Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe?
Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe?
Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo:
- Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B
- Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk
- Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny
Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych:
- Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie
- Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów
- Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu
- Wzmacniają odporność
- Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów
Jak jeść surowe buraki?
Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej do pogryzienia.
Zobacz także:
Warto jednak przełamać niechęć do jedzenia surowych buraków i serwować je sobie nawet wtedy, jeśli lekarz tego nie zaleci, z powodu podejrzenia anemii i niskiego poziomu żelaza we krwi.
Te trzy sposoby jedzenia są najpopularniejsze:
- Buraki w słupkach, maczane w dipach czy w hummusie (paście) z roślin strączkowych. Buraki możecie dołączyć do popularnej przekąski serwowanej podczas spotkań towarzyskich. Pokrójcie w słupki i ułóżcie obok marchewki, ogórka, selera naciowego, do których ustawicie miseczki z różnymi sosami do maczania.
- Sok buraczany. To najprostszy sposób podania surowych buraków. Z racji smaku niechętnie pijemy taki sok z samych buraków. Można jednak do nich dodać jabłko i tak przyrządzony sok pić już bez odrazy.
- Koktajle warzywne. Koktajle najlepiej przygotowywać z wielu warzyw. Dodanie buraków nie tylko zmodyfikuje smak, ale także zabarwi koktajl na czerwono. Dobrymi dodatkami będą seler naciowy, szpinak lub jarmuż. Dodanie marchwi i jabłka spowodują, że koktajl będzie słodszy i smaczniejszy.
Źródło: haps.pl