Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety mocno tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy pochłania się placki zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Dla niektórych placki bywają też dosyć ciężkostrawne.
Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą odrobinę cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o smak... Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki.
W zależności od tego czy dysponujecie młodymi czy też starymi ziemniakami, odsączcie z masy ziemniaczanej nadmiar wody. Nie obawiajcie się zrobić tego także z masą ziemniaczaną w połowie smażenia placków - starte kartofle, zwłaszcza te bardziej wodniste, mają tendencję do ciągłego puszczania wilgoci. Brak dodatku mąki do masy ziemniaczanej czyni ten punkt wręcz obowiązkowym!
Przepis na placki ziemniaczane bez mąki
Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką!
Zobacz także:
Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski.
- Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut.
- Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy.
- Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju i wykładajcie łyżką masę na kształt placków. Gdy się ozłocą, delikatnie przewróćcie je na drugą stronę.
- Gotowe placki przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które odsączą nieco placki z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Kulinarnym innowatorom i kombinatorom polecamy także inny, nietypowy przepis na placki. Tym razem przyrządźcie je bez smażenia!