rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Czy pierwszą wodę z rosołu lepiej wylać czy zostawić? Będziecie w szoku, gdy poznacie prawdę

Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, to w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora. Okazuje się również, że niektórzy wylewają tak zwaną „pierwszą wodę”.

Trudną sztukę gotowania rosołu do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Choć na pierwszy rzut oka jego przyrządzenie wydaje się banalnie proste, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Wielu myśli, że wystarczy przecież nalać do garnka wodę, włożyć mięso, warzywa oraz przyprawy i gotowe. Otóż nie. W przypadku tej zupy nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobre mięso to klucz do idealnego rosołu

Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że aby rosół wyszedł naprawdę dobry, należy do niego użyć wysokiej jakości mięsa. Nie może być ono zbyt chude, w końcu wydobywający się z niego tłuszcz stanowi o smaku całej zupy. Rosół najlepiej gotować na dwóch rodzajach mięsa – korpusach lub skrzydełkach z kurczaka oraz wołowinie.

Zobacz także
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Woda z kranu, mineralna, a może źródlana?

Następnym ważnym elementem rosołu jest woda. I tutaj zaczynają się schody. W końcu to właśnie podczas pierwszego etapu gotowania można popełnić najwięcej błędów, które stanowią o późniejszym smaku zupy, która w 90 proc. składa się właśnie z wody. O dziwo, zasady dotyczące pierwszych kroków gotowania wywaru w każdym domu są nieco inne. 

Jedni wykorzystują do tego zwykłą „kranówkę”, inni używają wody źródlanej, z kolei reszta gotuje rosół na niegazowanej wodzie mineralnej. Eksperci twierdzą, że wywar na bazie wody stołowej nie tylko ma więcej wartości odżywczych, ale również o wiele lepiej smakuje. Bowiem nie w każdym miejscu „kranówka” jest dobrej jakości.

Mięso do zimnej czy wrzącej wody?

Polacy preferują również różny czas umieszczania mięsa w wodzie. Jedni robią to dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć, z kolei inni zalewają mięso zimną wodą i gotują całość. Specjaliści i znani kucharze są zgodni co do tej drugiej metody. Dzięki niej mięso nie przeżywa szoku i powoli dochodzi, oddając do wywaru to, co najlepsze.

Pierwszą wodę z rosołu należy wylać czy zostawić?

Zdania w tym temacie są mocno podzielone, jednak okazuje się, że wielu Polaków po doprowadzeniu wody do wrzenia po prostu ją wylewa, płucze mięso oraz garnek, a następnie zalewa na nowo. To bardzo dobra praktyka. Dzięki niej zupa jest klarowna, mniej tłusta, a na jej powierzchni nie powstają tak zwane szumowiny. Ci, którzy nie wylewają „pierwszej wody”, muszą najczęściej zebrać powstałą pianę przy pomocy łyżki cedzakowej, ale uważają, że dzięki temu w rosole pozostaje dużo więcej smaku i aromatu.

Lubicie rosół? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niego tego składnika.

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Takie mięso to gwarancja mętnego rosołu. Wystrzegajcie się go
Zdarza się, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd, smak i zapach. Aby zmniejszyć ryzyko wpadki, jak ognia wystrzegajcie się takiego mięsa.

Rosół to na pierwszy rzut oka najprostsza potrawa na świecie. Nie od dziś jednak wiadomo, że pozory mogą mylić. Co prawda jego przyrządzenie to nie czarna magia, mimo to trzeba być bardzo skrupulatnym i uważnym. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Przytłaczająca ilość rad Internet jest przepełniony poradami dotyczącymi gotowania rosołu – co dodawać, jak podkręcić smak i kolor, kiedy solić, czy wylewać pierwszą wodę itd. Gdyby ująć to w dwóch słowach można by rzec, że dużo tego. W gąszczu informacji łatwo się pogubić, dlatego nic dziwnego, że wielu wciąż nieprawidłowo gotuje rosół. Dlatego też postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu kilka najważniejszych rad dotyczących tej tradycyjnej, polskiej zupy. Mamy nadzieję, że choć w niewielkim stopniu ułatwią wam nawigację w tym temacie, a może zachęcą do dyskusji? Kto wie. Mięso do rosołu Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa, więc i nasze rady zaczną się od niego. To, że powinno być jak najwyższej jakości, nie ulega żadnej wątpliwości. Najlepszy wychodzi z połączenia wołowiny i drobiu. Jest jednak coś, o czym niewiele osób wie. Mianowicie do rosołu nie powinno się używać zamrożonego lub rozmrażanego na szybko w mikrofalówce mięsa. Jego dodatek spowoduje, że zupa stanie się mętna.  Temperatura wody Kolejna sprawa dotyczy wody. Mięso na rosół powinniście płukać w ciepłej wodzie, która najlepiej poradzi sobie z tłustą otoczką na jego powierzchni. Z kolei woda, którą wlewacie do garnka powinna być zimna. Dzięki temu więcej rosół zyska więcej wartości odżywczych, będzie smaczniejszy i bardziej esencjonalny. Solenie Rosołu nie powinno się solić na początku. Najlepiej zrobić to w trakcie gotowania, przed dodaniem warzyw do wywaru. Jeśli do tej pory robiliście inaczej, koniecznie...

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...

Rosół
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Ile wody potrzeba do ugotowania rosołu? Ten kardynalny błąd popełnia większość z nas
Gotowanie rosołu to niełatwa sztuka. Najwięcej wiedzą o nim babcie, które wykonywały go w sposób iście mistrzowski.

Z pewnością pamiętacie wakacje na wsi i babcine zawołanie na obiad. Można się było wówczas spodziewać jednego. Pyszności! Do tego smaku, aromatu, głębi i gotowania wedle receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Rosół z kury - niedzielny klasyk Rosół gotowany na mięsie wymaga waszej dbałości o to, co do niego wrzucicie. Najlepiej w wyroby mięsne zaopatrywać się u zaprzyjaźnionego rzeźnika albo odwiedzać okolice z czasów dzieciństwa, w których każdy gospodarz hodował kury, kaczki lub trzodę chlewną. Poza tym rosół to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgacie po nią nie tylko z uwielbienia dla jej smaku. Rosół pomaga przy pierwszych objawach przeziębienia. To wywar, który krzepi! Klasyczny przepis na wykonanie rosołu W dobie internetu nietrudno o wymyślne i coraz to nowsze przepisy kulinarne. Jedne zachęcają swoją oryginalnością, kolejne odstraszają dziwacznymi połączeniami. W przypadku rosołu, najlepiej wybrać klasykę. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku dodatków.    Rosół to dobrej jakości mięso i kolorowa włoszczyzna. Gotowy wywar najlepiej smakuje z lanymi kluskami, przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką. Przed podaniem, możecie go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu. Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół?  Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać. Mimo, że rosół bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza dużo skrajnych emocji. Jedną z najczęściej podejmowanych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody.  Jedna z najczęstszych...

rosół
AdobeStock
Newsy
Podczas gotowania rosołu dolewacie wrzątek czy zimną wodę? Jedna z tych metod ma fatalny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu przez długie godziny bez przykrycia wiąże się z nieuniknionym parowaniem. Czym uzupełniać braki?

Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany. Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin. Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie. To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury. Uzupełnianie braków Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa. Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu. Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje. W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku? Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika. Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku. Przepis na rosół Składniki: Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego) Marchew Pietruszka Kawałek selera Cebula Liść laurowy, ziele angielskie Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone) Sól i pieprz Makaron – nitki Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do...