Jedno jest pewne. W naszym kraju popularne są dwa podobne do siebie ciasta. Różni je obecność bitej śmietany w jednym z nich.

Pozostaje pytanie, które to które. Na dzień dobry winni jesteśmy wam jedno zastrzeżenie. Być może nieco was rozczarujemy, bo nie ma ostatecznego werdyktu w tej sprawie.

Wszystko za sprawą regionalnych różnic w nazewnictwie obu ciast. W południowej Polsce na jeden i drugi wariant ciastka mówi się zwykle „kremówka”.

Czym różni się napoleonka od kremówki?

Swoje trzy grosze do tego pomieszania z poplątaniem dorzucił Jan Paweł II. Papież Polak zareklamował wadowickie kremówki i od tamtej pory cukiernicy mają poważny ból głowy.

Zobacz także:

Kremówka papieska, kremówka wadowicka, napoleonka – wariantów nazwy jest sporo, ale ostatecznie można przyjąć jedną wersję.

Wiele cukierni dla rozróżnienia tych podobnych ciast wprowadziło następujące rozróżnienie, do którego powoli przekonuje się większość Polaków.

Według niego kremówka to ciasto z obydwoma kremami (masa budyniowa, bita śmietana). Z kolei napoleonka to ciasto wyłącznie z masą budyniową.

Ostatecznie trzeba sobie jasno powiedzieć. To nie nazwa decyduje o tym, czy ciasto jest smaczne i udanie wypieczone!

Poniżej podajemy wam przepis na prostszą i szybszą w wykonaniu napoleonkę. Potem spróbujcie kremówki i sami zdecydujcie, co smakuje lepiej.

Przepis na napoleonkę

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zagniećcie ciasto z mąki, masła i śmietany. Odstawcie zagniecione, zawinięte w folię ciasto na dwie godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie cienko. Przełóżcie do blaszek o wymiarach 32x23 cm.
  3. Pieczcie przez ok. 20 min w temp. 180 st. C.
  4. Pora na masę.  Zagotujcie dwie szklanki mleka z cukrem.
  5. Pozostałe mleko zmiksujcie z jajkami i mąkami. Po zmiksowaniu dodajcie całość do wrzącego mleka i cały czas mieszając do otrzymania gęstego budyniu.
  6. Gorącą masę budyniową wylejcie na wypieczony kruchy spód ciasta.
  7. Kruche ciasto zmięknie pod wpływem masy i będzie najsmaczniejsze na następny dzień.
  8. Ciasto posypcie przed podaniem cukrem pudrem.
  9. Smacznego!