Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Adobe Stock
Newsy

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje

Każdy z produktów spożywczych ma ostateczną datę spożycia. Jedzenie po terminie często ląduje w koszu z obawą przed zjedzeniem. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie ich spożycia.

Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny marnowania żywności

Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez:

  • przekroczenie terminu ważności,
  • nieodpowiednie przechowywanie żywności,
  • nieplanowane i zbyt duże zakupy,
  • artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości,
  • czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków.

Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno. 

Zobacz także
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć

Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu

Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu

Jedzenie produktów po terminie

Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności.

„Należy spożyć do”

To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować żywności. Spożycie może wiązać się z problemami zdrowotnymi.

„Najlepiej spożyć przed”

To określenie pojawia się na większej ilości rzeczy. Oznacza ono, iż dany produkt jest gwarancją jakości w tym terminie, zaś po może zmienić nieco kolor czy zapach, ale wciąż nadaje się do spożycia. Warto wówczas zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania, aby miał odpowiednie warunki. Takie produkty będą dobre nawet po kilku latach. Dlatego też artykuły spożywcze z takim oznaczeniem na opakowaniu, spokojnie nadają się do zjedzenia nawet po upływie podanego terminu.

Produkty do spożycia po terminie

Wśród artykułów spożywczych, które nadal będą w stanie do spożycia po upływie podanego terminu to przede wszystkim produkty suche. Ich właściwe przechowywanie, pozwoli na dobry stan od miesięcy nawet do kilku lat. Wśród składników nadających się do skonsumowania po terminie są takie jak:

  • herbata,
  • mąka, 
  • suche rośliny strączkowe,
  • suszone owoce,
  • suchy makaron,
  • kasze,
  • czy sól bądź cukier.

Czytaj także:

lodówka
Adobe Stock
Newsy
Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie! Pamiętajcie, te produkty można jeść po terminie ważności
Marnowanie żywności jest wymierną stratą nie tylko dla portfela, a także dla środowiska. Niestety w Polsce marnuje się go całkiem sporo. Nie tylko wynika to z przeszacowania swoich możliwości, ale również przed obawą skonsumowania produktu na granicy lub po terminie ważności.

Jakie produkty można jeść, po upływie podanego czasu na opakowaniu? Należy tutaj rozróżnić dwa określenia. „Najlepiej spożyć przed” określa tak zwaną datę minimalnej trwałości, a nie ostatecznej. Jest stosowany przy produktach, które nawet „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmienić się ich konsystencja, kolor, smak bądź zapach.   „Najlepiej spożyć do” jest już zupełnie inną sprawą. Określa termin do spożycia, po upływie którego zjedzenie produktów, może wywołać niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Dany produkt powinien być spożyty najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Produkty, które można spożyć po upływie terminu ważności Do produktów „bezpiecznych” po określonym czasie, zdecydowanie można zaliczyć rzeczy suche, takie jak makaron, ryż, kasze, mąki, płatki, cukier czy sól. Należy je wówczas przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, bez dostępu do wilgoci. Jedynym możliwym zagrożeniem tych produktów, mogą być mole spożywcze. Wówczas najlepiej takie produkty jest przechowywać w szklanych opakowaniach. Kawa i herbata Ten towar nie jest wieczny, ale należy do produktów, które we właściwych warunkach można przechowywać dość długo. W szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu do wilgoci, nawet po kilku latach po upływie wyznaczonego terminu nadal będą zachowywały swój smak i aromat. Jedynym minusem może być delikatnie gorzki smak, który nie zaszkodzi w ostateczności zdrowiu. Pieczywo O ile na chlebie czy bułkach nie pojawią się ślady pleśni, to tyle można je spokojnie spożywać. Jednak pieczywo szybko wysycha, jeśli nie jest odpowiednio przechowywane. Zamiast wyrzucać wysuszony chleb, można z niego zrobić bułkę tartą, która...

jedzenie po terminie ważności
AdobeStock
Newsy
Co oznaczają daty ważności na opakowaniach? Te produkty możecie jeść nawet 5 lat po terminie
Czy zawsze wyrzucacie jedzenie, gdy widzicie, że upłynął już termin podany na opakowaniu? Niepotrzebnie! Sprawdźcie, które można jeść jeszcze długo po terminie.

Nawet dziecko wie, że gdy jedzenie brzydko pachnie, dziwnie wygląda, a co gorsza jest pokryte pleśnią, to absolutnie nie wolno go jeść. Są jednak takie produkty, które nadają się do zjedzenia nawet kilka lat po upływie terminu przydatności do spożycia! Jak to możliwe? I czy jest to bezpieczne? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Co oznaczają daty podane na opakowaniach? Co roku w Polsce marnują się tony żywności. Polacy kupują mnóstwo jedzenia i często nie są w stanie go zużyć zanim się zepsuje. Każdego miesiąca tracicie średnio 50 złotych przez wyrzucanie żywności! Produkty szybko psujące się, takie jak mięso, warzywa czy owoce, niestety zwykle nie nadają się kompletnie do zjedzenia nawet dzień po przekroczeniu daty podanej na opakowaniu. Ale co w przypadku na przykład kaszy albo makaronu? Osoby zaangażowane w ruch „zero waste” (przeciwko marnowaniu żywności) zwracają uwagę na to, że wyrzucanie jedzenia jest bardzo na rękę producentom artykułów spożywczych. W końcu często nikt nawet nie sprawdza, czy jedzenie w opakowaniu nadal nadaje się do zjedzenia. Patrzycie pewnie na podaną datę i od razu wyrzucacie. Nic dziwnego – nikt nie chce ryzykować zatruciem pokarmowym! Daty na opakowaniach Jednak część produktów jest jak najbardziej jadalna jeszcze jakiś czas po upływie daty ważności. Nawet kilka lat! Ważne jest dokładne czytanie etykiet, ponieważ różnica tkwi w słowach, które podane są obok daty na opakowaniu. Wiecie, o co chodzi? Termin przydatności do spożycia – taki napis znajdziecie na opakowaniach zawierających mięso, sery czy nabiał. Informuje o tym, do kiedy można bezpiecznie zjeść zawartość. Jeśli zdecydujecie się spożyć taki produkt po terminie podanym na opakowaniu, to wówczas producent nie odpowiada za dolegliwości ze strony waszego układu pokarmowego. Data minimalnej trwałości – tak...

Eksperci radzą, żeby nie kupować takich produktów. Polacy robią to masowo
Własne
Newsy
Polacy masowo kupują żywność z kończącym się terminem ważności. Eksperci ostrzegają
W poszukiwaniu oszczędności wielu Polaków sięga po produkty z kończącym się terminem ważności. Czy to aby na pewno zdrowe?

Wielu z nas poszukuje sposobów, by zaoszczędzić. Najwięcej domowych funduszy pochłania jak wiadomo jedzenie. Czy da się na nim jakoś zaoszczędzić? Chcąc to zrobić, wielu Polaków zaczęło sięgać po produkty z kończącym się terminem ważności. Dietetycy z USA kategorycznie jednak przed tym ostrzegają. Dlaczego? Ponieważ część z tych produktów może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Zacznijmy jednak od wyjaśnienia dwóch podstawowych kwestii. Co oznacza termin „należy spożyć do…"? Zauważyliście na opakowaniu napis „należy spożyć do…"? Jest to informacja, w której producent żywności wskazuje termin przydatności do spożycia: dzień, miesiąc, rok. Jeśli ta data minie, jedzenie nie będzie się już nadawało do spożycia, ponieważ straci swoje walory smakowe lub po prostu się zepsuje. Co oznacza, że „najlepiej spożyć przed końcem..."? Sformułowanie „najlepiej spożyć przed końcem..." wskazuje klientowi na datę minimalnej trwałości produktu. Gdy będziemy go prawidłowo przechowywać, nawet do podanego na opakowaniu terminu, nasze jedzenie będzie nadawało się do spożycia (a nawet miesiąc po wskazanym na opakowaniu terminie). Zwykle oznaczenia takie widnieją na takich produktach, jak kawa, herbata czy makaron.  Tych produktów lepiej nie jeść po upływie terminu ważności Istnieje pewna grupa produktów, które po przeterminowaniu mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chodzi m.in. o produkty mleczne, takie jak np. jogurt a także mięsa, jajka i ryby. Tych produktów z krótkim terminem ważności lepiej unikać: Awokado - nie kupujcie przejrzałych ani tym bardziej nadgniłych owoców, bo mogą wam zaszkodzić. Myte sałaty w opakowaniach. Opakowania z krótkim terminem...

Producenci usuwają datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?
Adobe Stock
Newsy
Producent usuwa datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?
Oceniając przydatność jedzenia do spożycia, kierujecie się datą na opakowaniu czy własnym węchem? A może jednym i drugim? Oto co planuje zrobić pewien producent mleka z datą ważności na opakowaniu.

Gdy opiniotwórczy magazyn BBC napisał, że angielski supermarket „Morrisons”, planuje usunąć z opakowań własnej marki mleka datę ważności, ta informacja szybko obiegła świat i trafiła też do Polski. Zastanawiacie się, skąd klienci będą wiedzieć, czy mleko nadaje się jeszcze do picia? Nie zgadniecie. Całe pokolenia wąchały mleko przed wylaniem. Czy możemy znowu zacząć to robić? Według organizacji „Wrap”, mleko jest trzecim najczęściej marnowanym produktem, po ziemniakach i pieczywie. W samej Wielkiej Brytanii wylewa się go 490 milionów litrów rocznie. Prawie 90 milionów litrów wylewa się tylko dlatego, że minęła data przydatności wydrukowana na opakowaniu, choć sam produkt nadal nadaje się do spożycia. Supermarket i producent marki własnej podejmuje właśnie pionierskie działanie: - W ramach naszych starań na rzecz ograniczenia odpadów zachęcamy klientów do skorzystanie z testu wąchania przed wylewaniem. Zmarnowane mleko oznacza zmarnowane wysiłki rolników i uwalnianie więcej dwutlenku węgla do atmosfery. Razem możemy zaoszczędzić 7 000 000 litrów mleka naszej własnej marki, które wylewane są z dlatego, że minęła data ważności umieszczona na opakowaniu. Pokolenia przed nami korzystały z testu węchu... i my też możemy! Myślicie, że wąchanie przed wylaniem, to dobry pomysł? Czy gdy minie data ważności jogurtu, czy serka, od razu je wyrzucacie, czy może otwieracie i wąchacie? Prosty sposób na uchronienie milionów ton żywności przed wyrzuceniem Producenci wszystkich produktów spożywczych, także tych z długim okresem przydatności, mają obowiązek umieszczania na opakowaniach dat ważności produktu. Takie są zalecenia Agencji ds. Standardów Żywności, odpowiednika polskiego Instytutu Żywności i Żywienia oraz...