Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem

Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia?

Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy śliwki można jeść na czczo? 

Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku.

Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia.

Zobacz także
58-letnia mama Blanki Lipińskiej wygląda, jak bogini. To także świetna kucharka. Jak przygotowuje śliwki w occie?

58-letnia mama Blanki Lipińskiej wygląda jak bogini. Dzięki diecie? Oto jak przygotowuje śliwki w occie

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Jakie śniadanie jest zdrowe?

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii.

Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa.

Śniadaniowe produkty zbożowe

Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, suszone owoce i orzechy

Mleko i produkty mleczne

Wybierajcie te, których zawartość tłuszczu nie przekracza 2%. Na śniadanie świetne są jogurty, ale pod warunkiem, że omijacie te z dodatkiem cukru oraz desery mleczne na bazie jogurtu. Warto też jeść sery i twarogi, które są źródłem białka i wapnia.

Warzywa i owoce

Wybierajcie świeże owoce i w warzywa sezonowe, a zimą owoce mrożone i warzywa dostępne w sklepach przez cały rok. Można je wykorzystać jako dodatek do kanapek lub przygotowywać pasty.

Wędliny, ryby i jajka

Wybierajcie chude wędliny i ryby, nie nadużywajcie jajek. Te produkty są dobrym źródłem białka zwierzęcego. ale możecie tez je zastępować białkiem roślinnym, w postaci past z roślin strączkowych.

Tłuszcze

Nie nadużywajcie masła, a używając tłuszczy zwracajcie uwagę, aby były dobrej jakości i miały jak najniższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. kwasów trans.

Czego nie jeść na śniadanie?

Waszym śniadaniowym wyborem są płatki? To dobra śniadaniowa potrawa, pod warunkiem, że sięgacie po te owsiane. Unikajcie  płatków czekoladowych, kukurydzianych, pieczywa pszennego

Jeśli na śniadanie jadacie zwykle kanapki, przygotowujcie je wyłącznie z pieczywa ciemnego i pełnoziarnistego. Kanapki będą zdrowe gdy dodacie do nich warzywa. Nie wkładajcie do śniadaniówek kajzerek z białego pieczywa, z masłem i tłustymi wędlinami.

Są osoby, które zaczynają dzień od wygodnych i szybkich koktajli mlecznych. Koktajle bananowe nie są przez dietetyków zalecane do jedzenia na czczo. Przygotujcie je raczej na drugie śniadanie.

Gotowe jogurty z owocami to także wbrew pozorom nie najlepszy śniadaniowy wybór. Zamiast deserków w kubeczkach z dodatkiem cukru, zmieszajcie jogurt naturalny z płatkami owsianymi i dopiero do tego dodajcie ulubione owoce.

Owoce, choć zdrowe, jak już wspomnieliśmy nie powinny być jedzone na czczo. Inaczej, gdy dodamy do nich pozostałe składniki owsianki. Owsianka z owocami na mleku lub jogurcie to doskonała potrawa na śniadanie. 

Źródło: poradnikzdrowie.pl, NOIZZ.pl, bionica.pl, ohme.pl, parenting.pl

Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i kremowością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie
Flickr
Newsy
Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i aksamitnością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie
Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Powidła już zrobione, placki upieczone, pora zatem zabrać się za przyrządzenie zupy z tych owoców. Jest nie tylko kremowa, ale również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na coraz chłodniejsze dni. 

Zupa truskawkowa, wiśniowa, jagodowa – takie warianty zna każdy Polak. Aż dziw bierze, że śliwkowa nie weszła jeszcze do kanonu zup owocowych. Może dlatego, że przygotowuje się ją na rosole, a nie jak pozostałe na wodzie. To nietypowe połączenie daje jednak spektakularne doznania smakowe, które zachwycą waszych najbliższych. Zobaczcie, jak ją przygotować.  Porady dotyczące przygotowania zupy ze śliwek  Do zupy śliwkowej wybierajcie ciemne odmiany śliwek, są one najbardziej wartościowe i pięknie zabarwiają zupę. Śliwkową możecie przyrządzać na zwykłym rosole lub jeżeli nie jecie mięsa na wywarze warzywnym.  Nie bójcie się używać różnych przypraw. Goździki i cynamon świetnie sprawdzają się w tej zupie. Jeżeli jednak lubicie ostrzejsze smaki – dodajcie do niej chili.  Zupę możecie udekorować grzankami lub pokruszonym serem pleśniowym, lub kremowym twarożkiem i listkiem mięty.  Przepis na kremową zupę śliwkową  Składniki:  500 g śliwek  1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw  ½ szklanki śmietany  3 łyżki cukru  kilka goździków  ½ łyżeczki cynamonu  grzanki lub ser pleśniowy do podania i dekoracji  Sposób przygotowania:  Śliwki umyjcie i wyjmijcie z nich pestki. Owoce wrzućcie do gorącego rosołu, dodajcie goździki i cukier. Całość doprowadźcie do wrzenia.  Gotujcie do momentu, aż owoce staną się bardzo miękkie, powinno wam to zająć około 20 minut.  Wówczas odcedźcie je i przetrzyjcie przez sito.   Pulpę połączcie ponownie z wywarem. Dodajcie śmietanę.  Doprawcie wszystko cynamonem i gotujcie jeszcze kilka minut. Wyznawcy ostrych smaków dorzucają...

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości zdrowotne śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Iga Świątek od lat unika tego produktu. Zobaczcie, jak wygląda dieta gwiazdy tenisa
Ons
Newsy
Iga Świątek od lat unika tego produktu. Zobaczcie, jak wygląda dieta gwiazdy tenisa
Tenis ziemny to piękny i ogromnie wymagający sport. Tenisiści muszą dostarczać sobie większej ilości energii, dlatego ich dieta powinna być bogata w węglowodany, białko i tłuszcze. Utrzymanie właściwego odżywiania to klucz do zwycięstwa. Na jaką dietę postawiła nasza Iga Świątek?

Iga Świątek to liderka zestawienia rankingu WTA, która dwukrotnie triumfowała na zawodach French Open. To profesjonalna sportsmenka, która rozumie, że siła sukcesu tkwi w detalach. Te detale to, oprócz treningów, przygotowanie psychologiczne oraz właściwa dieta. Bez prawidłowego żywienia jej forma, a co za tym idzie sukcesy, nie byłyby możliwe.  Jak wygląda dieta Igi Świątek?  Dieta ludzi sportu opiera się przede wszystkim na zwiększonej liczbie posiłków i odpowiedniej ilości produktów białkowych i węglowodanów. Cytowana przez sport.onet.pl Roksana Środa, dietetyk i założycielka MajAcademy, tak mówi o diecie 21-letniej tenisistki:  - Dieta sportowa odpowiada na zwiększone zapotrzebowania organizmu zawodniczki. Z informacji, jakie można przeczytać w internecie, wiemy, że, Iga Świątek przyjmuje codziennie 2600 kcal, które rozłożone są na 6 posiłków. Na zbilansowaną prawidłowo dietę składają się warzywa, węglowodany oraz białko - powiedziała dietetyczka. Jednak Środa ma jedno „ale” w kwestii diety mistrzyni:  W diecie sportowców najważniejsze jest zawsze zapotrzebowanie na białko oraz węglowodany. Ze względu na wysoki poziom aktywności, mam pewne zastrzeżenia do poziomu kaloryczności. Wydaje się trochę za niska.  Skąd czerpie energię polska gwiazda tenisa? Z białka (20 proc.), węglowodanów (50 proc.) i tłuszczów.  Jej ciepłe, zróżnicowane oraz lekkostrawne posiłki zawierają znaczną porcję warzyw. Dieta Igi to także dieta wykluczeniowa. Usunięte z niej zostały wszystkie możliwe alergeny. Tenisistka od dawna unika białego pieczywa (glutenu), białek mlecznych oraz laktozy, pochodzących z mleka krowiego.  Białko, węglowodany i warzywa w diecie sportowców  Białko  Ważnym elementem odżywiania każdego sportowca jest białko....