Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy

Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm

Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe?

Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo:

  • Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B
  • Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk
  • Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny

Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych:

  • Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie
  • Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów
  • Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu
  • Wzmacniają odporność
  • Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów
Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Jak jeść surowe buraki?

Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej do pogryzienia.

Warto jednak przełamać niechęć do jedzenia surowych buraków i serwować je sobie nawet wtedy, jeśli lekarz tego nie zaleci, z powodu podejrzenia anemii i niskiego poziomu żelaza we krwi.

Te trzy sposoby jedzenia są najpopularniejsze:

  1. Buraki w słupkach, maczane w dipach czy w hummusie (paście) z roślin strączkowych. Buraki możecie dołączyć do popularnej przekąski serwowanej podczas spotkań towarzyskich. Pokrójcie w słupki i ułóżcie obok marchewki, ogórka, selera naciowego, do których ustawicie miseczki z różnymi sosami do maczania.
  2. Sok buraczany. To najprostszy sposób podania surowych buraków. Z racji smaku niechętnie pijemy taki sok z samych buraków. Można jednak do nich dodać jabłko i tak przyrządzony sok pić już bez odrazy.
  3. Koktajle warzywne. Koktajle najlepiej przygotowywać z wielu warzyw. Dodanie buraków nie tylko zmodyfikuje smak, ale także zabarwi koktajl na czerwono. Dobrymi dodatkami będą seler naciowy, szpinak lub jarmuż. Dodanie marchwi i jabłka spowodują, że koktajl będzie słodszy i smaczniejszy.

Źródło: haps.pl

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają
AdobeStock
Newsy
Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają
Nie macie latem apetytu? Sięgnijcie po orzeźwiające i pełne witamin koktajle.

Zimą trudno jest utrzymać stałą wartość na wadze – ta w zimowe miesiące zwykle idzie raczej w górę. Natomiast latem u części osób masa ciała naturalnie spada w dół, choć nie stosują żadnych diet. Ma to racjonalne uzasadnienie, bowiem gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco, to apetyt spada. Jednak nie można przesadzić w drugą stronę! Ważne jest dbanie o odpowiednią ilość przyjmowanych każdego dnia kalorii. Jeśli nie macie apetytu na jedzenie, to wypróbujcie smaczne i proste w przygotowaniu koktajle. Koktajl z buraka Bogate w żelazo buraki sprawdzą się fantastycznie jako składnik koktajlu. Potrzebny wam będzie blender oraz poniższe składniki: 1 ugotowany burak Pół jabłka Sok z połowy cytryny Łodyga selera naciowego Odrobina wody Wszystkie składniki pokrójcie na kawałki i umieśćcie w wysokim naczyniu. Wlejcie trochę wody i zblendujcie. Na koniec możecie dodać garść pestek dyni lub ziaren słonecznika. Koktajl z marchewki i zielonej herbaty Zielona herbata znana jest ze swoich orzeźwiających właściwości. Warto więc wykorzystać je  przygotowaniu koktajlu! Zaparzcie i ostudźcie zieloną herbatę , odlejcie szklankę i dodajcie te składniki: 2 średnie, surowe marchewki 1 jabłko Miód Obierzcie marchewki i jabłko i pokrójcie na kawałki. Wlejcie szklankę zielonej herbaty i zblendujcie całość na gładką masę. Dodajcie 1-2 łyżki miodu i jeszcze raz wymieszajcie. Tak przygotowany koktajl wspaniale orzeźwia oraz dostarcza wiele witamin – zwłaszcza przeciwutleniaczy znajdujących się w marchwi. Ogórkowy koktajl na lato Nic nie sprawdza się w upały lepiej, niż świeże ogórki ! Zawierają mnóstwo witamin i dużo wody, a do tego wspaniale orzeźwiają. Wykorzystajcie te składniki: 1 ogórek zielony (lub...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...