idealne plasterki najlepiej sprawdzi się... nóż do chleba. Tak, ten duży z ostrymi ząbkami. Dzięki niemu sok nie wycieknie po całej kuchni, a plastry będą równe, cienkie i z nienaruszoną skórką. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że wasze gładkie noże pójdą na pomidorową emeryturę. Jak kroić pomidory?  W zależności od dania, które chcecie przygotować, pomidory możecie pokroić w: plasterki - do kanapek, hamburgerów, sałatki z cebulą lub mozzarellą kostkę - do sałatek z majonezem, omletów, jajecznicy, grzanek z pomidorami i bazylią  ósemki - do sałatek z liściastych sałat, sałatki greckiej. Każdy z tych sposobów krojenia pomidorów wymaga odpowiedniej techniki. Ten film pokazuje kilka przydatnych trików: Rodzaje noży  Dobre noże możecie zakupić w zestawie bądź skompletować je osobno. Warto wiedzieć, do czego każdy z nich służy. Odpowiednie użytkowanie zdecydowanie przedłuży ich trwałość. Wśród noży wyróżnia się takie jak: nóż do pieczywa (długie ostrze z ząbkami) nóż do smarowania (zaokrąglony czubek ostrza) nóż szefa kuchni (wszechstronny nóż o długości...

Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Adobe Stock
Newsy
Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Nie ma nic lepszego niż warzywa czy owoce zerwane prosto z krzaczka. Mają soczysty, naturalny smak bez porównania do produktów ze sklepu. Własna uprawa jest dosyć prosta, wystarczy wygospodarować trochę przestrzeni na balkonie.

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości ludzi. Nie tylko ze względu na ciepłe i słoneczne dni, ale również poprzez łatwą dostępność do szeregu świeżych owoców oraz warzyw. Warzywa w tym okresie smakują najlepiej, a zwłaszcza samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.  Jakie właściwości mają pomidory? Pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Są one dosyć często wykorzystywane w kuchni do wielu różnych dań. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale i szeregowi cennych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się: działanie przeciwnowotworowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy działanie moczopędne poprawa funkcjonowania układu odpornościowego lepsze trawienie poprawa pracy układu nerwowego.   Domowa uprawa pomidorów Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. Można je dostać w sprzedaży w sklepie bądź na targu przez cały rok. Jednak to właśnie wiosną czy latem są najpyszniejsze. Wówczas mają dużo słońca i odpowiednią temperaturę, aby dojrzeć w naturalnych warunkach. Ze względów zdrowotnych, wiele osób decyduje się na samodzielne uprawianie warzyw w przydomowym ogródku bądź na balkonie. Takie produkty są zdecydowanie zdrowsze, a i sama pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jak uprawiać pomidory na balkonie? Osoby mieszkające w bloku również mogą mieć swoją własną, małą uprawę warzyw. Wystarczy wygospodarować niewielką powierzchnię na balkonie i rozstawić na niej szklarnię, specjalnie przeznaczoną na takie warunki. Jest to całkowity odpowiednik tradycyjnej szklarni, różni się jedynie rozmiarami. Balkonowa jest przystosowana do mieszkaniowych warunków. Materiał, z jakiego jest...