jaka jest różnica między napoleonka a kremówka
Flickr/Wikipedia Commons
Newsy

Czy napoleonka i kremówka to to samo ciasto? Większość Polaków żyje w błędzie i uważa, że…

Czym różni się napoleonka od kremówki? To zagadka na miarę tego, co było pierwsze – jajko czy kura. Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię.

Jedno jest pewne. W naszym kraju popularne są dwa podobne do siebie ciasta. Różni je obecność bitej śmietany w jednym z nich.

Pozostaje pytanie, które to które. Na dzień dobry winni jesteśmy wam jedno zastrzeżenie. Być może nieco was rozczarujemy, bo nie ma ostatecznego werdyktu w tej sprawie.

Wszystko za sprawą regionalnych różnic w nazewnictwie obu ciast. W południowej Polsce na jeden i drugi wariant ciastka mówi się zwykle „kremówka”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się napoleonka od kremówki?

Swoje trzy grosze do tego pomieszania z poplątaniem dorzucił Jan Paweł II. Papież Polak zareklamował wadowickie kremówki i od tamtej pory cukiernicy mają poważny ból głowy.

Kremówka papieska, kremówka wadowicka, napoleonka – wariantów nazwy jest sporo, ale ostatecznie można przyjąć jedną wersję.

Wiele cukierni dla rozróżnienia tych podobnych ciast wprowadziło następujące rozróżnienie, do którego powoli przekonuje się większość Polaków.

Według niego kremówka to ciasto z obydwoma kremami (masa budyniowa, bita śmietana). Z kolei napoleonka to ciasto wyłącznie z masą budyniową.

Ostatecznie trzeba sobie jasno powiedzieć. To nie nazwa decyduje o tym, czy ciasto jest smaczne i udanie wypieczone!

Poniżej podajemy wam przepis na prostszą i szybszą w wykonaniu napoleonkę. Potem spróbujcie kremówki i sami zdecydujcie, co smakuje lepiej.

Przepis na napoleonkę

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zagniećcie ciasto z mąki, masła i śmietany. Odstawcie zagniecione, zawinięte w folię ciasto na dwie godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie cienko. Przełóżcie do blaszek o wymiarach 32x23 cm.
  3. Pieczcie przez ok. 20 min w temp. 180 st. C.
  4. Pora na masę.  Zagotujcie dwie szklanki mleka z cukrem.
  5. Pozostałe mleko zmiksujcie z jajkami i mąkami. Po zmiksowaniu dodajcie całość do wrzącego mleka i cały czas mieszając do otrzymania gęstego budyniu.
  6. Gorącą masę budyniową wylejcie na wypieczony kruchy spód ciasta.
  7. Kruche ciasto zmięknie pod wpływem masy i będzie najsmaczniejsze na następny dzień.
  8. Ciasto posypcie przed podaniem cukrem pudrem.
  9. Smacznego!
szybka i łatwa napoleonka na krakersach
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu
Ta napoleonka jest dziecinnie prosta i do jej przygotowania potrzebujecie tylko 5 składników.

Ta napoleonka to naprawdę prosty deser. Smakuje perfekcyjnie i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyjdzie nawet osobie, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Zobaczcie, jakie to dziecinnie proste... Przepis na szybką napoleonkę bez pieczenia Składniki: Ok. 20 dag krakersów (1 opakowanie), zamiennie – 20 dag herbatników 3 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 2 szklanki mleka 15 dag masła (ok. ¾ kostki) cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie formę o wymiarach 25x30 cm. W przygotowanej blaszce wyłóżcie pierwszą warstwę krakersów lub herbatników, jeden ściśle obok drugiego. Rozpuście budynie wraz z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotujcie wraz z masłem i wlejcie do niego rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odstawcie do ostygnięcia na kilkanaście minut. Kiedy budyń będzie jeszcze lekko ciepły, wyłóżcie go na krakersowy spód. Przykryjcie budyniową masę drugą warstwą krakersów. Przed podaniem oprószcie napoleonkę cukrem pudrem. Podawajcie do kawy lub do herbaty. Smacznego! Czym różni się napoleonka od kremówki? Z jego nazewnictwem nie byłoby problemu, gdyby nie… św. Jan Paweł II. Tak, to właśnie papież-Polak jest sprawcą zagmatwania kwestii napoleonki. Kiedy tylko Karol Wojtyła wspomniał o kremówkach podczas spotkania z wiernymi na wadowickim rynku, cała polska oszalała na ich punkcie. Ból głowy mieli za to cukiernicy. Nikt tak na dobrą sprawę nie wiedział, jakie ciasto kryło się pod nazwą „kremówka”. Ostatecznie w większości przypadków, dla odróżnienia kremówki i napolenki przyjęto pewne zmiany w przepisie. Napoleonka pozostała klasycznym ciastem francuskim przekładanym masą budyniową, a...

Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Przepis na napoleonkę na krakersach
Gotujmy.pl/sammakko
Newsy
Szybka i nie wymagająca pieczenia napoleonka w krakersach. Nie uwierzycie, że może być aż tak pyszna
Większość pań domu darzy je ogromną sympatią. Mowa tu oczywiście o ciastach bez pieczenia, które rozpieszczają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki na krakersach.

Napoleonka na krakersach zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością i szybkością wykonania. W tej propozycji z pewnością zakochają się wszyscy fani słodkości oraz ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika lub dopiero zaczynają przygodę z wypiekami.  Czym różni się napoleonka bez pieczenia od zwykłej? Według tradycyjnych przepisów napoleonkę przyrządza się na bazie ciasta francuskiego, które następnie zostaje przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, bezowym lub budyniowym. Całość obficie posypuje się cukrem pudrem. My jednak znamy szybszy sposób na jej zrobienie. Przedstawiona przez nas receptura zakłada zastąpienie ciasta francuskiego krakersami, dzięki czemu pieczenie w piekarniku jest zupełnie zbędne. Reszta pozostaje tak naprawdę bez większych zmian.  Przepis na napoleonkę bez pieczenia Będziecie potrzebować: 750 ml mleka 200 gramów drobnego cukru 200 gramów mąki pszennej 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 opakowań maślanych krakersów Cukru pudru do posypania 3 jajek Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie 250 ml mleka. Dodajcie do niego jajka, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki – pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie Pozostałe 500 ml mleka oraz cukier umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć wlejcie do niej przygotowaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i jajek (dokładnie tak samo jakbyście robili budyń). Pamiętajcie, by cały czas mieszać masę i nie gotować jej dłużej niż do połączenia się składników i zgęstnienia. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.  Dno prostokątnej blachy wyłóżcie krakersami, a na nie wylejcie ¾ gorącej masy budyniowej. Całość...

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę
Adobe Stock
Newsy
Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę
Czym przekładacie karpatkę? Czy jest to tradycyjny krem budyniowy, krem jajeczno-maślany, czy też wybieracie szybki, gotowy półprodukt z torebki? Mamy dla was ciekawy, lekki zamiennik.

Wszystkie te opcje mają swoje plusy i minusy. Krem budyniowy jest przepyszny, ale za to dość ciężkostrawny. Podobnie w przypadku kremu z masy przygotowanej w kąpieli wodnej z jajek i masła. Krem „dla leniwych”  z torebki? Szybki i łatwy w przygotowaniu, ale za to niezbyt smaczny. Dzisiaj mamy dla was trik, dzięki któremu będziecie mogli zajadać się karpatką , nie czując przesadnych wyrzutów sumienia. Przynajmniej jeżeli chodzi o zbędne kilogramy… Przed wami krem budyniowy w nieco innymi wydaniu. Być może część z gospodyń piekących ciasta wykorzystuje tego typu krem do ciasta typu aniołek lub do przygotowania kremówki czy napoleonki . Jednak mało kto decyduje się na przełożenie nim ciasta parzonego, tradycyjnego dla karpatki. Wypróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. W porównaniu do tradycyjnych, tłustych kremów, masa budyniowa w innym wydaniu jest dużo lżejsza – krem bardziej przypomina pudding, suflet, czy też inny deser od tłustego smarowidła. Przepis na lekki krem budyniowy do karpatki: Składniki: 3 szklanki mleka 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 10 dag masła (pół kostki) Przygotowanie: 2 szklanki mleka zagotujcie z masłem i z cukrem, a także z cukrem waniliowym. W drugim naczyniu roztrzepcie jajka, połączcie ze szklanką mleka, a także z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Utrzyjcie gładką masę. Kiedy mleko z masłem się zagotuje, wyłączcie palnik i dodajcie do środka przygotowaną masę jajeczno-mączno-mleczną. Wymieszajcie całość energicznie. Włączcie jeszcze raz gaz i doprowadźcie całość do lekkiego zabulgotania. Ostudźcie lekko krem i kiedy nie będzie już zbytnio ciepły, przełóżcie nim ciasto parzone. Karpatka...