dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy

Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość

Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika.

Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości miodu

Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • zmniejsza ból gardła,
  • łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn,
  • pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą,
  • działa kojąco na chorą wątrobę.

Tego nigdy nie rób!

Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową. Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny.

Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję.

Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego – hydroksymetylofurfuralu. W badaniach nad jego szkodliwością podano ten związek pszczołom, które po jego spożyciu zmarły. Wobec tego miód najbezpieczniej jeść prosto ze słoika lub jako dodatek do owsianki, ale pod jednym warunkiem – musi mieć ona temperaturę pokojową.

Źródło: faktyozywnosci.pl

Miód
Flickr/Artur Nowacki
Zdrowie
Włącz go do swojej diety a zobaczysz niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala
Nasze nawyki żywieniowe w dużej mierze decydują o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dzięki pewnym produktom, włączonym do diety, sytuacja może ulec znacznej poprawie!

Niektóre przysmaki niosą za sobą nie tylko rozkosz podniebienia, ale i szereg właściwości pomocnych organizmowi. Imbir działa na odporność, cytryna uzupełni niedobory witaminy C. Jak jest z miodem? Lipowy, gryczany, spadziowy, każdy naturalny miód jest produkowany przez pszczoły. Zazwyczaj ma słodki smak i gęstą konsystencję. Jest stosowany jako dodatek do alkoholu, leków, a nawet kosmetyków.  Właściwości miodu są badane i szerzej znane od starożytności. Mimo że nie każdy przepada za jego smakiem, przyda się w diecie każdego z nas. Wszak miód, przede wszystkim, leczy. Medycyna naturalna  Miód to nie tylko słodki przysmak. Miód to także dobra baza syropów na przeziębienie i dodatek do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Działanie miodu działa dobroczynnie na nasze serce i mózg. Dzięki niemu szybciej goją się trudno gojące rany.  Ten pszczeli produkt daje też skuteczne efekty bakteriobójcze . Głównie dzięki znajdującym się w nim enzymom i nadtlenkowi wodoru. Obydwie substancje osiągają duże sukcesy w walce z bakteriami.  Miodowy antybiotyk  Dzięki pszczołom w miodzie znajdziemy substancje o działaniu antybiotycznym . Mowa o lizozymie i apidycynie. Ponadto, miód pomaga w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami znanymi pod nazwą Candida. Mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W miodzie znajdziemy ich co najmniej kilka. Należą do nich:  potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C. Leczniczy jad Oprócz miodu lecznicze właściwości znajdziemy również w jadzie pszczół, który jest niezwykle zdrowy. Wpływa w korzystny sposób na cały nasz organizm....

pieczone zeberka z winem i miodem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pyszny pomysł na rodzinny obiad? Rumiane żeberka w miodzie i… sekretnym składniku
To właśnie on nadaje żeberkom wyjątkowego aromatu!

Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste. Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.  To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec. Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie Składniki 1,5 kg żeberek 3 duże cebule 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego 3 duże łyżki miodu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj żeberka i pokrój na kawałki. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Na cebuli połóż obsmażone żeberka. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170...

herbata
Pixabay
Triki kulinarne
Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiesz, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste! Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha...

Przeziębienie
Pixabay/Renate Köppel
Zdrowie
Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Czas jesienno - zimowy to nie najlepszy okres dla zdrowia. Zmiana temperatury i brak słońca mogą zepsuć naszą odporność. Co robić, by przetrwać ten czas w zdrowiu?

O  odporność warto dbać nie tylko na fali pandemii, ale i w mało optymistyczną porę roku jaka jest jesień. Odporność przyda się również latem. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. W zależności od wybranej metody możemy zdecydować się na sposoby wymagające cierpliwości lub te nieco mniej skuteczne, ale znacznie szybsze. Czasami łatwa receptura potrafi zdziałać cuda. Mowa o prostym syropie z imbiru, cytryny i miodu!  Infekcje dróg oddechowych Kaszel i katar to najbardziej znane połączenie. Szczególnie jeśli zaczyna się infekcja, która błyskawicznie kładzie nas do łóżka. To znak, że nasza odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku.  Na infekcje górnych dróg oddechowych syrop z imbiru, cytryny i miodu działa bezkonkurencyjnie. Ze względu na swój bogaty we właściwości skład, podniesie odporność również po odbytym procesie chorowania. To pewna inwestycja w twoje zdrowie! Ochrona organizmu Przyglądając się imbirowi i cytrynie z dodatkiem miodu, znajdziemy w ich połączeniu szereg cennych dla organizmu właściwości. Syrop z imbiru, cytryny i miodu potrafi łagodzić objawy infekcji. Przede wszystkim to proste połączenie: antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wszystko za sprawą gingerolu, który wzmacnia i pomaga działać przeciwzapalnie. Do tego mikstura to wartościowy zbiór witamin - A,C, B, czy E. W syropie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, krzem oraz fosfor.  Miód ma właściwości wykrztuśne, ale i rozgrzewające.  Jak zrobić syrop? Potrzebne będą 3 cytryny, ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru i ulubiony miód. Z cytryny usuwamy pestki. Imbir należy obrać i zetrzeć na drobnej...