Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe?

Jakie produkty można zamrozić?

Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia.

Pieczywo

Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy.

Ryby

Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć!

Zobacz także:

Mięso

Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce od 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina).

Owoce i warzywa

Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i z powrotem wstawić do zamrażarki.

Warzywa z kolei dobrze jest wcześniej opłukać w gorącej, a później w zimnej wodzie zanim je zamrozicie.

Grzyby

Najlepiej mrozi się grzyby zwarte, czyli maślaki, podgrzybki, kozaki, kurki i rydze. Zanim je zamrozicie, oczyśćcie je, a większe grzyby pokrójcie.

Ciasta

Zostało wam dużo ciasta po świętach? Można je zamrozić! Będzie zdatne do spożycia przez 3 miesiące od zamrożenia.

Ugotowane dania

Mrozić można także gotowe dania, dzięki czemu oszczędzicie sobie mnóstwo czasu spędzanego w kuchni. Zamrozić możecie bigos, fasolkę po bretońsku czy zupy, a nawet rosół!

Czy można zamrozić schabowe?

Do mrożenia nadają się także kotlety schabowe. Pamiętajcie tylko o tym, by na usmażonych kotletach nie było ewentualnych resztek z obiadu, takich jak ziemniaki, ser czy kiszone ogórki. Mocno wpłyną one na smak kotletów, które po rozmrożeniu nie będą już takie smaczne.