Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść

Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki odżywcze i wartości pigwy

Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie.

Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów.

Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy:

  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0,020 mg
  • Ryboflawina – 0,030 mg
  • Niacyna - 0,200 mg
  • Witamina B6 - 0,040 mg
  • Kwas foliowy - 3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo - 0,70 mg
  • Magnez - 8 mg
  • Fosfor - 17 mg
  • Potas - 197 mg Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,04 mg
Zobacz także
Pigwa

Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Jak spożywać pigwę na surowo?

Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury?

  • Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Dzięki zasypaniu tak przygotowanych owoców cukrem staną się nie tylko mniej kwaśne i cierpkie, ale też pod wpływem cukru dodatkowo zmiękną. Sok, który uwolni się pod wpływem cukru, możecie pić na wzmocnienie, owoce zagryzać lub wykorzystać do ciast i deserów.
  • Syrop pigwowo–cytrynowy. Możecie też przygotować smaczny i zdrowy syrop pigwowo-cytrynowy. Owoce pigwy i cytryny pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie brązowym cukrem lub miodem. Wymieszajcie wszystko w dużej misce, a następnie przełóżcie do słoików.
  • Dżem z pigwy bez smażenia. Owoce umyjcie, wydrążcie gniazda nasienne, a następnie zetrzyjcie na tarce lub rozdrobnijcie mikserem. Masę pigwową układajcie warstwami w wyparzonych słoikach i obficie przekładajcie cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniećcie, na wierzchu pozostawcie cukier. Używajcie jak dżemu.

Źródło: Msn.com, Poradnikzdrowie.pl

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 500 gram cukru. Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i...

Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
AdobeStock
Newsy
Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
Gdy doskwiera wam alergiczny katar sienny lub czujecie spadek odporności, zróbcie domowy syrop z owoców pigwy. Poznajcie ich dobroczynne właściwości.

Wiosna oznacza długie i słoneczne dni, kwiaty, zazielenione drzewa oraz… rozpoczęcie sezonu na alergie. Gdy doskwiera wam katar sienny i inne nieprzyjemne objawy, warto wspomóc swój organizm naturalnymi, domowymi sposobami. Poznajcie wiosenny superfood, czyli syrop z pigwy! Właściwości owoców pigwy Pigwa, a dokładniej pigwowiec japoński, to roślina coraz popularniejsza w Polsce ze względu na jej owoce, które doskonale nadają się do tworzenia wszelkiego rodzaju przetworów, syropów, a także nalewek. Na surowo są bardzo twarde i niesmaczne, dlatego właśnie wykorzystuje się na różne sposoby. Syrop z pigwy zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy, w tym: witaminy z grupy B witaminę C fenole magnez potas miedź żelazo Syrop z pigwy na alergię i przeziębienie Ze względu na bogactwo witamin, a zwłaszcza witaminy C, syrop z owoców pigwowca japońskiego doskonale przydaje się w sytuacji, gdy jesteście narażeni na spadek odporności - nie tylko zimą. Także późną wiosną i latem nietrudno o przeziębienie, zwłaszcza gdy na zewnątrz panuje upał i wsiadacie do klimatyzowanego samochodu. Ponadto, syrop pomoże złagodzić dolegliwości związane ze zgagą, niestrawnością, a także przyśpieszy przemianę materii. Co ciekawe, wykazuje on także właściwości antyalergiczne. Obejrzyjcie materiał o tym, jak samodzielnie wykonać syrop z pigwy: Jak stosować syrop z pigwy? Przyjmuje się, że optymalna, dzienna dawka syropu to ok. 50 ml w przypadku osoby dorosłej oraz 25 ml u dzieci. Najlepiej wymieszać syrop z wodą lub dodać go od herbaty, ponieważ jest bardzo słodki. Właśnie ze względu na słodycz trzeba być ostrożnym i nie przekraczać tej dawki - nadmiar syropu może wywołać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.  Syrop z pigwy w kuchni Owoce...

Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę
Adobe Stock
Newsy
Drzewa z tymi jagodami rosną przy każdej drodze. Zróbcie z niej smaczną i zdrową konfiturę
Konfitury to doskonały dodatek do mięs i serów. Kwaśno-słodkie mogą bardzo dobrze uzupełniać smaki głównego dania. Prezentujemy jedną z nich.

Drewno tego drzewa jest twarde i wytrzymałe. Wędrowcy robili z niego laski, nieraz wplatano je w wieńce dożynkowe, na szczęśliwe, dorodne plony. Czerwone korale wieszane na szyjach przez dzieci i młode dziewczęta to też klasyczne wykorzystanie tych owoców.  Czy można jeść surowe owoce jarzębiny? Jagody tego drzewa uwielbiają ptaki: jemiołuszki, gile i drozdy. Smakuje sarnom, jeleniom, dzikom i wiewiórkom. Surowe owoce nie są jednak jadalne dla ludzi. Mimo to uważamy je za wielki przysmak. Mają dużo wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Robimy z nich soki i konfitury.  Warto o tym pamiętać, że jej owoce zjedzone bez przetworzenia mogą wywołać mdłości i problemy żołądkowe. Aby jarzębina stała się strawna dla człowieka trzeba ją kilkakrotnie zagotować, albo zamrozić i dopiero przyrządzać jako przetwory. Przygotowujemy ją do jedzenia, gotując owoce w syropie, a następnie odstawiając do ostygnięcia. Ponowne zagotowanie najlepiej zaplanować na następny dzień. Prosta konfitura z jarzębiny do mięs i serów Składniki: Owoce jarzębiny – 1 kg Cukier – 1,5 kg Woda – 1,5 szklanki Przygotowanie: 1. Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie, tworząc syrop. Zalewamy jarzębinę gorącym syropem i zostawiamy do następnego dnia. 2. Ponownie zagotowujemy syrop z owocami, odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy jeszcze raz. I jeszcze raz odstawiamy. Powtarzamy tę czynność 3-4 razy i za każdym razem zbieramy pianę tworzącą się podczas gotowania. 3. Ostatni raz zagotowujemy syrop, po czym przekładamy jeszcze gorący do czystych słoików. 4. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą nie dochodzącą do wysokości zakrętek. Wartości prozdrowotne jarzębiny pospolitej Najważniejsze, korzystne dla zdrowia działanie jarzębiny, związane są z jej...

cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie
Bije na głowę cytryny i pomarańcze. Doskonała na odporność. Kupicie ją za grosze wszędzie
Wydawać by się mogło, że największe złoża cennej dla organizmu witaminy C znajdują się w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Dzika róża - bogate źródło witaminy C Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek.  Jak używać dzikiej róży? Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej...