Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
AdobeStock
Newsy

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

Jak przechowywać szparagi, aby można było je spożywać jak najdłużej? Czy można je zamrozić i cieszyć się nimi poza sezonem? Rozwiejemy wszystkie wasze wątpliwości.

Sezon na szparagi trwa relatywnie krótko. Pierwsze zbiory (przy korzystnych warunkach pogodowych) mają miejsce pod koniec kwietnia, a ostatnie – najpóźniej w okolicach 20 czerwca. Z racji na ograniczoną dostępność, popyt na szparagi jest ogromny. Na to, ile kosztują polskie szparagi, ma wpływ nie tylko krótki sezon, ale również temperatura podczas pierwszych miesięcy w roku. W 2021 są one niestety wyjątkowo drogie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać szparagi od razu po zakupie?

Szparagi powinny być zjedzone w przeciągu dwóch dni od zakupu – później stają się wiotkie i tracą swoją jędrność. Aby maksymalnie długo zachowały świeżość, należy wstawić je do wysokiej szklanki z lodowatą wodą – najlepiej od razu po powrocie z targu lub sklepu. Szparagi należy trzymać w tego typu „wazonie” w lodówce. Przedłuży to świeżość warzywa do 3-5 dni. Dotyczy to zarówno zielonych, jak i białych szparagów.

Czy można mrozić szparagi?

Zdania na ten temat są podzielone. Eksperci od kulinariów twierdzą jednak, że zdecydowanie korzystniejsze jest mrożenie zielonych szparagów niż białych. Można to zrobić w następujący sposób:

  • Po powrocie ze sklepu należy umyć szparagi i oderwać ich zdrewniałe końcówki.
  • Następnie przełożyć szparagi do foliowych woreczków na mrożonki.
  • Można opcjonalnie zblanszować szparagi, a także pokroić je na docelowo małe kawałki – takie, które dodacie następnie do innych dań (np. risotto, makaronu lub kaszy).
Zobacz także
Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!

Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Niewiele osób wie, że szparagi można również kisić (podobnie jak ogórki) oraz smażyć czy grillować, a następnie mrozić w gotowej formie. Nawet zdrewniałe końcówki szparagów mogą zostać wykorzystane jako składniki aromatyzujące bulion (także w formie zamrożonej).

Czytaj też:

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Zielone szparagi smażone na maśle na patelni to perfekcyjny dodatek do wystawnego i wykwintnego obiadu z rodziną. Nie wymagają dużo pracy i są gotowe w 10 minut.

Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem. Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć! Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa. Przepis na zielone szparagi smażone na maśle Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki oliwy 4 łyżki masła Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru. Posólcie i popieprzcie do smaku. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi. O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze...

Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym: przepis na wiosenną kolację lub obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym: przepis na wiosenną kolację lub obiad
Prosty, ale jednocześnie wykwintny sposób na szparagi. Sezon na te niezwykle zdrowe warzywa właśnie się rozpoczął. Upieczcie je z masłem i z jajkami. Idealne na śniadanie lub kolację!

O zdrowotnych walorach szparagów powiedziano już wiele. Nic więc dziwnego, że zajadają się nimi także nasze gwiazdy. O uwielbieniu do szparagów Grażyny Torbickiej przeczytacie w naszym poprzednim artykule, klikając w ten link: Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak Dzisiaj przedstawimy wam prosty jak drut przepis na pieczone szparagi. Ich smak dopełni coś w rodzaju jajka sadzonego na wierzchu potrawy. Uważajcie z dodatkiem pieprzu do tak przyrządzonej potrawy ze szparagów. Silnie rozgrzany piekarnik może sprawić, że pieprz stanie się gorzki – lepiej dodać go po upieczeniu tego warzywa. Przepis na pieczone szparagi z jajkiem sadzonym Składniki: Pęczek zielonych szparagów 5 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu Kawałek masła Sól Świeżo mielony pieprz czarny Przygotowanie: Szparagi dokładnie opłuczcie. Odetnijcie z warzyw zdrewniałe końcówki. Od razu włączcie piekarnik i nastawcie na rozgrzanie do temp. 230 st. C. Przygotujcie blaszkę do pieczenia szparagów. Blaszkę dokładnie wysmarujcie masłem lub innym tłuszczem. Wyłóżcie na blachę równomiernie szparagi i pokropcie je roztopionym masłem także od góry. Pieczcie szparagi przez ok. 15 min. Po upływie kwadransa obróćcie szparagi na drugą stronę. Pieczcie szparagi przez kolejne 5 min z drugiej strony i wyciągnijcie blachę na zewnątrz. Przygotujcie jajka. Rozbijcie je na szparagach, uważając, by nie naruszyć struktury żółtka. Posólcie odrobinę jajka z góry i wstawcie z powrotem blachę do piekarnika. Pieczcie krótką chwilę do momentu, aż białka jajek się zetną. Po wyciągnięciu szparagów z jajkami z piekarnika możecie doprawić całe danie odrobiną pieprzu – nie...

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
AdobeStock
Newsy
Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
Obierać szparagi, czy nie? Wszystko zależy od rodzaju szparagów, które wybraliście.

Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie! Czy szparagi trzeba obierać? Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw. Przepis na szparagi z sosem Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych zielonych szparagów Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Do sosu: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 50 g żółtego sera Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą. Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku. Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło. Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go...