Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść

Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki odżywcze i wartości pigwy

Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie.

Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów.

Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy:

  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0,020 mg
  • Ryboflawina – 0,030 mg
  • Niacyna - 0,200 mg
  • Witamina B6 - 0,040 mg
  • Kwas foliowy - 3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo - 0,70 mg
  • Magnez - 8 mg
  • Fosfor - 17 mg
  • Potas - 197 mg Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,04 mg
Zobacz także
Pigwa

Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Jak spożywać pigwę na surowo?

Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury?

  • Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Dzięki zasypaniu tak przygotowanych owoców cukrem staną się nie tylko mniej kwaśne i cierpkie, ale też pod wpływem cukru dodatkowo zmiękną. Sok, który uwolni się pod wpływem cukru, możecie pić na wzmocnienie, owoce zagryzać lub wykorzystać do ciast i deserów.
  • Syrop pigwowo–cytrynowy. Możecie też przygotować smaczny i zdrowy syrop pigwowo-cytrynowy. Owoce pigwy i cytryny pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie brązowym cukrem lub miodem. Wymieszajcie wszystko w dużej misce, a następnie przełóżcie do słoików.
  • Dżem z pigwy bez smażenia. Owoce umyjcie, wydrążcie gniazda nasienne, a następnie zetrzyjcie na tarce lub rozdrobnijcie mikserem. Masę pigwową układajcie warstwami w wyparzonych słoikach i obficie przekładajcie cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniećcie, na wierzchu pozostawcie cukier. Używajcie jak dżemu.

Źródło: Msn.com, Poradnikzdrowie.pl

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Kosz owoców
Pixabay/Sven Hilker
Newsy
Jak dbać o zdrowie jamy ustnej podczas choroby? Jeden owoc może zdziałać cuda
Upewnij się, że wiesz jak dbać o prawidłową higieną jamy ustnej. Popularny, polski owoc przyjdzie ci z pomocą. 

Pandemia wywróciła do góry nogami życie nas wszystkich. Zmieniamy nawyki zakupowe, towarzyskie, a także przyzwyczajamy się do nietypowego zachowania względem służby zdrowia. Obładowane pacjentami szpitale nie przekonują do korzystania z przychodni.  Powszechne zaniedbanie Są obszary, które nie zawsze są dla nas priorytetem. Często jednym z nich są kwestie stomatologiczne. Zawieszamy swoje wizyty stomatologiczne nie tylko w strachu przed dentystą, ale także w ramach bezpiecznego zostawania w domu. COVID-19 nie oszczędza ani młodszych, ani starszych. Jednak zdrowie zębów jest czymś o co powinniśmy dbać szczególnie. Ignorowanie sygnałów dotyczących zębów może się dla nas źle skończyć. Sytuacja naszej jamy ustnej może się wręcz pogorszyć. Jeśli chorujesz w sezonie jesienno-zimowym, twoja jama ustna wymaga szczególnej pielęgnacji. Kiedy masz grypę, wystarczy kilka prostych wskazówek, by twoje zdrowie nie szwankowało w najgorszym dla zachorowania okresie. 1. Utrzymaj właściwy poziom czystości jamy ustnej Rada nie tylko zwyczajna, co konieczna i nie do pominięcia. Powinieneś szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie. Czyste zęby to podstawa higieny jamy ustnej. Jak się okazuje, utrzymanie języka w czystości jest równie ważne. Możesz go szczotkować razem z zębami. Na języku rozwija się flora bakteryjna, którą trzeba sukcesywnie usuwać. 2. Płucz gardło co najmniej 2-3 razy dziennie Wystarczy kilka tanich składników i masz prosty i skuteczny płyn do jamy ustnej. Użyj czarnego pieprzu, kurkumy, liści bazylii i wody. To również dodatkowy zastrzyk witaminy C, który w znaczący sposób zwiększy twoją odporność. Płucz nim gardło nawet kilka razy dziennie. Możesz dodać też aloes, aby uzyskać dodatkowe właściwości...

niezdrowa żywność
Flickr
Newsy
Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej
Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało! Zdrowe, czy nie? Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia! Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym. Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty...

drożdże rozpuszczone w mleku dla zdrowia
Adobe Stock
Zdrowie
Rozpuść to w mleku i pij przez miesiąc. Zaskakujące, co możesz dzięki temu zyskać
Niektórzy mówią „pij mleko, będziesz wielki”. My nieco przekształciliśmy to stwierdzenie w „pij mleko z drożdżami, będziesz zdrowy”. Ten napój może bowiem naprawdę korzystnie wpływać na twój organizm.

Rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże to przepis stary jak świat. Stosowały go nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, bo drożdże to wspaniała i zdrowa alternatywa dla wyniszczających wątrobę tabletek i suplementów. Ich niesamowite właściwości mogą bowiem sprawić, że twoje ciało zyska nowy blask nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz. Drożdże drożdżom nierówne Wszystkie drożdże dostępne na rynku są zdrowe, jednak z niektórymi ich rodzajami powinno się wyjątkowo uważać. Bowiem drożdży piekarniczych, które tak powszechnie dodajemy do ciasta, pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Najlepsze i jednocześnie najbezpieczniejsze dla organizmu okazują się drożdże piwowarskie. Drożdże i ich cenne wartości odżywcze Można powiedzieć, że drożdże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witamin z gruby B . Na tym jednak nie koniec ich zalet. Znajdujące się w nich żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witamina H, potrafią zdziałać cuda w każdym organizmie. Picie drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik. Z powodzeniem można więc przyrządzać tę miksturę swoim nastoletnim dzieciom, a przy okazji zostawić coś dla siebie. Bowiem drożdże to również idealny sposób na piękne, lśniące i mocne włosy . Produkt ten hamuje także ich siwienie i wypadanie. Drożdże mogą pozytywnie wpłynąć nie tylko na twój wygląd Napój może jednak poprawić nie tylko twój wygląd. Jeśli często zmagasz się z przemęczeniem i migreną , także powinnaś spróbować tego sposobu. Warto również wspomnieć, że drożdże pomagają w leczeniu rozmaitych chorób układu krążenia oraz pobudzają funkcjonowanie układu...