Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu. 

Przyczyny marnowania żywności

Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez:

  • przekroczenie terminu ważności,
  • nieodpowiednie przechowywanie żywności,
  • nieplanowane i zbyt duże zakupy,
  • artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości,
  • czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków.

Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno. 

Jedzenie produktów po terminie

Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności.

Zobacz także:

„Należy spożyć do”

To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować żywności. Spożycie może wiązać się z problemami zdrowotnymi.

„Najlepiej spożyć przed”

To określenie pojawia się na większej ilości rzeczy. Oznacza ono, iż dany produkt jest gwarancją jakości w tym terminie, zaś po może zmienić nieco kolor czy zapach, ale wciąż nadaje się do spożycia. Warto wówczas zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania, aby miał odpowiednie warunki. Takie produkty będą dobre nawet po kilku latach. Dlatego też artykuły spożywcze z takim oznaczeniem na opakowaniu, spokojnie nadają się do zjedzenia nawet po upływie podanego terminu.

Produkty do spożycia po terminie

Wśród artykułów spożywczych, które nadal będą w stanie do spożycia po upływie podanego terminu to przede wszystkim produkty suche. Ich właściwe przechowywanie, pozwoli na dobry stan od miesięcy nawet do kilku lat. Wśród składników nadających się do skonsumowania po terminie są takie jak:

  • herbata,
  • mąka, 
  • suche rośliny strączkowe,
  • suszone owoce,
  • suchy makaron,
  • kasze,
  • czy sól bądź cukier.

Czytaj także: