Jakie pomidory są trujące
Adobe Stck
Newsy

Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj

Pomidory to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw, ale nie zawsze tak jest. Jedzenie niektórych pomidorów może przynieść wam więcej szkody niż pożytku.

Doskonale smakuje solo i na kanapce. Można z niego zrobić pyszną zupę, koktajl lub dodać go do różnych dań. Pomidor to jedno z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych warzyw. Występuje w wielu różnych kształtach i odmianach, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jego korzystne właściwości można wymieniać bez końca, ale pomidor nie zawsze jest zdrowy. Kiedy warzywo to może być trujące?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Takie pomidory są trujące

Jeżeli uprawiacie pomidory, dajcie im dobrze dojrzeć na krzaku. Nigdy nie zrywajcie niedojrzałych, zielonych pomidorów. Takie pomidory zawierają bardzo niebezpieczny związek, który nosi nazwę tomatyna.

Czym jest tomatyna?

Tomatyna to trujący pierwiastek alkaloidowy występujący w pomidorze. Tomatyna znajduje się w zielonych częściach rośliny, takich jak liście, łodygi i niedojrzałe owoce. Dojrzały czerwony pomidor ma bardzo minimalny poziom tomatyny i jest ogólnie bezpieczny do spożycia przez ludzi. Jednak nawet niedojrzałe owoce nie mają wystarczającej ilości tomatyny, aby zrobić krzywdę dorosłemu człowiekowi. Związek ten jest groźny jedynie w dużych dawkach. Może wówczas powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki a w ekstremalnie dużych dawkach może uszkodzić wątrobę, a nawet serce.

Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj
Pixabay

Zobacz także
Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Gorsza dla zwierząt niż dla ludzi

Zdaniem ekspertów, tomatyna na ogół ma większy toksyczny wpływ na psy niż na ludzi, dlatego ważne jest, aby edukować właścicieli zwierząt na temat względnej toksyczności tego związku w pomidorze.

Nie tylko tomatyna

Naukowcy odkryli, że oprócz tomatyny, w zielonym pomidorze znajduje się jeszcze inny toksyczny składnik zwany atropiną. Przykładowo u kota, związek ten może spowodować zaburzenia rytmu serca, ale dla ludzi jest on groźny jedynie w bardzo dużych dawkach. Niektórzy zgłaszają także problemy z trawieniem po jedzeniu pomidorów, zwłaszcza w połączeniu z ostrą papryką.

Czy wiecie, że niektóre osoby powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia pomidorów? Sprawdźcie, o kogo chodzi.

Źródło: fakt.pl, wp.pl

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Niektórzy nie jedzą zielonych pomidorów w obawie przed zatruciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jedzenie zielonych pomidorów Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone. Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory . Choć wiele osób robi  sałatki z zielonych pomidorów  lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą , niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę? Właściwości zielonych pomidorów W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem: Witaminę A Witaminę C Witaminę K Błonnik Potas Flawonoidy Karetonoidy Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się. Czy zielone pomidory są trujące? Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę –...

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...

pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne
Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

warzywa owoce
unsplash.com/@tombrunberg
Newsy
5 owoców i warzyw, które wydają się być bardzo zdrowe. Ale tak naprawdę mogą być trujące
Uważajcie na te warzywa i owoce, a właściwie na ich niektóre części. Przypadkowe zjedzenie może skończyć się zatruciem.

Zjadacie je codziennie niezależnie od pory roku. Sądzicie, że są zdrowe pod każdą postacią? Lepiej uważajcie, bo zjedzenie niektórych ich części może skończyć się nieprzyjemnie. Zacznijmy od kochanego przez większość z was pomidora. Oczywiście w okresie zimowym wybór i cena tych warzyw jest mniej zachęcająca niż w końcu lata. Pomidory Tak czy inaczej, pomidory są chętnie wybierane przez Polaków przez cały rok. Jemy je bez opamiętania… i tu może leżeć przyczyna problemów zdrowotnych. Pomidor sam w sobie nie jest oczywiście warzywem trującym. Takie właściwości mogą mieć za to jego pędy, liście i łodygi. Zawierają one tomatynę, substancję, która działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwgrzybiczne. Te właściwości są oczywiście ochroną pomidorów przed szkodnikami. Jednak przypadkowe spożycie cząstki łodygi pomidora może skończyć się dostaniem się tomatyny do przewodu pokarmowego człowieka. Nie są to co prawda ilości, które są w stanie wyrządzić poważną krzywdę ludzkiemu organizmowi, ale mogą za to przyczynić się do nieprzyjemnego zatrucia. Jabłka, wiśnie i śliwki Co łączy te smaczne owoce? Oprócz tego, że objadamy się nimi na letnich wakacjach, wszystkie zawierają w sobie pestki. Pestki to nic innego jak twarde części owoców zawierające zarodek, niezbędny do rozmnażania się rośliny. Stąd też natura wyposażyła owoce w twarde, nieprzyjemne w smaku lub nawet niemal niemożliwe do przegryzienia pestki. Tak jest właśnie w przypadku różnego rodzaju śliwek. Pestki wiśni z kolei organizm będzie w stanie przepuścić przez cały przewód pokarmowy bez ich trawienia. Gorzej z pestkami jabłek – te mają mniejsze pestki, które nierzadko ulegają rozdrobnieniu w jamie ustnej jedzącego. Wszystkie te pestki zawierają w...