Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe?

Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe?

Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo:

  • Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B
  • Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk
  • Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny

Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych:

  • Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie
  • Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów
  • Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu
  • Wzmacniają odporność
  • Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów

Jak jeść surowe buraki?

Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej do pogryzienia.

Zobacz także:

Warto jednak przełamać niechęć do jedzenia surowych buraków i serwować je sobie nawet wtedy, jeśli lekarz tego nie zaleci, z powodu podejrzenia anemii i niskiego poziomu żelaza we krwi.

Te trzy sposoby jedzenia są najpopularniejsze:

  1. Buraki w słupkach, maczane w dipach czy w hummusie (paście) z roślin strączkowych. Buraki możecie dołączyć do popularnej przekąski serwowanej podczas spotkań towarzyskich. Pokrójcie w słupki i ułóżcie obok marchewki, ogórka, selera naciowego, do których ustawicie miseczki z różnymi sosami do maczania.
  2. Sok buraczany. To najprostszy sposób podania surowych buraków. Z racji smaku niechętnie pijemy taki sok z samych buraków. Można jednak do nich dodać jabłko i tak przyrządzony sok pić już bez odrazy.
  3. Koktajle warzywne. Koktajle najlepiej przygotowywać z wielu warzyw. Dodanie buraków nie tylko zmodyfikuje smak, ale także zabarwi koktajl na czerwono. Dobrymi dodatkami będą seler naciowy, szpinak lub jarmuż. Dodanie marchwi i jabłka spowodują, że koktajl będzie słodszy i smaczniejszy.

Źródło: haps.pl