Czy ktoś pamięta smak chleba z cukrem? Kiedys był ratunkiem na mały głód.
własne
Newsy

Czy ktoś pamięta smak chleba z cukrem? Kiedyś był ratunkiem na mały głód

W czasach, gdy przy kasach w sklepie nie było słodyczy, a dzieci musiały koniecznie zjeść coś słodkiego, powstał pomysł na chleb z cukrem.

Istota tego koła ratunkowego na mały głód była genialna. Kromka świeżego chleba dostarczała węglowodanów i nasycała, dodany cukier powodował, że ten zwykły słodzony chleb dostarczał tak wiele radości.

Miękki miąższ, chrupiąca skórka chleba i chrzęszczący na zębach biały cukier dostarczały nie tylko wrażeń smakowych. Różna tekstura składników sprawiała, że chleb z cukrem rozgryzało się z wielką przyjemnością.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka odmian chleba z cukrem

Kromka chleba jest sucha i wysypany na nią cukier nie przylega do miąższu, tylko rozsypuje się na boki. Dlatego chleb z reguły był czymś pokrywany lub zwilżany. Najprostszą metodą było zwilżenie kromki chleba wodą. I choć ta czynność nie wydaje się skomplikowana, to każdy robił to po swojemu. Można było posypać chleb cukrem i spryskać wodą. Albo nawilżyć kromkę i przycisnąć wilgotną stroną, do cukru rozsypanego na talerzu. Inną metodą na przyklejenie cukru do chleba było posmarowanie kromki  masłem. Chleb z masłem także można było albo posypać, albo przycisnąć tłustą stroną do naczynia z cukrem.

Najbardziej bogatą wersją chleba z cukrem było dodanie do niego śmietany. Sposobów było co niemiara:

  • Chleb z wodą i cukrem można tylko ozdobić odrobiną śmietany
  • Chleb z masłem, cukrem i ze śmietaną rozsmarowana po całej powierzchni
  • Chleb ze śmietaną i cukrem, gdy śmietana zastępowała wodę lub masło więc znajdowała się pod cukrem
Zobacz także
Pamiętacie "oranżadówki"? W PRL-u nic się nie marnowało, takie było drugie życie butelek po oranżadzie

Pamiętacie „oranżadówki”? W PRL-u nic się nie marnowało. Tak wyglądało 2 życie butelek po oranżadzie

blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Z tego przepisu smakuje jak ten, który robiła mama

Przepis na smażony chleb z cukrem

Składniki:

  • Margaryna do smażenie
  • Cukier do smaku
  • 3 kromki chleba

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba smażcie na patelni na niewielkiej ilości margaryny tak długo, aż staną się złote po obu stronach.
  2. Przełóżcie chleb na talerze, posypcie do smaku cukrem.

Fani profilu na Facebooku Pewex tak wspominają czasy dzieciństwa, gdy jadali chleb z cukrem.

Wersja wypasiona to chleb ze śmietaną i z cukrem. 

Ja najpierw posypywałam cukrem suchą kanapkę, a później polałam wodą z kranu, to było przepyszne.

Ta wersja jest już z masłem na wypasie, my jedliśmy z wodą i cukrem, potem ze śmietaną i cukrem o dopiero trzeci etap rozwoju tego przysmaku był taki jak na zdjęciu.  Chociaż ze śmietaną był najlepszy!!!

Wygląda na to, w jaki sposób i z czym słodka kanapka była przygotowywana, to zdecydowana większość osób wspomina ja dobrze. 

Źródło: doradcasmaku.pl, rp.pl

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób
Czym byłoby śniadanie bez rozpływających się w ustach tostów! Ci, którzy myślą, że ich zrobienie jest niemożliwe bez specjalnego opiekacza grubo się mylą. Do przyrządzenia przysmaku wystarczy… patelnia!

Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty. Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut. Przepis na tosty Będziesz potrzebować 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki ulubionej szynki 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz) 2 plasterki cebuli 2 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka 2 jajka Masło Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie Chleb tostowy posmaruj masłem. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron. Gotowe! Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy
Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!
Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami.  Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym.  Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk! Składniki Ciasto: 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 1/2 ciepłej wody 600 g mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko Masełko: 1 łyżeczka soli 2 ząbki świeżego czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej bazylii Przygotowanie Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek. Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów....

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!
Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę! Będziesz potrzebować Chleb tostowy (pszenny lub żytni) Jajka Masło Sól Przygotowanie Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki). Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę). Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu). Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe! Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem. Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę. Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten...