Został wam sernik po świętach? Zróbcie z nim tę 1 rzecz, a nie będziecie musieli jeść go na siłę
Flickr
Newsy

Został wam sernik po świętach? Zróbcie z nim tę 1 rzecz, a nie będziecie musieli jeść go na siłę

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy mrożenie sernika to dobry pomysł? Jak najbardziej możecie to robić, ale pamiętajcie o jednej zasadzie.

Domowy sernik wyszedł tak dobry, że chcielibyście zatrzymać jego smak na dłużej? To oczywiście możliwe. Wystarczy go zamrozić.

Kotlety mielone

Jak zamrozić sernik?

Musicie pamiętać o jednej zasadzie. Chodzi o to, żeby sernik bardzo szczelnie owinąć w specjalną folię do mrożenia lub włożyć go do przystosowanego pojemnika. Sernik bardzo łatwo przyciąga i zachowuje zapachy z lodówki i zamrażarki. Jeśli nie chcecie czuć w odmrożonym serniku nuty mięsnej lub cebulowej (pochodzącej z przechowywanych w lodówce posiłków), musicie uważać, żeby sernik był szczelnie opakowany.

Wybierajcie najlepiej specjalną folię, woreczek lub pojemnik do zamrażania. Są one tak skonstruowane, że nie przyklejają się do jedzenia i łatwiej potem jeść potrawę w tym samym kształcie i formie.

Odmrażanie sernika

Żeby dobrze odmrozić sernik, musicie zrobić to wolno. Na pewno nie róbcie tego w mikrofali. Najlepiej przełóżcie go dzień wcześniej do lodówki i zostawcie go tam do odmrożenia.

Zobacz także
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

czy można mrozić ciasto drożdżowe

Czy można zamrozić surowe ciasto drożdżowe? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Dlaczego sernik uzależnia?

Mrożenie sernika to też dobry pretekst, żeby nie zjeść całej blaszki na jeden raz. Ten przepyszny deser uzależnia. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. To przez specyficzną mieszankę smaku słodkiego z tłuszczem. Nasze mózgi są tak skonstruowane, że preferują smaki, które dodadzą ciału więcej energii.

Dlatego czasami tak ciężko schudnąć. Ewolucja wyposażyła was w tak dobrane zmysły, że podążając tylko za nimi, ciężko jest jeść odpowiednią ilość pożywienia. Pokusy są na każdym kroku. Inne połączenia smakowe, które także uzależniają w sposób podobny do sernika to:

  • Lody (mieszanka cukru z tłustą śmietanką)
  • Bita śmietana (cukier plus tłuszcz z śmietany kremówki)
  • Ziemniaki z masłem lub serem (węglowodany czyli cukry z ziemniaków połączone z masłem lub serem bogatym w tłuszcz)
  • Czekolada (cukier i tłuszcz kakaowy lub mleczny)

To właśnie z tego powodu tak ciężko powstrzymać się przed jedzeniem dużej ilości tych produktów. Mózg nie ma mechanizmów, które obroniłyby was przed objadaniem się nimi.

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...

Tarty sernik
Pixabay/RitaE
Newsy
Przepis na błyskawiczny tarty sernik - 30 minut i gotowe. Szarlotka i ciasto drożdżowe nie umywają się do niego
Jak wskazuje nazwa, głównym składnikiem sernika jest biały ser. Ten z pozoru zwyczajny deser może was jednak zaskoczyć. Przedstawiamy pyszny i lekki sernik do kawy.

Jest kilka ciast, które wpisują się na stałe w wyobrażenie o polskiej kuchni. Jednym z nich jest sernik na bazie białego sera. Co prawda przez lata przechodził on zadziwiające modyfikacje, jednak im przepis tradycji bliższy, tym smakosze sernika szczęśliwsi. Ciasto wykonane z sera ma długą historię. Znane było już w Starożytnej Grecji. Kreatywność w sprawie sernika ma za to sens, jeśli mówimy o sposobie podawania tego deseru. Ser pasuje do owoców. Wiśnie, maliny, aronia, na pewno złamią jego słodycz. Sernik przed podaniem najlepiej również schłodzić. Każda osoba piekąca serniki ma swój sprawdzony przepis, który często jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Nic dziwnego, bo z sernikiem jest trochę jak z ciastem drożdżowym. Wystarczy zrobić źle 1 rzecz, a ciasto nadaje się do wyrzucenia. Czy sernik powinien mieć rodzynki? Jedną z najbardziej dyskusyjnych kwestii jest obecność rodzynek w składzie sernika. Znajdziemy tu zarówno zwolenników rozwiązania, jak i jego zdecydowanych przeciwników, momentami wręcz prześmiewców. Co do samego sernika, jedno jest pewne. Delikatna serowa konsystencja i kruche, tarte ciasto. W takim połączeniu nie sposób się nie zakochać. Poniżej znajdziecie przepis, na którego myśl kąciki ust same unoszą się do góry. Przepis na tarty sernik 400 g mąki pszennej 10 łyżek śmietany 18% 140 g masła 2 średniej wielkości jajka 400 g sera na sernik z wiaderka 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru, dodajemy jedno jajko, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na jedną masę. Z powstałego ciasta formujemy kulkę. Zawijamy ją w...

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...