Czy makaron jajeczny jest rzeczywiście z jajek? Uważnie przeczytajcie jego skład
Adobe Stock
Newsy

Czy makaron jajeczny jest rzeczywiście z jajek? Uważnie przeczytajcie jego skład

Opakowanie makaronu z rysunkiem jajka zachęca do kupna produktu, bazując na sielskich skojarzeniach klientów. Nie warto jednak polegać jedynie na pięknych grafikach i fantazyjnych nazwach. Trzeba sprawdzać składy, gdyż kryją się w nich prawdziwe niespodzianki, mające mało wspólnego z wiejskimi jajkami. 

Makaron to sycący produkt, wciąż stosunkowo niedrogi, a do tego wyjątkowo trwały. Każdy może wybrać coś dla siebie z makaronowej rodziny, nawet osoby, które są na diecie bezglutenowej. Niektóre jednak z makaronów powinny pozostać na półkach sklepowych, gdyż robią klientów w tzw. bambuko jajeczne... 

Dlaczego producenci makaronu wykorzystują susz jajeczny? 

Częstą praktyką stosowaną przez producentów makaronu jest zastępowanie jajek suszem jajecznym. Z produkcyjnego punktu widzenia takie rozwiązanie ma wiele zalet. Susz nie psuje się tak szybko i obniża koszty wytworzenia klusek. 

Jak to wygląda od strony konsumenta? Nieco gorzej. Co prawda susz wyprodukowany zgodnie z normami nie jest szkodliwy, jednak ma pewien negatywny wpływ na:

  • jakość,
  • konsystencję,
  • smak makaronu. 
Zobacz także
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale

Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Z czego składa się susz jajeczny? 

Susz jest mieszaniną wody i jajek, które poddawane są procesowi suszenia w komorze suszalniczej. Jak się jednak okazuje, niektórzy wytwórcy na tym nie poprzestają. Jakiś czas temu głośna była sprawa z podrabianiem suszu w zakładzie nieopodal Kalisza.

Odbywał się tam prawdziwy jajeczny Armagedon. Do suszu wędrowały wówczas stare jajka, susz rybny, a nawet wapno. Bakterie chorobotwórcze w przebadanych próbkach produktu spektakularnie przekraczały zalecane normy. 

Nagminną praktyką producentów makaronu jest dodawanie do rozwodnionych i wysuszonych jajek kurkumy. Ma ona za zadanie nadać ładną barwę makaronowi i zachęcić klientów do kupna. Nie jest szkodliwa, ale świadczy o słabej jakości makaronu.

Jak rozpoznać dobry makaron? 

Jest tylko jeden sposób na znalezienie makaronu z jajek. Wiecie już, że nie należy ufać obrazkom i nazwom na opakowaniach.

Żeby wytropić jajka w kluskach, musicie uzbroić się w okulary i dokładnie przestudiować skład produktu. Uprzedzamy, że nie będzie łatwo. Zdecydowanie częściej natraficie na makaron w wersji z suszem i kurkumą niż na ten z całych jajek. Jednak, gdy poświęcicie temu zadaniu trochę czasu, odkryjecie prawdziwe jajeczne perełki. Powodzenia!

Źródło: o2.pl, beszamel.se.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szynka wieprzowa w Biedronce tylko za 8,99 zł/kg. Spieszcie się, bo promocja trwa tylko do jutra
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Szynka wieprzowa w Biedronce tylko za 8,99 zł/kg. Spieszcie się, bo promocja trwa tylko do jutra
Za nami długi, świąteczny weekend. Co przygotowała dla nas na nowy tydzień Biedronka? Sprawdźcie!

Wasza lodówka świeci po długim weekendzie pustkami? Wybierzcie się do Biedronki, żeby uzupełnić zapasy jedzenia. Tylko do jutra kupicie w Biedronce w promocyjnej cenie świeżą polską szynkę wieprzową bez kości pakowaną próżniowo od producenta Kraina Mięs. Za kilogram tego mięsa zapłacicie tylko 8,99 zł, czyli aż 43% taniej niż zwykle. Regularna cena tego produktu wynosi 15,99 zł/kg. Limit dzienny na szynkę wynosi 4 kilogramy z kartą Moja Biedronka. Oferta dostępna jest w sklepach bez lady mięsnej. Tanie wędliny w Biedronce Biedronka przygotowała też świetną promocję na przepyszną kiełbasę podwawelską od producenta Kraina Wędlin. Posiadacze karty Moja Biedronka mogą ją kupić w promocyjnej cenie 0,99 groszy za 100 gramów. Regularna cena tego produktu to 1,79 zł/100 g. Lubicie jeść kanapki z szynką konserwową? Skoczcie do Biedronki, bo została ona właśnie objęta wysoką, bo aż 50% promocją. Kupując trzy opakowania tej szynki, zapłacicie za każde z nich tylko 2,99 zł. Limit dzienny to sześć opakowań na kartę Moja Biedronka. Promocja na jajka w Biedronce Biedronka przygotowała też świetną promocję na jajka od producenta Moja Kurka. Kupując dwa opakowania jaj, trzecie dostaniecie za darmo. Limit dzienny to sześć produktów i maksymalnie dwa gratis. Robiąc zakupy nie zapomnijcie też o świeżych i zdrowych owocach. Winogrona różowe kosztują teraz w Biedronce aż 30% taniej – tylko 6,99 zł/kg. Banany dostaniecie aż o 50% taniej, za 2,49 zł/kg. Limit dzienny na te owoce to 3 kg na kartę Moja Biedronka. Pamiętajcie też o najmłodszych, dla których Biedronka przygotowała świetną promocję na Kinder czekoladki. Kupując dwa 100-gramowe opakowania tych czekoladek, zapłacicie za drugi produkt aż 60% taniej – tylko 3,49 zł. Limit dzienny wynosi osiem opakowań na kartę...

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...

Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina
Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda! Długa historia makaronu Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej. Jak produkuje się makaron? Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu.  Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak. Makaron jako idealna baza do gotowania Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente , czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości. Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem...

Jajka
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Faszerowane jajeczne kurczaczki na Wielkanoc. Nie pomińcie 1 kroku a wyjdą genialne
Tak przygotowane jajka będą pięknie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Są banalnie proste do zrobienia, a efekt zachwyca!

Jeśli zastanawiacie się nad potrawami na Wielkanoc mamy dla was smaczną propozycje. Bez wątpienia jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, koniecznie zróbcie te fajne jajeczne koguciki . Ucieszą każde oko a ich przygotowanie będzie frajdą dla całej rodziny - zwłaszcza dzieci. Na świątecznym stole tak przygotowane jajka będą pięknie się prezentować. Ich widok wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Wielkanoc to w końcu radosne święta więc tej radości absolutnie nie może zabraknąć.  Jajeczne kurczaki  Przygotowując świąteczne jajeczne koguciki nie pomińcie 1 kroku, czyli nie zapomnijcie dodać chrzanu. Pasta z udziałem tego lekko pikantnego składnika podkręci jej smak. Jak nakazuje tradycja, chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest podstawą święconki i symbolem Wielkanocy. Ma zapewnić nam siły witalne przez cały rok. Chrzan wpływa również na trawienie zatem przy świątecznym obżarstwie będzie wspaniałym lekarstwem na pełny brzuch.  Przepis na jajeczne kurczaczki Składniki na jajeczne kurczaki:  5 jajek 10 dag twarogu 1 łyżka majonezu 1 papryka czerwona Pieprz mielony Pieprz ziarenka Sól Koperek Mała łyżeczka chrzanu Sposób przygotowania: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 7 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół wycinając nożem kształt ząbków. Powinny wyglądać jak kwiatki - tak jak na zdjęciu. Z jajek wyciągnijcie żółtka.  W miseczce utrzyjcie twaróg z łyżeczką chrzanu. Do masy dodajcie także...