dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy

Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość

Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika.

Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości miodu

Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • zmniejsza ból gardła,
  • łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn,
  • pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą,
  • działa kojąco na chorą wątrobę.

Tego nigdy nie rób!

Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową. Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny.

Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję.

Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego – hydroksymetylofurfuralu. W badaniach nad jego szkodliwością podano ten związek pszczołom, które po jego spożyciu zmarły. Wobec tego miód najbezpieczniej jeść prosto ze słoika lub jako dodatek do owsianki, ale pod jednym warunkiem – musi mieć ona temperaturę pokojową.

Źródło: faktyozywnosci.pl

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Adobe Stock
Zdrowie
Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty
Jesień i zima to trudny czas dla zdrowia. Zmiany temperatur, brak słońca, spadająca odporność. Podpowiadamy jak przetrwać ten okres bez infekcji.

O odporność warto dbać nie tylko podczas kolejnej fali pandemii. Spada ona zawsze jesienią, w sezonie zwykłej grypy, ale też wiosną, podczas przesilenie wiosennego, gdy organizm jest zmęczony po zimie. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. Podajemy jeden z nich. Czym są infekcje dróg oddechowych? Kaszel i katar to najpowszechniejsze objawy przeziębienia. Gdy łapiecie infekcję, która błyskawicznie kładzie was do łóżka, to znak, że odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. Osłabiony organizm ma niewystarczającą siłę, żeby obronić się przed atakującymi z zewnątrz bakteriami i wirusami.  Na infekcje górnych dróg oddechowych doskonale działają syropy, które powlekają gardło filmem ochronnym i w ten sposób łagodzą podrażnienia i ból.   Proponujemy syrop z imbiru, cytryny i miodu. Ze względu bogaty skład i wartości lecznicze, podniesie odporność i uchroni was przez zarażeniem, ale też wzmocni w czasie rekonwalescencji, po przeziębieniu. Warto go przygotować, żeby zadbać o zdrowie. Działanie syropu z imbiru, cytryny i miodu Imbir, cytryna i miód to składniki pełne cennych właściwości. Każdy z nich jest skarbnicą witamin i minerałów. Połączone, działają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. W rezultacie łagodzą objawy chorobowe, pozwalają szybciej je zwalczyć, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach, które odczuwamy podczas choroby. Wszystko za sprawą gingerolu występującego w imbirze, który wzmacnia organizm i działa  przeciwzapalnie. Z kolei miód ma właściwości wykrztuśne i  rozgrzewające. Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to wartościowy...

Upał doskwiera? Pijcie ten napój. Nikt by na to nie wpadł
AdobeStock
Newsy
Upał doskwiera? Pijcie ten napój. Nikt by na to nie wpadł
Pijcie ten napój kilka razy dziennie, a odczujecie wyraźną ulgę w trakcie upału!

Większość osób w upały chętnie sięga po schłodzone napoje wyjęte prosto z lodówki. Ale czy faktycznie dają one orzeźwienie? Można się zdziwić! Wbrew pozorom ulgę w upały da wam… ciepła herbata. Arabski sposób na upały Gorąca herbata to sprawdzony sposób na upały w krajach arabskich. Zaskoczeni? Podobno picie ciepłego napoju to sygnał dla organizmu, że na zewnątrz jest gorąco, więc zaczyna się pocić – a to schładza organizm. Nie należy też wierzyć teoriom, jakoby herbata miała odwadniać. Może się tak wydawać przez znajdującą się w niej teinę, jednak jest jej w herbacie na tyle mało, że nie działa ona na organizm tak moczopędnie, jak np. kawa . Dlatego warto ją pić dla uzupełnienia płynów, zwłaszcza w trakcie upałów! Jaka jest najlepsza herbata na upały? W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów herbat. Które z nich sprawdzą się w upał najlepiej? Dietetyk kliniczny mgr Kinga Głąszewska w rozmowie z portalem WP AbcZdrowie wyjaśniła, jaką herbatę należy pić, gdy na zewnątrz panują bardzo wysokie temperatury. Podkreśliła też, że herbata powinna stanowić część wszystkich wypitych w ciągu dnia płynów, a nie większość! Natomiast polecana przez nią herbata, choć dostępna w Polsce, wciąż jest mało popularna wśród Polaków: Ja bym polecała herbatę białą, pod warunkiem, że jest to herbata z dobrej jakości suszu – mówi mgr Głaszewska. Herbata biała jest lżejsza, delikatniejsza w smaku, bardziej orzeźwiająca, więc latem sprawdzi się idealnie. Można napar z niej dowolnie modyfikować, dodając np. soku z pomarańczy czy soku z cytryny. Jakich herbat nie pić w upały? Ekspert nie poleca natomiast picia herbaty zielonej w upały. Podkreśla, że znajduje się w niej najwięcej kofeiny spośród wszystkich herbat, dlatego...