Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje, smaży, grilluje lub robi z nich przetwory do słoików. Ale czy można ją również zjeść na surowo?

Czy można jeść surową cukinię?

Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia.

Jak jeść surową cukinię?

Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka, która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę a koperek drobno siekamy.
  3. Dodajemy do jogurtu ocet balsamiczny, czosnek, koperek i szczyptę soli. Całość łączymy i dodajemy do cukinii z ogórkiem.

Jak jeszcze można wykorzystać w kuchni cukinię?

Cukinia ma ciekawe zastosowanie w kuchni.

Zobacz także:

Można ją:

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to wyjątkowo smaczne i lekkostrawne warzywo. Nie tylko jest niskokaloryczna (100 gramów cukinii zawiera tylko około 17 kalorii), ale też ma sporo witaminy C i korzystne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze a także dużo białka, błonnika, fosforu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i jodu.

Źródło: MSN, gotujmy.pl