Istota tego koła ratunkowego na mały głód była genialna. Kromka świeżego chleba dostarczała węglowodanów i nasycała, dodany cukier powodował, że ten zwykły słodzony chleb dostarczał tak wiele radości.

Miękki miąższ, chrupiąca skórka chleba i chrzęszczący na zębach biały cukier dostarczały nie tylko wrażeń smakowych. Różna tekstura składników sprawiała, że chleb z cukrem rozgryzało się z wielką przyjemnością.

Kilka odmian chleba z cukrem

Kromka chleba jest sucha i wysypany na nią cukier nie przylega do miąższu, tylko rozsypuje się na boki. Dlatego chleb z reguły był czymś pokrywany lub zwilżany. Najprostszą metodą było zwilżenie kromki chleba wodą. I choć ta czynność nie wydaje się skomplikowana, to każdy robił to po swojemu. Można było posypać chleb cukrem i spryskać wodą. Albo nawilżyć kromkę i przycisnąć wilgotną stroną, do cukru rozsypanego na talerzu. Inną metodą na przyklejenie cukru do chleba było posmarowanie kromki  masłem. Chleb z masłem także można było albo posypać, albo przycisnąć tłustą stroną do naczynia z cukrem.

Najbardziej bogatą wersją chleba z cukrem było dodanie do niego śmietany. Sposobów było co niemiara:

Zobacz także:

  • Chleb z wodą i cukrem można tylko ozdobić odrobiną śmietany
  • Chleb z masłem, cukrem i ze śmietaną rozsmarowana po całej powierzchni
  • Chleb ze śmietaną i cukrem, gdy śmietana zastępowała wodę lub masło więc znajdowała się pod cukrem

Przepis na smażony chleb z cukrem

Składniki:

  • Margaryna do smażenie
  • Cukier do smaku
  • 3 kromki chleba

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba smażcie na patelni na niewielkiej ilości margaryny tak długo, aż staną się złote po obu stronach.
  2. Przełóżcie chleb na talerze, posypcie do smaku cukrem.

Fani profilu na Facebooku Pewex tak wspominają czasy dzieciństwa, gdy jadali chleb z cukrem.

Wersja wypasiona to chleb ze śmietaną i z cukrem. 

Ja najpierw posypywałam cukrem suchą kanapkę, a później polałam wodą z kranu, to było przepyszne.

Ta wersja jest już z masłem na wypasie, my jedliśmy z wodą i cukrem, potem ze śmietaną i cukrem o dopiero trzeci etap rozwoju tego przysmaku był taki jak na zdjęciu.  Chociaż ze śmietaną był najlepszy!!!

Wygląda na to, w jaki sposób i z czym słodka kanapka była przygotowywana, to zdecydowana większość osób wspomina ja dobrze. 

Źródło: doradcasmaku.pl, rp.pl