Czy po poświęceniu święconki można już jeść mięso?
AdobeStock
Newsy

Czy po poświęceniu święconki można już jeść mięso? Nie wszyscy o tym wiedzieli 

Czy w Wielką Sobotę katolicy mogą jeść mięso? Sprawdźcie.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 03, 2021

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt dla katolików. W trakcie obchodów trzeba pilnować zasad postu – jednak ponieważ święta trwają kilka dni, niektórzy nie mają pewności kiedy jedzenie mięsa jest dozwolone, a kiedy nie. Czas wyjaśnić tę sprawę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznacza post ścisły?

Przed świętami wielkanocnymi możecie się wiele razy spotkać z mówieniem o „ścisłym poście”. Co to dokładnie oznacza?

Ścisły post obowiązuje wszystkich katolików dwa razy w roku – w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek. Post ścisły jest połączeniem postu ilościowego i jakościowego i wynika wprost z zasad obowiązujących w Kościele Katolickim. Dokładny przepis, znajdujący się w Prawie Kanonicznym, brzmi tak:

Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.

 

Zobacz także

Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Leszek Gęsiak SJ wytłumaczył, jak należy przestrzegać postu ścisłego:

Oznacza to, że ograniczamy się do spożycia trzech posiłków, w tym tylko jednego do syta, oraz powstrzymujemy się od spożywania pokarmów mięsnych.

Do przestrzegania postu zobowiązani są wszyscy katolicy w wieku od 18 do 60 lat.

Post ilościowy

Ilościowy post polega na zjedzeniu tylko jednego, sytego posiłku w ciągu dnia oraz dwóch skromniejszych. Nie oznacza to, że nie wolno jeść mięsa – zjedzenie go jest dozwolone. Nie powinno się po prostu przejadać.

Post jakościowy

W dni, w które obowiązuje post jakościowy, katolicy nie mogą jeść mięsa ani wywarów mięsnych (np. rosołu), ale dozwolone jest jedzenie ryb oraz produktów odzwierzęcych, takich jak nabiał i jaja. Można też spożywać warzywa, owoce, kasze i używać przypraw podczas przygotowywania posiłków.

Czy w Wielką Sobotę można zjeść mięso?

Niektórzy zastanawiają się, czy w Wielką Sobotę można już jeść wędliny i mięso. Odpowiedź brzmi – tak! Ścisły post obowiązuje tylko w Wielki Piątek, dlatego następnego dnia każdy, kto czuje się katolikiem, może bez obaw jeść mięso.

Czytaj także:

Wigilia
Adobe Stock
Newsy W Wigilię ten zakaz nie będzie obowiązywał - Kościół pozwolił na...
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi coroczne dylematy. Co można, a czego nie można i tak dalej.
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Pod koniec listopada jak grom z jasnego nieba spłynęła na Polaków wiadomość o ograniczeniach dotyczących liczby osób świętujących razem przy wigilijnym stole. Decyzja premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Adama Niedzielskiego jest następująca – przy świątecznej wieczerzy spotkać się będzie mogło maksymalnie 5 osób, nie licząc domowników. Święta inne niż kiedykolwiek wcześniej Te święta będą także inne w wymiarze religijnym. W czasie Bożego Narodzenia nadal obowiązywać będą obostrzenia dotyczące liczby wiernych w kościele. Obecnie jest to maksymalnie 1 osoba na 15 mkw. Rozczarowanie katolików może być zrozumiałe. Biskupi poszczególnych diecezji wprowadzili dyspensę od udziału w mszy świętej na okres trwania wspomnianego obostrzenia. Będzie ona obowiązywała także podczas tegorocznej pasterki. W sprawie obostrzeń interweniować próbuje przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, abp Stanisław Gądecki. Hierarcha zaapelował w liście do władz Rzeczpospolitej Polski o złagodzenie restrykcji i umożliwienie wzięcia udziału w świątecznych mszach dla większej liczby wiernych. Na razie nie wiadomo jednak, apele abp Gądeckiego przyniosą jakiś skutek. Dlatego też musimy być gotowi na pierwotny wariant. Oznacza to jedno. W noc między 24 a 25 grudnia w większości zostaniemy w domach i ograniczymy się do obejrzenia albo wysłuchania mszy z telewizorów albo z radioodbiorników. Pościć czy nie pościć? Nie zmieni się natomiast menu Polaków podczas wigilijnej kolacji. Znowu będzie 12 dań, sianko pod obrusem, a także nakrycie dla niespodziewanego gościa. Jak co roku Polacy zadają sobie jednak pytanie – czy 24 grudnia obowiązuje post? Odpowiedź być może zaskoczy niejednego z was. Otóż wstrzemięźliwość od...

Przeczytaj
krojenie pieczeni na święta
Adobe Stock
Newsy Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń? Prosty trik tylko dla wtajemniczonych
Choć w Święta Bożego Narodzenia wiele osób przywykło jadać dania bezmięsne, zaserwowanie w tym czasie pieczeni nie jest żadnym nietaktem, ani tym bardziej grzechem. Jeśli planujecie ją przyrządzić, sprawdźcie, jak prawidłowo i elegancko ją pokroić. Zaskoczycie swoich gości!
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Jedzenie mięsa w Wigilię to nie grzech Mimo że, zarówno w Wigilię, jak i w pozostałe dni Świąt Bożego Narodzenia wielu Polaków nie spożywa mięsa, nie jest to zabronione. Co prawda biskupi zachęcają wiernych do zachowania w tym czasie postu, ale nie jest on obowiązkowy.  Warto podkreślić, że wstrzemięźliwość od tego typu pokarmów obowiązuje jedynie w Środę Popielcową oraz Wielki Piątek przypadający przed Świętami Wielkanocnymi. Spożywanie mięsa w grudniu nie jest uznawane za grzech. Toteż podczas wigilijnej kolacji wiele osób z powodzeniem serwuje przepyszne pieczenie. Jakie mięso wybierać na świąteczny stół? Na świąteczne pieczenie najlepiej nadaje się mięso wieprzowe – schab, szynka tudzież polędwica. Jeżeli jednak nie jesteście fanami żadnego z nich możecie również wybrać wołowinę – najlepiej polędwicę, udziec lub łopatkę. W przypadku jagnięciny sięgnijcie po comber, łopatkę albo karkówkę. Do najczęściej pojawiających się na bożonarodzeniowym stole mięs można zaliczyć między innymi schab ze śliwką, roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, rolowany boczek oraz tradycyjną pieczeń w rozmarynie. Zanim jednak zostaną podane do stołu powinny zostać elegancko pokrojone. Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń? Niezależnie od tego jaką pieczeń przyrządzicie, sposób jej krojenia zawsze będzie taki sam. Aby wyszły wam idealne plastry, przede wszystkim potrzebujecie bardzo ostrego noża. Najlepiej, gdyby był przeznaczony specjalnie do plastrowania, ale jeśli takiego nie macie, to równie dobrze możecie skorzystać z innego o dużej powierzchni. W gotową pieczeń wbijcie widelec do mięs , a następnie zacznijcie przesuwać idealnie naostrzony nóż w poprzek włókien. Plastry powinny być stosunkowo cienkie. Cały proces powinien...

Przeczytaj
Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni
Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad. Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień. Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby! Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi. Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni. Faszerowana pieczeń z piersi indyka Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru. Składniki: 70 dag filetu z indyka 10 dag jarmużu Natka pietruszki 15 dag pieczarek Czosnek – 1-2 ząbki Cebula Sól i pieprz Olej Papryka słodka w proszku Tymianek Przygotowanie: Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.

Przeczytaj