Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Adobe Stock
Newsy

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje

Każdy z produktów spożywczych ma ostateczną datę spożycia. Jedzenie po terminie często ląduje w koszu z obawą przed zjedzeniem. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie ich spożycia.

Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny marnowania żywności

Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez:

  • przekroczenie terminu ważności,
  • nieodpowiednie przechowywanie żywności,
  • nieplanowane i zbyt duże zakupy,
  • artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości,
  • czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków.

Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno. 

Zobacz także
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć

Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu

Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu

Jedzenie produktów po terminie

Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności.

„Należy spożyć do”

To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować żywności. Spożycie może wiązać się z problemami zdrowotnymi.

„Najlepiej spożyć przed”

To określenie pojawia się na większej ilości rzeczy. Oznacza ono, iż dany produkt jest gwarancją jakości w tym terminie, zaś po może zmienić nieco kolor czy zapach, ale wciąż nadaje się do spożycia. Warto wówczas zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania, aby miał odpowiednie warunki. Takie produkty będą dobre nawet po kilku latach. Dlatego też artykuły spożywcze z takim oznaczeniem na opakowaniu, spokojnie nadają się do zjedzenia nawet po upływie podanego terminu.

Produkty do spożycia po terminie

Wśród artykułów spożywczych, które nadal będą w stanie do spożycia po upływie podanego terminu to przede wszystkim produkty suche. Ich właściwe przechowywanie, pozwoli na dobry stan od miesięcy nawet do kilku lat. Wśród składników nadających się do skonsumowania po terminie są takie jak:

  • herbata,
  • mąka, 
  • suche rośliny strączkowe,
  • suszone owoce,
  • suchy makaron,
  • kasze,
  • czy sól bądź cukier.

Czytaj także:

lodówka
Adobe Stock
Newsy
Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie! Pamiętajcie, te produkty można jeść po terminie ważności
Marnowanie żywności jest wymierną stratą nie tylko dla portfela, a także dla środowiska. Niestety w Polsce marnuje się go całkiem sporo. Nie tylko wynika to z przeszacowania swoich możliwości, ale również przed obawą skonsumowania produktu na granicy lub po terminie ważności.

Jakie produkty można jeść, po upływie podanego czasu na opakowaniu? Należy tutaj rozróżnić dwa określenia. „Najlepiej spożyć przed” określa tak zwaną datę minimalnej trwałości, a nie ostatecznej. Jest stosowany przy produktach, które nawet „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmienić się ich konsystencja, kolor, smak bądź zapach.   „Najlepiej spożyć do” jest już zupełnie inną sprawą. Określa termin do spożycia, po upływie którego zjedzenie produktów, może wywołać niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Dany produkt powinien być spożyty najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Produkty, które można spożyć po upływie terminu ważności Do produktów „bezpiecznych” po określonym czasie, zdecydowanie można zaliczyć rzeczy suche, takie jak makaron, ryż, kasze, mąki, płatki, cukier czy sól. Należy je wówczas przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, bez dostępu do wilgoci. Jedynym możliwym zagrożeniem tych produktów, mogą być mole spożywcze. Wówczas najlepiej takie produkty jest przechowywać w szklanych opakowaniach. Kawa i herbata Ten towar nie jest wieczny, ale należy do produktów, które we właściwych warunkach można przechowywać dość długo. W szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu do wilgoci, nawet po kilku latach po upływie wyznaczonego terminu nadal będą zachowywały swój smak i aromat. Jedynym minusem może być delikatnie gorzki smak, który nie zaszkodzi w ostateczności zdrowiu. Pieczywo O ile na chlebie czy bułkach nie pojawią się ślady pleśni, to tyle można je spokojnie spożywać. Jednak pieczywo szybko wysycha, jeśli nie jest odpowiednio przechowywane. Zamiast wyrzucać wysuszony chleb, można z niego zrobić bułkę tartą, która...

jedzenie po terminie ważności
AdobeStock
Newsy
Te produkty możecie jeść nawet kilka lat po upływie daty ważności. Niemożliwe? A jednak!
Czy zawsze wyrzucacie jedzenie, gdy widzicie, że upłynął już termin podany na opakowaniu? Niepotrzebnie! Sprawdźcie, które można jeść jeszcze długo po terminie.

Nawet dziecko wie, że gdy jedzenie brzydko pachnie, dziwnie wygląda, a co gorsza jest pokryte pleśnią, to absolutnie nie wolno go jeść. Są jednak takie produkty, które nadają się do zjedzenia nawet kilka lat po upływie terminu przydatności do spożycia! Jak to możliwe? I czy jest to bezpieczne? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Co oznaczają daty podane na opakowaniach? Co roku w Polsce marnują się tony żywności. Polacy kupują mnóstwo jedzenia i często nie są w stanie go zużyć zanim się zepsuje. Każdego miesiąca tracicie średnio 50 złotych przez wyrzucanie żywności! Produkty szybko psujące się, takie jak mięso, warzywa czy owoce, niestety zwykle nie nadają się kompletnie do zjedzenia nawet dzień po przekroczeniu daty podanej na opakowaniu. Ale co w przypadku na przykład kaszy albo makaronu? Osoby zaangażowane w ruch „zero waste” (przeciwko marnowaniu żywności) zwracają uwagę na to, że wyrzucanie jedzenia jest bardzo na rękę producentom artykułów spożywczych. W końcu często nikt nawet nie sprawdza, czy jedzenie w opakowaniu nadal nadaje się do zjedzenia. Patrzycie pewnie na podaną datę i od razu wyrzucacie. Nic dziwnego – nikt nie chce ryzykować zatruciem pokarmowym! Daty na opakowaniach Jednak część produktów jest jak najbardziej jadalna jeszcze jakiś czas po upływie daty ważności. Nawet kilka lat! Ważne jest dokładne czytanie etykiet, ponieważ różnica tkwi w słowach, które podane są obok daty na opakowaniu. Wiecie, o co chodzi? Termin przydatności do spożycia – taki napis znajdziecie na opakowaniach zawierających mięso, sery czy nabiał. Informuje o tym, do kiedy można bezpiecznie zjeść zawartość. Jeśli zdecydujecie się spożyć taki produkt po terminie podanym na opakowaniu, to wówczas producent nie odpowiada za dolegliwości ze strony waszego układu pokarmowego. Data...

Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy
Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
Zawsze wyrzucacie jedzenie po terminie ważności? Czasami to błąd.

Większość z was przy okazji przeglądu lodówki na pewno wyrzuca produkty, których termin ważności minął. Ale czy każda żywność po terminie nadaje się od razu do wyrzucenia? O czego to zależy? Sprawdźcie! Czy jedzenie po terminie zawsze należy wyrzucić? Okazuje się, że według amerykańskiej Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA, jedzenie, którego data przydatności już minęła, może być bezpiecznie spożywane – o ile przechowywano je w odpowiednich warunkach: Jeśli data przydatności mija podczas przechowywania w domu, produkt powinien być nadal bezpieczny do czasu, aż się widocznie zepsuje. Nie musicie więc od razu wyrzucać jedzenia nawet, jeśli data przydatności podana na opakowaniu minęła! Należy jednak przed spożyciem dokładnie obejrzeć produkt, by się upewnić, że nie ma na nim śladów zepsucia. Jak długo można jeść żywność po dacie ważności? W przypadku produktów oznaczonych datą ważności do spożycia, podany termin dotyczy czasu, do którego produkt powinien zachować swoją jakość. Oznacza to, że np. makaron po upływie daty ważności może mieć gorszy smak, ale jego zjedzenie nie zagrozi zatruciem. Pamiętajcie jednak, że za każdym razem należy dokładnie obejrzeć produkt przed spożyciem. Jeżeli nie wygląda zachęcająco, brzydko pachnie, a na jego powierzchni pojawiła się pleśń, to bezwzględnie należy go wyrzucić. W przypadku żywności dla niemowląt, nie można ryzykować i jedzenia po dacie ważności trzeba się pozbyć. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać poszczególne produkty, zanim się zepsują: Pakowane wędliny: 2 tygodnie w lodówce (o ile są zamknięte) lub 5 dni w lodówce (jeżeli zostały otwarte) Jogurt: 2 tygodnie w lodówce Jajka : od 3 do 5 tygodni w lodówce Mleko :...

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...