Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna
AdobeStock
Newsy

Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna

Słyszeliście kiedyś o tym, że nie powinno się popijać posiłków, bo może powodować to rozcieńczenie sków żołądkowych? Sprawdziliśmy ile w tym prawdy.

Wokół spożywania posiłków krąży bardzo wiele różnych mitów. Niektórzy do niedawna dalej wierzyli w to, że nie można jeść ogórka z pomidorem w jednym posiłku. Innym często powtarzanym mitem jest to, że kiszone ogórki mają dużo witaminy C. Wspólnym punktem wszystkich mitów o jedzeniu jest to, że brzmią one sensownie, ale często mijają się z prawdą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy popijanie posiłków jest zdrowe?

Przedmiotem wielu sporów i dyskusji jest od zawsze sprawa popijania posiłków. Niektórzy twierdzą, że bardzo utrudnia to trawienie przez to, że rozcieńcza soki żołądkowe. Z tego powodu uważają oni, że nie powinno się popijać posiłków, aby trawienie było łatwiejsze.

To mit! Popijanie posiłków wcale nie utrudnia pracy układowi pokarmowemu. W niektórych przypadkach może nawet ją ułatwiać. Jeśli faktycznie picie miałoby być zakazane w trakcie posiłków, trzeba byłoby unikać jedzenia zup, koktajli, a nawet warzyw, które w ponad 90% są złożone z wody.

Zobacz także
Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem

Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem

Wszyscy uważają, że to połączenie jest zdrowe, a może być silnie toksyczne

Wszyscy uważają, że to połączenie jest zdrowe, a może być silnie toksyczne

Czym najlepiej popijać posiłki?

Temat popijania posiłków koniecznie należy jednak rozwinąć. Nie każdy napój będzie bowiem zdrowy. Na pewno powinno się unikać popijania posiłków kawą i herbatą. Ograniczają one przyswajanie żelaza z dań. To szczególnie ważna zasada w przypadku osób z obniżonym poziomem żelaza lub hemoglobiny we krwi. Warto zachować odstęp o długości co najmniej 30 minut pomiędzy kawą lub herbatą i posiłkiem.

Niezdrowym wyborem są też wszelkie napoje słodzone i gazowane. W daniu obiadowym lub śniadaniu jest już wystarczająco dużo kalorii, nie ma sensu dodawać ich też w płynnej formie. Słodkie napoje zwiększają poziom cukru we krwi i mogą przyczyniać się do powstawania otyłości i innych chorób.

Posiłki najzdrowiej popijać więc:

  • Wodą mineralną lub wodą z kranu, może być z dodatkiem cytryny lub mięty
  • Lekkim kompotem owocowym, z niewielką ilością cukru
  • Wodą gazowaną (jeśli nie macie problemów z refluksem lub wrzodami)
  • Rozcieńczonym naturalnym sokiem owocowym w niewielkiej ilości

Czytaj także:

Tymi napojami nigdy nie popijajcie leków. W najlepszym razie osłabicie działanie, w najgorszym zaostrzycie chorobę
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie popijajcie tym leków. W najlepszym razie osłabicie działanie, w najgorszym zaostrzycie chorobę
Czym popijacie, gdy musicie połknąć lekarstwa? Niestety, nie jest obojętne czy popijacie je wodą, czy czymś, co macie pod ręką. Te ostrzeżenia potraktujcie poważnie.

Czasem spieszycie się i biorąc lekarstwa, sięgniecie po szklankę, która akurat stoi na stole? Spokojnie, jeśli była w niej woda. Nie jest natomiast dobrze, jeśli była to filiżanka niedopitej kawy, szklanka mleka czy soku, Właściwe popijanie dotyczy wszystkich leków. I tych, które bierzecie regularnie na nadciśnienie czy cukrzycę, i aspiryny na gorączkę czy antybiotyku. Podpowiadamy czym w żadnym wypadku nie popijać lekarstw. Czym powinno się popijać tabletki? Zwykła woda ma obojętny wpływ na przyjmowane lekarstwa. Woda, która popijacie medykamenty, może nie tylko ułatwić przełknięcie, ale też pomóc rozłożyć preparat i przyspieszyć jego działanie. Są lekarstwa, które właśnie z tego powodu, należy popić dużą ilością wody. Możecie spotkać też takie, przy których przyjmowaniu nie jest zalecanie obfite popijanie. Należy je popić małą ilością wody, tylko taką, która umożliwi przełknięcie pigułki. Aplikując sobie leki, zawsze zwracajcie więc uwagę na zalecenia dotyczące popijania. Znajdują się na opakowaniu. Woda jest płynem, który pomoże przełknąć pigułkę, ale nie zawiera składników, które mogłyby wejść w reakcję ze lekarstwem i zmienić jego działanie. Wpływ płynów na leki może być różnorodny: zmniejsza działanie leku zmienia działanie leku utrudniają wchłanianie leku Każda zmiana działania leku jest niepożądana. Nawet jeśli płyn miałby jedynie wpływ na zmniejszenie działania, to przecież lekarstwa, które nigdy nie są obojętne dla organizmu, np. obciążają wątrobę, bierzemy po to i w takich dawkach, żeby zaczęły działać przy minimalnej szkodzie dla organów.  Czym nigdy nie popijać lekarstw? Alkohol. Osłabia działanie tabletki. Napoje energetyczne. Szczególnie te...

Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii
Popijacie mięso tym napojem? Lepiej przestańcie, bo możecie się nabawić anemii.

Czy zdarzyło wam się kiedyś popić mięso kawą lub herbatą ? Lepiej tego nie róbcie, ponieważ napoje bogate w kofeinę hamują przyswajanie żelaza z pożywienia. Produkty, które hamują wchłanianie żelaza Każdy organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej dawki żelaza. Żelazo jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, który jest niezbędny do produkcji krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ale czy wiecie, że niektóre pokarmy mogą hamować jego wchłanianie? Mowa tu m.in. o napojach takich jak herbata czy kawa, które są bogate w kofeinę . Napoje te zawierają polifenole – organiczne związki chemiczne, które powodują gorsze przyswajanie żelaza. Znajdziemy je także w grochu, gryce, czerwonej fasoli lub orzechach włoskich i laskowych. Czym może grozić niedobór żelaza? Niedobór żelaza może prowadzić do anemii. Niedokrwistość to stan, w którym brakuje zdrowych czerwonych krwinek, których zadaniem jest przenoszenie tlenu do tkanek organizmu. Niedokrwistość może powodować wiele nieprzyjemnych objawów, takich jak: zmęczenie osłabienie bladość skóry, spojówek i błony śluzowej jamy ustnej bóle głowy Leczenie anemii obejmuje przyjmowanie suplementów oraz przejście na zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę. Gdzie znajdziemy żelazo? Istnieje wiele naturalnych źródeł żelaza. Znajdziemy je w takich produktach, jak: chude mięso wołowe cielęcina wieprzowina kurczak indyk ryby małże skorupiaki zielone warzywa (brokuły, słodki groszek, brukselka, jarmuż, kiełki fasoli) pomidory fasola limeńska ziemniaki kukurydza buraki kapusta jajka  Źródło: o2.pl

Nie popijajcie ciasta drożdżowego herbatą. Oto jak garbniki z herbaty wpływają na ciasto.
Adobe Stock
Newsy
Nie popijajcie ciasta drożdżowego herbatą. Oto jak garbniki z herbaty wpływają na ciasto
Wiele połączeń pokarmów wpływa negatywnie na ich własności i obniża wartości odżywcze. Tak jest w przypadku herbaty i ciasta drożdżowego. Czy to oznacza, że zrezygnujecie z popijania ciasta herbatą?

Na pozór wydawałoby się, że ciasto drożdżowe i herbata to idealne połączenie smakowe. Tworzą świetny podwieczorek, który nie tylko chętnie jemy robiąc sobie w ciągu dnia chwilę przerwy, ale też często proponujemy gościom. Wyjaśniamy, dlaczego herbata z ciastem nie jest doskonałym duetem i jak temu zaradzić. Właściwości zdrowotne ciasta drożdżowego i herbaty Ciasto drożdżowe w racji obecności drożdży, zawiera witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pozytywnie wpływające na samopoczucie. Poza witaminami z grupy B znajdziemy w nim też następujące minerały: Sód Potas Wapń Magnez Cynk Dobrą wiadomością dla miłośników ciasta jest więc to, że pomimo sporej ilości kalorii i cukru, to przysmak, który ma też pewne właściwości zdrowotne. Z kolei herbata pobudza organizm, dodaje energii, zwiększa koncentrację, przyśpiesza pracę żołądka, zmniejsza stres, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a mocny napar może nawet zapobiegać i zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Okłady z czarnej herbaty zmniejszają opuchliznę i zaczerwienienie oczu, ponieważ napar ma właściwości antyseptyczne. Jednak popijanie ciasta drożdżowego herbatą niweluje część ich zdrowotnych właściwości. Dlaczego lepiej nie popijać ciasta drożdżowego herbatą? Herbata zawiera garbniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, należące do grupy polifenoli. Najwięcej garbników znajduje się w herbatach czarnych i zielonych. Ograniczają one  przyswajanie witamin z grupy B obecnych w cieście. Z tego powodu witaminy, które moglibyśmy czerpać z pożywienia, w tym przypadku z ciasta, są wchłaniane w niewystarczającym stopniu. A niedobór tych witamin może powodować skurcze, bóle mięśni, zaburzenia...

Co jeść w upalny dzień? Mamy świetne propozycje lekkich posiłków, które nie obciążą waszych żołądków
AdobeStock
Newsy
Co jeść w upalny dzień? Mamy świetne propozycje lekkich posiłków, które nie obciążą waszych żołądków
W takie upały nie warto obciążać dodatkowo swojego organizmu. Mamy propozycję letnich posiłków, które idealnie sprawdzą się w trakcie wysokich temperatur.

Fala upałów od kilku dni przetacza się przez Polskę. Gorące powietrze, upalne słońce i wszechobecna duszność nie ułatwiają życia. Wiele osób traci w takie dni ochotę na jedzenie. To przez to, że organizm naturalnie nie chce dokładać sobie więcej pracy, którą musiałby wykonywać trawiąc ciężkie potrawy. Tymczasem odpowiednie posiłki są równie ważne, co nawadnianie organizmu . Poznajcie nasze propozycje. Co jeść w upały? Nie rezygnujcie niemal całkiem z jedzenia! Nie musicie przygotowywać tradycyjnego obiadu na ciepło, ale na pewno nie pomijajcie posiłków. Tylko się osłabicie. W upalny dzień przygotujcie za to coś lekkiego do jedzenia. Potrawy w upały powinny być delikatne. Polecane techniki kulinarne to: Jedzenie posiłków na surowo Duszenie na parze Blendowanie i miksowanie Delikatne podgotowywanie Grillowanie i podpiekanie Lepiej unikać za to smażenia, szczególnie tego na głębokim oleju. Pomysły na posiłki w gorące dni Jeśli nie chce wam się jeść konkretnego posiłku, postawcie na dania w formie płynnej. Nie dość, że są lekkie, a dostarczają energii, to jeszcze woda w nich zawarta wlicza się w pulę płynów, które należy codziennie wypić. Mogą to być na przykład: Lekki chłodnik litewski Słodki chłodnik truskawkowy Koktajl owocowy Zupa koperkowa Tradycyjna zupa szparagowa Blendowana owsianka Idealnym letnim posiłkiem są też sałatki. Warzywa i owoce są teraz najtańsze, najsmaczniejsze i najświeższe. Warzywa i owoce to najzdrowsze pokarmy na świecie. Jedzcie je więc często. Lato to idealna okazja. Zróbcie na przykład: Pyszną sałatkę ziemniaczaną Sałatkę z ogórków małosolnych i ziemniaków Sałatkę z pomidorem i koperkiem Sałatkę z jajkiem i botwinką...