placki ziemniaczane bez mąki
Reniz / gotujmy.pl
Newsy

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Okazuje się, że tak. Wyjdą złociste i chrupiące

Złociste i chrupiące - takie są placki ziemniaczane bez użycia mąki! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy zjada się placki zbyt często. Bywają też dosyć ciężkostrawne. Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą dużo cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki – żołądek wam podziękuje!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki

Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką!

Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski.
  2. Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut.
  3. Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy.
  4. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju i wykładajcie łyżką masę na kształt placków. Gdy się ozłocą, delikatnie przewróćcie je na drugą stronę.
  6. Gotowe placki przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które odsączą nieco placki z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Uwaga – pamiętajcie o tym, że placki należy smażyć od razu po przygotowaniu masy. Jeżeli odstawicie masę, to warzywa puszczą wodę i trzeba będzie dodać dwie łyżki mąki.

Komentarze
chlebek naan przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy Skończył wam się chleb? Wypróbujcie domowe chlebki naan. Są obłędne w smaku
Co powiecie na trochę egzotyki w kuchni? Spróbujcie tradycyjnych, hinduskich chlebków naan!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej! Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej? Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym naczyniu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym. Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się, czy niczego nie brakuje: 18 g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki Pół szklanki jogurtu naturalnego Pół szklanki ciepłej wody Łyżeczka cukru Łyżeczka soli Łyżka oleju 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku Łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut. Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło. Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju. W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!

Przeczytaj
zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna
Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda? Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 0,5 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie marchewek mini 1 jajko 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g żółtego sera Sól Przygotowanie W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!

Przeczytaj