Już małym dzieciom tłumaczy się, że owoce i warzywa trzeba myć przed jedzeniem. Dzięki temu zdecydowanie obniża się ryzyko zakażenia różnymi bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe. Ale czy jest jakiś wyjątek od reguły? Co robić na przykład z malinami? Sprawdźcie.

Czy maliny trzeba myć?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy należy w ogóle myć maliny? Ci, którzy jedzą je prosto z krzaka, raczej się nie kłopoczą i zjadają te owoce od razu po zerwaniu. A co z malinami kupowanymi w sklepie? Myć, czy nie?

Jeśli maliny pochodzą z waszego ogródka i niczym ich nie pryskano, wówczas spokojnie możecie zrezygnować z mycia tych owoców. Inaczej jest w przypadku malin kupionych w sklepie, które na plantacjach są pryskane różnymi preparatami grzybobójczymi i zwalczającymi pasożyty. Wówczas owoce te należy koniecznie umyć przed spożyciem.

Jak myć maliny?

Maliny są bardzo delikatne, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność przy myciu ich. Do tego woda sprawia, że są znacznie mniej aromatyczne, dlatego mycie malin naprawdę jest ostatecznością. Należy to zrobić przy użyciu słabego strumienia wody, bardzo delikatnie i od razu przed spożyciem. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swój smak i aromat. Pamiętajcie o tym, by absolutnie nie namaczać ich w wodzie!

Zobacz także:

Jak przechowywać maliny?

Ze względu na ich delikatną strukturę, maliny należy zużyć jak najszybciej, ponieważ bardzo szybko zaczynają tracić swój kształt, pleśnieją i po prostu się psują. Jeśli zebraliście maliny na zapas lub kupiliście je w sklepie, to przechowujcie je w lodówce i absolutnie nie myjcie ich wcześniej! Należy umyć maliny dopiero tuż przed spożyciem. Owoce powinny być przechowywane w pojemniku wyłożonym ręcznikami kuchennymi i przykryte nimi także z wierzchu. By smakowały jak najlepiej, maliny wyjmijcie z lodówki około pół godziny przed zjedzeniem.

Jak mrozić maliny?

A co zrobić w sytuacji, gdy zbiory malin są wyjątkowo obfite i nie macie już siły jeść na okrągło tych owoców? Można je zamrozić! Mrożenie malin nie jest jednak tak proste, jak by się zdawało. Absolutnie nie można ich po prostu wsypać do pojemnika i włożyć do zamrażarki, ponieważ owoce przykleją się do siebie i po zamrożeniu wyciągnięcie z pojemnika malinową bryłę o nieokreślonym kształcie. Dlatego należy wyłożyć duży pojemnik lub tackę papierem do pieczenia i ułożyć na nim maliny tak, by się nie dotykały. Włóżcie je delikatnie do zamrażarki na kilka godzin, a gdy już wszystkie się zamrożą, wówczas można je przesypać do pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.