Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl. Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić?

Czy można jeść pestki arbuza?

Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych?

Czy pestka arbuza jest trująca?

Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz. Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy.

Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają:

Zobacz także:

  • Przeciwzapalnie
  • Przeciwbólowo
  • Wzmacniają kości
  • Poprawiają metabolizm
  • Wspierają układ krążenia
  • Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia

Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost.

Jak jeść pestki arbuza?

Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo uprażyć lub dodawać do sałatek czy owsianek. Pestki arbuza mają przyjemny, nieco orzechowy smak i wielu osobom przypominają pestki słonecznika. Nie wypluwajcie ich ani tym bardziej nie wyrzucajcie ich do kosza. To superfood, który może bardzo korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie!

Jak rozpoznać smacznego arbuza i jak najlepiej go pokroić? Przeczytajcie!

Źródło: msn.com.pl, timesofindia.com