Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść

Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki odżywcze i wartości pigwy

Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie.

Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów.

Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy:

  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0,020 mg
  • Ryboflawina – 0,030 mg
  • Niacyna - 0,200 mg
  • Witamina B6 - 0,040 mg
  • Kwas foliowy - 3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo - 0,70 mg
  • Magnez - 8 mg
  • Fosfor - 17 mg
  • Potas - 197 mg Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,04 mg
Zobacz także
Pigwa

Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Jak spożywać pigwę na surowo?

Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury?

  • Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Dzięki zasypaniu tak przygotowanych owoców cukrem staną się nie tylko mniej kwaśne i cierpkie, ale też pod wpływem cukru dodatkowo zmiękną. Sok, który uwolni się pod wpływem cukru, możecie pić na wzmocnienie, owoce zagryzać lub wykorzystać do ciast i deserów.
  • Syrop pigwowo–cytrynowy. Możecie też przygotować smaczny i zdrowy syrop pigwowo-cytrynowy. Owoce pigwy i cytryny pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie brązowym cukrem lub miodem. Wymieszajcie wszystko w dużej misce, a następnie przełóżcie do słoików.
  • Dżem z pigwy bez smażenia. Owoce umyjcie, wydrążcie gniazda nasienne, a następnie zetrzyjcie na tarce lub rozdrobnijcie mikserem. Masę pigwową układajcie warstwami w wyparzonych słoikach i obficie przekładajcie cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniećcie, na wierzchu pozostawcie cukier. Używajcie jak dżemu.

Źródło: Msn.com, Poradnikzdrowie.pl

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 50...

cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie
Bije na głowę cytryny i pomarańcze. Doskonała na odporność. Kupicie ją za grosze wszędzie
Wydawać by się mogło, że największe złoża cennej dla organizmu witaminy C znajdują się w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Dzika róża - bogate źródło witaminy C Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek.  Jak używać dzikiej róży? Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej...

Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Lubicie świeże, domowe soki? Możecie je łatwo zrobić w domu – i to bez sokowirówki albo wyciskarki!

Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera! Zalety domowych soków Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm: Uzupełniają niedobory witamin i minerałów Wspomagają koncentrację Oczyszczają organizm Spowalniają procesy starzenia się Dodają energii Redukują stres Przepis na domowy sok Kubuś Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki: Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 duża marchewka Woda Przygotowanie: Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę. Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego). Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę. I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku. Dlaczego warto robić soki samemu? W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo...

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...