Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości.

Składniki odżywcze i wartości pigwy

Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie.

Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów.

Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy:

Zobacz także:

  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0,020 mg
  • Ryboflawina – 0,030 mg
  • Niacyna - 0,200 mg
  • Witamina B6 - 0,040 mg
  • Kwas foliowy - 3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo - 0,70 mg
  • Magnez - 8 mg
  • Fosfor - 17 mg
  • Potas - 197 mg Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,04 mg

Jak spożywać pigwę na surowo?

Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury?

  • Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Dzięki zasypaniu tak przygotowanych owoców cukrem staną się nie tylko mniej kwaśne i cierpkie, ale też pod wpływem cukru dodatkowo zmiękną. Sok, który uwolni się pod wpływem cukru, możecie pić na wzmocnienie, owoce zagryzać lub wykorzystać do ciast i deserów.
  • Syrop pigwowo–cytrynowy. Możecie też przygotować smaczny i zdrowy syrop pigwowo-cytrynowy. Owoce pigwy i cytryny pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie brązowym cukrem lub miodem. Wymieszajcie wszystko w dużej misce, a następnie przełóżcie do słoików.
  • Dżem z pigwy bez smażenia. Owoce umyjcie, wydrążcie gniazda nasienne, a następnie zetrzyjcie na tarce lub rozdrobnijcie mikserem. Masę pigwową układajcie warstwami w wyparzonych słoikach i obficie przekładajcie cukrem. Poszczególne warstwy lekko ugniećcie, na wierzchu pozostawcie cukier. Używajcie jak dżemu.

Źródło: Msn.com, Poradnikzdrowie.pl