Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Adobe Stock
Newsy

Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani

Wydaje się wam, że pieczywo z dyskontu jest słabej jakości, a jego skład przypomina tablicę Mendelejewa? Popularny dietetyk Michał Wrzosek udowadnia, że tak nie jest i wskazuje chleby, które warto kupić w Lidlu. 

Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich chlebów lepiej nie kupować? 

Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków:

  • Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy. 
  • Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości. 
  • Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas.

A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek.

Zobacz także
Włóżcie do torby z pieczywem to warzywo. Wasz chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład? 

Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla: 

  • Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb. 
  • Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W składzie znajdują się nasiona słonecznika, ziarno żyta, siemię lniane i kilka innych produktów niezbędnych do stworzenia tego chleba. Zawarte w nim ziarna i nasiona wzbogacają wartość prozdrowotną tego wypieku. Za 400 g takiego chleba zapłacicie obecnie 4,29 zł. 
  • Chleb słonecznikowy to również dobry wybór. Receptura tego pieczywa opiera się na mące żytniej i pszennej, ziarnach słonecznika, wodzie, drożdżach, soli, ekstrakcie słodu jęczmiennego oraz mące z prażonego słodu pszennego. Pół kilo chleba to wydatek rzędu 2,99 zł. 
  • Ostatnim chlebem na liście eksperta jest bio pieczywo żytnie. Jego skład prosty i zawiera żyto pełnoziarniste, płatki ziemniaczane, drożdże, wodę, cukier i sól jodowaną. Ten chleb jest jednak nieco droższy, gdyż za 100 g zapłacicie 1,69 zł. 
  • Michał Wrzosek wybrał również najzdrowsze bułki. A trzeba przyznać, że w Lidlu tego typu pieczywa jest naprawdę wiele.  Bułki grahamki, bo o nich mowa, mają w składzie mąkę graham, mąkę żytnią, mąkę pszenną, drożdże, wodę, olej rzepakowy oraz sól, cukier i słód pszenny jasny. Cena jednej bułki to 0,69 zł. 
@michal_wrzosek Najlepsze pieczywo🍞 w Lidlu❗️ Dobre, jeśli chcesz schudnąć😍 Chcesz kolejne video z polecajkami? Zostaw w komentarzu info co nagrać💬 #lidl #zakupy #odchudzanie #dieta #kalorie ♬ Happy songs 3 for cooking / kids / animal videos - きっずさうんど

 Źródło: @michal_wrzosek TikTok, sprawdzone.pl 

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...

lidl promocje
Adobe Stock
Newsy
Klienci będą zachwyceni. Lidl w tym tygodniu przygotował niewiarygodne przeceny uwielbianych produktów
Nie lubicie wydawać kroci na codzienne zakupy spożywcze? Lidl przygotował specjalne oferty dla oszczędnych!

Nowe podatki, wzrastająca inflacja i kilka jeszcze innych czynników sprawia, że ceny w sklepach są coraz wyższe. Niestety, trzeba się do takiej sytuacji przyzwyczaić. Na przykład do droższego chleba. Pieczywo zdrożeje ze względu na podwyżkę cen prądu. Czerwone jabłka w Lidlu Jeśli nie chcecie, by wasze portfele odczuły skutki tych podwyżek, koniecznie polujcie na promocje. Takie jak te z Lidla. Niemiecka sieć sklepów spożywczych w tym tygodniu przygotowała dla swoich klientów naprawdę godne uwagi akcje promocyjne. W pierwszej kolejności musicie zwrócić uwagę na orzeźwiające i lekko kwaskowate jabłka odmiany gloster. W Lidlu, do środy, za 1 kg tych czerwonych jabłuszek zapłacicie jedyne 1,79 zł! Co powiecie na świeżą szarlotkę? Obiadowa klasyka w super cenach Na obiad śmiało możecie zaplanować sobie pulpety lub mielone. 800-gramowe opakowanie mięsa mielonego z szynki będzie dostępne do środy w Lidlu za 7,99 zł. A skoro są kotlety, to i muszą być ziemniaki. W ramach promocji polskie kartofle będą dostępne w cenie 0,99 zł. Lubicie kulinarne innowacje? Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, warto poznać zalety, właściwości i smak kopru włoskiego. Tę ciekawą roślinę kupicie w okazyjnej cenie w Lidlu, oczywiście do środy. Jedna sztuka kopru wraz z „cebulą” będzie kosztowała 2, 99. Więcej o koprze włoskim, znanym także jako fenkuł, przeczytacie tutaj:  Jak smakuje fenkuł i dlaczego warto go dodać do rosołu? Nowe rodzaje pieczywa Koniecznie zwróćcie uwagę na promocję na twaróg. Ser biały półtłusty marki Pilos 250 g, będzie kosztował do środy  1,75 zł pod warunkiem, że kupicie dwie sztuki. Świetna okazja w Lidlu jest także na margarynę Delma. Podobnie jak w przypadku twarogu, przy zakupie dwóch opakowań, cena jednej (500 g)...

Jak kupić świeży chleb? Prosty test zdradzi wszystko
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić świeży chleb? Prosty test zdradzi wszystko
Chleb to podstawowy produkt, po który sięga się przy śniadaniu, a często także przy kolacji. Kluczem do jego smaku jest jednak świeżość. 

Każdy sięga czasem po pieczywo, które bogate jest w nasycające energią węglowodany. Choć dzielą się one na te zdrowe (złożone) i mniej zdrowe (proste), są niezbędne w każdej diecie. Chleby czy bułki to baza do kanapek albo zapiekanek, które najczęściej są waszym pierwszym wyborem, jeśli chodzi o szybkie posiłki „w biegu”.  Które pieczywo warto jeść? Nie od dziś wiadomo, że najmniej zdrowym rodzajem pieczywa jest to białe wypiekane z mąki pszennej. Zawiera ono wiele węglowodanów prostych, za to mało witamin i błonnika. Dlatego właśnie mówi się, że białe pieczywo jest źródłem „pustych kalorii”, które nie nasycą was energią na długo. Po jakie pieczywo warto sięgać? Na pewno po to przygotowywane z mąki razowej, która bogata jest w błonnik pobudzający trawienie oraz regulujący pracę układu pokarmowego. Błonnik dba także o długotrwałe uczucie sytości, dlatego pieczywo razowe trawione jest dłużej i uwalnia energię przez większy czas. Nie każde ciemniejsze pieczywo jest jednak razowe – warto zwrócić na to uwagę, kiedy wybieracie je w sklepie lub piekarni.  Pieczywo paczkowane będzie miało swój skład na opakowaniu. W przypadku pieczywa sprzedawanego „luzem” warto wybrać je z piekarni, gdzie sprzedawca ma obowiązek poinformować was o składzie wypieku. Jak wybrać najświeższe pieczywo?  Przy wyborze najlepszego, świeżego kawałka pieczywa należy kierować się stałymi zasadami. Naciśnij skórkę chleba – jeśli jest twarda oznacza to, że pieczywo jest mniej świeże. Jeśli po chwili wraca do poprzedniego kształtu, a bochenek jest sprężysty – wypiek na pewno jest świeży.  Skórka świeżego pieczywa mocno się kruszy i jest znacznie bardziej podatna na odłupywanie się jej...

Tani weekend w Lidlu . Wołowina na tatar za mniej niż 6 zł i pręga na krupnik w promocji
Adobe Stock
Newsy
Tania wołowina na tatar w Lidlu za mniej niż 6 zł. Do tego pręga wołowa na rosół w promocji
Tym razem Lidl kusi tanim, mięsem na klasyczny rosół, gotowym tatarem i rewelacyjnymi cenami owoców z okazji święta owoców i warzyw. Sprawdzamy najnowsze promocje z Lidla.

Przygotowanie niedzielnego obiadu w tym tygodniu będzie tańsze, o ile skorzystacie z naszych propozycji dań. Tatar na przystawkę, z wołowiny siekanej za 5,99 zł, do tego rosół z dwóch mięs w promocji oraz szarlotka z przecenionymi jabłkami za 1,49 zł lub tarta z gruszkami za 3,49 zł za 1 kg. Lidl w tę sobotę obchodzi także Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji ma dla was specjalne ceny na te produkty.  Przepis na tani, jesienny obiad i na rodzinne spotkanie z Lidlem Weekend dopiero się zaczyna, a my już znamy dokładne menu na niedzielę. Obiad zacznijcie od tatara za 5,99 za porcję. Ugotujcie esencjonalny rosół z dwóch mięs. Do dyspozycji macie porcje rosołowe z gęsiny za 6,99 zł, a do nich pręgę bez kości za 21,90 zł. Przygotowując drugie danie, sięgnijcie po  polędwicę cygańską w supercenie 35,99 zł za kilogram. Możecie z niej zrobić kotlety lub upiec w całości i podać z pieczeniowym sosem, z dodatkiem kwaśnych granatów za 6,99 zł. Na deser szarlotka z jabłek, najlepszych na to ciasto, bo jabłka Ligol teraz w Lidlu kosztują jedynie 1,49 zł. Niedziela to nie tylko dzień tradycyjnych spotkań rodzinnych. To także czas kiedy nawet jeśli nie zapraszacie gości, macie więcej czasu na gotowanie, a często także ochotę na upieczenie czegoś słodkiego do kawy. Rozwijajcie w ten weekend swoje kulinarne pasje, korzystając z niskich cen w Lidlu i pogody bardziej zachęcającej już do pichcenia w domu niż do spacerów. Owoce i warzywa w Lidlu taniej W tym tygodniu wybrane warzywa i owoce są objęte ofertą od 20% do 40% taniej. Dzięki temu kupicie: Ziemniaki w siatce 2,5 kg za 3,99 zł Polskie jabłka Ligol 1 k za 1,49 zł Polskie gruszki deserowe 1 kg za 3,49 zł Polskie pomidory żółte 1 kg za 5,99 zł Cukinie 1 kg za 3,99 zł Polskie minikiwi...