Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, zróbcie z ciastem tę rzecz. Różnicę czuć będzie już po 1. kęsie
Adobe Stock
Newsy

Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, zróbcie z ciastem tę rzecz. Różnicę będzie czuć już po 1 kęsie

Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy.

Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia?

Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy.

Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto.

I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje i stanie się o wiele bardziej elastyczne, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych, konkretnych naleśników.

A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was i od waszych preferencji smakowych. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny więcej mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu.

Zobacz także
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją

Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki

Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki

Jak poprawić smak naleśników?

Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu.

Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je smacznie podać. Oto nasze propozycje:

  • Powidła
  • Dżemy
  • Konfitury
  • Kremy czekoladowe typu nutella
  • Ser twarogowy
  • Smażone jabłka
  • Szpinak
  • Mięso
  • Warzywa

Przepis na naleśniki z wodą gazowaną

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • 3/4 szklanki wody lub wody gazowanej
  • Szklanka mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub mikserem.
  2. Rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią jeszcze odrobinę oleju.
  3. Smażcie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  4. Podawajcie z ulubionymi dodatkami.
  5. Smacznego!
Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie
Adobe Stock
Newsy
Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych
Eksperymentów z naleśnikami ciąg dalszy. Na pewno próbowaliście już triku z użyciem wody gazowanej czy też na przykład z piwem. Teraz czas na zupełnie inny płynny składnik. Będą smakowały i wyglądały idealnie!

Naleśniki to danie niezwykle smaczne, ale i równie proste w przygotowaniu. Być może dlatego właśnie to danie jest znane niemal pod każdą szerokością geograficzną. Różnic można doszukiwać się głównie w sposobie podania. Jedne narody wolą cienkie pszenne placki smażone na patelni podawać na słono, inne – takie jak choćby my, Polacy – preferują naleśniki ze słodkim nadzieniem. Czym różnią się rodzaje ciasta naleśnikowego? Niezależnie od tego, czym nadziewacie swoje naleśniki, ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Idealne ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt grube. Zamiast tego powinno być elastyczne i miękkie i jednocześnie elegancko usmażone. Podstawowe składniki naleśników to tak krótka lista, że bez kłopotów spamięta je nawet małe dziecko: Mąka Mleko Jajko Szczypta soli Woda Szczypta cukru Olej Co prawda przepisy na naleśniki mogą różnić się w zależności od tego, kto je przygotowuje, jednak ramy zazwyczaj są te same. Jedni dodają do ciasta samo mleko zamiast dodatku wody, inni dolewają do ciasta minimalną ilość oleju. Na czym zrobić naleśniki, żeby były elastyczne i sprężyste? Dzisiaj prezentujemy specjalnie dla was jeszcze jeden nietypowy naleśnikowym patent. Chodzi o zamianę tradycyjnego składnika czyli mleka lub wody na wrzątek! Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć! Użycie tego rodzaju płynu do wyrobienia ciasta naleśnikowego sprawi, że nabierze bardzo ciekawych właściwości. Stanie się sprężyste, elastyczne, a podczas smażenia na powierzchni patelni powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki. Ciasto przygotowane na bazie wrzącej wody może być świetną podstawą do przyrządzenia takich wspaniałości jak np. naleśniki na wytrawnie z farszem a la gołąbki, naleśnikowe roladki z serem i łososiem, czy też naleśniki ze szparagami. Jeżeli...

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku! Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Składniki na farsz: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok.  Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste
Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą. Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.   Jak zrobić idealne naleśniki? Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko. Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne. Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną! Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.   Sprawdzony przepis na naleśniki Składniki:  1...