Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
AdobeStock
Newsy

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Zjedliście robaczywe maliny i zastanawiacie się, czym to może grozić? Rozwiewamy ewentualne wątpliwości.

Latem nie brakuje świeżych owoców – zarówno w sklepach, jak i we własnym ogródku. Jednak ten, kto uprawia własne owoce doskonale wie, ze nie da się całkowicie pozbyć nieproszonych gości, którzy się w nich pojawiają – zwłaszcza w malinach. Czy zjedzenie robaczywych malin czymś grozi? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd biorą się robaki w malinach?

Jeśli macie własny ogródek, to na pewno dobrze wiecie, że maliny przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie obejrzeć. Często bowiem w środku tych owoców można znaleźć białe larwy, które zdecydowanie nie zachęcają do konsumpcji. Skąd się tam wzięły? Często robaczywe maliny nie powinny być powodem do zmartwień, ale do dumy! Obecność robaków świadczy bowiem o ekologicznej hodowli. Kupowane w sklepach owoce sezonowe są najczęściej pozbawione larw i innych niechcianych lokatorów ponieważ przy ich uprawie stosuje się chemiczne opryski. Jeśli więc znajdziecie robaczka w malinach lub innych owocach ze sklepów, to powinniście się tylko cieszyć – oznacza to, że były one uprawiane bez użycia pestycydów!

Zobacz także
Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy jak to sprawdzić

Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy, jak to sprawdzić

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda

Co się stanie po zjedzeniu robaczywych malin?

Robaczywe maliny są ekologiczne. To już wiemy. Ale czy są zdrowe? Okazuje się, że przypadkowe zjedzenie białych robaków nie tylko nie jest szkodliwe dla zdrowia, ale może się mu nawet przysłużyć! W końcu owady to doskonałe źródło białka i w niektórych częściach świata są przysmakiem, choć u nas wzbudzają głównie obrzydzenie. Robaczywa malina nie jest wcale inna w smaku, dlatego możliwe jest, że nie raz zjedliście owoce z larwami i nawet o tym nie wiedzieliście. Przypadkowe zjedzenie robaczywych malin nie powinno nawet spowodować bólu brzucha, który często jest raczej konsekwencją malinowego obżarstwa, a nie zjedzenia kilku larw.

Czy zarobaczone owoce mogą powodować choroby?

Część osób martwi się o możliwość zakażenia organizmu po zjedzeniu robaków. W końcu w szkole każdy uczył się o tasiemcach i innych pasożytach, które mogą spowodować ogromne spustoszenie w organizmie. Nic więc dziwnego, że niektórzy mają spore obawy!

Jednak znajdujące się w malinach i innych owocach larwy owadów nie przenoszą pasożytów – są po prostu zbyt małe. Jedyną dolegliwością, jaką mogą powodować, jest efekt nocebo. Co to znaczy?

Efekt nocebo to odwrotność efektu placebo. Oznacza pogorszenie samopoczucia lub nawet objawy somatyczne po zjedzeniu czegoś lub przyjęciu leków. Przykładem jest sytuacja, w której osoba po przeczytaniu skutków ubocznych, jakie wywołuje dany lek, po jego zażyciu natychmiast zaczyna je odczuwać – choć lekarz nie stwierdza pogorszenia stanu zdrowia. Objawy istnieją wówczas tylko „w głowie” i podobnie może być po zjedzeniu robaczywych malin.

Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy jak to sprawdzić
YouTube
Newsy
Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy, jak to sprawdzić
Robaczywe truskawki zdarzają się równie często, co robaczywe czereśnie lub wiśnie. Sprawdzacie to?

Robaki w truskawkach to bardzo powszechny problem. Słyszy się o tym rzadziej niż o robakach w czereśniach czy wiśniach, ponieważ robaki obecne w truskawkach są znacznie mniejsze i dość filigranowe. Czasem ciężko zauważyć je gołym okiem. W przeciwieństwie do czereśni, w których łatwo do się sprawdzić obecność nieproszonych lokatorów na przykład za pomocą obserwacji skórki i wyszukania na niej czarnej plamki , w przypadku truskawek nie jest to tak proste. Robaczywe truskawki Nawet po przekrojeniu robaczywej truskawki, możecie nie zauważyć obecności robaczków. Nie zostawiają one bowiem widzialnych odchodów, jak ma to miejsce w przypadku czereśni lub innych sezonowych owoców. Robaki w truskawkach są zazwyczaj bardzo małe i ledwo widoczne gołym okiem. Najczęściej są to larwy muszek owocówek, ale zdarzają się też inne rodzaj robaków. Jak sprawdzić czy truskawki są robaczywe? O tym, że w truskawkach znajdują się robaki przekonała się na przykład ta kobieta . Opublikowała ona wideo na TikToku, które zdobyło ogromną popularność. Wiele osób było zaskoczonym widokiem robaków na z pozoru idealnych truskawkach . Żeby sprawdzić czy truskawki są robaczywe, wystarczy przygotować miskę z letnią wodą i wsypać do niej łyżeczkę soli. W takiej miksturze trzeba zamoczyć truskawki i odczekać, aż robaki wyjdą na powierzchnię. Podobny eksperyment został przeprowadzony i nagrany w tym wideo: Zobaczcie, że na powierzchnie truskawki wychodzą mikroskopijne larwy. Są białe i wiją się. Niektórzy są tym widokiem obrzydzeni. Czy robaki w truskawkach szkodzą? Larwy i robaki nie są wcale w truskawkach rzadkością. Ich zjedzenie jednak nie szkodzi. Jeśli nie czujecie się nimi obrzydzeni, nie przejmujcie się ich obecnością w owocach. Jeśli chcecie jednak pozbyć się...

Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
Zjadacie owoce bez zajrzenia do ich środka? Sprawdźcie czy to bezpieczne dla waszego zdrowia.

Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Niestety, bardzo często zawierają niechcianych lokatorów, którymi są robaki . Czy przypadkowe zjadanie owoców razem z robakami, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Czy może ono doprowadzić do zatrucia lub innych, groźnych dolegliwości? Czym grozi jedzenie owoców z robakami? Bytujące w owocach robaki to nic innego, jak źródło białka. Dla większości z nas są one jednak obrzydliwe i nikt nie chciałby się nimi zajadać. To, że w naszych owocach są robaki, jest oczywiście bardzo dobrym sygnałem. Mówi on nam o tym, że nasze owoce są naturalne, zdrowe i pozbawione chemicznych substancji. Na pewno widzieliście kiedyś robaka w zerwanej prosto z drzewa śliwce, wiśni czy czereśni. Stworzenia te wprost uwielbiają zagnieżdżać się też w gruszkach i jabłkach. Mimo iż jako dzieci wielu z nas zjadało owoce prosto z drzewa lub krzewu, bez większego zastanawiania się czy mają one w sobie robaki, jako dorośli jesteśmy już bardziej świadomi tego, że mogą się w nich kryć „niechciani lokatorzy". Pojawia się jednak pytanie - jeść takie owoce czy ich nie jeść? Mimo iż jedzenie owoców z robakami w żadnym stopniu wam nie zaszkodzi, na pewno nie chcielibyście tego robić z czystego obrzydzenia do tych pełzających stworzeń. Robaki są źródłem białka – nie zatrujemy się nimi, ani nie doprowadzą one do żadnych chorób. Co warto zaznaczyć – nie bytują w nich również pasożyty, więc ryzyko „złapania" czegokolwiek po zjedzeniu robaczywego owocu jest znikome. Jak rozpoznać robaczywe owoce? To bardzo proste. Żeby sprawdzić czy dany owoc zawiera „nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jego skórkę. Jeśli widnieje na niej mała, ciemna...

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy
Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku . Dlaczego warto jeść te owoce? Na co pomagają maliny? Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny? Pomagają przy biegunce Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca . Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek. Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Pomocne przy odchudzaniu Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu. Profilaktyka antynowotworowa Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że...

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
Sprawdźcie, czy czereśnie są robaczywe w prosty sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na mały szczegół.

W końcu nadszedł sezon na czereśnie. Niedawno informowaliśmy was o bardzo wysokich   cenach czereśni . Ostatnio owoce te jednak staniały. Już można dostać je na ryneczkach i bazarach w całkiem okazyjnych cenach. Zanim zdecydujecie się na zakup czereśni, koniecznie dokładnie się im przyjrzyjcie. Sadownicy zdradzili, jak sprawdzają jakość czereśni. Według nich, trzeba bardzo mocno przyjrzeć się skórce owoców. Jak sprawdzić czy czereśnie są robaczywe? Jest kilka metod na pozbycie się robaków z czereśni , ale znacznie lepiej jest po prostu kupić owoce, które nie są robaczywe. Czasem pięknie wyglądające i soczyste owoce, są niestety pełne robaków. Niektórzy mimo wszystko decydują się na jedzenie czereśni z białkowym dodatkiem, ale eksperci to odradzają. Plantatorzy i sadownicy oraz osoby, które pracują na co dzień przy uprawach czereśni, znają skuteczny trik na rozpoznanie, czy w owocach znajdują się robaki. Żeby sprawdzić czy dana czereśnia zawiera "nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jej skórkę. O obecności robaka może świadczyć mała, ciemna plamka. Taka czereśnia jest najprawdopodobniej robaczywa. Czasami plamki pojawiają się na owocach z innych przyczyn, dlatego najlepiej sprawdźcie kilka owoców z danej partii. Inną metodą jest oczywiście zapytanie o to sprzedawców. Zazwyczaj dobrze znają oni swój towar i mogą podpowiedzieć, czy dane czereśnie bywają robaczywe. Właściwości zdrowotne czereśni Jeśli czereśnie okażą się zdrowe i nie będą miały wewnątrz robaków, jedzcie je garściami. Wykorzystajcie w pełni sezon na te owoce i zajadajcie je często. Czereśnie są przede wszystkim przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby odchudzające się, a nawet cukrzycy. Czereśnie mają też inne...