Czy mycie naczyń gąbką jest bezpieczne? Prawda może was mocno zdziwić
Flickr
Newsy

Czy mycie naczyń gąbką jest bezpieczne? Prawda może was mocno zdziwić

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co kryje się w waszej gąbce do naczyń? Pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć!

Czego używacie do mycia naczyń - gąbki czy szczotki? Jeden z tych przedmiotów jest pełen groźnych bakterii. Naukowcy z Norwegii zbadali przybory kuchenne codziennego użytku by sprawdzić, gdzie bakterii gromadzi się najwięcej. Rezultaty są wprost szokujące. 

Czy mycie naczyń gąbką jest higieniczne?

Niestety, odpowiedź na to pytanie brzmi krótko - nie. Z badania opublikowanego w Journal of Applied Microbiology wynika, że to właśnie gąbki do naczyń są siedliskiem bakterii w kuchni.

Na szczotkach do szorowania naczyń bakterii jest znacznie mniej z jednego powodu - szczotki mają szansę wyschnąć po użyciu, w przeciwieństwie do gąbek, które są cały czas wilgotne. A wilgoć i ciepło to idealne środowisko dla różnych drobnoustrojów. W efekcie, w waszych gąbkach do naczyń mogą się znajdować takie bakterie, jak:

  • Klebsiella pneumoniae - może powodować zapalenie płuc

  • Escherichia coli - wywołuje gwałtowne w przebiegu schorzenia układu pokarmowego

  • Proteus - odpowiada za zakażenia układu moczowego

  • Campylobacter jejuni - powoduje ostre zapalenie jelit i żołądka

Umycie gąbki nie pomoże 

Jeżeli pomyśleliście, że może wystarczy po prostu wyczyścić porządnie gąbkę, którą myjecie naczynia, odpowiadamy - nic to nie da. Jak zauważa Trond Møretrø, naukowiec z Nofima (norweski instytut badań nad żywnością), praktycznie nie da się uniknąć rozwoju niebezpiecznych drobnoustrojów na gąbkach kuchennych.

Jedynym rozwiązaniem jest jej codzienne wymienianie. Wniosek jest taki, że należy jak najczęściej wyrzucać gąbki i wymieniać je na nowe, by uchronić się przed ryzykiem zakażenia różnymi chorobami powodowanymi przez bakterie żyjące w gąbkach. 

Zobacz także
Dlaczego kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie? Tę wiedzę posiadają nieliczni

Dlaczego kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie? Mało kto o tym słyszał

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? To duży błąd i nie chodzi o smugi na blacie.

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? Ten ogromny błąd popełnia większość Polaków

Czym lepiej myć - szczotką, czy gąbką?

Z badań wynika, że choć zarówno gąbki jak i szczotki do naczyń są siedliskiem bakterii, to te drugie zawierają ich o wiele mniej.

Ponieważ szczoteczka bardzo szybko schnie, szkodliwe bakterie wyginą. Ponadto większość szczoteczek ma rączkę, która w przeciwieństwie do gąbek zapobiega bezpośredniemu kontaktowi dłoni z potencjalnie szkodliwymi bakteriami:

- Zachęcam do wypróbowania szczotki przy kolejnej planowanej wymianie gąbki – mówi autor badania.

Źródło: zdrowie.wprost.pl, parenting.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Używacie tej rzeczy w kuchni? To siedlisko miliardów bakterii jest gorsze nawet od toalety
Flickr
Newsy
Używacie tej rzeczy w kuchni? To siedlisko miliardów bakterii jest gorsze nawet od toalety
Wydaje się wam, że dobrze sprzątacie i bakterie nie mają wstępu do waszego domu? Błąd! Nie wyobrażacie sobie, gdzie jest ich najwięcej.

Gotowanie jest bardzo przyjemne, ale niestety po wszystkim trzeba później posprzątać! Ubrudzone tłuszczem i resztkami zaschniętego jedzenia garnki i patelnie, to nie wszystko. Trzeba pamiętać też koniecznie o umyciu kuchenki i dbaniu o czystość wszystkich narzędzi kuchennych. Rzadko myta kuchnia jest ogromnym siedliskiem bakterii! Lepiące się plamy z tłuszczu, to najmniejszy problem. Jeśli nie będziecie regularnie sprzątać, to szybko rozgoszczą się u was karaluchy, mole spożywcze i inni niechciani goście. Ale nie tylko owady stanowią zagrożenie! Zastanówcie się teraz i z ręką na sercu przyznajcie, kiedy ostatni raz wymienialiście gąbkę do mycia naczyń? Jeżeli robicie to regularnie, czyli przynajmniej raz na tydzień, dwa – nie powinniście mieć powodów do niepokoju. Ale jeśli nie jesteście w stanie powiedzieć, jak długo gąbka leży w zlewie, to najwyższy czas ją wyrzucić! To, co się w niej kryje, jest naprawdę odrażające. Ile bakterii jest w gąbkach do zmywania naczyń? Ciekawe jest to, że większość osób za najbardziej brudną rzecz w domu, uznaje toaletę. Czyszczą ją więc bardzo dokładnie i szorują, podczas gdy takiej samej (jak nie większej) staranności w sprzątaniu, wymagają inne miejsca w domu. Jak choćby zlew kuchenny, w którym aż roi się od drobnoustrojów! A jeszcze gorzej sprawa ma się z gąbką, której używa się do mycia naczyń. Sprawdźcie sami! Naukowcy przeprowadzili badania, by sprawdzić, ile bakterii znajduje się w ludzkich domach. Zbadali najpierw oczywiście deskę sedesową. Odkryli, że na nieco ponad 2 centymetrach kwadratowych znajduje się 50 bakterii kałowych. Czy tu dużo? Może się tak wydawać, ale spojrzycie na to zupełnie inaczej, gdy dowiecie się, że ci sami badacze znaleźli na desce do krojenia aż… 200 razy więcej bakterii kałowych! Zdecydowanie nie wzięły się tam z toalety. Ich źródłem jest...

Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do czyszczenia naczyń
Własne
Newsy
Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do naczyń. Nie uwierzycie, co stanie się ze zmywakiem
Słyszeliście kiedyś o tym prostym triku? Wykorzystajcie go, aby uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy wiecie, że gąbka do mycia naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w całym waszym domu? Gąbka jest nie tylko wilgotna, co ułatwia rozwój bakterii chorobotwórczych, ale także jest pokryta cząstkami jedzenia. Te czynniki sprawiają, że bakterie otrzymują wszystko, czego potrzebują do rozwoju. A to prosta droga do zatrucia. Jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń? Jak dbać o gąbkę do mycia naczyń? Przeczytajcie, jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń i co ile ją wymieniać, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów przenoszonych przez żywność. Używajcie gąbki z mikrofibry. Kiedy następnym razem będziecie chcieli kupić nową gąbkę do naczyń, która zastąpi zużytą, kupcie gąbkę wykonaną z tego właśnie materiału. Skład takiej gąbki umożliwia szybkie wysychanie. Oznacza to, że gąbka z mikrofibry może nie pozostawać wilgotna po użyciu tak długo, jak zwykła gąbka celulozowa. A to oznacza mniejszą podatność na rozwój groźnych bakterii. Czyśćcie gąbki każdego dnia. Dbanie o czystość gąbki to podstawa. Czysta gąbka do naczyń zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w kuchni. Możecie w tym celu wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Mikrofale to jedna z najskuteczniejszych metod czyszczenia gąbek. Wystarczy, że umieścicie całkowicie mokrą gąbkę w kuchence mikrofalowej na jedną do dwóch minut. Pamiętajcie, by dać jej czas do ostygnięcia, zanim ją wyjmiecie. Ta prosta metoda pomaga skutecznie pozbyć się wirusów, pierwotniaków i bakterii. Po myciu naczyń gąbką, pamiętajcie, by wycisnąć z gąbki jak najwięcej wody. Następnie przechowujcie gąbkę w miejscu, w którym może ona całkowicie wyschnąć, na przykład w małym stojaku na gąbki -  nigdy nie trzymajcie jej na dnie zlewu....

99% z was używa codziennie tego przedmiotu w kuchni. Naukowcy twierdzą, że może was podtruwać!
Pixabay
Newsy
99% z was używa codziennie tego przedmiotu w kuchni. Naukowcy twierdzą, że może was podtruwać!
Nie mamy dobrych informacji. Ten kuchenny przedmiot jest prawdziwym siedliskiem niebezpiecznych bakterii.

Jest jeden przedmiot kuchenny, który jest siedliskiem wielu bakterii. Mimo wszystko prawie każdy z was korzysta z niego codziennie i każdego dnia roznosi nim bakterie na naczynia, talerze, kubki, garnki i kieliszki, które w teorii powinny być sterylne i czyste. Domyślacie się już o co chodzi? Tym razem wieści te potwierdzają naukowcy, które przyjrzeli się bliżej temu problemowi. Kuchenne siedlisko bakterii Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Maurtitusie potwierdziły niekorzystne informacje. Korzystanie ze ścierek kuchennych może przyczyniać się do powstawania zakażeń pokarmowych. W raporcie ze swoich badań, naukowcy używają dość ostrych słów. Używanie ścierek kuchennych na co dzień potencjalnie naraża całe rodziny na zakażenia pokarmowe . Badanie ścierek kuchennych Naukowcy przez miesiąc badali ścierki kuchenne pod kątem występujących na nich bakterii. Wykorzystano 100 ścierek. Okazało się, że na 49 ze 100 ścierek wykorzystanych w eksperymencie, wykryte zostały bakterie E.coli . Które ścierki kuchenne były największym siedliskiem bakterii? Badanie wykazało nie tylko, że ścierki mogą stanowić zagrożenie pod względem zawartości bakterii. Wysnuto w nim też inne interesujące wnioski. Okazało się, że nie wszystkie gospodarstwa domowe mają taką samą ilość bakterii na swoich ścierkach. Rezultaty są bardzo ciekawe: Więcej bakterii było na ścierkach, które zostawiano mokre, bez dobrego rozwieszenia do wyschnięcia. Więcej bakterii typu coli i gronkowców złocistych znajdowało się na ścierkach z gospodarstw, w których stosowano dietę mięsną w porównaniu do tych w których stosuje się dietę wegetariańską. Większe rodziny miały bardziej zanieczyszczone bakteriami ścierki kuchenne. Rodziny z niższym dochodem miały statystycznie więcej bakterii na...

Co jest najbrudniejsze w domu? Nie uwierzylibyście, że to 1 z przedmiotów kuchennych
Adobe Stock
Newsy
Co jest najbrudniejsze w domu? Nie uwierzylibyście, że to 1 z przedmiotów kuchennych
Sedes, dywan, wycieraczka - to zwykle przychodzi do głowy, jeśli mówimy o najbrudniejszych miejscach w domu. Kto by pomyślał, że na szczycie listy znajdziemy przedmioty kuchenne...

Dziennikarka magazynu The Sun, matka trojga dzieci, postanowiła zbadać, które z domowych przedmiotów uważanych zwykle za czyste, tak naprawdę są źródłem brudu i siedliskiem bakterii. Była w szoku. Wszystko wskazuje na to, że wy też będziecie. Co jest brudniejsze: ścierka do naczyń czy dziecięcy ręcznik? Lynsey Hope jest dziennikarką The Sun i matką, dbającą w domu o porządek i higieniczne warunki życia dzieci. Pewnego dnia, postanowiła przetestować wybrane przedmioty pod względem ich czystości. Zawiozła do laboratorium niektóre z nich. Były to rzeczy codziennego użytku, które często pierzemy, wymieniamy i uważamy za czyste. Badaniem zajęła się mikrobiolożka Melody Greenwood z laboratorium Microtech Services w Bournemouth. Sprawdziła ile bakterii znajduje się na poszczególnych przedmiotach. Sprawdzano obecność między innymi E.coli, a nawet gronkowca złocistego. Jak wypadły testy? Okazało się, że najgorzej wypadła… ściereczka do naczyń. Ścierka, którą używamy do wycierania umytych naczyń i wkładamy do szafki, żeby były czyste i gotowe do użycia, miała na sobie aż 4,2 miliarda bakterii, pomimo że była regularnie prana w temperaturze 60 st. Celsjusza. Kolejnym przedmiotem pod względem liczby bakterii był ręcznik, w który dzieci wycierały buzię i ręce. Na ręczniku było 1,8 miliarda bakterii, w tym tych, którzy rodzicie unikają jak ognia, bo nie tylko powodują bóle brzucha, biegunki i wymioty, ale mogą też prowadzić do odwodnienia. Chodzi o bakterie E.coli. Co jest brudniejsze gąbka do mycia naczyń czy poszewka na poduszkę? Porównanie gąbki do mycia naczyń i poszewki na poduszkę może być takim samym zaskoczeniem jak słynne, swego czasu wyniki badań, które ujawniły, że na ekranach smartfonów znajduje się 10 razy więcej...