dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy

Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość

Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika.

Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości miodu

Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • zmniejsza ból gardła,
  • łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn,
  • pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą,
  • działa kojąco na chorą wątrobę.

Tego nigdy nie rób!

Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową. Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny.

Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję.

Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego – hydroksymetylofurfuralu. W badaniach nad jego szkodliwością podano ten związek pszczołom, które po jego spożyciu zmarły. Wobec tego miód najbezpieczniej jeść prosto ze słoika lub jako dodatek do owsianki, ale pod jednym warunkiem – musi mieć ona temperaturę pokojową.

Źródło: faktyozywnosci.pl

Włącz go do swojej diety a zobaczysz niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala
Flickr
Zdrowie
Włączcie go do swojej diety, a zobaczycie niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala
Nasze nawyki żywieniowe w dużej mierze decydują o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dzięki pewnym produktom, włączonym do diety, zdrowie może ulec znacznej poprawie!

Niektóre przysmaki niosą za sobą nie tylko rozkosz podniebienia, ale i szereg właściwości pomocnych organizmowi. Imbir działa na odporność, cytryna uzupełni niedobory witaminy C. Jak jest z miodem? Lipowy, gryczany, spadziowy, każdy naturalny miód jest produkowany przez pszczoły. Każde dziecko wie, że ma słodki smak i gęstą konsystencję. Jest stosowany jako dodatek do alkoholu, leków, a nawet kosmetyków.  Właściwości miodu są szeroko badane i szerzej znane już od starożytności. Mimo, że nie każdy przepada za jego smakiem, przyda się w diecie każdego z nas. Wszak miód przede wszystkim leczy. Właściwości zdrowotne miodu Miód to nie tylko słodki przysmak. Miód to także dobra baza syropów na przeziębienie i dodatek do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Działanie miodu działa dobroczynnie na nasze serce i mózg. Dzięki niemu szybciej goją się trudno gojące rany.  Ten pszczeli produkt daje też skuteczne efekty bakteriobójcze . Głównie dzięki znajdującym się w nim enzymom i nadtlenkowi wodoru. Obydwie substancje osiągają duże sukcesy w walce z bakteriami.  Dzięki pszczołom w miodzie znajdziemy substancje o działaniu antybiotycznym . Mowa o lizozymie i apidycynie. Ponadto, miód pomaga w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami znanymi pod nazwą candida. W miodzie znajdziemy co najmniej kilka mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:  potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C. Leczniczy jad pszczół Oprócz miodu lecznicze właściwości znajdziemy również w pszczelim kicie (tzw. propolis), a nawet w jadzie pszczół,...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

Zróbcie 1 rzecz z cytryną, a otrzymacie bombę pełną witamin na zimę. Genialna do herbaty
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz z cytryną, a otrzymacie bombę witaminową na zimę. Genialna do herbaty
Herbata z miodem i cytryną smakuje wybornie - z tym zgodzi się każdy. A gdyby połączyć cytryny oraz miód i zamknąć w słoiku?

Już od małego wpaja się nam, że przy pierwszych oznakach spadku odporności trzeba koniecznie wzmocnić organizm - najlepiej domowymi sposobami. Wówczas poleca się jedzenie rosołu i picie ciepłej herbaty, koniecznie z dodatkiem cytryny i miodu. Na połączenie tego kwaśnego owocu z miodem wcale nie wpadliśmy pierwsi. Okazuje się, że w krajach Dalekiego Wschodu już od dawna przyrządza się lemoniady z fermentowanych w miodzie owoców yuzu, które swoim wyglądem nieco przypominają cytryny. U nas yuzu nie jest tak łatwo dostępne, ale cytryny - wręcz przeciwnie! Zobaczcie, jak łatwo można przygotować cytryny marynowane w miodzie, czyli doskonały i zdrowy dodatek do herbaty i nie tylko.  Przepis na cytrynę marynowaną Do przygotowania marynowanej cytryny potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram cytryny 1 kilogram miodu słoiki Przygotowanie: Zacznijcie od bardzo dokładnego umycia cytryn, a następnie pokrójcie je w cienkie plasterki. Pozbądźcie się pestek. Cytryny ułóżcie w słoikach i zalejcie je płynnym miodem. Zakręćcie i odstawcie na tackę - słoiki będą ciekły. Kilka razy dziennie odwracajcie słoiki do góry dnem. Dzięki temu zawartość dobrze się wymiesza.  Raz dziennie rozszczelnijcie słoiki - dzięki temu nadmiar gazu z fermentacji będzie mógł się wydostać. Po tygodniu wystarczy odkręcać słoiki raz na 2-3 dni.  Tak przygotowane cytryny należy trzymać w temperaturze pokojowej, na przykład na kuchennym blacie, przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie można je przenieść do lodówki lub w inne, nie aż tak zimne miejsce - na przykład do spiżarni czy piwnicy. Marynowane cytryny można przechowywać nawet rok! Jak używać marynowanych cytryn? Marynowane cytryny to przede wszystkim doskonały dodatek do zimowej,...