Mrożone zioła sprawdzają się w sytuacjach, kiedy nie macie pod ręką świeżej natki, a serwujecie gościom np. rosół: kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Zioła doskonale smakują także podane z ziemniakami z wody czy mizerią.

Oprócz natki pietruszki czy koperku, w kuchni można znaleźć zastosowanie także dla zieleniny... z marchewki: nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający.

Do wielu dań stosuje się także szczypiorek, jednak niewiele osób go mrozi. Czy to na pewno bezpieczne?Eksperci wyjaśniają!

Czy można mrozić szczypiorek?

Mrożenie to świetna metoda obróbki żywności, która pozwala jej zachować dłuższą świeżość. Do zamrażarki można wrzucić także szczypiorek! Nawet w formie zamrożonej zachowa on swój smak, soczysty kolor, a nawet właściwości. Często zdarza się, że kupiony pęczek szczypiorku lub cebula dymka są wyjątkowo duże i nie udaje się ich zużyć w całości. Wtedy często lądują w śmietniku. 

Zobacz także:

Nie musicie ich marnować! W zapasy mrożonego szczypiorku warto zaopatrzyć się zwłaszcza w sezonie, kiedy jego smak i kolor są najbardziej intensywne.

Jak należy mrozić szczypiorek?

Szczypiorek należy umyć i dokładnie osuszyć, aby nie zamarzł w bryłkach lodu. Suchy szczypiorek należy posiekać i umieścić w małym woreczku, słoiku lub plastikowym pojemniku. 

Ogólne zasady co do mrożenia żywności znajdziecie tu: 5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia.

Szczypiorek – właściwości dla zdrowia

Szczypior bogaty jest w wiele witamin i minerałów takich jak:

  • Witamina C,
  • Witamina A,
  • Witamina K,
  • Witamina B6,
  • Foliany,
  • Potas,
  • Selen,
  • Miedź,
  • Żelazo,
  • Magnez.

Wspomaga układ nerwowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu może wspomóc leczenie infekcji, a także ból gardła, kaszel czy podwyższoną temperaturę. Ponadto, szczypiorek może obniżać „zły” cholesterol, a także wspomagać zmysł wzroku oraz działać przeciwnowotworowo (zmniejsza ryzyko raka żołądka oraz raka prostaty). 

Źródło: bestfitmeals.pl

Czytaj też: