
Wokół spożywania posiłków krąży bardzo wiele różnych mitów. Niektórzy do niedawna dalej wierzyli w to, że nie można jeść ogórka z pomidorem w jednym posiłku. Innym często powtarzanym mitem jest to, że kiszone ogórki mają dużo witaminy C. Wspólnym punktem wszystkich mitów o jedzeniu jest to, że brzmią one sensownie, ale często mijają się z prawdą.
Czy popijanie posiłków jest zdrowe?
Przedmiotem wielu sporów i dyskusji jest od zawsze sprawa popijania posiłków. Niektórzy twierdzą, że bardzo utrudnia to trawienie przez to, że rozcieńcza soki żołądkowe. Z tego powodu uważają oni, że nie powinno się popijać posiłków, aby trawienie było łatwiejsze.
To mit! Popijanie posiłków wcale nie utrudnia pracy układowi pokarmowemu. W niektórych przypadkach może nawet ją ułatwiać. Jeśli faktycznie picie miałoby być zakazane w trakcie posiłków, trzeba byłoby unikać jedzenia zup, koktajli, a nawet warzyw, które w ponad 90% są złożone z wody.
Czym najlepiej popijać posiłki?
Temat popijania posiłków koniecznie należy jednak rozwinąć. Nie każdy napój będzie bowiem zdrowy. Na pewno powinno się unikać popijania posiłków kawą i herbatą. Ograniczają one przyswajanie żelaza z dań. To szczególnie ważna zasada w przypadku osób z obniżonym poziomem żelaza lub hemoglobiny we krwi. Warto zachować odstęp o długości co najmniej 30 minut pomiędzy kawą lub herbatą i posiłkiem.
Niezdrowym wyborem są też wszelkie napoje słodzone i gazowane. W daniu obiadowym lub śniadaniu jest już wystarczająco dużo kalorii, nie ma sensu dodawać ich też w płynnej formie. Słodkie napoje zwiększają poziom cukru we krwi i mogą przyczyniać się do powstawania otyłości i innych chorób.
Posiłki najzdrowiej popijać więc:
- Wodą mineralną lub wodą z kranu, może być z dodatkiem cytryny lub mięty
- Lekkim kompotem owocowym, z niewielką ilością cukru
- Wodą gazowaną (jeśli nie macie problemów z refluksem lub wrzodami)
- Rozcieńczonym naturalnym sokiem owocowym w niewielkiej ilości
Czytaj także: