mięso mrożone
AdobeStock
Newsy

Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie? Odpowiedź was zaskoczy

Gotujesz zupy na mięsie wyjętym prosto z zamrażarki? Mocno się zastanów następnym razem! Skutki mogą być bardzo groźne dla zdrowia.

Dawniej mięso jadano od święta. Nie chodzi tylko o to, że było drogie – po prostu trudno było je zdobyć! Dlatego jadano je kilka razy w roku, gdy przychodził czas na zarżnięcie świni czy krowy. Nieco częściej jedzono np. rosół z kury, ale też nikt nie gotował go codziennie. Na szczęście dziś, dzięki zdobyczom technologii mięso jest znacznie tańsze i łatwo dostępne. A do tego jeśli kupimy jego większe ilości np. na promocji, to można je po prostu zamrozić i wykorzystać później.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożone mięso – tak czy nie?

Jednak mrożone mięso ma swoich przeciwników. Część osób uważa, że jest ono znacznie mniej aromatyczne, ma nieprzyjemną konsystencję i smakuje dużo gorzej, niż świeże mięso. To prawda, ale niestety na razie nie ma innego sposobu na przedłużenie jego trwałości i przydatności do spożycia. Szczególnie, jeśli udało nam się okazyjnie kupić mięso na obniżce – każdy rozsądny człowiek skorzysta z takiej promocji, a nadmiar zamrozi na później!

Zupa na mrożonym mięsie

Najlepsza zupa to taka, która jest ugotowana na porządnej wkładce, czyli mięsie i kościach. Jeżeli zastanawiacie się, czy lepsze będzie świeże mięso czy mrożone, to możemy wam powiedzieć od razu, ponieważ odpowiedź jest oczywista – tylko świeże mięso! Jednak jeśli macie zamrożone porcje rosołowe, to jak najbardziej warto ugotować z nich bulion i wykorzystać np. jako bazę do zupy pomidorowej, pieczarkowej albo ugotować na nim gulasz.

Czy można gotować zupę na mrożonym mięsie?

Masz już zamrożone mięso, przygotowany garnek i obrane warzywa. Co dalej? Czy można po prostu wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą i gotować? Nie! Mięso koniecznie musi zostać wcześniej rozmrożone – możesz je wstawić na noc do lodówki w głębokim naczyniu. Można spróbować rozmrozić je w mikrofalówce, ale to rozwiązanie ma dwie wady:

  1. Istnieje ryzyko, że przesadzisz i podczas podgrzewania białko w mięsie się zetnie
  2. Fale mikrofalowe źle działają na mięso, które po takiej obróbce termicznej będzie niesmaczne

Najważniejsza w procesie rozmrażania jest cierpliwość. Jeśli zrobisz to za szybko, to pod wpływem ciepła w mięsie zaczną się rozmnażać bardzo groźne dla zdrowia bakterie!

Jeżeli już koniecznie musisz ugotować zupę na zamrożonej porcji rosołowej, to pamiętaj o tym, że musisz najpierw włożyć mięso do zimnej wody i zagotować. Dopiero wtedy, gdy całkowicie się rozmrozi, możesz dodać warzywa.

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Adobe Stock
Newsy
Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy rosół ugotowany na zamrożonym mięsie wyjdzie smaczny? Odpowiadamy!

Rosół to niewątpliwie klasyk polskiej kuchni. Aromatyczny bulion mięsno-warzywny gości bardzo często na stołach Polaków i jest uwielbiany przez naszych rodaków w każdym wieku. Każde gospodarstwo domowe ma zazwyczaj swój sprawdzony przepis na rosół, który jest najsmaczniejszy. Jest jednak wiele trików i sposobów na dopracowanie receptury bulionu. Sprawdźcie, jakie jest najlepsze mięso do rosołu i czy rosół wyjdzie smaczny, jeśli ugotujecie go na mięsie z zamrażarki. Jak ugotować aromatyczny, pyszny rosół? Żeby wasz rosół był przepyszny, musicie przede wszystkim dobrać właściwe składniki. Najczęściej stosowane warzywa do rosołu to: Marchewka Pietruszka Seler Por Niektórzy uważają, że nie ma szans na dobry rosół bez dodatków takich jak: Opalona cebula Lubczyk Kapusta Liście laurowe i ziele angielskie Imbir Jakie mięso do rosołu? Niewątpliwie bohaterem rosołu jest jednak mięso. Jest możliwe ugotowanie aromatycznego warzywnego bulionu, ale nie można nazwać go wtedy rosołem. Rosół gotuje się najczęściej na drobiu, czasem dodatkowo dodaje się do niego wołowinę z kością, a niektórzy uwielbiają rosół ugotowany na baraninie lub jagnięcinie. Dobre mięso w odpowiedniej ilości to gwarancja smacznego rosołu. Czy mięso do rosołu zawsze musi być jednak świeżo kupione w sklepie? Czy można wykorzystać mięso mrożone? Odpowiadamy. Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie? Jeśli macie zamrożone mięso dobrej jakości, możecie bez problemu ugotować na nim rosół. Mrożone mięso bardzo dobrze nadaje się do rosołu. Nie wkładajcie jednak zmrożonego mięsa bezpośrednio do wody i nie rozpoczynajcie gotowania. Dobrze, jeśli mięso na rosół odmrozicie wcześniej. Najlepiej...

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości. Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak. Czy myć mięso przed mrożeniem? Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella. Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić. Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje. W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie. Jak długo przechowywać schłodzone mięso? Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze....

barszcz czerwony kolor
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Zdradzamy genialny sekret babci  
Intensywny kolor barszczu czerwonego to podstawa udanego obiadu. Istnieje jednak ryzyko, że buraki w trakcie gotowania nieco wypłowieją. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Jeśli masz w domu cytrynę, jesteś uratowana.

Obok intensywnego wywaru grzybowego, barszcz czerwony z kołdunami to jedna z zup, które najczęściej goszczą na Wigilijnych stołach Polaków. W końcu ile domów, tyle tradycji. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przygotowanej na bazie buraczków, aromatycznej zupy, koniecznie dowiedz się, jak sprawić, by warzywa nie straciły swojego koloru podczas obróbki. Nie gotuj zbyt długo Za intensywny, czerwony kolor buraków odpowiedzialna jest betanina . Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcesz doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musisz pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróć uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować (podobnie jak rosół). Ocet w domu to skarb Jednak wiadomo, że w gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć swój barszcz czerwony przed utratą koloru, możesz dodać do niego ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego. Przetestuj sposób z cytryną Twoją zupę może również uratować cytryna . Wystarczy, że dodasz do wywaru dwie łyżki wyciśniętego z niej soku, a kolor buraczków pozostanie intensywnie czerwony. Twoi goście będą zachwyceni zarówno jej wyglądem, smakiem, jak i zapachem. Dodaj świeżego buraka Ostatnim, ale nie mniej pomocnym trikiem, jest dodanie świeżego, pokrojonego w kawałki buraka , pod sam koniec gotowania. To odświeży twoją zupę i sprawi, że kolor będzie wprost idealny. Czosnek jest dobry na wszystko Barszcz czerwony to wbrew pozorom niełatwa...

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl