
Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji.
Jakich chlebów lepiej nie kupować?
Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków:
- Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy.
- Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości.
- Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas.
A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek.
Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład?
Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla:
- Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb.
- Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W składzie znajdują się nasiona słonecznika, ziarno żyta, siemię lniane i kilka innych produktów niezbędnych do stworzenia tego chleba. Zawarte w nim ziarna i nasiona wzbogacają wartość prozdrowotną tego wypieku. Za 400 g takiego chleba zapłacicie obecnie 4,29 zł.
- Chleb słonecznikowy to również dobry wybór. Receptura tego pieczywa opiera się na mące żytniej i pszennej, ziarnach słonecznika, wodzie, drożdżach, soli, ekstrakcie słodu jęczmiennego oraz mące z prażonego słodu pszennego. Pół kilo chleba to wydatek rzędu 2,99 zł.
- Ostatnim chlebem na liście eksperta jest bio pieczywo żytnie. Jego skład prosty i zawiera żyto pełnoziarniste, płatki ziemniaczane, drożdże, wodę, cukier i sól jodowaną. Ten chleb jest jednak nieco droższy, gdyż za 100 g zapłacicie 1,69 zł.
- Michał Wrzosek wybrał również najzdrowsze bułki. A trzeba przyznać, że w Lidlu tego typu pieczywa jest naprawdę wiele. Bułki grahamki, bo o nich mowa, mają w składzie mąkę graham, mąkę żytnią, mąkę pszenną, drożdże, wodę, olej rzepakowy oraz sól, cukier i słód pszenny jasny. Cena jednej bułki to 0,69 zł.
@michal_wrzosek Najlepsze pieczywo🍞 w Lidlu❗️ Dobre, jeśli chcesz schudnąć😍 Chcesz kolejne video z polecajkami? Zostaw w komentarzu info co nagrać💬 #lidl #zakupy #odchudzanie #dieta #kalorie ♬ Happy songs 3 for cooking / kids / animal videos - きっずさうんど
Źródło: @michal_wrzosek TikTok, sprawdzone.pl