Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety mocno tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy pochłania się placki zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Dla niektórych placki bywają też dosyć ciężkostrawne.

Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą odrobinę cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o smak... Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki.

W zależności od tego czy dysponujecie młodymi czy też starymi ziemniakami, odsączcie z masy ziemniaczanej nadmiar wody. Nie obawiajcie się zrobić tego także z masą ziemniaczaną w połowie smażenia placków - starte kartofle, zwłaszcza te bardziej wodniste, mają tendencję do ciągłego puszczania wilgoci. Brak dodatku mąki do masy ziemniaczanej czyni ten punkt wręcz obowiązkowym!

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki

Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką!

Zobacz także:

Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski.
  2. Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut.
  3. Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy.
  4. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju i wykładajcie łyżką masę na kształt placków. Gdy się ozłocą, delikatnie przewróćcie je na drugą stronę.
  6. Gotowe placki przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które odsączą nieco placki z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Kulinarnym innowatorom i kombinatorom polecamy także inny, nietypowy przepis na placki. Tym razem przyrządźcie je bez smażenia!