Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe?
Adobe Stock
Newsy

Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe? Niektórzy będą zaskoczeni

Obecnie to już norma. Każdy szanujący się sklep dysponuje specjalnym piecem do odpiekania pieczywa. Czym takie bułki i chleby różnią się od tych tradycyjnych?

Już nie tylko sklepy z wielkich, ogólnopolskich sieci decydują się na zakup pieca od wypieku mrożonego pieczywa.

Od pewnego czasu także i w mniejszych sklepach spotkać można mniejsze i większe piekarniki, z których wydobywa się aromat świeżego pieczywa.

I tu właśnie jest pies pogrzebany. Sklepy stawiają na tego typu praktyki między innymi dla uzyskania pięknego zapachu, który zachęca klientów do dużych zakupów.

Piece wyładowane mrożonym pieczywem rzucają się więc w oczy osobom robiącym zakupy, zamiast służyć pracownikom sklepów na zapleczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczywo odmrażane i odpiekane jest zdrowe?

Odpiekanego pieczywa mrożonego w sklepach są całe góry. Bułki, precle, słodkie przekąski, a przede wszystkim różnego rodzaju chleby.

Czym te wypieki różnią się od tradycyjnego pieczywa pieczonego w zwykłych piekarniach? Spieszymy z odpowiedzią.

Na początek ustalmy fakty. W sklepach nie podpieka się już raz wypieczonych chlebów. Do pieców trafiają wypieczone w ok. 80% produkty. W sklepowych piecach bułki i chleb są dopiekane i nabierają apetycznej, złocistej barwy. Potem natychmiast trafiają na półki, a stamtąd do koszyków klientów.

Często mrożonym półproduktom zarzuca się dużą ilość konserwantów i polepszaczy. Rzekomo takie właśnie pieczywo jest mniej zdrowe od tego wypieczonego w piekarniach.

Zobacz także
Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? Jedna z tych metod sprawia, że o wiele szybciej czerstwieje

Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? 1 z tych metod sprawia, że o wiele szybciej sczerstwieje

Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością

Ile kromek chleba dziennie można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością

Jaki jest skład mrożonego pieczywa?

Tymczasem prawda o mrożonym pieczywie jest nieco inna. Często jego skład w niczym nie różni się od gotowych chlebów przywiezionych prosto z piekarni w foliowych siateczkach.

Najlepszym pieczywem dla organizmu człowieka zawsze będzie pieczywo pieczone tradycyjnie na zakwasie, bez użycia drożdży i polepszaczy.

Te właśnie dodatki często dodawane są do wielu chlebów i bułek dostępnych w sklepach. Dlaczego? Producenci w ten sposób starają się ukryć słabą jakość mąki użytej do wyrobienia ciasta chlebowego.

Ostatecznie to nie fakt, że chleb był mrożony, decyduje o tym, czy jest on zdrowy, czy smaczny. Liczy się tylko skład. A ten niestety często odzwierciedla jego cena. Im wyższa, tym wartościowsze pieczywo…

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...

Chleb
Pixabay/Sabine Schulte
Newsy
Jak wybrać dobry chleb? Jego kolor i struktura mówią wszystko
Sklepy, w których zazwyczaj robicie zakupy, z pewnością oferują rozmaite rodzaje pieczywa. Czym kierować się przy wyborze?

Ogromny wybór pieczywa w supermarketach to zjawisko, które znacie wszyscy. Mimo że chleby i bułki leżą obok siebie, nie każde z nich będzie dobre i zdrowe. Jedno jest jednak pewne, bez pieczywa bardzo ciężko się obejść. To właśnie ono jest główną bazą śniadań, kolacji i wyprawek dzieci do szkoły.  Jak się robi pieczywo? Chleb otrzymuje się z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Wypiek chlebowy poddaje się najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej - mamy na myśli drożdże. Ciasto zostaje następnie wyrobione w bochny różnego kształtu i wielkości.  Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym. Oprócz chlebów w lokalnych piekarniach znajdziecie też bułki, chałki i kajzerki. Chleb jest znany od starożytności Chleb ze starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Wyglądał raczej jak maca lub cienki podkład po pizzy. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i najprawdopodobniej stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.  Pochodzenie słowa chleb i statystyki Przypuszcza się, że chleb jest pochodzenia praindoeuropejskiego, występuje w językach słowiańskich, występuje także w sanskrycie. Wedle statystyk Polacy jedzą coraz mniej chleba. Na początku XXI wieku spożycie pieczywa spadło o około 20 kilogramów rok do roku. Różne rodzaje chleba  Rozróżnia się chleb żytni, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i zawierają wiele witamin. Większość współczesnych rodzajów pieczywa spotykanych w Europie i USA jest bardzo...

Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Flickr
Newsy
Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Święta, święta i po świętach. Chyba w każdym polskim domu po Wielkanocy zostaje w kuchni sporo chleba. Jak go odświeżyć, by potem zaraz smacznie zjeść?

Chleb. Lepiej kupić go więcej, niż by potem miało zabraknąć. Nic w tym dziwnego, że z takiego założenia wychodzi większość polskich gospodyń domowych. W końcu brak chleba w czasie tak ważnej rodzinnej uroczystości jak Wielkanoc, byłby prawdziwą wpadką, a osoba za nią odpowiedzialna spaliłaby się ze wstydu. Do jajek, do żurku, do wędlin, do sałatki jarzynowej – chleb je się podczas wielkanocnych świąt niemal ze wszystkim. Często zdarza się jednak, że zostaje wam po Poniedziałku Wielkanocnym nawet jeszcze kilka bochenków. Nawet nie myślcie o tym, by go wyrzucać. Jeżeli nie macie zwierząt domowych lub gospodarskich, które mogłyby zrobić użytek z czerstwiejącego chleba, jest jeszcze kilka innych metod. Jak poradzić sobie z dużą ilością pozostałego po świętach chleba? Na początek rada z myślą o przyszłych świętach. Jeżeli kupujecie sporo pieczywa na raz, od razu zamroźcie kilka bochenków w zamrażarce. Chleb i bułki można bez problemu mrozić także i po świętach. Wtedy jednak nie zachowa on walorów smakowych i świeżości. Wielu z nas nie ma jednak w zamrażarce wystarczająco miejsca, by zmieścić tam pieczywo żytnie, pszeniczne i jeszcze inne rodzaje. Co więc w takim wypadku czynić? Zacznijmy od przechowywania chleba. Nie należy robić tego w ciepłym miejscu. Złym wyborem będzie także zapakowanie pieczywa w foliowe torebki. Sztuczne materiały znacznie przyczynią się do przyspieszenia psucia pieczywa. Chleb owinięty w materiałowe szmatki i pozostawiony w chlebaku rzeczywiście szybciej się zeschnie i już po kilku dniach stanie się dość czerstwy, ale to żaden problem w porównaniu do jego zepsucia i konieczności niezwłocznego wyrzucenia. Jak odświeżyć suchy i czerstwiejący chleb: Takie pieczywo można bez problemu odświeżyć. Jak? Oto nasze sposoby na czerstwy i...

10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadnioniony zwrot kosztów za usługę?
Adobe Stock
Newsy
10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadniony zwrot kosztów za usługę?
Słyszeliście już o tym, że kolejne sklepy zaczynają doliczać opłatę za krojenie chleba? Zapłacicie za pokrojenie w sklepie czy wolicie sami go sobie pokroić w domu?

Ceny rosną, chleb w ciągu ostatniego roku podrożał prawie 7%, a piekarze nie pozostawiają złudzeń: będzie jeszcze drożej. W kilku piekarniach w Gorzowie Wielkopolskim wprowadzono nową opłatę – 10 groszy za pokrojenie chleba na miejscu. Już widać, że płatna usługa wrzucenia chleba do krajalnicy, zaczyna szybko przenosić się na kolejne sklepy i kolejne miasta. Czy gdy dotrze to waszej piekarni, zapłacicie za krojenie chleba? I jak sprzedawcy uzasadniają te nową opłatę? Czy pobieranie opłat można uzasadnić koronawirusem? 10 groszy, to może nie jest wielka kwota dla klienta, jednak dodana do ceny zwykłego chleba podnosi ją o dalsze 3-4%. Z kolei z perspektywy sprzedawców, 10 groszy więcej na każdym bochenku podnosi utarg dzienny o pokaźne kwoty. Zwolennicy pobierania opłat za krojenie chleba w sklepach i piekarniach, uzasadniają je zwiększonymi kosztami związanymi z potrzebą utrzymania większej higieny. Bo żeby pokroić chleb, trzeba założyć rękawiczki, zdezynfekować urządzenia do krojenia. Z kolei przeciwnicy uważają, że to tylko pretekst i tak naprawdę producenci i sprzedawcy pieczywa chcą wyłącznie ukryć w usłudze krojenia kolejne podwyżki chleba. I odpowiadając na argumenty, o większą higienę w czasie pandemii pytają, czy samo wzięcie chleba do ręki przez sprzedawczynię nie powinno wymagać włożenia rękawiczek. Klienci zastanawiają się więc czy nowa opłata nie jest jeszcze jedna ukryta podwyżka cen pieczywa, którą piekarze zaczynają wprowadzać. Co na temat nowej opłaty sądzą piekarze? Stefan Putka, szef warszawskiego cechu piekarzy i współwłaściel Piekarni Putka z nie pochwala tego ruchu. W rozmowie z Polsat News krytykuje pobieranie opłat. - To co najmniej dziwny pomysł. - Pobieranie za to opłaty jest kontrskuteczne i wydaje mi się co najmniej niemądre. To zraża...