Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy

Podpowiadamy jak przechowywać mandarynki, żeby długo pozostały świeże.

Znacie ten dowcip, który mówi, że człowiek zimą składa się w 80 proc. z mandarynek? To prawda, że w Polsce zimą mandarynki królują na naszych stołach. Są miłą odmianą po rodzimych jabłkach, w czasie, gdy na nadmiar różnych owoców nie możemy narzekać. Mandarynki pomagają nam dotrwać do wiosny i lata, gdy zaczną pojawiać się także inne świeże owoce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać prawidłowo mandarynki w domu?

Na to pytanie odpowiada ekspert. Czy mandarynki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, czy może w chłodzie?

O najlepszy sposób na przechowywanie mandarynek jeden z portali zapytał doktora inżyniera Bartosza Kruszewskiego z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

- Jeśli zamierzamy zjeść mandarynki w ciągu trzech czy czterech dni, polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby leżały z daleka od źródeł ciepła (czyli nie przy kuchenkach gazowych lub indukcyjnych) oraz wilgoci. Cytrusy mogą bowiem łatwo ją złapać, a wtedy rozpoczną się procesy gnilne – wyjaśnił dr Kruszewski.

Ekspert zdradził też, w jakim miejscu idealnie byłoby przechowywać te owoce:

- Cytrusy, które chcemy przechowywać dłużej, można zanieść do piwnicy, o ile mamy taką możliwość. Powinny stać w dość chłodnym i najlepiej przewiewnym miejscu. I znów ważne, żeby nie było tam dużo wilgoci, bo to kluczowy czynnik wpływający na zdolność przechowywania tych owoców.

Zobacz także
Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość

Czy mandarynki dobrze zniosą przechowywanie w lodówce?

Ponieważ nie każdy ma dostęp do przewiewnej, suchej piwnicy, rzeczoznawca dopuścił przechowywanie mandarynek w lodówce, ale pod pewnym warunkiem. Musi w niej panować odpowiednia temperatura, nie za zimna i nie za ciepła. Najlepiej będzie ją uzyskać w szufladzie przeznaczonej do przechowywania warzyw:

- Nowoczesne lodówki mają specjalne szuflady, które są przeznaczone na owoce i warzywa. Panuje tam inna, lepsza temperatura dla cytrusów niż na wyższych półkach. Optymalna to taka, która sięga od 5 do 10 stopni Celsjusza — mówi specjalista. Ważne, żeby temperatura nie była niższa niż wspomniane pięć stopni, bo mandarynkom grozi wtedy przemrożenie i mogą wyraźnie zmienić smak.

Jak przechowywać mandarynki, w pojemniku, torebkach czy luzem?

Nie tylko miejsce przechowywania i zapewniona owocom temperatura wpływa na to czy dłużej pozostaną świeże i nie zaczną się szybko psuć. Ważne jest także to, żeby przechowywać je luzem.

- Plastikowe torebki i pojemniki powodują gromadzenie się wilgoci, a to świetna pożywka dla rozwoju pleśni. To może być tylko mała kropeczka, a może pojawić się też coś w rodzaju mchu. Wówczas owoc od razu wyrzucamy, bo mimo że pleśń widoczna jest tylko w jednym miejscu, mogła wniknąć strzępkami do środka i znajdować się też w miąższu. Nie warto ryzykować – przestrzega dr Kruszewski.

Źródło: haps.pl, Facebook/BioItalia

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka. Dzięki 1 trikowi przedłużycie jej świeżość
Słyszeliście kiedyś o takim sposobie przechowywania kapusty? Dzięki tej metodzie wasza kapusta będzie o wiele dłużej świeża.

Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. To dzięki niej możemy cieszyć się smakiem gołąbków, kapuśniaku, bigosu czy tradycyjnej kiszonej kapusty. Jak przechowywać zapasy białej kapusty? Sprawdźcie, gdzie ją trzymać, aby na dłużej pozostała ona świeża. Jak przechowywać kapustę? Istnieje wiele sposobów na prawidłowe przechowywanie kapusty. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć. Zacznijmy od tego, że w pomieszczeniu, w którym chcemy trzymać kapustę powinno być chłodno. Dobrze, żeby panowała w nim temperatura od 0 do +3ºC, ale najlepiej gdyby była  ona nawet niższa - około +1  z uwagi na fakt, że przy +3 stopniach w kapuście mogą zachodzić procesy gnilne. A co z wilgotnością powietrza? Nie powinna być większa niż 90%. Sposoby przechowywania kapusty Najprostszym sposobem jest przechowywanie kapusty w pudełkach lub kartonach. Ułóżcie główki kapusty tak, aby się ze sobą nie stykały. Jeśli zdecydujecie się przechowywać to warzywo na półkach, każdą główkę owińcie w papier. Nie używajcie w tym celu gazet, ponieważ drukarski tusz może wsiąknąć w liście.  Na lince. Kiedy będziecie wycinać kapustę z ziemi, nie używajcie noża, tylko wyrwijcie ją z korzeniami i zawieście do góry nogami w piwnicy na mocnej lince. Pamiętajcie, że główki nie powinny się ze sobą stykać. To świetny sposób, aby zapewnić kapuście dobrą wentylacje. W glinie. Ciekawym sposobem jest przechowywanie kapusty jest umieszczenie jej w glinie. Wymieszajcie dwie części gliny i jedną część wody. Posmarujcie taką masą każdą główkę i odstawcie ją do wysuszenia. Kiedy zewnętrzna powłoka stwardnieje, możecie położyć kapustę na półce w piwnicy. W folii. Kapustę możemy też owinąć folią spożywczą....

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...