Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść?
Adobe Stock
Newsy

Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść? 

Widzieliście kiedyś kiełkujące od wewnątrz pomidory? Białe kiełki wewnątrz tego warzywa wcale nie muszą oznaczać zepsucia, ale czy można je jeść?
Hubert Rój
kwiecień 20, 2021

Pomidory z kiełkami w środku nie należą do najczęściej spotykanych widoków w kuchni, ale wraz ze wzrastającą temperaturą w mieszkaniach i domach, po rozkrojeniu warzywa możecie natknąć się na taki obrazek. Ma to oczywiście związek z przyspieszeniem procesów wzrastania nasion pomidora przy zachowanej odpowiedniej wilgoci miąższu i zapewnieniu większego ciepła. Czy zjedzenie takiego pomidora grozi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można zjeść pomidory z kiełkami w środku?

Odpowiedź na pytanie, czy zjedzenie kiełkujących od wewnątrz pomidorów jest niebezpieczne dla zdrowia jest w sama w sobie prosta i krótka – nie. Jeżeli przydarzy wam się takie „nietypowe zachowanie” przejrzałego pomidora, jego zjedzenie nie powinno zagrozić waszemu zdrowiu. Inną sprawą jest to, że tego rodzaju pomidor z pewnością nie będzie należał do najsmaczniejszych. Jeżeli jednak postanowicie go zjeść, wcześniej dokładnie przyjrzyjcie się jego powierzchni.

Dokładnie sprawdźcie, czy na pomidorze nie ma śladów pleśni, zepsucia, gnicia – wszystkie te przesłanki kategorycznie wykluczają możliwość jego spożycia. Zjedzenie spleśniałego, zepsutego lub zgniłego pomidora jest najprostszą drogą do tego, by przyprawić własny organizm o niepotrzebne sensacje żołądkowe, a nawet groźne w skutkach zatrucie.

Zobacz także

Dlaczego pomidory kiełkują od wewnątrz?

Jak już wspomnieliśmy, kiełkowanie pomidora od środka nie zdarza się zbyt często. Eksperci twierdzą, że zanim pomidor zdążyłby zakiełkować w warunkach domowych, wcześniej raczej pokryłby się pleśnią i zacząłby gnić. Skąd więc zjawisko kiełkowania? Niektórzy twierdzą, że wiąże się to z użyciem dużych ilości pestycydów i całej masy innych środków ochrony rośliny przez rolników.

Dotyczy to zwłaszcza importowanych pomidorów z zagranicy. Takie pomidory, zanim trafią na nasze stoły, muszą przebyć długą drogę z ciepłych krajów, takich jak Hiszpania, Portugalia czy Maroko. W tym celu niezbędne jest użycie chemicznych środków, by zapobiec szybkim procesom gnilnym i pleśnieniu warzyw.

O tym, jakich pomidorów nie powinno się jeść pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. W innym miejscu pisaliśmy także o tym, które części pomidorów nie nadają się do spożycia.

Czytaj także:

Komentarze