Jakie pomidory są trujące
Adobe Stck
Newsy

Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj

Pomidory to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw, ale nie zawsze tak jest. Jedzenie niektórych pomidorów może przynieść wam więcej szkody niż pożytku.
Anna Borkowska
lipiec 20, 2021

Doskonale smakuje solo i na kanapce. Można z niego zrobić pyszną zupę, koktajl lub dodać go do różnych dań. Pomidor to jedno z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych warzyw. Występuje w wielu różnych kształtach i odmianach, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jego korzystne właściwości można wymieniać bez końca, ale pomidor nie zawsze jest zdrowy. Kiedy warzywo to może być trujące?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Takie pomidory są trujące

Jeżeli uprawiacie pomidory, dajcie im dobrze dojrzeć na krzaku. Nigdy nie zrywajcie niedojrzałych, zielonych pomidorów. Takie pomidory zawierają bardzo niebezpieczny związek, który nosi nazwę tomatyna.

Czym jest tomatyna?

Tomatyna to trujący pierwiastek alkaloidowy występujący w pomidorze. Tomatyna znajduje się w zielonych częściach rośliny, takich jak liście, łodygi i niedojrzałe owoce. Dojrzały czerwony pomidor ma bardzo minimalny poziom tomatyny i jest ogólnie bezpieczny do spożycia przez ludzi. Jednak nawet niedojrzałe owoce nie mają wystarczającej ilości tomatyny, aby zrobić krzywdę dorosłemu człowiekowi. Związek ten jest groźny jedynie w dużych dawkach. Może wówczas powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki a w ekstremalnie dużych dawkach może uszkodzić wątrobę, a nawet serce.

Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj
Pixabay

Zobacz także

Gorsza dla zwierząt niż dla ludzi

Zdaniem ekspertów, tomatyna na ogół ma większy toksyczny wpływ na psy niż na ludzi, dlatego ważne jest, aby edukować właścicieli zwierząt na temat względnej toksyczności tego związku w pomidorze.

Nie tylko tomatyna

Naukowcy odkryli, że oprócz tomatyny, w zielonym pomidorze znajduje się jeszcze inny toksyczny składnik zwany atropiną. Przykładowo u kota, związek ten może spowodować zaburzenia rytmu serca, ale dla ludzi jest on groźny jedynie w bardzo dużych dawkach. Niektórzy zgłaszają także problemy z trawieniem po jedzeniu pomidorów, zwłaszcza w połączeniu z ostrą papryką.

Czy wiecie, że niektóre osoby powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia pomidorów? Sprawdźcie, o kogo chodzi.

Źródło: fakt.pl, wp.pl

pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Przeczytaj
Tabletki, pigłuki
Anastasija Ostapowycz/unsplash.com
Zdrowie Popularny lek na ból RUJNUJE mózg! Nie przekraczaj tej dawki, bo będzie za późno
Ból głowy to dla wielu z nas codzienność. Uciążliwy dyskomfort sprawia, że chcemy sobie z nim jakoś poradzić. Najłatwiejszym wyborem okazuje się zwykle sięgnięcie po lek przeciwbólowy. Okazuje się, że takie podejście do sprawy może być opłakane w skutkach!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Dostępność paracetamolu w aptekach i na sklepowych półkach sprawiła, że traktujemy go już niemalże jak chleb powszedni. Ból zęba? Tabletka. Ból głowy? Kolejna tabletka. Grypa? Bierzemy pigułkę. Wszystkie te Czas na refleksję. Paracetamol jest szkodliwy? Ta niewinna z pozoru substancja w dużych dawkach może powodować nieodwracalne, negatywne skutki dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla organizmu naszego dziecka. Jak ustalili szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali – nadmiar paracetamolu jednoznacznie szkodzi! Ta substancja może upośledzać różne funkcje dziecięcego mózgu, jak i jego rozwój, a także opóźniać jego rozwój. Co sądzi o podawaniu paracetamolu dzieciom ekspert? Jak powiedział dr Paweł Grzesiowski w wywiadzie dla Dzień Dobry TVN: – Dawka, której użyli podczas badania Szwedzi, trzykrotnie przekraczała dawkę, która jest zalecana dla ludzi (…).  Nie jest to dowód na to, że lek jest toksyczny dla człowieka. Jest to jednak ostrzeżenie, że jeśli przekroczymy dawki , to należy spodziewać się działań szkodliwych w zakresie układu nerwowego. Doktor Grzesiowski zaleca przede wszystkim bardzo ostrożne przyjmowanie paracetamolu dla kobiet w pierwszym okresie ciąży, a także dla noworodków w pierwszych trzech miesiącach życia. Nieuwaga i nieostrożność w stosowaniu paracetamolu w tych dwóch przypadkach może skończyć się tragicznie. Dlatego jak zwykle należy zaapelować o niezbędny umiar. Paracetamol - jak stosować bezpiecznie? Paracetamol jest wszechstronnie przebadany i nie trzeba wpadać w panikę i wyrzucać go do kosza. Chodzi tylko o to, żeby nie przekraczać dopuszczalnej dobowej dawki paracetamolu: dorośli: jednorazowo 500 – 1000 mg co 4-6 godzin. Nie więcej niż 4000 mg paracetamolu na dobę. dzieci:...

Przeczytaj
Adobe Stock
Newsy Kolejny produkt skażony niebezpiecznym tlenkiem etylenu. Macie go w swojej kuchni?
Popularny produkt został wycofany ze sklepów ze względu na zanieczyszczenie toksyczną substancją!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...

Przeczytaj
kuchnia
AdobeStock
Newsy Większość z nas ma je w swoich kuchniach. Są lęgowiskiem bakterii. Naukowcy ostrzegają
Regularnie myjesz i czyścisz swoją kuchnię? Myślisz, że jest wolna od bakterii? Możesz się naprawdę mocno zdziwić!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Z pewnością każdy z was dba o czystość w swoim domu. W końcu to nasza wizytówka! Jednak nawet wtedy, gdy wszystko jest posprzątane są w domu miejsca, w których żyją takie bakterie, że aż nas wzdryga na samą myśl! Co więcej – prawdopodobnie są one także u was w domu! Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego najlepiej pozbądźcie się ich jak najszybciej. Felerne ściereczki Staracie się być eko? Niestety, w przypadku zdrowia i higieny taka postawa nie zawsze jest prawidłowa! Zbadano kuchenne ściereczki używane w zwykłych domach, a wyniki badań przeraziły naukowców! Znaleźli tam nieprzebrane ilości bakterii, od których włos się jeży na głowie. Co znajduje się w ściereczkach? E. coli – bakteria znajdowana głównie w… toalecie. E.coli żyje w naszych jelitach i wydalana jest na zewnątrz z kałem. Paciorkowiec kałowy – podobnie jak E.coli, ta bakteria znajduje się w jelitach zwierząt i ludzi. Zakażenie może doprowadzić do rozwinięcia się zapalenia cewki moczowej, a także zapalenia nerek. Bakteria ta jest bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ może uszkodzić płód lub doprowadzić do poronienia! Bakterie gronkowca – szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością oraz jakimikolwiek ciałami obcymi w organizmie, np.: implantami, zastawkami oraz osoby zaintubowane lub noszące cewnik. Najwięcej bakterii znaleziono na ściereczkach znajdujących się w domach wielorodzinnych. Im więcej osób, zwłaszcza dzieci, tym więcej drobnoustrojów! Okazuje się, że kolejnym czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój bakterii na kuchennych ścierkach jest spożywanie przez rodzinę dużych ilości mięsa.   Aby przeciwdziałać pojawieniu się bakterii w naszej kuchni, należy przestrzegać tych prostych zasad: Często wymieniaj...

Przeczytaj