Szczęśliwi ci, co mają drzewka mirabelkowe na swoich działkach. Właśnie rozpoczyna się okres zbiorów i robienia z nich różnorakich przetworów. Dżem mirabelkowy to klasyk klasyków, lekko kwaśny, ale złamany słodyczą cukru, z zachowanymi skórkami owoców i nieco żelową konsystencją. Sprawdźcie ten przepis, a przy okazji wypróbujcie prosty trik na drylowanie góry mirabelek.
Jak szybko wydrylować mirabelki do dżemu?
Ten dżem jest krótko gotowany, by zachować skórki mirabelek. Wiele owoców, które zamieniają się w dżemy, całkowicie traci w trakcie gotowania skórkę. W dżemie mirabelkowym skórki są ważne. Zawarta w nich pektyna skraca czas ich gotowania.
Mirabelki można drylować nożykiem lub za pomocą szpilki do koków. Wbijcie jej zaokrąglony koniec w owoc w miejscu ogonka i szybkim ruchem usuńcie pestkę. Jeśli macie dorodne owoce, pójdzie to naprawdę sprawnie. Wypróbujcie.
Zobacz także:
Przepis na złoty dżem z mirabelek
Składniki:
-
2 kg mirabelek
-
600-700 g cukru (Ilość cukru zależy od kwaśności owoców)
-
Opcjonalnie i dodatkowo: 30 g pektyny owocowej
Sposób przygotowania:
-
Mirabelki umyjcie i wydrylujcie (nożem lub szpilką do koków). Umieśćcie je w garnku.
-
Owoce zasypcie cukrem, a na wierzch wsypcie pektynę. Cukier i pektynę wymieszajcie razem.
-
Gotujcie około 5 minut od zagotowania.
-
Gorący dżem przełóżcie do wyparzonych, suchych, gorących słoików i od razu zakręćcie. Ten dżem nie wymaga pasteryzowania ani odwracania do góry dnem słoików.
Dżem mirabelkowy najlepiej smakuje rozsmarowany po prostu na świeżym wiejskim chlebie z masłem. Można też dodawać go do gofrów i ciast. Koniecznie spróbujcie. Smacznego!
Źródło: chillibite.pl