Czy można zjeść cebulę z brązowym środkiem? Lepiej sprawdźcie
Adobe Stock
Newsy

Czy można zjeść cebulę z brązowym środkiem? Lepiej sprawdźcie

Wasza cebula zrobiła się w środku brązowa? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno możecie ją zjeść.

Czy obierając poszczególne warstwy cebuli, natrafiliście kiedyś na bardziej miękką, brązową warstwę lub może zauważyliście ją w środku warzywa? Wiemy, co to oznacza. Zacznijmy jednak od podstawowej kwestii – jak wybrać dobrej jakości cebulę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobrą cebulę w sklepie?

Cebula jest podstawowym składnikiem w wielu kuchniach świata. Cenimy ją nie tylko za jej przyjemny, ostry smak, ale również za to, że korzystnie wpływa na zdrowie.

Czy wiecie, jak wybrać dobrej jakości cebulę w sklepie lub warzywniaku?

Dobra cebula powinna być:

  • jędrna
  • ciężka
  • mieć zwartą warstwę zewnętrzną
  • koniec łodygi powinien być wysuszony
  • nie powinien mieć zielonych pędów
  • nie może mieć żadnych zasinień, brązowych lub czarnych plam ani pleśni
Zobacz także
Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający

Jak rozpoznać gnijącą cebulę bez jej obierania?

Zdajcie się na swój zmysł zapachu. Świeża cebula powinna pachnieć cebulą, a zepsuta cebula będzie pachnieć zgnilizną lub kompostem albo będzie miała siarkowy, gryzący zapach, który jest dobrą oznaką, że zaczęła już się psuć.

Przyjrzyjcie się też cebuli - jeśli zobaczycie zieloną lub brązową pleśń, wyrzućcie cebulę do kosza, ponieważ zarodniki te mogły dostać się do cebuli, nawet jeśli odcięliśmy jej zewnętrzną część.

Czy można bezpiecznie jeść cebulę z brązową warstwą w środku?

Czasami cebula może bardzo dobrze pachnieć, ale kiedy ją przekroimy na pół, zdarza się, że jeden lub dwa krążki zbrązowiały i mogą być nieco papkowate lub śliskie w dotyku. Mimo iż nie wygląda to zbyt apetycznie, taka cebula wciąż nadaje się do spożycia - wystarczy tylko usunąć z niej felerne warstwy, z których za moment mógłby wyrosnąć szczypiorek. Pozostałą białą resztę cebuli nadal można bezpiecznie zjeść.

Jak przechowywać cebulę?  

Jeżeli chcecie, żeby wasza cebula była jędrna, świeża i gotowa do spożycia, trzymajcie ją w ciemnym, chłodnym i dobrze wentylowanym miejscu.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Nie przechowujcie całej cebuli w plastikowej torbie. Uwięziona w niej wilgoć może doprowadzić do rozwoju pleśni.
  • Przechowujcie cebulę w całości z dala od światła - światło jest dla niej sygnałem do kiełkowania, a tego nie chcemy, ponieważ kiełkowanie zmienia cały jej smak.
  • Użyjcie siatkowych pojemników do przechowywania, aby zapewnić cebuli lepszy przepływ powietrza.
  • Cebula powinna oddychać i utrzymywać niski poziom wilgoci.

Źródło: msn.com

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije
Pixabay
Newsy
Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije
Dzięki grubej skórce, odpowiednio przechowywana dynia może przetrwać nawet kilka miesięcy. Istnieje jednak kilka wskazówek, których warto przestrzegać, aby zapewnić jej właściwe przechowywanie.

Jesień to sezon na dynie. Owoce dyni można zbierać od końca sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Jeśli kupujecie dynie zwróćcie uwagę, by były one dobrej jakości – bez przebarwień, pęknięć i pleśni. Dobra, zdrowa dynia powinna być twarda i powinna mieć jednolity kolor a jej miąższ powinien być zwarty i jędrny. O czym należy pamiętać podczas przechowywania dyni? Oto kilka wskazówek! Jak przechowywać dynie w garażu lub piwnicy? Dynie powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, takim jak garaż czy piwnica. Przechowujcie dynie do góry nogami (aby łodyga znajdowała się na dole). Nie kładźcie ich bezpośrednio na podłodze – użyjcie kawałka kartonu jako podkładki pod dynie. Możecie też ustawić dynie na drewnianych skrzyniach, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza pomiędzy owocami. Warto ustawiać je tak, by się ze sobą nie stykały. Przechowywane w ten sposób dynie mogą przetrwać nawet pół roku. Jeśli zauważycie, że dynie gniją, wyrzućcie je. Jak przechowywać dynie w domu? Jeśli chcecie przechowywać dynię w domu lub mieszkaniu, może ona wytrzymać w nim nawet kilka tygodni. Umieśćcie ją na parapecie, ale z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Jak przechowywać dynie na balkonie? Możecie też przechowywać dynie w wiklinowym koszyku na balkonie, gdzie będą one stanowiły oryginalną ozdobę. Trzymajcie je na balkonie aż do pierwszych przymrozków, starając się co jakiś czas wykorzystywać swoje zbiory w kuchni. Jak przechowywać pokrojoną dynię? Pokrojoną dynię najlepiej ciasno owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostawianie w dyni nasion lub wybieranie ich nie ma żadnego wpływu na to, jak długo dynia będzie zdatna do spożycia. Na pokrojonej dyni może stopniowo rozwijać się...

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
anullka7/Gotujmy.pl
Newsy
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
Najlepsze śledzie w oleju nie mogą się obyć tego składnika - to on gwarantuje ich wyjątkowy smak i sprawia, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całego słoika.

Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.  Jak zrobić dobre śledzie w oleju? Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.  Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu. Przepis na śledzie w oleju Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 1,5 szklanki oleju 2 cebule 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich...

Połóżcie tu cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. I wcale nie chodzi o lodówkę
AdobeStock
Newsy
Połóżcie tam cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. Wcale nie chodzi o lodówkę
Sprawdźcie, w jaki sposób przechowywać cebulę przez długi czas, by się nie zepsuła. Podpowiadamy - absolutnie nie wkładajcie jej do lodówki. Lepiej położyć ją w innym miejscu.

Choć dziś bez problemu można kupić cebulę i inne warzywa w sklepie, wciąż wiele osób decyduje się na przechowywanie jej w większych ilościach. Trudno się dziwić - jeśli zaopatrujecie się w warzywa u rolnika lub po prostu udało się wam natrafić na nie w atrakcyjnej cenie, to jak najbardziej opłaca się kupić więcej cebuli na zapas. W takiej sytuacji trzeba nauczyć się, jak ją przechowywać, by nie zgniła przed końcem zimy. Skorzystajcie z tych kilku prostych porad. Gdzie powinno się przechowywać cebulę? Cebula powinna być przechowywana w miejscu, które jest chłodne, ciemne i suche. Jeśli pierwszym, co wam przyszło do głowy jest lodówka, to ostrzegamy - to urządzenie zdecydowanie nie nadaje się do przechowywania cebuli (a w każdym razie nie na kilka miesięcy). Cebula wymaga bowiem suchego powietrza. Wilgotność powietrza w lodówce jest zbyt wysoka, przez co cebula może szybko zacząć pleśnieć.  Dlatego najlepiej jest trzymać to warzywo w spiżarni, sieni czy garażu. W tych miejscach najczęściej powietrze jest na tyle suche, że cebula nie spleśnieje. Piwnica może być nieco ryzykowna ze względu na wilgoć. Koniecznie włóżcie cebule do przewiewnych pojemników, na przykład drewnianych skrzynek - absolutnie nie plastikowych.  Błędy w przechowywaniu cebuli Przez kilka prostych błędów cebula może się niestety szybko zepsuć. By tego uniknąć, trzymajcie się poniższych zasad: nigdy nie przechowujcie cebuli razem z ziemniakami, ponieważ to przyśpieszy psucie się cebuli zadbajcie o dobrą wentylację w pomieszczeniu, w którym trzymacie cebulę nie wkładajcie cebul do foliowych worków czy plastikowych pojemników. Szybko zbierze się w nich wilgoć, a warzywa zaczną się psuć Dobrze przechowywana cebula wytrzyma od 1 do nawet 6 miesięcy! Im lepsze warunki w miejscu, w którym trzymacie cebulę,...

Śledzie w słoiku wybieranie
Newsy
Dobrego śledzia wcale nie jest tak łatwo kupić. Na to koniecznie zwróćcie uwagę w sklepie
Umiecie z łatwością odróżnić dobre i świeże śledzie od tych gorszej jakości? Koniecznie sprawdźcie jak to się robi.

Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości. Różne rodzaje śledzi W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi: Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru. Wybieranie właściwych śledzi Świeże śledzie - jak wybrać? Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby. Solone śledzie - jak wybrać? Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na...