Doskonale smakuje solo i na kanapce. Można z niego zrobić pyszną zupę, koktajl lub dodać go do różnych dań. Pomidor to jedno z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych warzyw. Występuje w wielu różnych kształtach i odmianach, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jego korzystne właściwości można wymieniać bez końca, ale pomidor nie zawsze jest zdrowy. Kiedy warzywo to może być trujące?

Takie pomidory są trujące

Jeżeli uprawiacie pomidory, dajcie im dobrze dojrzeć na krzaku. Nigdy nie zrywajcie niedojrzałych, zielonych pomidorów. Takie pomidory zawierają bardzo niebezpieczny związek, który nosi nazwę tomatyna.

Czym jest tomatyna?

Tomatyna to trujący pierwiastek alkaloidowy występujący w pomidorze. Tomatyna znajduje się w zielonych częściach rośliny, takich jak liście, łodygi i niedojrzałe owoce. Dojrzały czerwony pomidor ma bardzo minimalny poziom tomatyny i jest ogólnie bezpieczny do spożycia przez ludzi. Jednak nawet niedojrzałe owoce nie mają wystarczającej ilości tomatyny, aby zrobić krzywdę dorosłemu człowiekowi. Związek ten jest groźny jedynie w dużych dawkach. Może wówczas powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki a w ekstremalnie dużych dawkach może uszkodzić wątrobę, a nawet serce.

Zobacz także:

Gorsza dla zwierząt niż dla ludzi

Zdaniem ekspertów, tomatyna na ogół ma większy toksyczny wpływ na psy niż na ludzi, dlatego ważne jest, aby edukować właścicieli zwierząt na temat względnej toksyczności tego związku w pomidorze.

Nie tylko tomatyna

Naukowcy odkryli, że oprócz tomatyny, w zielonym pomidorze znajduje się jeszcze inny toksyczny składnik zwany atropiną. Przykładowo u kota, związek ten może spowodować zaburzenia rytmu serca, ale dla ludzi jest on groźny jedynie w bardzo dużych dawkach. Niektórzy zgłaszają także problemy z trawieniem po jedzeniu pomidorów, zwłaszcza w połączeniu z ostrą papryką.

Czy wiecie, że niektóre osoby powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia pomidorów? Sprawdźcie, o kogo chodzi.

Źródło: fakt.pl, wp.pl