Czy można zamrozić sernik? Tak, ale pod 1 warunkiem
Pixabay
Newsy

Czy można zamrozić sernik? Tak, ale pod 1 warunkiem

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy mrożenie sernika to dobry pomysł? Jak najbardziej możecie to robić, ale pamiętajcie o jednej zasadzie.

Domowy sernik wyszedł tak dobry, że chcielibyście zatrzymać jego smak na dłużej? To oczywiście możliwe. Wystarczy go zamrozić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zamrozić sernik?

Musicie pamiętać o jednej zasadzie. Chodzi o to, żeby sernik bardzo szczelnie owinąć w specjalną folię do mrożenia lub włożyć go do przystosowanego pojemnika. Sernik bardzo łatwo przyciąga i zachowuje zapachy z lodówki i zamrażalki. Jeśli nie chcecie czuć w odmrożonym serniku nuty mięsnej lub cebulowej (pochodzącej z przechowywanych w lodówce posiłków), musicie uważać, żeby sernik był szczelnie opakowany.

Wybierajcie najlepiej specjalną folię, woreczek lub pojemnik do zamrażania. Są one tak skonstruowane, że nie przyklejają się do jedzenia i łatwiej potem jeść potrawę w tym samym kształcie i formie.

Odmrażanie sernika

Żeby dobrze odmrozić sernik, musicie zrobić to wolno. Na pewno nie róbcie tego w mikrofali. Najlepiej przełóżcie go dzień wcześniej do lodówki i zostawcie go tam do odmrożenia.

Zobacz także
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

czy można mrozić ciasto drożdżowe

Czy można zamrozić surowe ciasto drożdżowe? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Dlaczego sernik uzależnia?

Mrożenie sernika to też dobry pretekst, żeby nie zjeść całej blaszki na jeden raz. Ten przepyszny deser uzależnia. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. To przez specyficzną mieszankę smaku słodkiego z tłuszczem. Wasze mózgi są tak skonstruowane, że preferują smaki, które dodadzą ciału więcej energii. Dlatego czasami tak ciężko schudnąć. Ewolucja wyposażyła was w tak dobrane zmysły, że podążając tylko za nimi, ciężko jest jeść odpowiednią ilość pożywienia. Pokusy są na każdym kroku. Inne połączenia smakowe, które także uzależniają w sposób podobny do sernika to:

  • Lody (mieszanka cukru z tłustą śmietanką)
  • Bita śmietana (cukier plus tłuszcz z śmietany kremówki)
  • Ziemniaki z masłem lub serem (węglowodany czyli cukry z ziemniaków połączone z masłem lub serem bogatym w tłuszcz)
  • Czekolada (cukier i tłuszcz kakaowy lub mleczny)

To właśnie z tego powodu tak ciężko powstrzymać się przed jedzeniem dużej ilości tych produktów. Mózg nie ma mechanizmów, które obroniłyby was przed objadaniem się nimi.

Czytaj także:

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Tarty sernik
Pixabay/RitaE
Newsy
Przepis na błyskawiczny tarty sernik - 30 minut i gotowe. Szarlotka i ciasto drożdżowe nie umywają się do niego
Jak wskazuje nazwa, głównym składnikiem sernika jest biały ser. Ten z pozoru zwyczajny deser może was jednak zaskoczyć. Przedstawiamy pyszny i lekki sernik do kawy.

Jest kilka ciast, które wpisują się na stałe w wyobrażenie o polskiej kuchni. Jednym z nich jest sernik na bazie białego sera. Co prawda przez lata przechodził on zadziwiające modyfikacje, jednak im przepis tradycji bliższy, tym smakosze sernika szczęśliwsi. Ciasto wykonane z sera ma długą historię. Znane było już w Starożytnej Grecji. Kreatywność w sprawie sernika ma za to sens, jeśli mówimy o sposobie podawania tego deseru. Ser pasuje do owoców. Wiśnie, maliny, aronia, na pewno złamią jego słodycz. Sernik przed podaniem najlepiej również schłodzić. Każda osoba piekąca serniki ma swój sprawdzony przepis, który często jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Nic dziwnego, bo z sernikiem jest trochę jak z ciastem drożdżowym. Wystarczy zrobić źle 1 rzecz, a ciasto nadaje się do wyrzucenia. Czy sernik powinien mieć rodzynki? Jedną z najbardziej dyskusyjnych kwestii jest obecność rodzynek w składzie sernika. Znajdziemy tu zarówno zwolenników rozwiązania, jak i jego zdecydowanych przeciwników, momentami wręcz prześmiewców. Co do samego sernika, jedno jest pewne. Delikatna serowa konsystencja i kruche, tarte ciasto. W takim połączeniu nie sposób się nie zakochać. Poniżej znajdziecie przepis, na którego myśl kąciki ust same unoszą się do góry. Przepis na tarty sernik 400 g mąki pszennej 10 łyżek śmietany 18% 140 g masła 2 średniej wielkości jajka 400 g sera na sernik z wiaderka 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru, dodajemy jedno jajko, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na jedną masę. Z powstałego ciasta formujemy kulkę. Zawijamy ją w...

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...