czy woda z kranu jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Czy picie kranówki jest zdrowe? A może to trucizna dla organizmu?

Pijecie wodę z kranu czy wolicie tego nie robić w obawie o swoje zdrowie? Rozwiejemy wasze wątpliwości!

W Polsce wciąż wiele osób podchodzi do picia kranówki z dużą nieufnością. Uważa się, że jest ona niezdrowa i z tego powodu wielu ludzi kupuje wodę butelkowaną, a tej z kranu używa tylko po przegotowaniu. Czy faktycznie jest się czego bać? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można pić wodę z kranu?

Jeśli boicie się wody z kranu, zastanówcie się – czy myjecie owoce, warzywa i naczynia przegotowaną wodą, czy kranówką? Możemy się założyć, że większość wybiera drugą opcję! Dlaczego więc niektórzy wolą nie pić wody z kranu, skoro i tak używają jej do żywności i naczyń, z których później jedzą?

Być może wynika to z faktu, że w przeszłości rzeczywiście w Polsce woda w rurach była kiepskiej jakości, dlatego nikt nie odważył się wówczas jej pić i używano tylko przegotowanej wody. Jednak od wielu lat kranówka jest całkowicie bezpieczna i nie trzeba się jej bać! Co więcej, w wielu europejskich krajach picie wody z kranu jest standardem i często Polacy dziwią się widząc, jak w innych krajach ludzie bez obaw napełniają butelki kranówką.

Czy woda z kranu jest zdrowa?

Współcześnie woda, która znajduje się w kranie, przechodzi najpierw drogę przez filtry i oczyszczacze. Każdy dostawca wody jest zobowiązany do tego, by zadbać o jej czystość i bezpieczeństwo. W wodzie nie mogą się znajdować niebezpieczne bakterie, grzyby i inne substancje niebezpieczne dla zdrowia. Analiza wody przeprowadzana jest w trzech etapach: biologicznym, chemicznym i w biomonitoringu. Dlatego możecie mieć pewność, że wasza kranówka została wcześniej dokładnie zbadana przez specjalistów!

Minerały w wodzie z kranu

Kranówka bogata jest w minerały, które znajdują się także w wodzie butelkowanej. Co więcej – bardzo często kranówka jest zdrowsza na przykład od wody źródlanej, ponieważ zawiera więcej minerałów!

W wodzie z kranu znajdziecie takie minerały, jak:

  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Sód
  • Siarka

Do tego przedsiębiorstwa wodne tak filtrują wodę, by nie znalazło się w niej za dużo różnych pierwiastków, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia.

filtrowana woda do zupy
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler używa do gotowania zupy tylko tej wody. Dzięki temu zawsze wychodzi wyśmienita
Jaka woda gwarantuje, że ugotowana zupa będzie smakować doskonale? Magda Gessler zna odpowiedź!

Od jakiegoś czasu hitem jest woda filtrowana. Polacy chętnie kupują specjalne dzbanki z wkładami, które filtrują i oczyszczają wodę. Czy to cokolwiek daje? I czy taka woda faktycznie jest zdrowsza? Coś może być na rzeczy, ponieważ nawet sama Magda Gessler, kulinarna ekspertka zaleca, by zupy gotować nie na przegotowanej, a filtrowanej wodzie! Po co filtrować wodę? W Polsce przez wiele lat panowało przekonanie, że woda z kranu jest bardzo szkodliwa i nie można jej pić – chyba, że po przegotowaniu. Do dziś większość osób woli kupować wodę butelkowaną niż pić ją prosto z kranu. Cudzoziemcy przyjeżdżając do Polski dziwią się, dlaczego kranówka jest tutaj tak niepopularna. W serwisach społecznościowych można się spotkać z pytaniami na temat tego, dlaczego w Polsce nie pije się wody z kranu. Czy jest trująca? A może zanieczyszczona? Zdziwienie wynika z faktu, że w większości europejskich krajów, picie wody z kranu jest całkowicie bezpieczne. Nikogo nie dziwi widok osób nalewających sobie do butelki wody prosto z kranu w łazience. Co więcej – w restauracjach podaje się wodę z kranu do posiłku za darmo! Dlaczego więc w Polsce panuje taka nieufność wobec kranówki? Prawdopodobnie wynika to z faktu, że w przeszłości polskie rzeki były bardzo zanieczyszczone, więc ludzie bali się pić wodę z kranu. Dziś jednak wybór między kranówką a wodą butelkowaną, zależy jedynie od preferencji smakowych – zwykle butelkowana smakuje lepiej (choć nie zawsze!) Korzyści z filtrowania wody Skoro można bezpiecznie pić wodę z kranu, to po co jeszcze ją filtrować? Okazuje się, że przefiltrowana woda ma szereg zalet: Jest znacznie mniej twarda, dzięki czemu w czajniku nie gromadzi się kamień, a na kubkach brzydki osad, Lepiej smakuje, Pozbawiona jest charakterystycznego zapachu chloru, Jest...

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
Adobe Stock
Newsy
Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
W czajniku zagotowuje się przeważnie wodę z kranu. Zawiera jednak kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest to szkodliwe?

W wielu miastach, nawet tych dużych (jak np. Warszawa), władze zapewniają o dobrej jakości wody kranowej, która jest w pełni bezpieczna do spożycia. Jednak po zagotowaniu woda z kranu wytrąca kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest on szkodliwy dla zdrowia? Wyjaśniła to chemiczka Sylwia Panek, która prowadzi w mediach społecznościowych profil o nazwie Mama Chemik. Czy kamień z czajnika szkodzi? „Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do Was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do Waszego domu może ulec pogorszeniu. Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” – tłumaczy chemiczka.  Chociaż większość problemów z wodą kranową może rozwiązać dzbanek filtrujący, często nie usuwa on całego kamienia. Ekspertka uspokaja jednak, że nie będzie miało to niekorzystnych skutków dla zdrowia, a wręcz przeciwnie.  „Ale czym jest ten kamień? To nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu, które powstają między innymi w trakcie gotowania wody. Twarda woda to z kolei woda zawierająca duże ilości jonów magnezu i wapnia. Jonów, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia. Dlatego jeżeli macie w domu twardą wodę nie musicie się jej bać, możecie pić ją prosto z kranu, bez...

ile razy można gotować wodę w czajniku
Flickr
Newsy
Ile razy można gotować tę samą wodę w czajniku? Sprawdźcie, czy to bezpieczne dla zdrowia
Na pewno znacie ten scenariusz na pamięć. Ktoś z domowników wstawia na gaz czajnik „zalany” do pełna i na herbatę trzeba czekać dwa razy dłużej.

Oczywiście wiadomo, że lepsze już takie rozwiązanie, niż nalanie trochę za mało wody, przez co jeden z pijących jest poszkodowany… Zwykle nalewanie wody do czajnika „z górką” kończy się jej ponownym zagotowaniem w czajniku, na kolejną kawę. Czy wielokrotne gotowanie wody w garnku jest bezpieczne? Czy takie postępowanie może być niebezpieczne dla zdrowia? Takie pytanie zaczęło zadawać sobie w sieci wiele osób. Dlaczego? W obiegu zaczęło krążyć sporo niesprawdzonych opinii o szkodliwości ponownie przegotowanej wody. Mowa na przykład o tym, że w ponownie ugotowanej wodzie dochodzi do przemienienia minerałów w toksyczne związki. Inna plotka mówi na przykład o tym, że przegotowana dwukrotnie woda traci dużo tlenu, przez co staje się świetnym środowiskiem dla rozwoju różnych bakterii. Znane są również opowieści o tym, że wodę w czajniku należy zmieniać po kilku godzinach „stania”, gdyż mogą rozwinąć się w niej różne bakterie. Co daje przegotowanie wody w czajniku? I tu właśnie dochodzimy do sedna sprawy. Tak, to prawda, bakterie rzeczywiście mają dobre środowisko do rozwoju w stojącym przez całą noc pełnym czajniku. Sęk w tym, że ponowne przegotowanie wody właśnie pozwoli na ich zabicie i wytępienie! Dlatego, jak mówią eksperci, mitem są także wszelkie opowieści o szkodliwości podwójnego gotowania wody na herbatę i kawę. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od stanu waszego czajnika i wody, którą do niego wlewacie. Czajnik powinien być wykonany z dobrego, najlepiej emaliowanego tworzywa, które zabezpieczy go przed pogarszaniem swojego stanu. Jeżeli chodzi o wodę, w zdecydowanej większości polskich miast do picia po przegotowaniu nadaje się zwykła, poczciwa i dostępna wszystkim kranówka. Jej przegotowanie daje pewność, że po...

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Czy pierwszą wodę z rosołu lepiej wylać czy zostawić? Będziecie w szoku, gdy poznacie prawdę
Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, to w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora. Okazuje się również, że niektórzy wylewają tak zwaną „pierwszą wodę”.

Trudną sztukę gotowania rosołu do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Choć na pierwszy rzut oka jego przyrządzenie wydaje się banalnie proste, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Wielu myśli, że wystarczy przecież nalać do garnka wodę , włożyć mięso , warzywa oraz przyprawy i gotowe. Otóż nie. W przypadku tej zupy nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Dobre mięso to klucz do idealnego rosołu Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że aby rosół wyszedł naprawdę dobry, należy do niego użyć wysokiej jakości mięsa. Nie może być ono zbyt chude, w końcu wydobywający się z niego tłuszcz stanowi o smaku całej zupy. Rosół najlepiej gotować na dwóch rodzajach mięsa – korpusach lub skrzydełkach z kurczaka oraz wołowinie. Woda z kranu, mineralna, a może źródlana? Następnym ważnym elementem rosołu jest woda . I tutaj zaczynają się schody. W końcu to właśnie podczas pierwszego etapu gotowania można popełnić najwięcej błędów, które stanowią o późniejszym smaku zupy, która w 90 proc. składa się właśnie z wody. O dziwo, zasady dotyczące pierwszych kroków gotowania wywaru w każdym domu są nieco inne.  Jedni wykorzystują do tego zwykłą „kranówkę”, inni używają wody źródlanej, z kolei reszta gotuje rosół na niegazowanej wodzie mineralnej. Eksperci twierdzą, że wywar na bazie wody stołowej nie tylko ma więcej wartości odżywczych, ale również o wiele lepiej smakuje. Bowiem nie w każdym miejscu „kranówka” jest dobrej jakości. Mięso do zimnej czy wrzącej wody? Polacy preferują również różny czas umieszczania mięsa w wodzie. Jedni robią to dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć, z kolei inni zalewają mięso zimną wodą i gotują całość. Specjaliści i znani kucharze są zgodni...