Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
AdobeStock
Newsy

Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?

Maliny należą do najdelikatniejszych owoców pod słońcem. Myjecie je przed spożyciem, czy nie? To może mieć znaczenie, ale pod pewnym warunkiem.

Już małym dzieciom tłumaczy się, że owoce i warzywa trzeba myć przed jedzeniem. Dzięki temu zdecydowanie obniża się ryzyko zakażenia różnymi bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe. Ale czy jest jakiś wyjątek od reguły? Co robić na przykład z malinami? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy maliny trzeba myć?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy należy w ogóle myć maliny? Ci, którzy jedzą je prosto z krzaka, raczej się nie kłopoczą i zjadają te owoce od razu po zerwaniu. A co z malinami kupowanymi w sklepie? Myć, czy nie?

Jeśli maliny pochodzą z waszego ogródka i niczym ich nie pryskano, wówczas spokojnie możecie zrezygnować z mycia tych owoców. Inaczej jest w przypadku malin kupionych w sklepie, które na plantacjach są pryskane różnymi preparatami grzybobójczymi i zwalczającymi pasożyty. Wówczas owoce te należy koniecznie umyć przed spożyciem.

Zobacz także
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają mnóstwo korzystnych właściwości

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają za to mnóstwo korzystnych właściwości

Jak myć maliny?

Maliny są bardzo delikatne, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność przy myciu ich. Do tego woda sprawia, że są znacznie mniej aromatyczne, dlatego mycie malin naprawdę jest ostatecznością. Należy to zrobić przy użyciu słabego strumienia wody, bardzo delikatnie i od razu przed spożyciem. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swój smak i aromat. Pamiętajcie o tym, by absolutnie nie namaczać ich w wodzie!

Jak przechowywać maliny?

Ze względu na ich delikatną strukturę, maliny należy zużyć jak najszybciej, ponieważ bardzo szybko zaczynają tracić swój kształt, pleśnieją i po prostu się psują. Jeśli zebraliście maliny na zapas lub kupiliście je w sklepie, to przechowujcie je w lodówce i absolutnie nie myjcie ich wcześniej! Należy umyć maliny dopiero tuż przed spożyciem. Owoce powinny być przechowywane w pojemniku wyłożonym ręcznikami kuchennymi i przykryte nimi także z wierzchu. By smakowały jak najlepiej, maliny wyjmijcie z lodówki około pół godziny przed zjedzeniem.

Jak mrozić maliny?

A co zrobić w sytuacji, gdy zbiory malin są wyjątkowo obfite i nie macie już siły jeść na okrągło tych owoców? Można je zamrozić! Mrożenie malin nie jest jednak tak proste, jak by się zdawało. Absolutnie nie można ich po prostu wsypać do pojemnika i włożyć do zamrażarki, ponieważ owoce przykleją się do siebie i po zamrożeniu wyciągnięcie z pojemnika malinową bryłę o nieokreślonym kształcie. Dlatego należy wyłożyć duży pojemnik lub tackę papierem do pieczenia i ułożyć na nim maliny tak, by się nie dotykały. Włóżcie je delikatnie do zamrażarki na kilka godzin, a gdy już wszystkie się zamrożą, wówczas można je przesypać do pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.

Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
AdobeStock
Newsy
Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
Maliny to wspaniałe i bardzo zdrowe owoce, dlatego warto cieszyć się ich smakiem przez cały rok. W tym celu trzeba je jednak prawidłowo zamrozić, a podczas tego procesu łatwo popełnić błędy.

Świeże maliny wciąż można kupić późnym latem, a nawet do początku jesieni. Można przygotować z nich pyszny i zdrowy dżem lub zrobić mus do ciast i deserów. Warto również część z nich zamrozić. Zobaczcie, jak to zrobić, by zachowały pełnię wartości i wyglądu.  Jak przygotować maliny do mrożenia?  Zanim zamrozicie maliny, musicie je dokładnie przejrzeć. Selekcja polega na odrzuceniu wszelkich nadgniłych, spleśniałych, robaczywych, podejrzanie wyglądających i uszkodzonych okazów. W przypadku malin jest to szczególnie ważne, bo psują się niemiłosiernie szybko.  Do zamrożenia najlepiej nadają się maliny bardzo świeże – takie, które dopiero co zebraliście na działce lub kupiliście na straganie. Choć niska temperatura wydłuża ich trwałość, nie poprawia jednak jakości.  Gdy wybierzecie już najlepsze egzemplarze, musicie je dokładnie umyć. Mrożenie nie zabija bakterii i drobnoustrojów, dlatego najlepiej pozbyć się ich od razu.   Następnie powinniście je bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Co prawda, nigdy nie uda się wam wysuszyć ich całkowicie, ale im mniej wody na nich pozostanie, tym lepiej. Mokre maliny pokryją się warstwą lodu, który zniekształci owoce i sprawi, że po rozmrożeniu będą się nadawały jedynie na dżem.   Jak powinno się prawidłowo mrozić maliny?  Umyte i osuszone owoce ułóżcie na desce, tacce, lub w szerokim i płytkim pojemniku. Maliny nie powinny stykać się ze sobą. W innym wypadku się połączą.  Tak przygotowane włóżcie do zamrażalnika i zostawcie na kilka godzin.  Po tym czasie możecie je wyciągnąć z zamrażarki i szybko przerzucić do woreczka lub mniejszego pojemnika. Macie wtedy gwarancję, że się nie posklejają, gdy będą już zamrożone.  ...

Nigdy nie róbcie tego z truskawkami. Będą się nadawały tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie róbcie tego z truskawkami. Będą się nadawały tylko do wyrzucenia
Jeśli nie chcecie wyrzucić w błoto pieniędzy wydanych na truskawki, koniecznie powinniście wiedzieć jak je odpowiednio przechowywać!

Wiecie, jak prawidłowo przechowywać truskawki, by szybko się nie zepsuły? Jeden błąd może sprawić, że owoce prędko stracą świeżość, a wy wyrzucicie pieniądze w błoto. Sprawdźcie, jak prawidłowo przechowywać truskawki. Jak przechowywać truskawki? Warto zacząć od tego w czym przynosimy truskawki do domu. Do wyboru zwykle mamy dwie opcje. Kobiałki, zwane także łubiankami lub jednorazowe siateczki foliowe. Drewniane koszyczki pozwalają zachować przewiew powietrza i z pewnością są lepszym wyborem, jeśli wiecie, że podróż do domu zajmie wam więcej czasu. Z kolei truskawki przyniesione do domu w foliowej siatce trzeba jak najszybciej przełożyć do innego naczynia. Część osób od razu po przyniesieniu truskawek ze sklepu przystępuje do obierania ich z szypułek. To wielki błąd! Jeśli tak zrobicie, to truskawki bardzo szybko zaczną się psuć. Szypułki bowiem odpowiadają za utrzymanie świeżości zebranych truskawek. Dlatego usuwajcie je dopiero tuż przed zjedzeniem truskawek lub gdy zamierzacie ich użyć do upieczenia placka. Zanim to nastąpi, przechowujcie truskawki wraz z szypułkami. Czy truskawki powinno się od razu umyć? Na pewno znacie osoby, które myją wszystkie warzywa i owoce zaraz po wyjęciu ich z torby z zakupami. Nie warto tak robić, ponieważ większość tych produktów po umyciu traci ochronną warstwę na skórce i zaczynają się psuć – dotyczy to także truskawek. Najlepiej więc myć je dopiero przed spożyciem. Czy truskawki można trzymać w lodówce? Gdy kupicie sporo truskawek i nie zamierzacie od razu ich wszystkich zjeść, trzeba się zastanowić nad odpowiednim miejscem do przechowywania. Dobrym pomysłem jest wstawienie ich do lodówki, ale zachowując odpowiednią ostrożność. Wyłóżcie talerz papierowymi ręcznikami i połóżcie na nich truskawki, a następnie przykryjcie kolejną warstwą ręczników – dzięki temu owoce...

mycie owoców
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Użyjcie tych składników i zróbcie tę 1 prostą rzecz
Owoce i warzywa są pełne pestycydów, których trzeba koniecznie się pozbyć przed spożyciem. Sama woda nie wystarczy, dlatego wykorzystajcie jeden z tych trzech sposobów.

Dziś każdy supermarket oferuje ogromny wybór owoców i warzyw, nawet z dalekich zakątków świata. Niestety, luksus jedzenia świeżej zieleniny przez cały rok ma swoją cenę. Uprawy są psikane pestycydami i innymi środkami, które mają działanie owadobójcze i grzybobójcze, a także konserwujące – wszystko po to, by transportowane nawet z innych kontynentów owoce czy warzywa nie zepsuły się podczas transportu. Jak usunąć z nich pestycydy? Samo mycie po bieżącą wodą nie wystarczy! Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców? Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, by myć owoce i warzywa. Ich powierzchnia roi się od bakterii, które mogą wywoływać bardzo nieprzyjemne i niebezpieczne dla życia zatrucia pokarmowe. Do tych bakterii należą niesławne pałeczki E.coli, listeria i salmonella. Dlatego koniecznie należy zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem. Dowiedzcie się, jak to zrobić skutecznie – wówczas będziecie mieć pewność, że są pozbawione bakterii i resztek pestycydów. Mycie warzyw i owoców To najlepszy sposób na umycie owoców z twardą skórką, takich jak jabłka czy gruszki. Wystarczy pod bieżącą wodą dokładnie wyszorować je za pomocą miękkiej szczotki. W ten sposób pozbędziecie się pestycydów, które czasami naprawdę mocno „trzymają” się skórki i samo opłukanie wodą nie wystarczy. Słona woda Twardsze owoce można wyczyścić za pomocą kąpieli solankowej. Do jednego litra wody należy wsypać 3 łyżki soli, wymieszać i włożyć do wody owoce na maksimum pół godziny. Po tym czasie należy dokładnie wypłukać je w wodzie z kranu i gotowe. Niestety, ten sposób nie sprawdzi się w przypadku delikatnych owoców jak truskawki czy maliny. Płukanka kwasowo-zasadowa Ten sposób jest szybki i sprawdzony. Najpierw do miski należy wlać wodę i ocet (w proporcjach pół szklanki octu na litr wody)....

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne
Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...