Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!
Pixabay
Newsy

Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!

Mrożenie koperku i natki pietruszki to norma, ale wiele osób nie wie, czy można także bezpiecznie zamrozić szczypiorek. Mamy odpowiedź na to pytanie!

Mrożone zioła sprawdzają się w sytuacjach, kiedy nie macie pod ręką świeżej natki, a serwujecie gościom np. rosół: kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Zioła doskonale smakują także podane z ziemniakami z wody czy mizerią.

Oprócz natki pietruszki czy koperku, w kuchni można znaleźć zastosowanie także dla zieleniny... z marchewki: nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający.

Do wielu dań stosuje się także szczypiorek, jednak niewiele osób go mrozi. Czy to na pewno bezpieczne?Eksperci wyjaśniają!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można mrozić szczypiorek?

Mrożenie to świetna metoda obróbki żywności, która pozwala jej zachować dłuższą świeżość. Do zamrażarki można wrzucić także szczypiorek! Nawet w formie zamrożonej zachowa on swój smak, soczysty kolor, a nawet właściwości. Często zdarza się, że kupiony pęczek szczypiorku lub cebula dymka są wyjątkowo duże i nie udaje się ich zużyć w całości. Wtedy często lądują w śmietniku. 

Nie musicie ich marnować! W zapasy mrożonego szczypiorku warto zaopatrzyć się zwłaszcza w sezonie, kiedy jego smak i kolor są najbardziej intensywne.

Jak należy mrozić szczypiorek?

Szczypiorek należy umyć i dokładnie osuszyć, aby nie zamarzł w bryłkach lodu. Suchy szczypiorek należy posiekać i umieścić w małym woreczku, słoiku lub plastikowym pojemniku. 

Ogólne zasady co do mrożenia żywności znajdziecie tu: 5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia.

Szczypiorek – właściwości dla zdrowia

Szczypior bogaty jest w wiele witamin i minerałów takich jak:

  • Witamina C,
  • Witamina A,
  • Witamina K,
  • Witamina B6,
  • Foliany,
  • Potas,
  • Selen,
  • Miedź,
  • Żelazo,
  • Magnez.

Wspomaga układ nerwowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu może wspomóc leczenie infekcji, a także ból gardła, kaszel czy podwyższoną temperaturę. Ponadto, szczypiorek może obniżać „zły” cholesterol, a także wspomagać zmysł wzroku oraz działać przeciwnowotworowo (zmniejsza ryzyko raka żołądka oraz raka prostaty). 

Źródło: bestfitmeals.pl

Czytaj też:

Komentarze
Mrożone uszka
Flickr/Cowgirl Jules
Newsy Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać 
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Gdyby nie zamrażarka, moglibyśmy tylko pomarzyć o obiadach na zapas. Właśnie dzięki zamrażarce możemy niezjedzone podczas świąt potrawy, przechować i zjeść znacznie później. Polacy lubią pierogi Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Lepienie domowych  pierogów. Najczęściej robimy ich więcej Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Mrożenie produktów ma jednak kilka zasad, których przestrzeganie ochroni wasze zdrowie. Jak mrozić nadmiar pierogów czy uszek? Pierogów i uszek z pewnością zostanie nam pod dostatkiem. Warto poznać kilka sposobów na ten nadmiar. Wszystko po to by nie wyrzucać niepotrzebnie jedzenia i mieć ten problem z głowy. Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi układacie następnie obok siebie zostawiając kilka centymetrów przerwy. W ten sposób...

Przeczytaj
przyprawy
Pixabay
Newsy 7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.
Anna Borkowska
grudzień 04, 2020

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Przeczytaj
mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Przeczytaj
Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.  Zielony ma garniturek Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny , które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety. Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.  Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen. W walce z rakiem Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.  Szybko, smacznie i zdrowo Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego. Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno...

Przeczytaj