Znacie ten dowcip, który mówi, że człowiek zimą składa się w 80 proc. z mandarynek? To prawda, że w Polsce zimą mandarynki królują na naszych stołach. Są miłą odmianą po rodzimych jabłkach, w czasie, gdy na nadmiar różnych owoców nie możemy narzekać. Mandarynki pomagają nam dotrwać do wiosny i lata, gdy zaczną pojawiać się także inne świeże owoce.

Jak przechowywać prawidłowo mandarynki w domu?

Na to pytanie odpowiada ekspert. Czy mandarynki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, czy może w chłodzie?

O najlepszy sposób na przechowywanie mandarynek jeden z portali zapytał doktora inżyniera Bartosza Kruszewskiego z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

- Jeśli zamierzamy zjeść mandarynki w ciągu trzech czy czterech dni, polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby leżały z daleka od źródeł ciepła (czyli nie przy kuchenkach gazowych lub indukcyjnych) oraz wilgoci. Cytrusy mogą bowiem łatwo ją złapać, a wtedy rozpoczną się procesy gnilne – wyjaśnił dr Kruszewski.

Ekspert zdradził też, w jakim miejscu idealnie byłoby przechowywać te owoce:

Zobacz także:

- Cytrusy, które chcemy przechowywać dłużej, można zanieść do piwnicy, o ile mamy taką możliwość. Powinny stać w dość chłodnym i najlepiej przewiewnym miejscu. I znów ważne, żeby nie było tam dużo wilgoci, bo to kluczowy czynnik wpływający na zdolność przechowywania tych owoców.

Czy mandarynki dobrze zniosą przechowywanie w lodówce?

Ponieważ nie każdy ma dostęp do przewiewnej, suchej piwnicy, rzeczoznawca dopuścił przechowywanie mandarynek w lodówce, ale pod pewnym warunkiem. Musi w niej panować odpowiednia temperatura, nie za zimna i nie za ciepła. Najlepiej będzie ją uzyskać w szufladzie przeznaczonej do przechowywania warzyw:

- Nowoczesne lodówki mają specjalne szuflady, które są przeznaczone na owoce i warzywa. Panuje tam inna, lepsza temperatura dla cytrusów niż na wyższych półkach. Optymalna to taka, która sięga od 5 do 10 stopni Celsjusza — mówi specjalista. Ważne, żeby temperatura nie była niższa niż wspomniane pięć stopni, bo mandarynkom grozi wtedy przemrożenie i mogą wyraźnie zmienić smak.

Jak przechowywać mandarynki, w pojemniku, torebkach czy luzem?

Nie tylko miejsce przechowywania i zapewniona owocom temperatura wpływa na to czy dłużej pozostaną świeże i nie zaczną się szybko psuć. Ważne jest także to, żeby przechowywać je luzem.

- Plastikowe torebki i pojemniki powodują gromadzenie się wilgoci, a to świetna pożywka dla rozwoju pleśni. To może być tylko mała kropeczka, a może pojawić się też coś w rodzaju mchu. Wówczas owoc od razu wyrzucamy, bo mimo że pleśń widoczna jest tylko w jednym miejscu, mogła wniknąć strzępkami do środka i znajdować się też w miąższu. Nie warto ryzykować – przestrzega dr Kruszewski.

Źródło: haps.pl, Facebook/BioItalia