Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe?
Adobe Stock
Newsy

Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe? Niektórzy będą zaskoczeni

Obecnie to już norma. Każdy szanujący się sklep dysponuje specjalnym piecem do odpiekania pieczywa. Czym takie bułki i chleby różnią się od tych tradycyjnych?

Już nie tylko sklepy z wielkich, ogólnopolskich sieci decydują się na zakup pieca od wypieku mrożonego pieczywa.

Od pewnego czasu także i w mniejszych sklepach spotkać można mniejsze i większe piekarniki, z których wydobywa się aromat świeżego pieczywa.

I tu właśnie jest pies pogrzebany. Sklepy stawiają na tego typu praktyki między innymi dla uzyskania pięknego zapachu, który zachęca klientów do dużych zakupów.

Piece wyładowane mrożonym pieczywem rzucają się więc w oczy osobom robiącym zakupy, zamiast służyć pracownikom sklepów na zapleczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczywo odmrażane i odpiekane jest zdrowe?

Odpiekanego pieczywa mrożonego w sklepach są całe góry. Bułki, precle, słodkie przekąski, a przede wszystkim różnego rodzaju chleby.

Czym te wypieki różnią się od tradycyjnego pieczywa pieczonego w zwykłych piekarniach? Spieszymy z odpowiedzią.

Na początek ustalmy fakty. W sklepach nie podpieka się już raz wypieczonych chlebów. Do pieców trafiają wypieczone w ok. 80% produkty. W sklepowych piecach bułki i chleb są dopiekane i nabierają apetycznej, złocistej barwy. Potem natychmiast trafiają na półki, a stamtąd do koszyków klientów.

Często mrożonym półproduktom zarzuca się dużą ilość konserwantów i polepszaczy. Rzekomo takie właśnie pieczywo jest mniej zdrowe od tego wypieczonego w piekarniach.

Zobacz także
Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? Jedna z tych metod sprawia, że o wiele szybciej czerstwieje

Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? 1 z tych metod sprawia, że o wiele szybciej sczerstwieje

Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością

Ile kromek chleba dziennie można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością

Jaki jest skład mrożonego pieczywa?

Tymczasem prawda o mrożonym pieczywie jest nieco inna. Często jego skład w niczym nie różni się od gotowych chlebów przywiezionych prosto z piekarni w foliowych siateczkach.

Najlepszym pieczywem dla organizmu człowieka zawsze będzie pieczywo pieczone tradycyjnie na zakwasie, bez użycia drożdży i polepszaczy.

Te właśnie dodatki często dodawane są do wielu chlebów i bułek dostępnych w sklepach. Dlaczego? Producenci w ten sposób starają się ukryć słabą jakość mąki użytej do wyrobienia ciasta chlebowego.

Ostatecznie to nie fakt, że chleb był mrożony, decyduje o tym, czy jest on zdrowy, czy smaczny. Liczy się tylko skład. A ten niestety często odzwierciedla jego cena. Im wyższa, tym wartościowsze pieczywo…

Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Adobe Stock
Newsy
Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Wydaje się wam, że pieczywo z dyskontu jest słabej jakości, a jego skład przypomina tablicę Mendelejewa? Popularny dietetyk Michał Wrzosek udowadnia, że tak nie jest i wskazuje chleby, które warto kupić w Lidlu. 

Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji.  Jakich chlebów lepiej nie kupować?  Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków: Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy.  Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości.  Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas. A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek. Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład?  Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla:  Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb.  Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W...

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...

Chleb
Pixabay/Sabine Schulte
Newsy
Jak wybrać dobry chleb? Jego kolor i struktura mówią wszystko
Sklepy, w których zazwyczaj robicie zakupy, z pewnością oferują rozmaite rodzaje pieczywa. Czym kierować się przy wyborze?

Ogromny wybór pieczywa w supermarketach to zjawisko, które znacie wszyscy. Mimo że chleby i bułki leżą obok siebie, nie każde z nich będzie dobre i zdrowe. Jedno jest jednak pewne, bez pieczywa bardzo ciężko się obejść. To właśnie ono jest główną bazą śniadań, kolacji i wyprawek dzieci do szkoły.  Jak się robi pieczywo? Chleb otrzymuje się z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Wypiek chlebowy poddaje się najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej - mamy na myśli drożdże. Ciasto zostaje następnie wyrobione w bochny różnego kształtu i wielkości.  Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym. Oprócz chlebów w lokalnych piekarniach znajdziecie też bułki, chałki i kajzerki. Chleb jest znany od starożytności Chleb ze starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Wyglądał raczej jak maca lub cienki podkład po pizzy. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i najprawdopodobniej stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.  Pochodzenie słowa chleb i statystyki Przypuszcza się, że chleb jest pochodzenia praindoeuropejskiego, występuje w językach słowiańskich, występuje także w sanskrycie. Wedle statystyk Polacy jedzą coraz mniej chleba. Na początku XXI wieku spożycie pieczywa spadło o około 20 kilogramów rok do roku. Różne rodzaje chleba  Rozróżnia się chleb żytni, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i zawierają wiele witamin. Większość współczesnych rodzajów pieczywa spotykanych w Europie i USA jest bardzo...

Tak piekarze „dmuchają” pieczywo. Zobaczcie jakie triki stosują piekarnie, by wyjść na swoje
Flickr
Newsy
Tak piekarze „dmuchają” pieczywo. Zobaczcie jakie triki stosują piekarnie, by wyjść na swoje
Chleb to podstawowy produkt w każdym koszyku spożywczym. Pachnący i z chrupiącą skórką jest bazą wielu śniadań i kolacji oraz częstym dodatkiem do obiadów. W ostatnich miesiącach jego cena uległa niestety sporej zmianie i wydawać by się mogło, że ta zmiana powinna wystarczyć piekarniom, które go wytwarzają. Okazuje się, że jednak nie. 

Cena chleba, podobnie zresztą jak np. masła, zwiększyła się rok do roku o przeszło 30 proc. Wpłynęły na to drożejące składniki, a także koszty produkcji, gazu, paliwa i energii elektrycznej. Nowe ceny pieczywa nie odzwierciedlają jednak w pełni rosnących kosztów, jakie ponoszą piekarnie. Co za tym idzie, najprawdopodobniej w najbliższym czasie pojawią się kolejne podwyżki. Póki co, piekarze stawiają na inne metody, by wyjść na swoje.  Shrinkflacja i skimpflacja zagościły w polskich piekarniach  Shrinkflacja i skimpflacja to po prostu pomniejszanie gramatury produktu przy zachowaniu ceny. Tego typu oszczędności wymuszają na piekarzach odbiorcy towaru, np. duże sieci handlowe. Zresztą niektóre piekarnie same oferują takie rozwiązania. Tym sposobem na wasze stoły trafiają wyroby piekarskie ważące mniej niż tradycyjne bochenki i bułki.    Andrzej Piętka z Akademii Wypieków tłumaczy w portalu dlahandlu.pl:  - Używane są wtedy w fazie produkcji uboższej jakości półprodukty i komponenty po to, żeby zaoszczędzić na kosztach surowcowych. Zamieniane są polepszacze na silniejsze, których nazwy robocze używane przez technologów są podawane z charakterystyką określającą ich działanie, np. DD — dobrze dmucha. Co to oznacza? Otrzymujemy finalne pieczywo, np. chleb lub bułki o mniejszej gramaturze, a o większej objętości.  Jakie jeszcze triki na „poprawienie” chleba mają w zanadrzu piekarze?  Andrzej Piętka w rozmowie z portalem dlahandlu.pl zwraca też uwagę na jeszcze jeden trik stosowany w sklepach i piekarniach. Zmieniane są nazwy i kształt znanych wypieków, po to by móc zwiększyć ich cenę. Pozwala to na pewne podwyżki przy okazji wprowadzania tzw. nowego produktu. Dobrze znany chleb, ale w innym kształcie i pod zmienioną nazwą...