Czy ktoś pamięta smak chleba z cukrem? Kiedys był ratunkiem na mały głód.
własne
Newsy

Czy ktoś pamięta smak chleba z cukrem? Kiedyś był ratunkiem na mały głód

W czasach, gdy przy kasach w sklepie nie było słodyczy, a dzieci musiały koniecznie zjeść coś słodkiego, powstał pomysł na chleb z cukrem.

Istota tego koła ratunkowego na mały głód była genialna. Kromka świeżego chleba dostarczała węglowodanów i nasycała, dodany cukier powodował, że ten zwykły słodzony chleb dostarczał tak wiele radości.

Miękki miąższ, chrupiąca skórka chleba i chrzęszczący na zębach biały cukier dostarczały nie tylko wrażeń smakowych. Różna tekstura składników sprawiała, że chleb z cukrem rozgryzało się z wielką przyjemnością.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka odmian chleba z cukrem

Kromka chleba jest sucha i wysypany na nią cukier nie przylega do miąższu, tylko rozsypuje się na boki. Dlatego chleb z reguły był czymś pokrywany lub zwilżany. Najprostszą metodą było zwilżenie kromki chleba wodą. I choć ta czynność nie wydaje się skomplikowana, to każdy robił to po swojemu. Można było posypać chleb cukrem i spryskać wodą. Albo nawilżyć kromkę i przycisnąć wilgotną stroną, do cukru rozsypanego na talerzu. Inną metodą na przyklejenie cukru do chleba było posmarowanie kromki  masłem. Chleb z masłem także można było albo posypać, albo przycisnąć tłustą stroną do naczynia z cukrem.

Najbardziej bogatą wersją chleba z cukrem było dodanie do niego śmietany. Sposobów było co niemiara:

  • Chleb z wodą i cukrem można tylko ozdobić odrobiną śmietany
  • Chleb z masłem, cukrem i ze śmietaną rozsmarowana po całej powierzchni
  • Chleb ze śmietaną i cukrem, gdy śmietana zastępowała wodę lub masło więc znajdowała się pod cukrem
Zobacz także
Pamiętacie "oranżadówki"? W PRL-u nic się nie marnowało, takie było drugie życie butelek po oranżadzie

Pamiętacie „oranżadówki”? W PRL-u nic się nie marnowało. Tak wyglądało 2 życie butelek po oranżadzie

blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja

Przepis na smażony chleb z cukrem

Składniki:

  • Margaryna do smażenie
  • Cukier do smaku
  • 3 kromki chleba

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba smażcie na patelni na niewielkiej ilości margaryny tak długo, aż staną się złote po obu stronach.
  2. Przełóżcie chleb na talerze, posypcie do smaku cukrem.

Fani profilu na Facebooku Pewex tak wspominają czasy dzieciństwa, gdy jadali chleb z cukrem.

Wersja wypasiona to chleb ze śmietaną i z cukrem. 

Ja najpierw posypywałam cukrem suchą kanapkę, a później polałam wodą z kranu, to było przepyszne.

Ta wersja jest już z masłem na wypasie, my jedliśmy z wodą i cukrem, potem ze śmietaną i cukrem o dopiero trzeci etap rozwoju tego przysmaku był taki jak na zdjęciu.  Chociaż ze śmietaną był najlepszy!!!

Wygląda na to, w jaki sposób i z czym słodka kanapka była przygotowywana, to zdecydowana większość osób wspomina ja dobrze. 

Źródło: doradcasmaku.pl, rp.pl

Po co smarujemy chleb masłem? Historycy dowodzą, że to sprytny pomysł… Mikołaja Kopernika
Adobe Stock
Newsy
Po co smarujemy chleb masłem? Historycy dowodzą, że to sprytny pomysł… Mikołaja Kopernika
Jeśli lubicie chleb z masłem, to pomyślcie tylko co byście jedli, gdyby Mikołaj Kopernik w 1521 r. podczas oblężenia zamku w Olsztynie, nie wymyślił tego przysmaku.

Jeśli uważacie, że chleb z masłem to genialny wynalazek, to macie rację: odkrył go geniusz. Amerykańscy historycy medycyny, szperając w europejskich archiwach, wpadli na sensacyjny trop sugerujący, że na pomysł smarowania chleba masłem wpadł sam Mikołaj Kopernik. Jak do tego doszło? Mikołaj Kopernik nie tylko wstrzymał Słońce i ruszył Ziemię. Posmarował też chleb  Dwóch amerykańskich badaczy - dr Samuel Hand i dr Arthur  Kunin z Uniwersytetu w Vermont, odkryli w niemieckim archiwum zapiski pochodzące z 1521 r. dotyczące wybitnego polskiego astronoma. Historia wydarzyła się w Olsztynie, mieście, w którym obowiązki administratora zamku pełnił Mikołaj Kopernik. Działo się to w czasie oblężenia zamku przez zakon krzyżacki. W czasie obrony zamku, kolejni żołnierze zapadali na nieznaną chorobę atakującą przewód pokarmowy, a objawiającą się między innymi bólem brzucha. Mikołaj Kopernik, który nie tylko był astronomem, ale też lekarzem i znawcą medycyny, zaczął obserwować wojaków i zauważył, że chorują tylko ci, którzy jedzą chleb. Z archiwalnych zapisków wynika, że wojacy, pełniący kilkunastogodzinne warty na murach zamku, dostawali do jedzenia pajdy chleba, na które rzucali się nie zważając, że chleb wcześniej leżał na ziemi i był brudny. Kopernik wpadł na pomysł, żeby dostarczane żołnierzom pajdy smarować masłem. Dzięki temu brud był widoczny na kromce. Ta historia każe przypuszczać, że uczony, w czasach, w których nie wykryto jeszcze bakterii i drobnoustrojów zauważył, że pieczywo, które upadło na ziemię, jest skażone i może być przyczyną choroby. Masło co prawda nie chroniło przed zabrudzeniem, ale ułatwiło wykrycie skażonych kawałków. Zasada 5 sekund, czyli czy jeśli leżało krótko, to można jeść? Jeśli...

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
AdobeStock
Newsy
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
To nie takie oczywiste! Jeden typ pieczywa poleca się szczególnie dla osób odchudzających się, ale nie tylko…

Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa. Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików . Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo , nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu… Jakie pieczywo jeść na diecie? Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze. Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik , pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne. Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć! Który chleb jest zdrowszy? Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety: Ma więcej błonnika,...

7951
Własne
Newsy
„Bez chleba się nie najesz”. To zdanie słyszeli wszyscy. Czy powinno się jadać zupy z chlebem?
Do jakich zup podawać chleb, do jakich nie? A jeśli zupa jest podana w chlebie, to czy wypada go jeść? Podpowiadamy jak obchodzić się z chlebem do zupy.

Chleb dodawany do każdej niemal zupy to pozostałość po biednej kuchni staropolskiej. Coś więc było, w powiedzeniu, że zupą bez chleba nie można się najeść. Chleb jedzony był do zup, szczególnie tych „chudszych”, w okresach biedy czy na przednówku. Kromka pieczywa sprawiała, że obiad był bardziej sycący i kaloryczny. Dziś niektórzy do kapuśniaku, krupniku czy grochówki, jedzą nawet chleb posmarowany masłem. Robią tak nie tylko dlatego, że lubią chleb z masłem do zupy, ale także pod to, żeby się bardziej nasycić. Które zupy podawać z chlebem? Warto podawać do zupy chleb zwłaszcza wtedy, gdy uznajemy gęstą, esencjonalną i sycącą zupę, jako danie jednogarnkowe i nie podajemy po niej drugiego dania. W takim przypadku chleb nie tylko poprawi smak, ale sprawi, że zupa stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym. Z kolei jeśli po zupie przystąpicie do jedzenia drugiego dania czy nawet deseru, warto ograniczyć objętość i kaloryczność tego pierwszego. Wówczas podajcie symboliczną ilość chleba, tylko dla smaku i zostawcie miejsce na kolejne potrawy. Zupy, do których warto podawać chleb: Żurek Kapuśniak Grochowa Fasolowa Ogórkowa Krupnik Koperkowa Barszcz czerwony Barszcz biały Ziemniaczana Flaki Gulaszowa Nie podawajcie z kolei pieczywa do zup owocowych, rosołu, zupy pomidorowej. Jakie inne pieczywo można podawać do zup? Są takie zupy, do których można i warto podawać inne pieczywo niż chleb. W zakresie podawania chleba do zupy zdania są podzielone wtedy, gdy mówimy o zupach kremach. Tu proponujemy zastosować następujące rozróżnienie: Jeśli zupy mają dodatek przypraw egzotycznych, curry, imbiru, kurkumy, można dodać do nich egzotyczne pieczywo w formie placków indyjskich, albo...

Krojenie chleba
Flickr
Newsy
Sprytny trik na pokrojenie chleba w identyczne, równe kromki. Od teraz nie zechcecie kupować krojonego
Wielka uroczystość, impreza czy inny duży rodzinny zjazd. Czasem w takich okolicznościach czeka was sporo krojenia chleba.

Historia krojonego chleba sięga niemal 100 lat wstecz. Zaczęło się, a jakże, w Stanach Zjednoczonych. To właśnie tam wymyślono pierwsze krajalnice do pieczywa. Zalet pokrojonego mechanicznie bochenka nie należy nikomu przypominać. Wystarczy jedno słowo: wygoda. Krojony chleb ma jednak swoje wady. Przede wszystkim wrzucenie go już zaraz po pokrojeniu do plastikowego woreczka powoduje nieodwracalne zmiany w smaku i aromacie takiego bochenka. Jak mamy i babcie kroiły chleb? Nic w tym dziwnego, że do dzisiaj krojony chleb nie jest w stanie wyprzeć ze sklepów tradycyjnych bochenków. Umiejętność sprawnego krojenia chleba dalej jest więc w cenie. Zwłaszcza gdy przyjdzie wam pokroić spore ilości pieczywa. Dawniej wprawne gospodynie potrafiły kroić chleb „w powietrzu, przyciskając bochenek do brzucha. W kuchni warto jednak zachowywać podstawowe zasady BHP. Dlatego też do krojenia chleba przyda się dobra, szeroka deska. Oprócz tego oczywiście dobrze naostrzony nóż. Bez tego ani rusz. Co dalej? Złośliwcy powiedzieliby, że z krojeniem noża jest jak z jazdą na rowerze albo jak z wiązaniem sznurowadeł. Jak pokroić chleb na równe kromki? Wprawa, wprawa i jeszcze raz wprawa. Dzięki praktyce uda się uzyskiwać równe, podobne kromki. Mamy jednak jeszcze jeden sposób, by pokroić chleb w identyczne kromki. Ten trik na masową skalę wykorzystywany jest choćby w restauracjach. Jesteśmy przekonani, że nie korzystacie z tej sztuczki. O co chodzi? Wystarczy, że przekroicie bochenek na pół. Następnie postawcie go przekrojoną stroną na desce i zacznijcie krojenie z boku. Stabilność, brak niepewnych ruchów i równe, ostre cięcie – gwarantowane. Wasze kromki będą jednakowe, a dodatkowo dzięki krojeniu w ten sposób, będą całkiem duże – w sam raz do kanapek i innych zastosowań.