Czy ciasto na naleśniki powinno odpocząć przed smażeniem
Flickr
Newsy

Czy naleśniki można smażyć od razu czy ciasto powinno trochę odpocząć? Odpowiedź zaskakuje

Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy.

Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie.

Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia?

Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy.

Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto.

I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki.

Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej.

Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych naleśników.

A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny mąki.

W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu.

Jak poprawić smak naleśników?

Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu.

Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je smacznie podać. Oto nasze propozycje:

  • Powidła
  • Dżemy
  • Konfitury
  • Kremy czekoladowe typu nutella
  • Ser twarogowy
  • Smażone jabłka
  • Szpinak
  • Mięso
  • Warzywa

Przepis na naleśniki z wodą gazowaną

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • 3/4 szklanki wody lub wody gazowanej
  • Szklanka mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub mikserem.
  2. Rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią jeszcze odrobinę oleju.
  3. Smażcie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  4. Podawajcie z ulubionymi dodatkami.
  5. Smacznego!
krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

kaski z kurczaka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę
Idealne na obiad, ale i jako przekąska. Tak dobre, że będziesz je często robić.

Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz. Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak odchudzić kawałki kurczaka? Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony. Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jakie przyprawy do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak. Chrupiące kąski z kurczaka w panierce Składniki 400 g piersi z kurczaka Składniki na ciasto naleśnikowe 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki) Składniki na panierkę 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra) Przygotowanie W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego....

Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!
To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni. Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić. Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy...

Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...