Czy ktoś pamięta smak chleba z cukrem? Kiedys był ratunkiem na mały głód.
własne
Newsy

Czy ktoś pamięta smak chleba z cukrem? Kiedyś był ratunkiem na mały głód

W czasach, gdy przy kasach w sklepie nie było słodyczy, a dzieci musiały koniecznie zjeść coś słodkiego, powstał pomysł na chleb z cukrem.

Istota tego koła ratunkowego na mały głód była genialna. Kromka świeżego chleba dostarczała węglowodanów i nasycała, dodany cukier powodował, że ten zwykły słodzony chleb dostarczał tak wiele radości.

Miękki miąższ, chrupiąca skórka chleba i chrzęszczący na zębach biały cukier dostarczały nie tylko wrażeń smakowych. Różna tekstura składników sprawiała, że chleb z cukrem rozgryzało się z wielką przyjemnością.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka odmian chleba z cukrem

Kromka chleba jest sucha i wysypany na nią cukier nie przylega do miąższu, tylko rozsypuje się na boki. Dlatego chleb z reguły był czymś pokrywany lub zwilżany. Najprostszą metodą było zwilżenie kromki chleba wodą. I choć ta czynność nie wydaje się skomplikowana, to każdy robił to po swojemu. Można było posypać chleb cukrem i spryskać wodą. Albo nawilżyć kromkę i przycisnąć wilgotną stroną, do cukru rozsypanego na talerzu. Inną metodą na przyklejenie cukru do chleba było posmarowanie kromki  masłem. Chleb z masłem także można było albo posypać, albo przycisnąć tłustą stroną do naczynia z cukrem.

Najbardziej bogatą wersją chleba z cukrem było dodanie do niego śmietany. Sposobów było co niemiara:

  • Chleb z wodą i cukrem można tylko ozdobić odrobiną śmietany
  • Chleb z masłem, cukrem i ze śmietaną rozsmarowana po całej powierzchni
  • Chleb ze śmietaną i cukrem, gdy śmietana zastępowała wodę lub masło więc znajdowała się pod cukrem
Zobacz także
Pamiętacie "oranżadówki"? W PRL-u nic się nie marnowało, takie było drugie życie butelek po oranżadzie

Pamiętacie „oranżadówki”? W PRL-u nic się nie marnowało. Tak wyglądało 2 życie butelek po oranżadzie

blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja

Przepis na smażony chleb z cukrem

Składniki:

  • Margaryna do smażenie
  • Cukier do smaku
  • 3 kromki chleba

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba smażcie na patelni na niewielkiej ilości margaryny tak długo, aż staną się złote po obu stronach.
  2. Przełóżcie chleb na talerze, posypcie do smaku cukrem.

Fani profilu na Facebooku Pewex tak wspominają czasy dzieciństwa, gdy jadali chleb z cukrem.

Wersja wypasiona to chleb ze śmietaną i z cukrem. 

Ja najpierw posypywałam cukrem suchą kanapkę, a później polałam wodą z kranu, to było przepyszne.

Ta wersja jest już z masłem na wypasie, my jedliśmy z wodą i cukrem, potem ze śmietaną i cukrem o dopiero trzeci etap rozwoju tego przysmaku był taki jak na zdjęciu.  Chociaż ze śmietaną był najlepszy!!!

Wygląda na to, w jaki sposób i z czym słodka kanapka była przygotowywana, to zdecydowana większość osób wspomina ja dobrze. 

Źródło: doradcasmaku.pl, rp.pl

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
AdobeStock
Newsy
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
To nie takie oczywiste! Jeden typ pieczywa poleca się szczególnie dla osób odchudzających się, ale nie tylko…

Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa. Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików . Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo , nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu… Jakie pieczywo jeść na diecie? Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze. Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik , pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne. Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć! Który chleb jest zdrowszy? Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety: Ma więcej błonnika,...

7951
Własne
Newsy
„Bez chleba się nie najesz”. To zdanie słyszeli wszyscy. Czy powinno się jadać zupy z chlebem?
Do jakich zup podawać chleb, do jakich nie? A jeśli zupa jest podana w chlebie, to czy wypada go jeść? Podpowiadamy jak obchodzić się z chlebem do zupy.

Chleb dodawany do każdej niemal zupy to pozostałość po biednej kuchni staropolskiej. Coś więc było, w powiedzeniu, że zupą bez chleba nie można się najeść. Chleb jedzony był do zup, szczególnie tych „chudszych”, w okresach biedy czy na przednówku. Kromka pieczywa sprawiała, że obiad był bardziej sycący i kaloryczny. Dziś niektórzy do kapuśniaku, krupniku czy grochówki, jedzą nawet chleb posmarowany masłem. Robią tak nie tylko dlatego, że lubią chleb z masłem do zupy, ale także pod to, żeby się bardziej nasycić. Które zupy podawać z chlebem? Warto podawać do zupy chleb zwłaszcza wtedy, gdy uznajemy gęstą, esencjonalną i sycącą zupę, jako danie jednogarnkowe i nie podajemy po niej drugiego dania. W takim przypadku chleb nie tylko poprawi smak, ale sprawi, że zupa stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym. Z kolei jeśli po zupie przystąpicie do jedzenia drugiego dania czy nawet deseru, warto ograniczyć objętość i kaloryczność tego pierwszego. Wówczas podajcie symboliczną ilość chleba, tylko dla smaku i zostawcie miejsce na kolejne potrawy. Zupy, do których warto podawać chleb: Żurek Kapuśniak Grochowa Fasolowa Ogórkowa Krupnik Koperkowa Barszcz czerwony Barszcz biały Ziemniaczana Flaki Gulaszowa Nie podawajcie z kolei pieczywa do zup owocowych, rosołu, zupy pomidorowej. Jakie inne pieczywo można podawać do zup? Są takie zupy, do których można i warto podawać inne pieczywo niż chleb. W zakresie podawania chleba do zupy zdania są podzielone wtedy, gdy mówimy o zupach kremach. Tu proponujemy zastosować następujące rozróżnienie: Jeśli zupy mają dodatek przypraw egzotycznych, curry, imbiru, kurkumy, można dodać do nich egzotyczne pieczywo w formie placków indyjskich, albo...

ile chleba można zjeść
Pixabay
Newsy
Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół
By schudnąć, trzeba ograniczyć jedzenie pieczywa – wiele osób trzyma się tej zasady. A ile chleba można zjeść, żeby nie przytyć?

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście się odchudzać, to na pewno znacie porady, jakich najczęściej udziela się osobom chcącym stracić kilka kilogramów. „Nie jedz słodyczy”, „Nie jedz tłusto”, „Zacznij jeść dużo warzyw”, „Ogranicz chleb”. Ile w tym prawdy? Zanim zaczniecie się odchudzać, warto poznać zdanie specjalistów w tej dziedzinie, czyli dietetyków. Dowiedzcie się, ile chleba można jeść dziennie! Co znajduje się w pieczywie? Najpierw należy odpowiedzieć sobie na pytanie „Dlaczego chleb tuczy?”. I czy rzeczywiście to właśnie nadmiar spożywanego pieczywa odpowiada za odkładające się kilogramy? Jeżeli przyjrzeć się ilości kalorii w chlebie, to można mieć co do tego wątpliwości. Jedna kromka pieczywa ma 80 kalorii – wydaje się, że to niewiele. Ale przecież na pewno nie jecie suchego chleba! Każdy dodaje do niego jakieś smarowidło w postaci masła, pasztetu albo serków topionych. Do tego wędlina, żółty ser i szybko kalorii robi się coraz więcej. A na jednej kanapce zwykle się nie kończy! Łatwo można więc wyliczyć, że trzy kromki z grubym kawałkiem tłustej wędliny i żółtym serem mają tyle kalorii, co sycący obiad. Ciemny czy jasny chleb? Kolejną kwestią jest rodzaj pieczywa. Popularne stało się jedzenie chleba pełnoziarnistego, który podobno jest bardziej dietetyczny od tradycyjnego, białego chleba z mąki pszennej. Ale czy rzeczywiście ciemne pieczywo jest mniej tuczące? Znów warto spojrzeć na tabele z których wynika, że niezależnie od rodzaju mąki użytej do pieczenia chleba, zarówno ciemne i jasne pieczywo ma podobną ilość kalorii. Z czego więc wynika „dietetyczność” pełnoziarnistego chleba? Wszystko dzięki błonnikowi, którego w ciemnym pieczywie jest znacznie więcej niż w jasnym. Odpowiada...

Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Jedliście kiedyś kotlety mielone z sadzonym jajkiem? Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Gwarantujemy, że będziecie się nimi zajadać!

Tradycyjne kotlety mielone każdy dobrze zna. To popularne danie powstaje z połączenia mięsa mielonego, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej na maśle cebulki, jajka, zgniecionego ząbka czosnku oraz przypraw – soli oraz pieprzu. Całość łączymy w masę i lepimy z niej kotleciki, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Co powiecie na kotlety mielone z... sadzonym jajkiem? Kotlety mielone z sadzonym jajkiem Kotlety mielone z sadzonym jajkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko oryginalne i bardzo smaczne, ale też efektownie wyglądają. Jeśli chcecie, żeby żółtko było płynne, należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia. Zróbcie takie kotleciki swoim bliskim a na pewno poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) 1 kromka chleba tostowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 4 jajka Posiekany szczypiorek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb tostowy moczymy w wodzie i dobrze odciskamy. Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie studzimy. Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą i odciśnięty chleb. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie, dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm. Do środka wlać całe żółtko i troszkę białka. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed podaniem, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl