Czy można przechowywać mięso w folii?
Adobe Stock
Newsy

Czy trzymanie mięsa w folii po zakupie jest bezpieczne? Pamiętajcie o 1 rzeczy po powrocie ze sklepu mięsnego

Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby nie traciło jakości i nie rozwijały się w nim bakterie. Nie wkładajcie go więcej do reklamówki.

Ten problem powstający w lodówce, najłatwiej zaobserwować nie na mięsie, tylko na wędlinach. Z czasem, plasterki szynki przechowywane w plastikowym opakowaniu, stają się śliski i śluzowate. To znak, że rozwinęły się w niej śluzowce, groźne bakterie powstające na mięsie i wędlinach przechowywanych w nieprzewiewnych opakowaniach.

Nigdy nie przechowujcie więc mięsa i wędlin w folii. Przełóżcie je, podpowiadamy do czego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać mięso w lodówce?

Przechowując mięso, trzeba pamiętać o dwóch sprzecznościach. Z jednej strony, nie może być przechowywane w folii, bo rozwiną się na nim m.in. śluzowce, z drugiej strony, nie może leżeć odkryte, z pełnym dostępem od tlenu i innych produktów trzymanych w lodówce.

Dostęp tlenu będzie powodował wysychanie mięsa. Stanie się nie tylko suche, ale też niesmaczne. Dostęp do innych produktów powoduje przechodzenie zapachów i może powodować zakażeniem mięsnymi bakteriami sera, wędlin czy innej żywności, którą spożywamy bez obróbki cieplnej.

Jak więc przechowywać mięso w lodówce?

Powinno być opakowane w papier, który powstrzyma je przed utratą wilgoci. Można je trzymać w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, lub włożyć do szklanego pojemnika np. miski i przykryć talerzem.

Najlepiej jednak do minimum ograniczyć potrzebę przechowywania surowego mięsa. Kupujcie mniejsze ilości i od razu przyrządzajcie.

Zobacz także
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Czy można używać do mięsa zamykanych torebek do przechowywania żywności?

Takie torebki z reguły mają szczelne zamknięcia, sprawdzą się więc doskonale do zamrażania mięsa. Dzięki nim mięso będzie chronione przed utratą wilgoci. Jednak takie szczelnie zamykane opakowania foliowe, w przypadku przechowywania mięsa w lodówce, nie zabezpieczy go przed rozwojem bakterii, m. in wspomnianych już śluzowców.

Dlatego, jeśli musicie przechować mięso w lodówce, przełóżcie je do szklanego pojemnika z pokrywką lub nie trzymajcie mięsa folii dłużej niż 1 dzień.

Jak długo przechowywać mięso w lodówce?

Mięso zapakowane próżniowo, po przyniesieniu do domu można przechowywać tylko tyle, ile pokazuje data na opakowaniu. W przypadku surowego mięsa, terminy przydatności, określane są przez technologów żywności. Pokazują one bezpieczny czas trzymania mięsa, bez straty jego jakości.

Czasy te są różne dla różnych gatunków mięsa:

  • Wołowinę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
  • Całego kurczaka przechowujcie nie dłużej niż 2 dni
  • Części kurczaka, udko, pierś, porcje rosołowe można trzymać jedynie 1 dzień

Źródło: DDTVN, sklepwedliny.pl, niedzielny kucharz.pl

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
AdobeStock
Newsy
Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
Kupujecie wędliny pakowane w plastikowe torebki? Sprawdźcie, dlaczego trzeba je jak najszybciej z nich wyjąć.

Po czym można poznać dobry sklep mięsny? Nie tylko po jakości sprzedawanego mięsa, ale także po sposobie jego pakowania! Wędliny prawidłowo powinny być pakowane tylko w czysty papier, bez grama plastiku. Jednak w niektórych sklepach mięsa sprzedaje się w foliowych woreczkach. Takie rozwiązanie nie jest ani ekologiczne, ani zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego! Dlaczego wędlin nie powinno się trzymać w folii? Przyniesione ze sklepu wędliny zapakowane w plastikowe worki wkładacie pewnie od razu do lodówki. Czy to wystarczy, by zakupione mięso było długo świeże? Absolutnie nie! Co więcej, takie działanie będzie wręcz odwrotne w skutkach. Wędlina, zwłaszcza świeża w foliowej torebce zepsuje się o wiele szybciej. By temu zapobiec, warto po przyjściu ze sklepu przepakować mięso w papierowy pergamin. Jak przechowywać wędliny w lodówce? By mieć pewność, że wasze wędliny długo będą świeże i smaczne, warto poznać sposoby przechowywania poszczególnych rodzajów wędlin. To, że mięso powinno się znaleźć w lodówce, wiedzą wszyscy. Ale okazuje się, że to w jakim miejscu w lodówce położycie mięso też ma znaczenie! Poziom temperatury jest nieco inny w każdy miejscu lodówki. Na przykład na górnej półce będzie to około 8 stopni Celsjusza, dlatego w tym miejscu najlepiej przechowujcie przetwory mleczne, takie jak kefir, jogurty czy mleko. Na środkowej półce panuje temperatura od 4 do 7 stopni Celsjusza, dlatego to właśnie tutaj powinny się znaleźć wędliny – zwłaszcza świeże! Natomiast najchłodniej jest na dolnej półce (około 2 stopnie), dlatego na niej powinny się znaleźć wszystkie produkty, które psują się szybko – takie jak surowe mięso i ryby. W dolnej szufladzie lodówki jest najcieplej (około 10 stopni), dlatego przechowujcie w niej owoce i warzywa....

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....

ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą być trujące
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą zawierać groźną dla życia bakterię
Grillowanie lub pieczenie ziemniaków w folii aluminiowej bez odpowiednich środków ostrożności może zakończyć się tragicznie. Sprawdźcie, co robić, by nie ryzykować poważnym zatruciem.

Być może zaskoczy was to, że ziemniaki przechowywane przez zaledwie kilka godzin w nieodpowiedniej temperaturze mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Powinno się je zjeść w ciągu czterech godzin od przygotowania (o ile nie są w lodówce) - a nawet w przeciągu dwóch godzin, jeśli na dworze jest gorąco. Dotyczy to nie tylko pieczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej, ale też zwykłych gotowanych ziemniaków, purée czy zupy ziemniaczanej . Chodzi o jad kiełbasiany , czyli toksynę botulinową (botulinę). Jest to neurotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie Clostridium botulinum . I choć w odpowiednich dawkach wykorzystywana jest w medycynie estetycznej do spłycania zmarszczek czy zmniejszania potliwości, spożyta wraz z jedzeniem może być silnie trująca.  Botulina - śmiertelnie niebezpieczna trucizna Jest tak silna, że jedna łyżeczka jadu kiełbasianego wystarczyłaby, by zabić 100 tys. ludzi. Wystarczy więc kontakt z minimalną ilością botuliny, żeby się rozchorować. Jad kiełbasiany rozwija się bez tlenu. I dlatego właśnie w sezonie grillowym powinniśmy szczególnie uważać, przygotowując na grillu żywność w folii aluminiowej.  Przyjrzyjmy się naszym ukochanym grillowanym ziemniakom i sałatkom ziemniaczanym . Aby upiec ziemniaka na grillu, szczelnie zawiniecie go w folię aluminiową, prawda? Słusznie, jednak musicie pamiętać, że w ten sposób ograniczacie dostęp tlenu do ziemniaka. Jeśli nie odpakujecie go od razu po przygotowaniu i nie będziecie trzymać już upieczonego ziemniaka albo w wysokiej temperaturze, albo w lodówce - ryzykujecie rozwojem toksyny botulinowej. Jad kiełbasiany w ziemniakach Wiosną i latem szczególną uwagę zwracajcie więc na sposób przygotowania i przechowywania ziemniaków z grilla lub ogniska. Jeśli chcecie mieć pewność, że unikniecie...

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości. Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak. Czy myć mięso przed mrożeniem? Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella. Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić. Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje. W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie. Jak długo przechowywać schłodzone mięso? Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze....