Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
AdobeStock
Newsy

Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?

Maliny należą do najdelikatniejszych owoców pod słońcem. Myjecie je przed spożyciem, czy nie? To może mieć znaczenie, ale pod pewnym warunkiem.

Już małym dzieciom tłumaczy się, że owoce i warzywa trzeba myć przed jedzeniem. Dzięki temu zdecydowanie obniża się ryzyko zakażenia różnymi bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe. Ale czy jest jakiś wyjątek od reguły? Co robić na przykład z malinami? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy maliny trzeba myć?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy należy w ogóle myć maliny? Ci, którzy jedzą je prosto z krzaka, raczej się nie kłopoczą i zjadają te owoce od razu po zerwaniu. A co z malinami kupowanymi w sklepie? Myć, czy nie?

Jeśli maliny pochodzą z waszego ogródka i niczym ich nie pryskano, wówczas spokojnie możecie zrezygnować z mycia tych owoców. Inaczej jest w przypadku malin kupionych w sklepie, które na plantacjach są pryskane różnymi preparatami grzybobójczymi i zwalczającymi pasożyty. Wówczas owoce te należy koniecznie umyć przed spożyciem.

Zobacz także
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają mnóstwo korzystnych właściwości

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają za to mnóstwo korzystnych właściwości

Jak myć maliny?

Maliny są bardzo delikatne, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność przy myciu ich. Do tego woda sprawia, że są znacznie mniej aromatyczne, dlatego mycie malin naprawdę jest ostatecznością. Należy to zrobić przy użyciu słabego strumienia wody, bardzo delikatnie i od razu przed spożyciem. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swój smak i aromat. Pamiętajcie o tym, by absolutnie nie namaczać ich w wodzie!

Jak przechowywać maliny?

Ze względu na ich delikatną strukturę, maliny należy zużyć jak najszybciej, ponieważ bardzo szybko zaczynają tracić swój kształt, pleśnieją i po prostu się psują. Jeśli zebraliście maliny na zapas lub kupiliście je w sklepie, to przechowujcie je w lodówce i absolutnie nie myjcie ich wcześniej! Należy umyć maliny dopiero tuż przed spożyciem. Owoce powinny być przechowywane w pojemniku wyłożonym ręcznikami kuchennymi i przykryte nimi także z wierzchu. By smakowały jak najlepiej, maliny wyjmijcie z lodówki około pół godziny przed zjedzeniem.

Jak mrozić maliny?

A co zrobić w sytuacji, gdy zbiory malin są wyjątkowo obfite i nie macie już siły jeść na okrągło tych owoców? Można je zamrozić! Mrożenie malin nie jest jednak tak proste, jak by się zdawało. Absolutnie nie można ich po prostu wsypać do pojemnika i włożyć do zamrażarki, ponieważ owoce przykleją się do siebie i po zamrożeniu wyciągnięcie z pojemnika malinową bryłę o nieokreślonym kształcie. Dlatego należy wyłożyć duży pojemnik lub tackę papierem do pieczenia i ułożyć na nim maliny tak, by się nie dotykały. Włóżcie je delikatnie do zamrażarki na kilka godzin, a gdy już wszystkie się zamrożą, wówczas można je przesypać do pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne
Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...

filiżanka herbaty
Pixabay
Newsy
Znudziła ci się zwykła herbata? Dodaj do niej samodzielnie wykonaną konfiturę. Będzie pyszna
Jeżeli znudziła ci się już zwykła czarna herbata z cytryną, przyrządź ją w niebanalny sposób, którym oczarujesz swoich gości. Co powiesz na herbatę z samodzielnie wykonaną, pyszną domową konfiturą?

Zimowe wieczory to idealny czas na to, by zaszyć się pod ciepłym kocem z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Jeżeli znudziła się już wam klasyczna czarna herbata z cytryną, zróbcie samodzielnie konfiturę, która wspaniale wzbogaci smak tego napoju. Do przygotowania konfitury będziesz potrzebowała: 400 gramów malin (świeżych lub mrożonych) 1/4 szklanki cukru 1 torebkę herbaty do wyboru Jak zrobić malinową konfiturę? Zagotuj w garnku wodę. Dodaj maliny i cukier. Gotuj całość na średnim ogniu przez 20-30 minut, co chwilę mieszając (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym należy krócej gotować). Kiedy konfitura zacznie bulgotać, będzie już gotowa. Wyłącz gaz i przygotuj swoją ulubioną herbatę. Herbatę zalej wrzątkiem, przykryj spodkiem i zaparzaj przez około 8-10 minut. Następnie wyjmij z filiżanki liście lub torebkę. Do zaparzonej herbaty dodaj kilka łyżeczek konfitury malinowej, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wrzucić plasterek cytryny i delektować się smakiem herbaty. Czy wiesz, że maliny mają mnóstwo korzyści zdrowotnych? Maliny to pyszne i niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdziły, że owoce te mogą nas uchronić przed cukrzycą, rakiem, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami. Z łatwością dodasz je do swojego codziennego menu – mogą być smacznym dodatkiem do śniadania czy deseru. Gęsta, słodka konfitura z malin to samo zdrowie i gwarancja pysznego smaku.

Soki na przeziębienie
Pixabay/Luisella Planeta Leoni
Zdrowie
Pomoże zwalczyć najgorsze przeziębienie. Skuteczne lekarstwo, którego smak kocha każdy
 
Soki zawierają cenne i lecznicze właściwości. Na jesień warto przygotować się jeszcze latem. Które owoce pomogą nam najskuteczniej w pierwszych objawach przeziębienia?

    Do jedzenia owoców nie trzeba namawiać nikogo. Co prawda, sezon na świeże owoce pomału dobiega końca, jednak w sezonie zimowym zostają wcale nie gorsze mrożonki i kilka sprawdzonych pomysłów na domowej roboty soki.  Jednym z lepszych przygotowań na sezon przeziębień i kataru jest profilaktyka. W praktyce oznacza ona nic innego jak przygotowanie się na falę chorób, która uderza, licząc od pierwszych dni października.  Malinowa pychota Maliny należą w Polsce do gatunku roślin rodzimych. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego. Do soku na przeziębienie najlepiej przyda się popularna odmiana czerwona. Sok z malin można pić łyżkami, ze względu na jego słodkawy smak, jak również jako dodatek do herbaty, która przyda się w sytuacji, kiedy czujemy, że nas rozkłada. Soki malinowe znajdziecie również w supermarkecie, jednak owoc, z którego są zrobione mają najczęściej tylko w nazwie. Lekarstwo czerpiące z natury Maliny utarte z cukrem - to podstawowa baza naszego soku. Dla smaku można dorzucić liście mięty lub kilka łyżeczek miodu. Właściwości tak przyrządzonego soku są niezliczone. Od przeciwgorączkowych, po wzmacniające i przeciwmiażdżycowe. Ważną zaletą soku z malin jest jego działania odpornościowe. Witaminy zawarte w malinach wspierają działanie układu odpornościowego, który w sezonie przeziębień jest szczególnie narażony na osłabienie. Picie herbaty z dodatkiem soku z malin pomoże przeciwdziałać chorobie. I to dopiero argument!    Źródło: PoradnikZdrowie.pl  

pudelko na jedzenie
unsplash.com/@wiaone72
Triki kulinarne
Odbarwiony pojemnik na żywność? Wystarczy 1 minuta, by wyglądał jak nowy 
Nieprzyjemny zapach i nieestetyczne plamy szpecą nawet najpiękniejsze pojemniki na żywność. Jak szybko i niewielkim kosztem sprawić, by wyglądały jak w dniu zakupu?

Plamy na pojemniku na żywność  Buraczki, pomidory, marchewka, przyprawy takie jak kurkuma, ostra papryka, curry mogą zostawiać na plastikowych pudełkach zabarwienie, które trudno usunąć podczas tradycyjnego mycia. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się ich za pomocą domowych metod. Już nie musicie wyrzucać pojemników i kupować nowych. Jeśli odpowiednio o nie zadbacie, będą służyły przez długi czas.  Aby pozbyć się plam i odbarwień należy umyć pojemnik w bardzo zimnej wodzie, zostawić go na kilka godzin w nasłonecznionym miejscu, aby wysechł i umyć jeszcze raz ręcznie lub w zmywarce.  Cytryna to jeden z najpopularniejszych produktów rozjaśniających i usuwających plamy. Sok z wyciśniętego owocu należy dokładnie rozprowadzić na zaplamionej powierzchni i zostawić na słońcu, a potem dokładnie umyć. Wyjątkowo oporne plamy można potraktować mieszanką soli i cytryny.  Jeśli odbarwienia są świeże świetnie sprawdzi się poniższy sposób z wideo. Odrobina płynu do mycia naczyń, ciepła woda i... porwany ręcznik papierowy. Całość szczelnie zamykamy, potrząsamy przez około 40-60 sekund i gotowe! Pojemnik wygląda jak nowy!  @adikempler This hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! #fyp #cookingvideos #cookinghacks #lifehacks #hacks #stainremover #foryou #foryoupage ♬ original sound - adikempler Nieprzyjemny zapach  Zdarza się, że pojemniki zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Istnieje kilka prostych sposobów, by się tego pozbyć. Z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet. Wystarczy rozcieńczyć go w wodzie i wyczyścić pojemnik za pomocą miękkiej ściereczki.  Sprawdzi się również soda oczyszczona, która doskonale...