Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
AdobeStock
Newsy

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Kupiliście szparagi i aż kusi was, żeby schrupać je na surowo? Lepiej sprawdźcie czy to zdrowe.

W sklepach i warzywniakach pojawiły się już szparagi. Te zdrowe i smaczne warzywa z roku na rok zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Czy można jednak jeść je na surowo? Sprawdźcie, zanim to zrobicie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść surowe szparagi?

Większość miłośników szparagów spożywa je w postaci smażonej, gotowanej lub pieczonej, ale czy można jeść te warzywa również na surowo?

Gotowanie szparagów zmiękcza ich twarde włókna roślinne, dzięki czemu warzywo to jest łatwiejsze do przeżucia i strawienia, ale szparagi rzeczywiście mogą też być jedzone bez konieczności gotowania.

Jeżeli chcecie zjeść szparagi na surowo:

  • na początku usuńcie zdrewniałe końce
  • następnie użyjcie obieraczki do warzyw, tarki lub ostrego noża, aby obrać szparagi ze skórki a następnie pokroić lub posiekać je na drobne kawałki (im cieńsze będą kawałki, tym łatwiej będzie wam je przeżuć)
  • możecie podać szparagi w towarzystwie prostego dressingu z oliwy z oliwek i soku z cytryny lub octu, co dodatkowo zmiękczy twardsze części łodygi i nada im ciekawego, głębszego smaku
Zobacz także
Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację FB: Szparagi zapiekane z parmezanem. Najlepsze jakie jedliście do tej pory!

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe.

  • zawierają dużo cennych związków chemicznych znanych jako polifenole , które są dobrze znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych
  • pomagają zmniejszyć stres, stany zapalne i ryzyko kilku chorób, w tym chorób serca i cukrzycy
  • wspomagają zdrowie jelit, ponieważ działają jak prebiotyki, odżywiając pożyteczne bakterie żyjące w naszym układzie pokarmowym
  • gotowane szparagi mogą być przydatne w schorzeniach przewodu pokarmowego, ponieważ pomagają regulować układ trawienny, zmniejszając w ten sposób stan zapalny
  • są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi
  • są bogate w witaminy, takie jak witamina C i E
  • to bogate źródło kwasu foliowego, który jest ważny dla tworzenia czerwonych krwinek i podziału komórek
  • ze względu na zawartość zarówno błonnika, jak i flawonoidów (ochronnych związków roślinnych), mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń wątroby spowodowanych przez alkohol
  • są dobre na kaca

Jak przygotowywać szparagi?

Istnieje wiele sposobów na przygotowywanie szparagów.

Możecie podawać je:

  • ze stopionym masłem
  • oliwą z oliwek
  • z szynką dojrzewającą
  • parmezanem
  • jajkiem
  • sosem holenderskim
  • beszamelem
  • grillowanym kurczakiem

Jeżeli zaś chodzi o przyprawy, szparagi najlepiej odnajdują się w towarzystwie:

  • soli (np. morskiej)
  • pieprzu (czarnego, białego, ziołowego)
  • cukru 

Źródło: doradcasmaku.pl, bbcgoodfood.com

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację FB: Szparagi zapiekane z parmezanem. Najlepsze jakie jedliście do tej pory!
Gotujmy.pl/wieszjak
Newsy
Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację
Ten przepis nas zachwycił! Szparagi z parmezanem są przepyszne. Smaki idealnie się komponują i przenikają.

Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami , jajecznicę  i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego. Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie. Składniki na szparagi z parmezanem 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów 2 jajka Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek 100 g parmezanu Pieprz do smaku Cytryna Przygotowanie szparagów z parmezanem Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają. Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne. Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne. Ugotujcie jajka na twardo. Odsączcie szparagi. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek. Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego. Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem. Pokrójcie jajka w drobną kostkę. Posypcie szparagi jajkami. Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią. Podawajcie szparagi na ciepło,...

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną! Zupa szparagowa - przepis Składniki: 1 pęczek szparagów ½ litra wody 6 łyżek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml słodkiej śmietanki 30% Maggi ½ łyżeczki cukru Sól Opcjonalnie: Feta Ziemniaki  Sposób przygotowania: Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi. W małym garnuszku roztopcie masło. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy  Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe! Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego!  Powody, dla których warto jeść szparagi Szparagi są bogate w sole...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Anna Starmach schudła dzięki temu 2 rozmiary! Gwiazda podzieliła się sekretnym przepisem
ONS/AdobeStock
Newsy
Anna Starmach schudła dzięki temu 2 rozmiary! Gwiazda podzieliła się sekretnym przepisem
Gwiazda „MasterChefa” Anna Starmach może się pochwalić smukłą i zgrabną sylwetką. Czemu to zawdzięcza? Ania jest fanką zdrowego odżywiania. Poznajcie jej przepis na pyszny krem z białych szparagów.

Anna Starmach jest jedną z największych gwiazd kulinarnych w naszym kraju. Ma na swoim koncie kilka książek kucharskich, prowadzi własny portal o gotowaniu i jest jurorką polskich edycji programów " MasterChef " i " MasterChef Junior ". Prywatnie Ania jest szczęśliwą żoną i matką dwójki dzieci – 3-letniej Jagny i świeżo narodzonego Gustawa. Jak utrzymuje swoją formę? Mimo iż Ania Starmach ma za sobą dwie ciąże i uwielbia jeść, jej figura może u wielu osób budzić zazdrość. W czym tkwi jej sekret? Wystarczyło zmienić nawyki żywieniowe! Wcześniej piłam za dużo kawy, a zdecydowanie za mało wody, jadłam nieregularnie, często w pośpiechu. Dziś śniadanie to mój poranny rytuał – najczęściej przygotowuję sobie moje supermusli z dodatkiem miechunki, jagód goji, morwy czy chia lub jogurt z jagodami acai czy maqui - powiedziała w rozmowie z "Fleszem".         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Okazuje się, że Anna jest też wielką wielką fanką zdrowego odżywiania i uwielbia sezonowe  owoce i warzyw a . Ostatnio Ania podzieliła się przepisem na krem z białych szparagów z grzankami. Spieszcie się, bo sezon na te przepyszne i bardzo zdrowe warzywa, niedługo dobiegnie końca. Przygotujcie na obiad taką zupę, a zakochacie się w jej wyjątkowym smaku! Niezwykle delikatny krem ze szparagów, którego po prostu musisz spróbować! To prawdziwy, sezonowy rarytas – zachwala swoją zupę Ania.      ...