Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna
AdobeStock
Newsy

Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna

Słyszeliście kiedyś o tym, że nie powinno się popijać posiłków, bo może powodować to rozcieńczenie sków żołądkowych? Sprawdziliśmy ile w tym prawdy.
Anna Urbańska
czerwiec 01, 2021

Wokół spożywania posiłków krąży bardzo wiele różnych mitów. Niektórzy do niedawna dalej wierzyli w to, że nie można jeść ogórka z pomidorem w jednym posiłku. Innym często powtarzanym mitem jest to, że kiszone ogórki mają dużo witaminy C. Wspólnym punktem wszystkich mitów o jedzeniu jest to, że brzmią one sensownie, ale często mijają się z prawdą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy popijanie posiłków jest zdrowe?

Przedmiotem wielu sporów i dyskusji jest od zawsze sprawa popijania posiłków. Niektórzy twierdzą, że bardzo utrudnia to trawienie przez to, że rozcieńcza soki żołądkowe. Z tego powodu uważają oni, że nie powinno się popijać posiłków, aby trawienie było łatwiejsze.

To mit! Popijanie posiłków wcale nie utrudnia pracy układowi pokarmowemu. W niektórych przypadkach może nawet ją ułatwiać. Jeśli faktycznie picie miałoby być zakazane w trakcie posiłków, trzeba byłoby unikać jedzenia zup, koktajli, a nawet warzyw, które w ponad 90% są złożone z wody.

Zobacz także

Czym najlepiej popijać posiłki?

Temat popijania posiłków koniecznie należy jednak rozwinąć. Nie każdy napój będzie bowiem zdrowy. Na pewno powinno się unikać popijania posiłków kawą i herbatą. Ograniczają one przyswajanie żelaza z dań. To szczególnie ważna zasada w przypadku osób z obniżonym poziomem żelaza lub hemoglobiny we krwi. Warto zachować odstęp o długości co najmniej 30 minut pomiędzy kawą lub herbatą i posiłkiem.

Niezdrowym wyborem są też wszelkie napoje słodzone i gazowane. W daniu obiadowym lub śniadaniu jest już wystarczająco dużo kalorii, nie ma sensu dodawać ich też w płynnej formie. Słodkie napoje zwiększają poziom cukru we krwi i mogą przyczyniać się do powstawania otyłości i innych chorób.

Posiłki najzdrowiej popijać więc:

  • Wodą mineralną lub wodą z kranu, może być z dodatkiem cytryny lub mięty
  • Lekkim kompotem owocowym, z niewielką ilością cukru
  • Wodą gazowaną (jeśli nie macie problemów z refluksem lub wrzodami)
  • Rozcieńczonym naturalnym sokiem owocowym w niewielkiej ilości

Czytaj także:

Komentarze
ile Polacy tyją w święta
Adobe Stock
Newsy Ile kilogramów tyje statystyczny Polak w święta? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
3 dni ciągłego jedzenia to niemałe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. Jednak nie sposób odmówić sobie dań, na które czekaliśmy cały rok. W końcu barszczu grzybowego, kompotu z suszu, klusków z makiem czy piernika, nie je się codziennie. Nic dziwnego, że w tym czasie większość Polaków tak gwałtownie przybiera na wadze!
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Choć wielu wydaje się, że dania wigilijne są zdrowe, w rzeczywistości nie brakuje w nich bardzo ciężkostrawnych produktów takich jak chociażby grzyby, majonez, śmietana czy olej.  Wiele świątecznych potraw może powodować również wzdęcia, należy do nich na przykład sałatka jarzynowa będąca połączeniem gotowanych i surowych składników. To wszystko nie brzmi ciekawie prawda?  Jednak, o ile wymienione produkty powodują dolegliwości żołądkowe, same w sobie niekoniecznie są tuczące. Mimo to okazuje się, że w czasie świąt waga statystycznego Polaka zwiększa się aż o 2-3 kilogramy! Nie brakuje też takich, którzy tyją 5 a nawet więcej kilogramów.  Nie macie pojęcia, co odpowiada za nadprogramowy tłuszczyk! Brak regularnych posiłków Stres, ekscytacja i brak czasu to najczęstsze czynniki, przez które Polacy zapominają o jedzeniu. W efekcie większość zasiada do wigilijnej kolacji z pustym brzuchem. Takie postępowanie bardzo niekorzystnie wpływa na wasz organizm. Pamiętajcie więc o śniadaniu i chociaż niewielkim obiedzie! Zbyt duże porcje Z racji, że wigilijna kolacja składa się z istnych rarytasów, których większość nie spożywa przecież na co dzień, każdy chce zjeść jak najwięcej. To duży błąd. Brak kontroli nad ilością spożywanego naraz jedzenia, może nie tylko wywołać silny ból brzucha, ale również znacznie odbić się na waszej wadze. Gazowane napoje Trawienie ogromu spożywanych podczas świąt kalorii, powinno być wspomagane kompotem z suszu, herbatą lub innymi, naturalnymi specyfikami. Gazowane napoje, typu Coca-Cola, powodują dodatkowe problemy żołądkowe. Słodkie upominki Umieszczanie słodyczy w świątecznych prezentach to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Podarki praktycznie nigdy nie doczekują nawet...

Przeczytaj
Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Przeczytaj
czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne Myjesz mięso przed gotowaniem? Popełniasz wielki błąd!
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjesz dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy ten i inne mity!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Mit #1: Mięso trzeba myć przed przygotowaniem Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka były po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego.  Mit #2: Świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Mit #3: Jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji podanych na opakowaniu.   Mit #4:...

Przeczytaj
Sok cukier
Adobe Stock
Newsy Ile cukru jest w popularnych napojach? Szokujące liczby
Jesteś tym, co jesz – głosi znane powiedzenie. A co z naszym piciem? Zobaczcie sami, ile cukru pochłaniamy pijąc popularne napoje.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Święta Bożego Narodzenia, sylwester, a potem karnawał. Niekończącym się biesiadom zazwyczaj towarzyszą nie tylko napoje wyskokowe. Oprócz trunków, na stołach aż roi się od słodzonych napojów, którymi popijamy alkohol i pochłaniane w wielkich ilościach pokarmy. Niektórzy tak bardzo przywykli do picia coli czy słodkich soków owocowych, że popijają ją do obiadów przez cały rok. Gdy zobaczą te liczby, z pewnością zastanowią się, czy to dobre dla ich zdrowia. Ile cukru ma Coca-cola? Zacznijmy od prawdziwej, nomen omen, czarnej owcy w śród słodkich napojów. Chodzi oczywiście o colę. Mocno gazowany, zimny napój świetnie pasuje do słonych i tłustych dań. Niestety nie za bardzo nie pasuje cola naszym organizmom. W jednej puszcze coca-coli znajduje się aż 7 łyżeczek cukru (w jednej łyżeczce mieści się ok. 5 g. cukru). To prawdziwa bomba cukrowa, dlatego pijmy colę jedynie raz na jakiś czas. Podobnie w liczbach wyglądają także takie napoje jak Fanta, Mirinda, Sprite czy 7UP. Prawdopodobnie nie będzie to dla nikogo zbytnim zaskoczeniem. W szoku można się znaleźć za to, gdy na tapecie pojawią się soki przecierowe. Popularne napoje z marchwi, banana, pomarańczy czy brzoskwini to ulubiony napój najmłodszych. Mała ilość błonnika w tych napojach sprawia, że cukry w nich zawarte wchłaniają się bardzo szybko. Podobnie źle to wygląda w przypadku zwykłych soków wyciskanych z owoców Ile cukru jest w sokach owocowych? Zawierają one ok. 5 łyżeczek cukru w 250-ml szklance. Jeszcze więcej cukru zawierają  napoje owocowe i nektary, czyli soki z dodatkiem białego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Na wspomnienie nie zasługują nawet napoje energetyczne. Popularne „energetyki” to nie tylko bomba kofeinowa, ale także mocny strzał cukrowy wymierzony...

Przeczytaj