
W sklepach i warzywniakach pojawiły się już szparagi. Te zdrowe i smaczne warzywa z roku na rok zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Czy można jednak jeść je na surowo? Sprawdźcie, zanim to zrobicie.
Czy można jeść surowe szparagi?
Większość miłośników szparagów spożywa je w postaci smażonej, gotowanej lub pieczonej, ale czy można jeść te warzywa również na surowo?
Gotowanie szparagów zmiękcza ich twarde włókna roślinne, dzięki czemu warzywo to jest łatwiejsze do przeżucia i strawienia, ale szparagi rzeczywiście mogą też być jedzone bez konieczności gotowania.
Jeżeli chcecie zjeść szparagi na surowo:
- na początku usuńcie zdrewniałe końce
- następnie użyjcie obieraczki do warzyw, tarki lub ostrego noża, aby obrać szparagi ze skórki a następnie pokroić lub posiekać je na drobne kawałki (im cieńsze będą kawałki, tym łatwiej będzie wam je przeżuć)
- możecie podać szparagi w towarzystwie prostego dressingu z oliwy z oliwek i soku z cytryny lub octu, co dodatkowo zmiękczy twardsze części łodygi i nada im ciekawego, głębszego smaku
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe.
- zawierają dużo cennych związków chemicznych znanych jako polifenole , które są dobrze znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych
- pomagają zmniejszyć stres, stany zapalne i ryzyko kilku chorób, w tym chorób serca i cukrzycy
- wspomagają zdrowie jelit, ponieważ działają jak prebiotyki, odżywiając pożyteczne bakterie żyjące w naszym układzie pokarmowym
- gotowane szparagi mogą być przydatne w schorzeniach przewodu pokarmowego, ponieważ pomagają regulować układ trawienny, zmniejszając w ten sposób stan zapalny
- są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi
- są bogate w witaminy, takie jak witamina C i E
- to bogate źródło kwasu foliowego, który jest ważny dla tworzenia czerwonych krwinek i podziału komórek
- ze względu na zawartość zarówno błonnika, jak i flawonoidów (ochronnych związków roślinnych), mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń wątroby spowodowanych przez alkohol
- są dobre na kaca
Jak przygotowywać szparagi?
Istnieje wiele sposobów na przygotowywanie szparagów.
Możecie podawać je:
- ze stopionym masłem
- oliwą z oliwek
- z szynką dojrzewającą
- parmezanem
- jajkiem
- sosem holenderskim
- beszamelem
- grillowanym kurczakiem
Jeżeli zaś chodzi o przyprawy, szparagi najlepiej odnajdują się w towarzystwie:
- soli (np. morskiej)
- pieprzu (czarnego, białego, ziołowego)
- cukru
Źródło: doradcasmaku.pl, bbcgoodfood.com