Czy można jeść kiełkujący czosnek? Sprawdźcie, co robią z nim zawodowi kucharze
Adobe Stock
Newsy

Czy można jeść kiełkujący czosnek? Sprawdźcie, co robią z nim zawodowi kucharze

Polacy dodają czosnek do całej masy różnych dań. Sosy, gulasze, bigosy i tak dalej, i tak dalej. Spożywamy go sporo i słusznie, bo jest bardzo zdrowy. Czasem jednak zdarza się, że w środku czosnku zaczyna się proces kiełkowania.

Wraz z nim w głowach gotujących i przygotowujących posiłek zaczyna nomen omen kiełkować dylemat – czy taki czosnek nadaje się jeszcze do spożycia? Dawniej wiele osób od razu przecinało czosnek na pół, wyrzucało świeże pędy i korzystało tylko ze „starej” części.

Jeszcze inni do dzisiaj idą o krok dalej i  wyrzucają taki właśnie czosnek w całości – według nich ma on stawać się w czasie procesu kwitnienia  trujący i szkodliwy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kiełkujący czosnek nadaje się do spożycia?

Jak wygląda prawda o kiełkującym czosnku? Okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. Pewien koreański badacz w drodze wytężonej pracy udowodnił, że w świeżo kiełkującym czosnku jest jeszcze więcej przeciwutleniaczy niż w czosnku „normalnym”.

Badania to jedno, a drugie to praktyka. Podobno wielu zawodowych kucharzy dalej postępuje tak samo, jak nasze babcie i po prostu pozbywa się zielonych pędów czosnku ze środka ząbków. Podobno świeże kiełki mogą być nieco gorzkie w smaku, a w dodatku bardziej ciężkostrawny.

Jeżeli więc nie chcecie podejmować ryzyka związanego z kiełkującym czosnkiem, przekrójcie ząbek na pół i wyrzućcie świeże kiełki.  Pozostała część ząbka będzie nadawała się do zużycia i spożycia, jeżeli proces rośnięcia nie trwał ponad 2 tygodnie – po tym czasie cały ząbek staje się gorzki.

Zobacz także
Jak rozpoznać polski czosnek? To proste. Już nigdy więcej nie kupicie chińskiego

Jak rozpoznać na targu polski czosnek?  Zwróćcie uwagę na ten szczegół, a nigdy nie kupicie już chińskiego

Wrzućcie ząbek czosnku do toalety. O tym triku prawie nikt jeszcze nie słyszał

Wrzućcie ząbek czosnku do toalety. O tym triku prawie nikt jeszcze nie słyszał

Dlaczego warto regularnie jeść czosnek?

Jedzenie czosnku niesie za sobą niemal same pozytywne skutki i następstwa. Warto spożywać go regularnie i dostarczać w ten sposób swojemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów.

Tym niemniej, nie wszystko złoto co się świeci. Czosnek jest rzeczywiście bardzo zdrowy, ale niektórzy powinni się go raczej wystrzegać. Mówimy tutaj o osobach z problemami z układem trawiennym i pokarmowym.

Czy czosnek jest zdrowy?

  • Zawiera silne przeciwutleniacze
  • Zawiera wiele witamin, m.in. witaminę C, witaminę E czy witaminę B6
  • Zawiera wiele cenny minerałów takich jak np. mangan, wapń czy fosfor
  • Pomaga w walce z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • Wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi
  • Chroni narządy wewnętrzne przed toksycznym wpływem metali ciężkich

Jeśli poszukujecie dobrego i skutecznego sposobu na szybkie obranie czosnku. Kobieta pochwaliła się nim w internecie i zrobiła prawdziwą furorę.

Czytaj także:

Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny
Adobe Stock
Newsy
Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa
Niemal każdy przepis na danie mięsne zawiera czosnek. Dzieje się tak, bo warzywo to ułatwia trawienie ciężkich potraw. Sprawdziliśmy jak go używać inaczej.

Czosnek to taka przyprawa, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Z reguły albo bardzo lubimy czosnek, podobno nawet są osoby, które kroją go w plastry i jedzą z solą, albo go szczerze nienawidzimy. Niektórzy nie tolerują mocnego zapachu czosnku i unikają go jak mogą. Jeszcze inni chętnie by zjedli aromatyzowaną czosnkiem potrawę, ale obawiają się zapachu z ust jaki będzie się unosił przez cały dzień. Dla nich dotarliśmy do ciekawego triku. Skuteczny sposób na intensywny zapach czosnku Olejki eteryczne występujące w czosnku z jednej strony są jedną z jego zdrowotnych zalet, z drugiej powodują że czosnkowy aromat długo się utrzymuje. I to zarówno w pomieszczeniu, w którym go smażyliśmy, jak i w ustach osób, które go jadły. Czosnkowy zapach z ust jest mocniejszy, jeśli jeśliśmy surowy czosnek, ale także ten po spożyciu czosnku  w formie ugotowanej, smażonej czy pieczonej może nam przeszkadzać. Jest bardzo prosty sposób, żeby zmniejszyć negatywne doznania związane z zapachem czosnku. Ten trik szczególnie docenią osoby, które lubią go i nie wyobrażają sobie sałaty z sosem winegret bez dodatku tej przyprawy. Sposób polega na obraniu czosnku, przekrojeniu na pół i nasmarowaniu jego aromatem talerza czy salaterki na której rozłożymy danie. Dzięki tej prostej metodzie potrawa będzie miała czosnkowy zapach i smak, będziemy aromat przyprawy odczuwać podczas jedzenia, jednak nie będzie on tak intensywny żeby pozostać w ustach i powodować zapachowy dyskomfort. Sprytne smażenie na aromacie czosnku W podobny sposób radzą sobie z właściwościami tej przyprawy osoby, które lubią pachnące nią potrawy, ale maja problem z jego trawieniem. Zjedzenie zioła wywołuje u nich wzdęcia i problemy żołądkowe. Zamiast smażyć czosnek dodawany do...

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...