Pixabay
Newsy

Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje, smaży, grilluje lub robi z nich przetwory do słoików. Ale czy można ją również zjeść na surowo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść surową cukinię?

Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia.

Zobacz także
Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone

Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Ogórki kiszone i konserwowe nie wyjdą, jeżeli będziecie je przechowywać w ten sposób

Jak jeść surową cukinię?

Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka, która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę a koperek drobno siekamy.
  3. Dodajemy do jogurtu ocet balsamiczny, czosnek, koperek i szczyptę soli. Całość łączymy i dodajemy do cukinii z ogórkiem.

Jak jeszcze można wykorzystać w kuchni cukinię?

Cukinia ma ciekawe zastosowanie w kuchni.

Można ją:

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to wyjątkowo smaczne i lekkostrawne warzywo. Nie tylko jest niskokaloryczna (100 gramów cukinii zawiera tylko około 17 kalorii), ale też ma sporo witaminy C i korzystne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze a także dużo białka, błonnika, fosforu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i jodu.

Źródło: MSN, gotujmy.pl

Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Pixabay
Newsy
Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Uprawiacie własną cukinię? Uważajcie, bo nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Jak uprawiać cukinię, by była smaczna, zdrowa i nam nie szkodziła?

Polacy bardzo chętnie uprawiają na swoich przydomowych ogródkach, na działkach i w ogrodach cukinię. Mało kto jednak wie, że hobbystyczna i nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i może nas wprost zatruć. Czy każda cukinia może być trująca? Uprawiacie w przydomowym ogródku cukinię? Uważajcie, bo taka amatorska uprawa może być dla was bardzo niebezpieczna. Cukinia samodzielnie wyhodowana w przydomowym ogródku może zawierać toksyczną substancję o gorzkim, mdłym smaku. Chodzi o kukurbitacynę.  Warto zaznaczyć, że cukinia z normalnych, rolniczych zbiorów jest niegroźna, ponieważ nasiona oferowane w sprzedaży i przeznaczone dla upraw są pozbawione toksyn. Problemem jest sytuacja, w której uprawiamy cukinię samodzielnie i korzystamy z nasion, które pochodzą z niepewnych źródeł. Dlaczego przydomowa cukinia może być trująca? Wiele osób twierdzi, że uprawa cukinii to prosta sprawa, która nie wymaga większej wiedzy i nakładu pracy. To błąd. Wystarczy nieodpowiednia temperatura, aby nasze warzywo zaczęło wytrącać niebezpieczne toksyny. Najważniejszym negatywnym czynnikiem, który wpływa na pojawienie toksyn w uprawianych cukiniach jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu i to jest powodem wytrącania się niebezpiecznych substancji w jej strukturze - donosi swiatrolnika.info. Kolejną rzeczą, o jakiej należy pamiętać jest to, żeby nigdy nie siać cukinii obok ozdobnych roślin. Czym to może skutkować? Bliskość obu upraw może doprowadzić do genowego krzyżowania wstecznego roślin, a zatem pojawienia się kukurbitacyny - czytamy na portalu swiatrolnika.info. Niebezpieczne przypadki po spożyciu cukinii Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje w sieci dwa przypadki, w których osoby,...

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie
Kabaczek, cukinia. Czy to to samo, czy może są to dwa różne warzywa? Wyjaśniamy!

Kabaczek, cukinia – wiele osób używa tych słów zamiennie, ale czy na pewno jest to prawidłowe? Sprawdźmy! Kabaczek i cukinia to to samo Zarówno kabaczek, jak i cukinia to odmiany dyni zwyczajnej, przy czym cukinia (nazwa ta pochodzi od włoskiego zuccini) jest odmianą kabaczka, która została wyhodowana we Włoszech. Jak to wygląda w przypadku kulinariów? Cukinia często jest nazywana zamiennie kabaczkiem. I jest to poprawne. Chodzi tu o okres jej dojrzewania. Cukinia jest po prostu warzywem młodszym, jędrniejszym i posiada mniejsze pestki. Ma też łagodniejszy, lekko słodki smak. Kabaczek jest przerośniętą cukinią. Jego pestki są większe a miąższ silnie rozwinięty. Podczas gdy cukinia zwykle ma ok. 20-22 cm długości, kabaczek jest od niej nieco dłuższy. Kolory tych warzyw zależą od odmiany. W warzywniakach i na targach spotkamy kabaczki w kolorze żółtym i zielonym, a cukinia zwykle jest zielona. Dlaczego warto jeść cukinię i kabaczek? Kabaczek i cukinia to smaczne i delikatne warzywa, które warto jeść jak najczęściej. Nie tylko są niskokaloryczne (100 gramów kabaczka zawiera tylko około 16 kalorii) i lekkostrawne, ale też mają sporo witaminy C i korzystne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Jak wykorzystać cukinię i kabaczek w daniach? Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem cukinii i kabaczków. Kabaczki możemy: upiec na grillu usmażyć zrobić z nich zapiekankę zupę sałatkę Są też tacy, którzy spożywają je na surowo z dodatkiem soli i ulubionych przypraw. Cukinia również ma ciekawe zastosowanie w kuchni. Można ją: faszerować zapiekać smażyć zrobić z niej zupę krem usmażyć pyszne placki A wy jak najczęściej jadacie cukinię i kabaczek?...

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
AdobeStock
Newsy
Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
Lubicie dania z cukinią? Co powiecie na przekąskę w postaci cukinii a'la ananas? Gwarantujemy, że zaskoczy was swoim niebanalnym smakiem.

Cukinia to smaczne, niskokaloryczne i bardzo lekkostrawne warzywo, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań. Sezon na cukinię zaczyna się na dobre w sierpniu i trwa do końca lata, ale warzywo to można kupić w sklepach przez okrągły rok. Pisaliśmy ostatnio o niebanalnym przepisie na małosolną cukinię. Cukinia ma również inne ciekawe zastosowanie w kuchni. Można: zrobić z niej tartę zapiec z kurkami zrobić zupę krem ugrillować i zamarynować w oleju zrobić z niej dżem A co powiecie na cukinię, która wyglądem i smakiem przypomina... ananasa ? Jak zrobić ananasy z cukinii w słoikach? Czy słyszeliście kiedyś o przepisie na cukinię a'la ananas? To smaczna przekąska do słoików, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki czy obiadu, ale może też być jedzona solo. Oto przepis na taką cukinię. Składniki: cukinia 2 kg cukier kryształ 700-800 g 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 opak. cukru waniliowego. Sposób przygotowania: Cukinię obrać, przepłukać wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie posypać cukrem kryształem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Zostawić na noc w lodówce. Rano zagotować około 15 minut, w zależności od wielkości kawałków (nie powinna być rozgotowana tylko al dente). Przełożyć gorącą cukinię do słoików. Pasteryzować przez około 10 minut. Dlaczego warto jeść cukinię? Czy wiecie, że cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza w drugiej połowie lata? Kupcie jej więcej i poeksperymentujcie z nią w kuchni. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Cukinia zawiera m.in. magnez, potas, żelazo, witaminę A, B, C i K. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie kumuluje w sobie...

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Adobe Stock
Newsy
Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Jak usmażyć smaczne, puszyste i zarazem chrupiące placki z cukinii? Trzymajcie się poniższych kroków.

Placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych . Właśnie trwa sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Późnym latem w polskich domach najczęściej przygotowuje się cukinię w słoikach  lub cukinię faszerowaną mięsem i warzywami . A co powiecie na smaczne i puszyste placki z cukinii ? Jak zrobić pyszne placki z cukinii ze szczypiorkiem? Przygotowanie placków z cukinii jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania to oczywiście cukinia, jajko, odrobina mąki oraz garść ulubionych przypraw. Jak jednak usmażyć placki z cukinii, by były chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku oraz żeby nie ociekały tłuszczem? Trzymajcie się poniższych zasad. Składniki: 1 cukinia o wadze 400 g 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 ząbek czosnku garść drobno pokrojonego szczypiorku 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta cukru (niekoniecznie) Przygotowanie: Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o średnich oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę. Nadmiar wody odlewamy. Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i posiekany szczypiorek. Dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy i całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy olej i smażymy placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Co zrobić, żeby placki z cukinii nie piły tłuszczu? Żeby wasze placki z cukinii nie były tłuste, koniecznie odsączcie startą cukinię z nadmiaru wody, smażcie placki tylko na niewielkiej ilości oleju i zawsze po smażeniu wykładajcie je na papier kuchenny, który odciśnie dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu. Pamiętajcie też o odpowiedniej ilości mąki, która sprawi, że placki nie będą zbyt rzadkie i się nie rozpadną na...