Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędza wasz czas. W ten sposób, zamiast spędzać dwie godzinny dziennie w kuchni, możecie cieszyć się przepysznym jedzeniem, które po podgrzaniu będzie smakować jak dopiero co przygotowane. 

Mrożenie gotowego jedzenia

Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze. 

Czy kotlety schabowe można mrozić?

Większość z was z pewnością się zdziwi. Bowiem okazuje się, że kotlety schabowe śmiało możecie przechowywać w zamrażalniku. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, natrzeć ulubionymi przyprawami, a następnie umieścić w specjalnych woreczkach lub pojemniczkach i zamrozić. Po wyjęciu wystarczy je zapanierować i usmażyć.

Tym, którzy chcą oszczędzić jeszcze więcej czasu, proponujemy mrożenie zapanierowanego, a nawet już usmażonego mięsa. Wystarczy, że po wyjęciu odgrzejecie je na patelni i gotowe. Będą smakować tak samo dobrze jak zawsze.

Zobacz także:

Mrożenie rosołu

Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz i w dużej ilości, a następnie poporcjować i zamrozić.

Mrożenie ciasta na pierogi

Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo.

Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu.

Zamrażanie białek

Często zdarza się, że do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujecie tylko żółtek. Wiele osób nie ma pojęcia co w takiej sytuacji zrobić z białkami i wylewa je do zlewu. To błąd.

Bowiem w polskiej kuchni nie brakuje przepisów, do których można z powodzeniem wykorzystywać białka. Dlatego też nie warto ich wyrzucać. Bardziej praktyczne będzie ich zamrożenie na „czarną godzinę”. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że takie białka lepiej się ubijają.

Czy mleko kobiece można mrozić?

Mleko z piersi to najzdrowszy posiłek, jaki możecie zaserwować swojemu dziecku w pierwszych miesiącach życia. Jednak częstotliwość karmienia noworodka jest bardzo duża, a przecież nie zawsze jesteście w stanie być w jego pobliżu. 

W takim przypadku najlepiej będzie jeśli odciągniecie mleko, a następnie zamrozicie w specjalnych woreczkach. Dzięki temu świeżo upieczony tata świetnie da sobie radę podczas waszej nieobecności w domu.