Czy obierając poszczególne warstwy cebuli, natrafiliście kiedyś na bardziej miękką, brązową warstwę lub może zauważyliście ją w środku warzywa? Wiemy, co to oznacza. Zacznijmy jednak od podstawowej kwestii – jak wybrać dobrej jakości cebulę?

Jak wybrać dobrą cebulę w sklepie?

Cebula jest podstawowym składnikiem w wielu kuchniach świata. Cenimy ją nie tylko za jej przyjemny, ostry smak, ale również za to, że korzystnie wpływa na zdrowie.

Czy wiecie, jak wybrać dobrej jakości cebulę w sklepie lub warzywniaku?

Dobra cebula powinna być:

  • jędrna
  • ciężka
  • mieć zwartą warstwę zewnętrzną
  • koniec łodygi powinien być wysuszony
  • nie powinien mieć zielonych pędów
  • nie może mieć żadnych zasinień, brązowych lub czarnych plam ani pleśni

Jak rozpoznać gnijącą cebulę bez jej obierania?

Zdajcie się na swój zmysł zapachu. Świeża cebula powinna pachnieć cebulą, a zepsuta cebula będzie pachnieć zgnilizną lub kompostem albo będzie miała siarkowy, gryzący zapach, który jest dobrą oznaką, że zaczęła już się psuć.

Zobacz także:

Przyjrzyjcie się też cebuli - jeśli zobaczycie zieloną lub brązową pleśń, wyrzućcie cebulę do kosza, ponieważ zarodniki te mogły dostać się do cebuli, nawet jeśli odcięliśmy jej zewnętrzną część.

Czy można bezpiecznie jeść cebulę z brązową warstwą w środku?

Czasami cebula może bardzo dobrze pachnieć, ale kiedy ją przekroimy na pół, zdarza się, że jeden lub dwa krążki zbrązowiały i mogą być nieco papkowate lub śliskie w dotyku. Mimo iż nie wygląda to zbyt apetycznie, taka cebula wciąż nadaje się do spożycia - wystarczy tylko usunąć z niej felerne warstwy, z których za moment mógłby wyrosnąć szczypiorek. Pozostałą białą resztę cebuli nadal można bezpiecznie zjeść.

Jak przechowywać cebulę?  

Jeżeli chcecie, żeby wasza cebula była jędrna, świeża i gotowa do spożycia, trzymajcie ją w ciemnym, chłodnym i dobrze wentylowanym miejscu.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Nie przechowujcie całej cebuli w plastikowej torbie. Uwięziona w niej wilgoć może doprowadzić do rozwoju pleśni.
  • Przechowujcie cebulę w całości z dala od światła - światło jest dla niej sygnałem do kiełkowania, a tego nie chcemy, ponieważ kiełkowanie zmienia cały jej smak.
  • Użyjcie siatkowych pojemników do przechowywania, aby zapewnić cebuli lepszy przepływ powietrza.
  • Cebula powinna oddychać i utrzymywać niski poziom wilgoci.

Źródło: msn.com