czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy

Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz

Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty można zamrozić?

Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia.

Pieczywo

Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy.

Ryby

Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć!

Mięso

Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce od 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina).

Owoce i warzywa

Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i z powrotem wstawić do zamrażarki.

Warzywa z kolei dobrze jest wcześniej opłukać w gorącej, a później w zimnej wodzie zanim je zamrozicie.

Grzyby

Najlepiej mrozi się grzyby zwarte, czyli maślaki, podgrzybki, kozaki, kurki i rydze. Zanim je zamrozicie, oczyśćcie je, a większe grzyby pokrójcie.

Ciasta

Zostało wam dużo ciasta po świętach? Można je zamrozić! Będzie zdatne do spożycia przez 3 miesiące od zamrożenia.

Ugotowane dania

Mrozić można także gotowe dania, dzięki czemu oszczędzicie sobie mnóstwo czasu spędzanego w kuchni. Zamrozić możecie bigos, fasolkę po bretońsku czy zupy, a nawet rosół!

Czy można zamrozić schabowe?

Do mrożenia nadają się także kotlety schabowe. Pamiętajcie tylko o tym, by na usmażonych kotletach nie było ewentualnych resztek z obiadu, takich jak ziemniaki, ser czy kiszone ogórki. Mocno wpłyną one na smak kotletów, które po rozmrożeniu nie będą już takie smaczne.

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
AdobeStock
Newsy
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
W trakcie sezonu na różne letnie owoce warto część z nich zamrozić, by cieszyć się ich smakiem podczas zimowych miesięcy. Jak zrobić to prawidłowo i jak długo można mrozić owoce?

Jednym z najlepszych sposobów przedłużania świeżości produktów spożywczych jest mrożenie. Przez wiele miesięcy można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce warzywa, owoce, pieczywo, a nawet zioła ! Jednak nawet mrożone jedzenie kiedyś się psuje. Czy wiecie, jak długo można mrozić owoce, w tym truskawki i inne owoce sezonowe? Sprawdźcie! Jak długo można mrozić owoce? Większość owoców można bezpiecznie mrozić przez około 6 miesięcy. Zaliczają się do nich: Śliwki Morele Nektarynki Brzoskwinie Borówki Żurawina Jagody Wyjątek stanowią drobne i delikatne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny oraz wiśnie. Te można mrozić jedynie przez 3-4 miesiące. Jakie są skutki zbyt długiego mrożenia żywności? Nie bez powodu podaje się pewną granicę mrożenia poszczególnych produktów spożywczych. Zbyt długo trzymane w zamrażarce staną się niesmaczne lub całkowicie niejadalne. Na przykład konsystencja przemrożonych owoców i warzyw staje się papkowata i bardzo nieprzyjemna. Z kolei wędliny robią się wodniste i bardzo miękkie. Należy też wystrzegać się ponownego zamrażania! Grozi to zatruciem wieloma bakteriami, które można znaleźć w jedzeniu. Podczas mrożenia są one uśpione, a po rozmrożeniu się „wybudzają”. Jeżeli ponownie zamrozicie jedzenie, to bakterie zaczną się już w nim rozwijać – zjedzenie takiej żywności poskutkuje silnym zatruciem pokarmowym. Jak zamrozić truskawki, by się nie sklejały? Mrożenie truskawek i innych drobnych owoców wymaga użycia pewnej techniki, dzięki której owoce nie będą posklejane po zamrożeniu. Jeżeli jej nie zastosujecie, to truskawki zamienią się w zamrażarce w nieapetyczną, zmrożoną owocową bryłę! Przed mrożeniem należy dokładnie wysuszyć owoce i ułożyć je w pojemniku lub...

Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
AdobeStock
Newsy
Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
Maliny to wspaniałe i bardzo zdrowe owoce, dlatego warto cieszyć się ich smakiem przez cały rok. W tym celu trzeba je jednak prawidłowo zamrozić, a podczas tego procesu łatwo popełnić błędy.

Świeże maliny wciąż można kupić późnym latem, a nawet do początku jesieni. Można przygotować z nich pyszny i zdrowy dżem lub zrobić mus do ciast i deserów. Warto również część z nich zamrozić. Zobaczcie, jak to zrobić, by zachowały pełnię wartości i wyglądu.  Jak przygotować maliny do mrożenia?  Zanim zamrozicie maliny, musicie je dokładnie przejrzeć. Selekcja polega na odrzuceniu wszelkich nadgniłych, spleśniałych, robaczywych, podejrzanie wyglądających i uszkodzonych okazów. W przypadku malin jest to szczególnie ważne, bo psują się niemiłosiernie szybko.  Do zamrożenia najlepiej nadają się maliny bardzo świeże – takie, które dopiero co zebraliście na działce lub kupiliście na straganie. Choć niska temperatura wydłuża ich trwałość, nie poprawia jednak jakości.  Gdy wybierzecie już najlepsze egzemplarze, musicie je dokładnie umyć. Mrożenie nie zabija bakterii i drobnoustrojów, dlatego najlepiej pozbyć się ich od razu.   Następnie powinniście je bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Co prawda, nigdy nie uda się wam wysuszyć ich całkowicie, ale im mniej wody na nich pozostanie, tym lepiej. Mokre maliny pokryją się warstwą lodu, który zniekształci owoce i sprawi, że po rozmrożeniu będą się nadawały jedynie na dżem.   Jak powinno się prawidłowo mrozić maliny?  Umyte i osuszone owoce ułóżcie na desce, tacce, lub w szerokim i płytkim pojemniku. Maliny nie powinny stykać się ze sobą. W innym wypadku się połączą.  Tak przygotowane włóżcie do zamrażalnika i zostawcie na kilka godzin.  Po tym czasie możecie je wyciągnąć z zamrażarki i szybko przerzucić do woreczka lub mniejszego pojemnika. Macie wtedy gwarancję, że się nie posklejają, gdy będą już zamrożone.  ...

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
AdobeStock
Newsy
Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
Wiedzieliście, że pieczarki można zamrozić? Poznajcie metodę mrożenia tych grzybów. Przyda się wam, gdy zostanie ich wam za dużo po przygotowaniu obiadu.

Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia. A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne.  Czy pieczarki można mrozić? Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami. Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem.  Jak zamrozić pieczarki? Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad: blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia.  krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki.  sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do...

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo. Jak zamrozić masło? Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak. Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada. Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania. Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce. Jak długo można mrozić masło? Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy. Jak szybko rozmrozić masło? Aby rozmrozić...