Czy makaron jajeczny jest rzeczywiście z jajek? Uważnie przeczytajcie jego skład
Adobe Stock
Newsy

Czy makaron jajeczny jest rzeczywiście z jajek? Uważnie przeczytajcie jego skład

Opakowanie makaronu z rysunkiem jajka zachęca do kupna produktu, bazując na sielskich skojarzeniach klientów. Nie warto jednak polegać jedynie na pięknych grafikach i fantazyjnych nazwach. Trzeba sprawdzać składy, gdyż kryją się w nich prawdziwe niespodzianki, mające mało wspólnego z wiejskimi jajkami. 

Makaron to sycący produkt, wciąż stosunkowo niedrogi, a do tego wyjątkowo trwały. Każdy może wybrać coś dla siebie z makaronowej rodziny, nawet osoby, które są na diecie bezglutenowej. Niektóre jednak z makaronów powinny pozostać na półkach sklepowych, gdyż robią klientów w tzw. bambuko jajeczne... 

Dlaczego producenci makaronu wykorzystują susz jajeczny? 

Częstą praktyką stosowaną przez producentów makaronu jest zastępowanie jajek suszem jajecznym. Z produkcyjnego punktu widzenia takie rozwiązanie ma wiele zalet. Susz nie psuje się tak szybko i obniża koszty wytworzenia klusek. 

Jak to wygląda od strony konsumenta? Nieco gorzej. Co prawda susz wyprodukowany zgodnie z normami nie jest szkodliwy, jednak ma pewien negatywny wpływ na:

  • jakość,
  • konsystencję,
  • smak makaronu. 
Zobacz także
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale

Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Z czego składa się susz jajeczny? 

Susz jest mieszaniną wody i jajek, które poddawane są procesowi suszenia w komorze suszalniczej. Jak się jednak okazuje, niektórzy wytwórcy na tym nie poprzestają. Jakiś czas temu głośna była sprawa z podrabianiem suszu w zakładzie nieopodal Kalisza.

Odbywał się tam prawdziwy jajeczny Armagedon. Do suszu wędrowały wówczas stare jajka, susz rybny, a nawet wapno. Bakterie chorobotwórcze w przebadanych próbkach produktu spektakularnie przekraczały zalecane normy. 

Nagminną praktyką producentów makaronu jest dodawanie do rozwodnionych i wysuszonych jajek kurkumy. Ma ona za zadanie nadać ładną barwę makaronowi i zachęcić klientów do kupna. Nie jest szkodliwa, ale świadczy o słabej jakości makaronu.

Jak rozpoznać dobry makaron? 

Jest tylko jeden sposób na znalezienie makaronu z jajek. Wiecie już, że nie należy ufać obrazkom i nazwom na opakowaniach.

Żeby wytropić jajka w kluskach, musicie uzbroić się w okulary i dokładnie przestudiować skład produktu. Uprzedzamy, że nie będzie łatwo. Zdecydowanie częściej natraficie na makaron w wersji z suszem i kurkumą niż na ten z całych jajek. Jednak, gdy poświęcicie temu zadaniu trochę czasu, odkryjecie prawdziwe jajeczne perełki. Powodzenia!

Źródło: o2.pl, beszamel.se.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki
Flickr
Newsy
Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki
Gdy gaz i prąd drożeją, cały świat szuka oszczędności. Dlatego, koniec z niepotrzebnym wykorzystywaniem energii podczas gotowania makaronu. Zobaczcie, jak Włosi przygotowują swój popisowy makaron al dente, bez większych kosztów. 

Ten patent na przygotowanie popularnego produktu zaproponował sam laureat Nagrody Nobla z fizyki Giorgio Parisi. Pomysł robi obecnie prawdziwą furorę wśród poszukujących oszczędności, a tak naprawdę nie jest niczym nowym we włoskiej kuchni.  Na czym polega sposób na gotowanie makaronu bez gotowania?  Profesor Parisi przedstawił metodę polegającą na zagotowaniu wody w garnku, a następnie włożeniu do niej makaronu i ponownym doprowadzeniu do wrzenia. Niby normalnie, lecz w tym momencie zaczyna się niezwykła część tego sposobu, a mianowicie... wyłączenie gazu i nałożenie przykrywki.  Makaron powinien pozostać pod przykryciem przez czas potrzebny do jego ugotowania (który znajdziecie na opakowaniu). Czas ten należy wydłużyć tylko o 1 minutę. To wystarczy, by przyrządzić doskonały makaron al dente, taki jaki Włosi lubią najbardziej.  Ten sposób nie jest niczym nowy. Liczy sobie dwieście lat i jest całkowicie zgodny z włoską tradycją kulinarną. Tradycją kraju, który na makaronach zna się, jak żaden inny.  Ile można zaoszczędzić, gotując makaron w ten sposób?  Pierwsze obliczenia w tym temacie przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Wyliczyła ona, że gotowanie przy wyłączonym gazie, już po dwóch minutach, przynosić może oszczędność w zużyciu energii i emisji CO2 wynoszącą nawet 47 procent.    Skorzystajcie z ogromnego doświadczenia ojczyzny makaronu i koniecznie wypróbujcie ten sposób, przygotowując ulubioną pastę. Pamiętajcie również o tym, by przykrywać garnki podczas przygotowywania obiadu. Siłę takich niepozornych działań będziecie doceniać przy płaceniu comiesięcznych rachunków.  W obecnych czasach powszechnego dobrobytu mało kto zakrywa garnki pokrywkami podczas gotowania. Tymczasem takie działanie, skraca...

Szynka wieprzowa w Biedronce tylko za 8,99 zł/kg. Spieszcie się, bo promocja trwa tylko do jutra
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Szynka wieprzowa w Biedronce tylko za 8,99 zł/kg. Spieszcie się, bo promocja trwa tylko do jutra
Za nami długi, świąteczny weekend. Co przygotowała dla nas na nowy tydzień Biedronka? Sprawdźcie!

Wasza lodówka świeci po długim weekendzie pustkami? Wybierzcie się do Biedronki, żeby uzupełnić zapasy jedzenia. Tylko do jutra kupicie w Biedronce w promocyjnej cenie świeżą polską szynkę wieprzową bez kości pakowaną próżniowo od producenta Kraina Mięs. Za kilogram tego mięsa zapłacicie tylko 8,99 zł, czyli aż 43% taniej niż zwykle. Regularna cena tego produktu wynosi 15,99 zł/kg. Limit dzienny na szynkę wynosi 4 kilogramy z kartą Moja Biedronka. Oferta dostępna jest w sklepach bez lady mięsnej. Tanie wędliny w Biedronce Biedronka przygotowała też świetną promocję na przepyszną kiełbasę podwawelską od producenta Kraina Wędlin. Posiadacze karty Moja Biedronka mogą ją kupić w promocyjnej cenie 0,99 groszy za 100 gramów. Regularna cena tego produktu to 1,79 zł/100 g. Lubicie jeść kanapki z szynką konserwową? Skoczcie do Biedronki, bo została ona właśnie objęta wysoką, bo aż 50% promocją. Kupując trzy opakowania tej szynki, zapłacicie za każde z nich tylko 2,99 zł. Limit dzienny to sześć opakowań na kartę Moja Biedronka. Promocja na jajka w Biedronce Biedronka przygotowała też świetną promocję na jajka od producenta Moja Kurka. Kupując dwa opakowania jaj, trzecie dostaniecie za darmo. Limit dzienny to sześć produktów i maksymalnie dwa gratis. Robiąc zakupy nie zapomnijcie też o świeżych i zdrowych owocach. Winogrona różowe kosztują teraz w Biedronce aż 30% taniej – tylko 6,99 zł/kg. Banany dostaniecie aż o 50% taniej, za 2,49 zł/kg. Limit dzienny na te owoce to 3 kg na kartę Moja Biedronka. Pamiętajcie też o najmłodszych, dla których Biedronka przygotowała świetną promocję na Kinder czekoladki. Kupując dwa 100-gramowe opakowania tych czekoladek, zapłacicie za drugi produkt aż 60% taniej – tylko 3,49 zł. Limit dzienny wynosi osiem opakowań na kartę...

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...

Czy jajka zostaną nowym rekordzistą podwyżek? Eksperci: „Za kilka miesięcy, późną jesienią i zimą”
Pixabay
Newsy
Ceny jaj poszybują najwyżej w historii? Eksperci przewidują: „Za kilka miesięcy, późną jesienią i zimą”
Polacy powinni już przyzwyczaić się do tego, że wszystko drożeje na potęgę. Jednak niektóre przewidywane zmiany cen są zatrważające i trudne do zaakceptowania. Tak jest w przypadku jajek. 

Cukier, olej, masło, mięso... a zaraz najprawdopodobniej jajka. Eksperci przewidują niepokojące zmiany cen tego towaru już niebawem, bo na jesieni i zimą. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ostrzega, że ceny jajek mogą poszybować w górę nawet o kilkadziesiąt procent. Czy będzie nas jeszcze stać na jajecznicę?  Spadek liczby kur niosek wpływa na prognozy cenowe  Przyczyną prawdopodobnej, drastycznej podwyżki cen jest zmniejszająca się liczba kur niosek w całym kraju. Mariusz Szymyślik, dyrektor ds. analiz w KIPDiP, cytowany przez portalspozywczy.pl, tak tłumaczy te pesymistyczne prognozy cenowe:  - W przemyśle drobiarskim prognozy dotyczące przyszłości buduje się przede wszystkim w oparciu o wylęgi piskląt, które są dla branży rodzajem wskaźników wyprzedzających. W czerwcu i lipcu tego roku dostępna na rynku liczba jednodniowych kur nieśnych były katastrofalnie niska.    Niechęć hodowców do uzupełniania stad uderza w podaż jajek  W lipcu 2022 wylęgi niosek były o ponad 50 proc. mniejsze niż w analogicznym miesiącu 2021. Podobnie rzecz się miała również w czerwcu bieżącego roku, gdzie zauważono różnicę 47 proc. w stosunku do czerwca roku poprzedniego. Według Mariusza Szymyślika jest to spowodowane także niechęcią hodowców kur do uzupełniania swoich stad:  – W ostatnich tygodniach niechęć hodowców do uzupełniania stad przybrała na sile w sposób nieoglądany w naszym kraju od kilkunastu lat. Szacujemy, że od początku roku baza produkcji jaj zmniejszyła się już o około 10 procent i nadal dynamicznie maleje.   Specjalista z branży drobiarskiej dodaje również, że tej sytuacji nie da się odwrócić z dnia na dzień:  - Musimy pamiętać, że produkcja zwierzęca charakteryzuje się dużą inercją czasową. Tu nie da się po prostu jednego dnia...