Istota tego koła ratunkowego na mały głód była genialna. Kromka świeżego chleba dostarczała węglowodanów i nasycała, dodany cukier powodował, że ten zwykły słodzony chleb dostarczał tak wiele radości.
Miękki miąższ, chrupiąca skórka chleba i chrzęszczący na zębach biały cukier dostarczały nie tylko wrażeń smakowych. Różna tekstura składników sprawiała, że chleb z cukrem rozgryzało się z wielką przyjemnością.
Kilka odmian chleba z cukrem
Kromka chleba jest sucha i wysypany na nią cukier nie przylega do miąższu, tylko rozsypuje się na boki. Dlatego chleb z reguły był czymś pokrywany lub zwilżany. Najprostszą metodą było zwilżenie kromki chleba wodą. I choć ta czynność nie wydaje się skomplikowana, to każdy robił to po swojemu. Można było posypać chleb cukrem i spryskać wodą. Albo nawilżyć kromkę i przycisnąć wilgotną stroną, do cukru rozsypanego na talerzu. Inną metodą na przyklejenie cukru do chleba było posmarowanie kromki masłem. Chleb z masłem także można było albo posypać, albo przycisnąć tłustą stroną do naczynia z cukrem.
Najbardziej bogatą wersją chleba z cukrem było dodanie do niego śmietany. Sposobów było co niemiara:
Zobacz także:
- Chleb z wodą i cukrem można tylko ozdobić odrobiną śmietany
- Chleb z masłem, cukrem i ze śmietaną rozsmarowana po całej powierzchni
- Chleb ze śmietaną i cukrem, gdy śmietana zastępowała wodę lub masło więc znajdowała się pod cukrem
Przepis na smażony chleb z cukrem
Składniki:
- Margaryna do smażenie
- Cukier do smaku
- 3 kromki chleba
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba smażcie na patelni na niewielkiej ilości margaryny tak długo, aż staną się złote po obu stronach.
- Przełóżcie chleb na talerze, posypcie do smaku cukrem.
Fani profilu na Facebooku Pewex tak wspominają czasy dzieciństwa, gdy jadali chleb z cukrem.
Wersja wypasiona to chleb ze śmietaną i z cukrem.
Ja najpierw posypywałam cukrem suchą kanapkę, a później polałam wodą z kranu, to było przepyszne.
Ta wersja jest już z masłem na wypasie, my jedliśmy z wodą i cukrem, potem ze śmietaną i cukrem o dopiero trzeci etap rozwoju tego przysmaku był taki jak na zdjęciu. Chociaż ze śmietaną był najlepszy!!!
Wygląda na to, w jaki sposób i z czym słodka kanapka była przygotowywana, to zdecydowana większość osób wspomina ja dobrze.
Źródło: doradcasmaku.pl, rp.pl